ساماندهی سهمیه‌های کنکور در دست بررسی شورای انقلاب فرهنگی است تا دست آخر، آن را مجلس به تصویب برساند.

به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، ابراهیم اسدی بیدمشکی؛ تابستان برای دانشجو‌ها و بسیاری از دانش آموزان ایران می‌تواند یادآور یک آزمون باشد که به بخشی از خاطراتشان تبدیل می‌شود؛ امسال آزمون‌های ورودی به دانشگاه‌ها و مقاطع تحصیلات تکمیلی یا همان «کنکور» به ۵۱ سالگی رسید، اگرچه برخی ریشه‌اش را تا سال ۱۳۱۷ دنبال کرده‌اند. با اینکه سال‌ها صحبت از حذف کنکور می‌شود، اما هنوز هم آزمونی معتبر به شمار می‌رود که میلیون‌ها دانش آموز و دانشجو از مدت‌ها پیش برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند.

بنا بر گزارش‌هایی، ابعاد کنکور از فشار درسی و روحی بر داوطلبان و خانواده‌هایشان، جابه‌جایی و گردش مبالغ چند صد میلیارد تومانی میان مؤسسات کنکوری و جیب مردم، چگونگی تأثیر سوابق تحصیلی، البته جدال بر سر سهمیه‌ها، پای نهاد‌های مرتبط از وزارت علوم تا شورای انقلاب فرهنگی را به میان کشیده است.

کنکور در ایران ۱۹ سهمیه دارد. سهمیه مناطق، ایثارگران، رزمندگان، خانواده شهدا، مناطق محروم، حافظان کل قرآن، قاریان قرآن، برترین‌های المپیاد‌های علمی، بومی پذیری، کارگران نمونه، قهرمانان ورزشی، استعداد‌های درخشان و بهیاران از مهم‌ترین سهمیه‌ها هستند که بنا به رخداد‌های گوناگون، سهمیه‌های جدیدی هم مانند مناطق زلزله زده و سیل زده یا به عبارتی دیگر، مناطق درگیر بلایای طبیعی مصوب می‌شوند.

ریشه سهمیه‌های ایثارگری در قوانین بالادستی/ ۱۳۹۶، تعادل در پذیرش دانشجو به هم می‌ریزد

به اعتقاد برخی، دلیل قرار دادن سهمیه و اعمال آن در نتایج اولیه داوطلبان کنکور «عدالت آموزشی» یا به بیان قانون، «توزیع عادلانه فرصت‌ها و امکانات تحصیل و تحقیق در آموزش عالی سراسر کشور» است که تا جای ممکن، تمامی آزمون دهندگان در شرایطی عادلانه و بر حسب ظرفیت ویژه آن سهمیه (به جز سهمیه‌های آزاد) به دانشگاه بروند. بر اساس قانون، کشور به ۳ منطقه تقسیم شده و هر استان با ملاک‌های متفاوتی مانند برخورداری امکانات مختلف و غیره در هر کدام از این مناطق قرار می‌گیرند. از سویی، قانون به ایثارگران و وابستگان آنها و خویشاوندان شهدا در محدوده‌ای معین سهمیه‌هایی را اختصاص داده است و به نظر می‌رسد، یکی از موضوع‌هایی که بیشتر از دیگر مسائل، مورد اختلاف میان صاحبنظران، داوطلبان و جامعه است، دلیل سهمیه‌های ایثارگری و تأثیرشان باشد. به گونه‌ای که برخی از داوطلبان ذی‌نفع به اختیار خود از آنها بهره‌ای نمی‌برند و البته برخی هم طبق قانون، استفاده می‌کنند.

بر مبنای ماده ۹۰ «قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰-۱۳۹۶)» مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ از سوی مجلس شورای اسلامی، ماده ۷۰ «قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران» و اصلاحیه بعدی آن در ماده ۴۷ «قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲)» گزینش داوطلبان با تفاوت‌هایی همراه است.

۲۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل به «همسر و فرزندان شهدا»، «آزادگان و همسر و فرزندان آنان»، «جانبازان ۲۵ % و بالاتر و همسر و فرزندان آنان» اختصاص دارد (سهمیه ایثارگران ۲۵%). همچنین از سال ۱۳۹۶، ۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل ویژه «جانبازان زیر ۲۵ % و همسر و فرزندان آنان» و «همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه» قرار داده شد (سهمیه ایثارگران ۵%).

