سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کول سرخ و چنگمال خوراکی های منوجانی ها در ماه رمضان

منوجانی‌ها همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با برپائی آئین‌هایی از جمله غبار روبی مساجد و خانه تکانی و رمضان خوانی برگ دیگری از فرهنگ و رسوم غنی خود را درماه میهمانی خدا رقم می‌زنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، جمعه حیدری عضو شورای روستای مهرآباد و رئیس قبیله رمشکی‌ها در شهرستان منوجان گفت: مردم منوجان در گذشته برای ماه رمضان آداب و رسوم خاصی داشته‌اند که امروزه برخی از آن‌ها به فراموشی سپرده شده و برخی دیگر همچنان پابرجا هستند.

او افزود:مردم منوجان پیش از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با گرفتن روزه پیشواز به استقبال این ماه می‌روند.

حیدری گفت:در این ماه حفظ شعائر اسلامی بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و مجالس قرائت قرآن و خواندن دعا در منازل و مساجد برگزار می‌شود که امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا به صورت انفرادی و در منازل برگزار می‌شود.

عضو شورای روستای مهرآباد تصریح کرد: در گذشته موذن از طریق مناره‌ی مسجد مردم را برای سحر بیدار می‌کرد و یا اینکه افراد محل به نوبت هر شب همسایه‌ها را بیدار می‌کردند، اما امروزه با زنگ تلفن، ساعت و یا تنظیم تلویزیون بیدار می‌شوند.

او افزود: از قدیم عده‌ای از منوجانی‌ها در ماه رمضان به پیش خوانی یا همان مناجات سحری می‌پرداخته اند که در این سنت، بیشتر مناجات خواجه عبدالله انصاری و اشعار شاعران بزرگی مثل مولانا خوانده می‌شده است.

سحری و افطاری

عضو شورای روستای مهرآباد گفت: منوجانی‌ها پس از صرف غذا در هنگام سحر، دعا و قرآن می‌خوانند و بر این باورند که در این ماه غذا‌ها باید ساده و مختصر باشد تا راه و شیوه پیامبر (ص) را در پیش گرفته باشند. مردم منوجان قبل از غذا با خرما یا نمک افطار می‌کنند و معتقدند امام علی (ع) اینگونه افطار می‌کردند.آبگوشت از عمده‌ترین غذا‌ها برای افطار است و اگر کسی نیز نذر داشته باشد مقداری آبگوشت درست کرده و به مسجد می‌برد.

او تصریح کرد: شیرینی مخصوص افطار در منوجان علاوه بر زولبیا و بامیه، خرما بریز، چنگمال، حلوا خرمایی، هل کالی، نان تیمش و شله‌زرد است که بین همسایگان نیز توزیع می‌شود.

عضو شورای روستای مهرآباد افزود: مردم منوجان بر این باورند که در ماه رمضان نباید اسراف کرد بنابراین اگر غذایی از افطار مانده باشد در سحر آن را مصرف می‌کنند و آبگوشت، برنج و انواع خورشت‌ها معمولا پای ثابت سفره‌های افطار و سحری منوجانی هاست البته به همراه آش‌های محلی و نان‌های تازه‌ای که زنان روستایی می‌پزند.

حیدری عضو شورای روستای مهرآباد گفت: مردم برخی از روستا‌های منوجان افطار را معمولا با غذا‌های سبک و سنتی مانند انواع قاتُق برگزار می‌کنند که مناسبترین آن قاتق باقالی با نان تیمش هست که توسط زنان روستایی پخته می‌شود.

او از دیگر آداب و رسوم این ماه را کمک به نیازمندان و فقرا و برپایی مجالس ختم قرآن در منازل اهالی هر محله دانست و گفت: منوجانی‌ها همانند سایر مسلمانان در روز عید فطر هم نماز عید فطر بجا می‌آورند و با دادن فطریه به یاری نیازمندان می‌شتابند.

