آشنایی با روش پخت شامی رشتی

در این مطلب قصد داریم دستورالعمل تهیه شامی رشتی را به شما عزیزان آموزش دهیم.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، شامی رشتی یا شامی گیلانی یا شامی پوک، از غذا‌های مجلسی، لذیذ و خوشمزه است، تا جایی که بعضی از مردم گیلان این شامی خوشمزه را در کنار نان، سبزی و پنیر به منزله برکت زندگی عروس و داماد در سفره عقد می‌گذارند.

رشتی‌ها این شامی خوشمزه را با نان لواش یا بربری و پنیر سیامزگی که پنیر سنتی این منطقه است میل می‌کنند و سایر اهالی گیلان پنیر لیقوان و سبزی خوردن را جز آداب خوردن شامی پوک گیلانی می‌دانند.

مواد لازم برای تهیه شامی رشتی:

گوشت گوسفند بدون چربی: ۵۰۰ گرم

لپه: ۵۰۰ گرم

فلفل، نمک، زردچوبه: به میزان لازم

آب: به مقدار کافی

پیاز: ۱ عدد متوسط

تخم مرغ: ۴ عدد بزرگ

زعفران دم کشیده: یک قاشق غذاخوری

روغن مایع: به مقدار لازم


بیشتر بخوانید


طرز تهیه:

برای تهیه شامی پوک گیلانی یا شامی رشتی ابتدا باید لپه‌ها را از چند ساعت قبل در آب خیس کنید و چند بار هم آب آن‌ها را عوض کنید. بعد از چند ساعت خیس خوردن لپه‌ها، آن‌ها را بپزید. لپه‌ها باید خوب پخته شوند و بعد از پخت آبکش کنید. لپه‌ها باید در شامی حسابی له و ناپیدا شوند. گوشت را هم بعد از شستن، بپزید. برای پختن گوشت یک عدد پیاز متوسط را به دو نیم تقسیم کنید. گوشت، پیاز و آب را در یک قابلمه بریزید و فلفل و زردچوبه هم به آن اضافه کنید. میزان آب باید به قدری باشد که در پایان پخت گوشت چیزی از آن باقی نمانده باشد. گوشت را روی شعله ملایم گاز بپزید و وقتی گوشت کاملا پخت و آب داخل قابلمه کشیده شد اجازه دهید کمی سرد شود.

اگر بخواهید به روش سنتی و گیلانی‌های قدیمی عمل کنید باید گوشت را ریش ریش کنید و لپه‌ها را با گوشتکوب له کنید و سپس گوشت و لپه را با هم مخلوط کنید و حسابی ورز دهید تا یک مایه یکدست حاصل شود و لپه و گوشت از هم قابل تشخیص نباشند. اگر هم فرصت ندارید گوشت و لپه را در غذاساز بریزید و با هم مخلوط کنید. در هر صورت باید گوشت و لپه به خوبی له شده باشند.

سپس تخم‌مرغ، زعفران، فلفل، نمک و زردچوبه را به مایه گوشت و لپه اضافه کنید و حسابی ورز دهید تا تمام مواد خوب با هم مخلوط و یکدست شوند.

بهتر است مایه شامی پوک گیلانی را به مدت یک ساعت در یخچال بگذارید تا استراحت کند. روی ظرف سلفون بکشید. برای هر عدد شامی پوک گیلانی یا رشتی مقداری از مایه به اندازه یک گردو بردارید، کف دست گرد کنید و با انگشت یک سوارخ وسطش درست کنید. مقداری روغن مایع در ماهیتابه بریزید، وقتی روغن داغ شد شامی‌ها را در ماهیتابه بریزید سرخ کنید. وقتی رنگ شامی طلایی شد آن را از ماهیتابه بیرون بیاورید و در ظرف مورد نظر بچینید.

روش دوم:

برای تهیه شامی رشتی می‌توان روش دوم را هم به کار برد.

مواد لازم:

چهار صدگرم گوشت گوساله یا گوسفندی

یک عدد سیب‌زمینی بزرگ

یک عدد پیاز متوسط

۵ عدد تخم مرغ

پنجاه گرم مغز گردو

دویست گرم نخود یا لپه

نمک و فلفل به مقدار لازم

یک قاشق غذاخوری زعفران دم‌کرده

به مقدار لازم سبزیجات معطر (جعفری، ترخون، مرزه، تره و نعنا)

روغن به مقدار لازم

طرز تهیه و دستور پخت:

قبل از تهیه این شامی خوشمزه، لپه یا نخود را برای چند ساعت در اب بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود.

در مرحله اول، گوشت، پیاز و نخود یا لپه را در یک قابلمه آب‌پز کنید؛ به‌صورتی که آب مواد، تمام شود و گوشت کاملا پخته شود. مواد آب‌پز را می‌توانید یا چرخ کنید یا با گوشتکوب کاملا بکوبید.

در مرحله بعدی سیب‌زمینی‌ها را هم جداگانه آب‌پز کنید و آن‌ها را بکوبید. سبزی‌ها را هم خوب ریز کنید و همراه با مواد آب‌پز شده، تخم مرغ، گردو، زعفران، نمک و فلفل مخلوط کنید و کاملا ورز دهید.

مواد که با هم کاملا مخلوط شدند را داخل یخچال قرار دهید تا به مدت یک ساعت استراحت کند و بعد از یک ساعت آن‌ها را به اندازه یک نارنگی کوچک یا گردو از مواد را در کف دست پهن کنید و به شکل دایره درآورده، وسط آن را با یک انگشت سوراخ کنید. همه مواد را به همین ترتیب شکل دهید و داخل روغن سرخ کنید. وقتی رنگ شامی طلایی شد آن را از ماهیتابه بیرون بیاورید و در ظرف مورد نظر بچینید.

بهتر است گوشت و لپه را جدا جدا بپزید، چون اگر بخواهید گوشت و په را با هم بپزید، لپه له می‌شود در ثورتی که گوشت نیمه پز باقی مانده است.

نکات مهم:

برای درست کردن شامی رشتی بهتر است از گوشت گوسفند استفاده کنید، چون گوشت گوساله شامی را خشک می‌کند. در این شامی می‌توانید از مرغ با بوقلمون هم استفاده کنید و اگر خواستید شامی را با گوشت مرغ یا بوقلمون بپزید حتما مقداری کره آب شده هم به مایه اضافه کنید.

بهتر است گوشت و لپه را جدا جدا بپزید، چون اگر بخواهید گوشت و په را با هم بپزید، لپه له می‌شود در ثورتی که گوشت نیمه پز باقی مانده است.

طعم شامی رشتی به لپه است، پس بهتر است به مقدار کافی از آن استفاده کنید، نه زیاد و نه کم.

بعد از این‌که چند شامی را در ماهیتابه چیدید و سرخ کردید برای سرخ کردن بقیه‌ی شامی‌ها حتما روغن را عوض و تازه کنید.

منبع: تبیان

انتهای پیام/

برچسب ها: خانه داری ، آشپزی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
صبا
۱۶:۲۷ ۱۵ مرداد ۱۳۹۹
عالیییی.به به.گشنم شد.حتمن درست میکنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۱۵ مرداد ۱۳۹۹
شامی ماه رمضون
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۹:۵۷ ۱۵ مرداد ۱۳۹۹
عالیه