به گفته معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ مصوبه سال ۹۶ باعث بر هم ریختن تعادل سهمیه پذیرش در کشور شد.

ایثارگران برای قبولی در هر رشته محل، باید حداقل ۷۰ درصد نمره گزینش آزاد در آن رشته محل را کسب کنند و حد نصاب نمره برای این داوطلبان ۷۵ درصد نمره گزینش آزاد در رشته محل منتخبشان است.

به بیانی ساده‌تر، در کنکور سراسری اگر ظرفیتی ۱۰۰ نفره فرض شود، به تعداد ۵ صندلی، سهمیه ایثارگران ۵ درصد و به میزان ۲۵ صندلی، سهمیه ایثارگران ۲۵ درصد است.

افزون بر اینها، سهمیه خانواده شهدا، پدر، مادر، خواهر و برادر شهید را شامل می‌شود که البته قانون برای داوطلبان با سهمیه رزمندگان بسیجى، وزارت جهاد کشاورزی و ستاد کل نیرو‌های مسلح از سال ۱۳۶۸ به بعد و سهمیه‌داران رزمنده و ایثارگران بنیاد شهید و امور ایثارگران از سال ۱۳۷۶ به بعد تصریح کرده است که فقط یکبار می‌توانند با استفاده از سهمیه ایثارگران در رشته‌های دوره روزانه و دوبار در دوره‌های دیگر (نوبت دوم یا شــبانه، پیام نور، غیرانتفاعی، مجازی غیرانتفاعی و پردیس خودگردان و ظرفیت مازاد) پذیرفته شوند.


بیشتر بخوانید


ساماندهی سهمیه‌ها پشت در مجلس یازدهم ماند

۱۶ آذر سال ۹۸ وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در لایحه‌ای، سهمیه‌های کنکور را ساماندهی کردند. لایحه ساماندهی سهمیه‌های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی و اصلاح قوانین مرتبط زیر عنوان «لایحه توزیع عادلانه فرصت‌ها و امکانات تحصیلی در آموزش عالی» به دولت ارائه شد. در این لایحه سهمیه‌ها از ۱۹ به ۳ کاهش یافته است و دوم شهریور امسال به گفته منصور غلامی، وزیر علوم در مجلس دهم برای طرح در صحن رأی آورد، اما برای ورود به دستور صحن با تعداد رأی کمی از دستور خارج شد.

پیش‌تر و در ۹ بهمن سال گذشته، حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو فعلی کمیسیون صنایع مجلس یازدهم و عضو وقت کمیسیون آموزش مجلس دهم در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان خبر داد که «لایحه ارسالی از سوی دولت مبنی بر حذف سهمیه‌های ایثارگری، قهرمانان ورزشی و مناطق محروم و غیره از سوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس رد شده است.»

او این لایحه را شگفت انگیز توصیف کرد و آن را مخالف عدالت خواند.

کارنامه‌ها درباره سهمیه‌ها چه می‌گویند؟

بر اساس کارنامه برخی از داوطلبان کنکور ۹۷ که در اختیار خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان گذاشته شده است، تأثیر دو سهمیه ایثارگری ۲۵ درصدی و ۵ درصدی نشان می‌دهد که رتبه کشوری داوطلب تغییر مثبت قابل توجهی پیدا می‌کند. یک داوطلب منطقه یک در تهران (گروه علوم ریاضی و فنی) که سهمیه ۵ درصدی داشته است، با رتبه کشوری ۴۳۲۶۹ در زیر گروه یکم از میان ۱۳۴۱۸۳ نفر، رتبه ۴۵۰۴ را از ۱۱۵۹۷ نفر سهمیه‌دار دریافت کرده است؛ در حالیکه این رتبه در منطقه یک ۱۹۸۵۵ می‌شده است.

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

کارنامه‌ای دیگر (گروه علوم ریاضی و فنی) نشان می‌دهد که داوطلبی با ۵ درصد سهمیه و با رتبه کشوری در محدوده ۶ تا ۷ هزار، رتبه سهمیه‌اش در کانال رتبه‌های سه رقمی ۷۰۰ تا ۸۰۰ است. این فرد در سهمیه مناطق محدوده ۴ هزار را حائز می‌شد. ضمن اینکه او با شرکت در کنکور زبان‌های خارجی انگلیسی، در زیر گروه یکم رتبه ۱۸۶۸۸ کشوری را کسب کرده بوده، اما در سهمیه ایثارگری‌اش، رتبه ۲۱۱۷ اعلام شده است.

