به تازگی مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس گفته است سازمان مخالف بازگشایی بازار نیست و برنامه جامعی برای بازگشایی دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ کیمیا قلی‌پور - از ۹ اسفند با شروع حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و ارتش تروریستی آمریکا به کشور معاملات بازار سهام متوقف شد و این توقف همچنان ادامه دارد.

تداوم توقف معاملات بازار سهام که در خصوص آن کارشناسان بازار سرمایه نظرات مختلفی دارند برخی بر بازگشایی تأکید دارند و عده‌ای همچنان معتقدند زمان مناسب برای بازگشایی بازار فرا نرسیده است؛ البته در خصوص چگونگی بازگشایی نیز نظرات مختلفی وجود دارد.

در همین راستا مهدی دلبری کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: شرکت‌ها باید در چند دسته تقسیم‌بندی شوند. گروه اول، شرکت‌هایی هستند که مستقیماً مورد آسیب فیزیکی قرار گرفته‌اند و حتماً باید نسبت به شفاف‌سازی از نظر میزان آسیب ریالی و همچنین برآورد وضعیت فعالیت خود در آینده اقدام کنند. علاوه بر این، لازم است اثرات این آسیب بر کل زنجیره تأمین قبل و بعد از کارخانه‌ها از جمله تأمین‌کنندگان مواد اولیه و فروشندگان محصول نیز به‌طور شفاف اعلام شود.

او افزود: گروه دوم شرکت‌هایی هستند که به‌صورت مستقیم آسیب ندیده‌اند، اما ممکن است در تأمین مواد اولیه، مواد بسته‌بندی یا از نظر ریسک بازار، تحت‌تأثیر شرایط موجود قرار گرفته باشند. این شرکت‌ها نیز باید به صورت شفاف وضعیت خود را اعلام کنند. گروه سوم، شرکت‌هایی هستند که نه به‌صورت مستقیم و نه غیرمستقیم آسیب ندیده‌اند و می‌توانند بازگشایی شوند؛ البته شرکت‌هایی با آسیب صفر واقعاً وجود ندارند، اما می‌توان آسیب جزئی یا نزدیک به صفر را برای برخی از آنها در نظر گرفت و بازار می‌تواند معاملات خود را بر این اساس انجام دهد.

دلبری در ادامه تأکید کرد: دولت، بانک مرکزی و نهاد‌های مالی بزرگ باید به کمک بازار سرمایه بیایند. بازار سرمایه در سال‌های گذشته دین خود را به اقتصاد کشور ادا کرده و اکنون که این ثروت ملی به دلایل مختلف آسیب دیده است، وظیفه دولت است که همانند سایر کشور‌ها در شرایط بحرانی به حمایت از بازار سرمایه بپردازد.

او با اشاره به وضعیت فعلی بازار خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد بازار هنوز شرایط مناسبی برای بازگشایی ندارد، زیرا در حال حاضر در شرایطی میان «جنگ و صلح» قرار داریم و هر لحظه احتمال ورود به مرحله بعدی بحران وجود دارد که می‌تواند به بنگاه‌های تولیدی فعال آسیب بزند.

دلبری ادامه داد: بهتر است مشکلات بازار سرمایه به چند موضوع کوچک‌تر تقسیم و ابتدا آنها حل شود. نخستین مسئله، موضوع اعتبار کارگزاران است که پیشنهاد می‌شود بانک مرکزی یک دوره تنفس سه تا شش‌ماهه برای آنها در نظر بگیرد تا نیاز به شارژ مجدد اعتبارات وجود نداشته باشد. مسئله بعدی تعیین وضعیت آپشن‌ها و اختیار معامله‌هاست که باید با هماهنگی سازمان بورس و سایر نهاد‌های مرتبط تعیین تکلیف شود. همچنین وضعیت اوراق شرکتی و اوراق تبعی منتشرشده در بازار سرمایه همچنان بلاتکلیف است و لازم است پیش از بازگشایی بازار درباره آن تصمیم‌گیری شود.

او گفت: پیشنهاد من این است که ابتدا مسائل کوچک‌تر و فوری‌تر بازار حل شود و سپس به موضوع بازگشایی پرداخته شود در نهایت به نظر می‌رسد باز نکردن معاملات بازار سهام تا زمان روشن شدن سیاست‌های حمایتی تصمیم منطقی‌تری باشد.

سازمان مخالف بازگشایی بازار نیست

در ادامه نیز معصومی خانقاه مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس گفت: سازمان مخالف بازگشایی بازار نیست و برنامه جامعی برای بازگشایی دارد. سازمان طرفدار بازگشایی بازار است به شرطی که منافع سهامداران و ملاحظات سایر مراجع رعایت شود.

بازگشایی بازار منوط به احراز شرایط 

پیش از این نیز عضو شورای عالی بورس بهمن عبداللهی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان تأکید کرده بود بازگشایی بازار سهام منوط به احراز شرایطی مشخص است.

صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز بارها تاکید کرده است بازگشایی بازار منوط به افشای حداقلی اطلاعات تولید و فروش توسط شرکت‌ها است؛ ارائه این داده‌ها برای فراهم شدن امکان تحلیل توسط سرمایه‌گذاران و انجام معاملات سهام الزامی است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
captcha
آخرین اخبار