غبار روبی مساجد

عضو شورای روستای مهرآباد تاکید کرد :مردم مومن و خداجوی شهرستان منوجان پیش از فرا رسیدن ماه مبارک رمضان با غبار روبی مساجد و با گرفتن روزه در ماه شعبان به استقبال ماه مهمانی خدا می‌روند که این استقبال آیین پیشواز از ماه رمضان نامیده می‌شودو همه ساله شور و هیجان خاصی از دهه آخر ماه شعبان در بین مردم منوجان برای ورود به ماه مبارک رمضان دیده می‌شود.

برپایی آیین‌های باشکوه ختم قرآن کریم

او افزود: شرکت در کلاس‌های ترجمه، تفسیر و حفظ قرآن کریم، برپایی آیین‌های باشکوه ختم کلام الهی، اطعام روزه داران و کمک به نیازمندان، مساکین و یتیمان از آداب ویژه مردم منوجان در ماه ضیافت الله است که متاسفانه برخی از این کارها  به دلیل شیوع ویروس کرونا انجام نمی‌شود.

پخت آش و شله زرد نذری

عضو شورای روستای مهرآباد گفت: پخت غذا‌های نذری از جمله  آش و شله زرد از دیگر آیین‌های ماه رمضان است.

روزه بچه‌ها

حیدری ادامه داد: بچه‌ها دوست دارند که هنگام سحر بیدار شوند و پدر و مادر‌ها بچه‌ها را تشویق می‌کنند تا کنار سفره بنشینند و سحری بخورند بچه‌ها معمولاً نیم روز روزه می‌گیرند که بدان روزه کله گنجشکی می‌گویند و این کار نوعی تمرین است برای بچه ها، چون با این کار آمادگی لازم را به دست می‌آورند تا وقتی که به سن تکلیف رسیدند بتوانند روزه کامل بگیرند.

او افزود: حضور درمراسمات ماه مبارک رمضان حضور در نماز‌های جماعت، شب زنده داری در لیالی قدر و شرکت در محافل انس با قرآن کریم از دیگر سنت‌های پسندیده‌ای است که مردم منوجان به آن پایبندند.

حیدری گفت:مردم منوجان پس از یک ماه روزه‌داری و خودسازی، در روز عید سعید فطر مانند سایر شهرستان‌ها آیین‌های ویژه‌ای برگزار می‌کنند که حکایت از پایبندی آنان به ارزش‌های دینی دارد.

او نظافت منازل، خرید لباس نو، تهیه شیرینی محلی و برنامه ریزی برای دید و بازدید در این روز را از جمله مقدمات برای عید سعید فطر و بزرگداشت آن در بین مردمان مومن منوجان دانست.

پخت نان روغنی (کول سرخ)

عضو شورای روستای مهرآباد تصریح کرد: شب عیدفطربانوان منوجانی یک نوع نان روغنی (کول سرخ) درست می‌کنند این شیرینی سنتی خوشمزه ترکیبی از آرد، شکر، زردچوبه، دارچین و.. است که معمولا درروز عید برای پذیرایی از مهمانان استفاده می‌شود.

پرداخت زکات فطره ودید وبازدید

حیدری افزود: با اعلام روز اول ماه شوال و فرا رسیدن عید سعید فطر، مردم با پوشیدن لباس‌های نو برای خواندن نماز عید به مساجد می‌روند و بعد از پایان نماز عید سعید فطر و قبل از رفتن به منازل خود به بهشت زهرا می‌روند و با بردن خیرات از قبیل کول سرخ، خرما، شیرینی و… یاد شهدا و گذشتگان خود را گرامی می‌دارند و گلزار شهدا معمولا از شلوغ‌ترین مکان‌ها در روز عید سعید فطر است.

براساس یک سنت دینی و ارزشی، پرداخت زکات فطره به افراد بی بضاعت، صله ارحام ودید و بازدید از خویشان و اقوام و دادن عیدی به بچه‌ها از دیگر آیین‌هایی است که مردم منوجان در این روز انجام می‌دهند.

اما امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا وبنا به توصیه‌های پزشکان آداب و رسومی که با تجمع همراه است به صورت انفرادی یا محدود به خانه و خانواده انجام می‌شود.

گزارش از طالب گل افشان

انتهای پیام /ی

برچسب ها: ماه رمضان ، آیین سنتی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.