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

در نمونه‌ای از سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگران، منطقه یک، زیرگروه یکم و گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، داوطلب با کسب رتبه ۱۱۳۳۳، رتبه ۱۹۱ را دریافت کرده است.

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

سهمیه‌های ایثارگری، لبه باریک عدالت آموزشی

البته به گفته کارشناسان آموزشی و انتخاب رشته، این‌گونه سهمیه‌ها به صورت نسبی، برای داوطلبان حائز رتبه‌های برتر و نامناسب در انتخاب رشته نمی‌تواند چندان اثر گذار باشد، اما در محدوده رتبه‌های متوسط نسبی، تأثیر محسوس و قابل توجهی نسبت به داوطلبان بدون سهمیه خواهد داشت؛ چرا که فرد سهمیه‌دار باید برای به دست آوردن تعداد صندلی محدود سهمیه خودش رقابت کند و ممکن است ظرفیت کم تر و متقاضی بیشتر، داوطلب را به هدفش نرساند.

سهمیه‌ عامل بازگرداندن حق ایثارگر است

حجت الاسلام احمدحسین فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس یازدهم در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره امکان حذف سهمیه‌های ایثارگری گفت: نادیده گرفتن برخی از مسائل حیاتی و مهم کشور، قطعاً تحلیل نادرستی است و عدالت آموزشی درباره توزیع امکانات و غیره بحث می‌کند.

او ادامه داد: هنوز خانواده‌های شهدا حضور دارند و حدود ۲ هزار شهید از جبهه مقاومت داریم. ما نمی‌توانیم خانواده‌ای که هستی‌شان را برای کشور و انقلاب و نظام گذاشته‌اند، نادیده بگیریم.

سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس یادآور شد: میان کسانی که هستی خود را با اختیار برای مردم و نظام گذاشته‌اند با افرادی که در یک سانحه یا اتفاق درگذشته‌اند، تفاوت وجود دارد.

حجت الاسلام فلاحی گفت: برای نمونه کسی که سهمیه ایثارگری دارد، پیش از شهادت یا آسیب پدر هم از حضور پدرش محروم بوده است و با از دست دادن او در یک حادثه متفاوت است. سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات در پاسخ به پرسش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مبنی بر اینکه آیا شرایط برای برخی داوطلبان که احتمالاً پدرشان را در کودکی از دست داده‌اند و مدت‌ها از وجود او محروم شده‌اند، مشابه سهمیه‌داران ایثارگری نخواهد بود؟ اظهار کرد: ما با این سهمیه‌ها حق ایثارگر را به او بازمی‌گردانیم، زیرا برای منافع مملکت آسیب دیده است. البته مبانی دینی نسبت به کسانی که از وجود پدر و مادر محروم می‌شوند دستور می‌دهد جامعه وظیفه دارد جای خالی آنها را پر کند و برای تحقق عدالت باید نگاه ویژه‌ای به این دسته داشته باشیم.

سهمیه‌های ایثارگری، فضای خاکستریِ عدالت آموزشی

با وجود اینکه سهمیه‌های کنکور بر اساس قوانین بالادستی مصوب مجلس تعیین شده است، پارلمان تنها نهاد بررسی کننده این سهمیه‌ها نیست. اول شهریور ۹۹ روح الله متفکر آزاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی از بررسی نحوه تأثیر و حذف سهمیه‌های کنکور در شورای انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: این موضوع در کمیسیون آموزش مجلس یازدهم مطرح شد و شورای انقلاب فرهنگی هم به مسئله ورود کرده است؛ افزون بر این جلساتی میان اعضای شورا و مجلس برگزار می‌شود.

او افزود: از آنجا که این موضوع در شورای مذکور در حال بررسی است، در نتیجه کمیسیون آموزش برای جلوگیری از موازی کاری منتظر نتیجه بررسی‌های شورای انقلاب فرهنگی می‌ماند.

نیمه شهریور ماه، معاون خط مشی‌گذاری ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد که حدود ۸ سیاست در زمینه برگزاری آزمون مدون شده است و در صورتی که این تغییرات صورت گیرد، در کنار تغییر سهمیه‌ها باعث رفع برخی چالش‌ها خواهد شد. وزیر علوم هم اخیراً خبر داده است که با استقرار مجلس جدید، ممکن است با شروع سال تحصیلی دوباره پیشنهاد ساماندهی سهمیه‌ها را مطرح کنیم. اگرچه به بیان مسئولان این لایحه تغییری در انتخاب رشته کنکور ۹۹ نمی‌دهد.

درباره اعمال این سهمیه‌ها، نگاه‌های متفاوتی وجود دارد؛ عده‌ای به دلیل اینکه کشور مدیون ایثارگران است، تعیین سهمیه برای آنها و خویشاوندانشان را یک وظیفه می‌دانند و از سوی دیگر، برخی معتقدند زحمات ایثارگران در جای دیگری باید جبران شود تا در صورت ورود دانشجویی با سطح علمی پایین‌تر به دانشگاه‌ها، آینده کشور در دست «فارغ التحصیلان سهمیه‌ای» نباشد؛ البته جدا از کسانی که واقعاً درس خوانده‌اند!

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۵:۰۵ ۲۵ تير ۱۴۰۳
مطمئنا پدرهایی که شهید شدن در راه خدا از این سهمیه ی ناحقی که فرزندانشون تو کنکور دارن میگیرن ناراضی هستن حاکمیت هرچقدر از نظر مادی به این بچه ها کمک کنه کسی حق نداره اعتراض کنه ولی تو رقابت علمی سهمیه یعنی ظلم بزرگ حتی شغل و حقوقی که این افراد بعدها از قبل این مدرک سهمیه ای میگیرن مشکوکه به حلال نبودن....
همه جای دنیا خانواده های سربازان و کشته های جنگ گرامی داشته میشن ولی هیچ جا سهمیه ی علمی نمیدن ....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۲ ۳۰ مهر ۱۴۰۱
بی عدالتی محض
Iran (Islamic Republic of)
محمد مهدی
۱۸:۲۷ ۲۲ دی ۱۴۰۰
اونی که اومده میگه کمترین لطف در حقشون همین سهمیه هست، تو درکی از کسی که روزی ۱۲ ساعت درس خونده ولی بخاطر اینکه چندصدتا رتبش پایین تر شده و جای اون یه سهمیه ای با رتبه ۸۰ هزار که اگه برگشو سفید میداد رتبش بهتر میشد رو داری؟ یکی که میره پزشک میشه و جون مردم میوفته دستش که هیچی حالیش نیست!
مگه ما میگیم به زنو بچه های شهدا چیزی ندن؟چرا بدن، بجاش کلی پولو زمین و... بدن، اینطوری از حق کسی خورده نمیشه، ولی سهمیه ای که حق بقیه رو میدن به اینا نبایدبده بهشون، جالبیشم اینه که وقتی این حرفو میزنیم، مخالفت میکنن و میگن نه سهمیه کمترین چیزه باید سهمیه باشه
Iran (Islamic Republic of)
mohamad
۱۳:۰۰ ۱۸ آذر ۱۴۰۰
سهمیه تحصیلی ظلم است زیرا افرادی رشته های حساس را پر میکنند که استعداد و سواد کافی ندارند و با اینده جامعه بازی میکنند. پزشکان سهمیه ای خطرناکند. فردی را میشناسم که هیچگونه معلولیت جسمی ندارد و به ادعای خودش ترکش به شکمش و به گفته فردی هم محله اش در چاقوکشی خیابان مجروح شده و در جبهه انرا مداوا و 45 درصد جانبازی گرفته و دندانهایش که بدلیل عدم مراقبت خراب شده بودند قصد افزایش جانبازی داشت. این فرد شب و روز (6صبح تا 1 نیمه شب)مانند موتور بدون هیچ مشکلی در کارواش خود که بطور غیرقانونی و سوء استفاده از جانبازی احداث کرده، کار میکند و همسرش هم نیمه وقت کار میکند چون شوهرش به مراقبت نیاز دارد! فرزند تنبلش هم در رشته پزشکی مشغول تحصیل است. کشوری اشفته تر از ایران در تمام دنیا و تمام تاریخ وجود ندارد.
Iran (Islamic Republic of)
Irani
۰۲:۱۹ ۱۶ آذر ۱۴۰۰
سهمیه دادن کمترین چیزیه که میشه دولت و ملت با اجرای این موضوع دینشون رو ادا کنن… بنده از نزدیک دیدم که خانواده های محترم شهدا و ایثارگر چه سختی هایی رو متحمل میشن و خدا رحمت کنه امام رو که ایشون بودن که فرمان تاسیس بنیاد رو دادن تا این عزیزان کمی از رنج هاشون کاسته بشه و خدا حفظ کنه مقام معظم رهبری رو که تا به امروز علمدار حمایت از این خانواده های عالیقدر بودن
Iran (Islamic Republic of)
کنکوری
۲۰:۴۴ ۲۳ آبان ۱۴۰۰
دولت میتونه خانواده های محترم ایثارگر و شهدا و جانباز رو از نظر مالی تامین بکنه که مشکلی از بابت شرکت در کلاس کنکور و کتب کمک درسی و ... نداشته باشن. درسته که ما بهشون مدیونیم و الان که داریم با ارامش زندگی می‌کنیم از لطف و جان بر کفی و شجاعت اون عزیزان بوده اما هر انسانی که از اندک عقلی برخوردار بوده باشه میتونه بفهمه که سهمیه ناعدالتی هست و راهکاری که در ابتدا گفتم بهترین راهکاره چون میشه از لحاظ سطح علمی درست تر سنجید افراد رو.
در پاسخ دوستان باید بگم که پدر من بیمار بود زمان جنگ و بعد هم فوت شدن‌. من هم از نعمت پدر داشتن محرومم و حتی تامین مالی هم نمیشم. پس حق من کنکوری چی میشه؟ خدا ناظره، خودتون قضاوت کنین☺
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۹ ۰۷ آبان ۱۴۰۰
در زمان خلفا, موقع تقسیم بیت‌المال به آنهایی که در جنگ های صدراسلام شرکت کرده بدون بیشتر میدادن وقتی حضرت علی امد این قانون را حذف کرد و دلیلش هم این بود که می گفت اجر انها با خدا است و در دنیا همه با هم برابرند. باور کنید من خودم انقلابی ام اما دو تا بچه ام که کنکوریند بدلیل ای سهمیه ها از انقلاب زده شدن و بنظر من هم حرفشون درسته. ما باید عدالت را از آقا امیرالمومنین یاد بگیریم
Iran (Islamic Republic of)
عادل
۱۴:۴۶ ۲۰ مهر ۱۴۰۰
بنظر من باید سهمیه ایثارگرا رو بیشتر کنن
گناه اون بچه ای که باباش یه پا نداره چیه؟ از کلی از تفریحاتش محرومه
یا اون بچه ای که باباش یه دست نداره ! از نعمت بغل کردن محروم میشه

والا به خدا قسم باید دولت بیشتر از این حرفا به فکر ایثارگران باشه
Japan
حامد
۰۰:۰۷ ۰۵ مهر ۱۴۰۰
سلام
اینکه ایثارگر عزیز ایثار کرده ممنونیم اذش
اما گناه اون فرزندی که پدر نتونسته ایثار کنه و اون فرزندی که سن پدرش به ایثار نمیخوره چیه ؟
۳۰ درصد سهمیه اخه وایلا میگم این عدالت نیست ،
خوب نیست قسم بخوریم اما به هر کی که کعبه رو قبول داره این عدالت نیست.
به کی بگیم که صدامون رو بشنوه ما هم فرزند ایرانیم. ایثارگر عزیز این عدالت نیست.

اگه سفید برگ رو بدی قبولید می فهمید سفید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۵۳ ۰۴ شهريور ۱۴۰۰
به جای سهمیه باید برای این افراد بورسیه تحصیلی یا کمک هزینه فراهم شود نه اینکه حق افراد مستعد گرفته شود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۴:۲۵ ۲۸ فروردين ۱۴۰۰
ازمون های المپیاد های علمی سهمیه نداره به نظرم اینجا داره در حق ایثار گر ها وتمام کسایی که سهمیه میگیرن تو ازمون ها ظلم میشه چون سطح سوالات اینجا بالاتره خواهشی که دارم تا جایی که میتونن و جاداره درصد سهمیه هارو بالا در نظر بگیرن با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۹:۳۶ ۲۲ فروردين ۱۴۰۰
اون فردی که دانش آموزبوده ومدرک دیپلمش راازمدارس ایثارگران گرفته وحتی در کنکورواستخدام هم ازسهمیه استفاده کرده به چه حقی درآینده فرزندوهمسراوازاین مزایابایدبهره مندبشوند کجای این کارعدالته اگرکسی که درزمان جنگ خانواده اش رارهاکرده وبرای کشورجنگیده این مزایارابدهندحرفی نیست
Iran (Islamic Republic of)
1360 دهه
۱۷:۰۶ ۰۲ اسفند ۱۳۹۹
این 12000هزار نفری که می خواهید استخدامی کنید چی این تبعیض نیست اونوقت با پارتی می روید سر کار؟
آخرین اخبار