عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد سونامی را نتیجه حرکت قائم بستر اقیانوس دانست و گفت: زمین لرزه در شهرهای ساحلی موجب سونامی می‌شود.

به گزار ش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛امیر گندمکار عصر ديروز در جمع اساتید دانشگاه گیلان با بیان اینکه پوسته زمین دارای صفحه‌های یکنواخت نیست، اظهار داشت: انرژی‌های درونی زمین که بر اثر فعالیت‌های درونی زمین است باید تخلیه شود و بر اثر حرکت‌های تکنو تکنیکی زمین لغزش‌ها، فرورفتگی‌ها و اصطکاک و رها شدن این انرژی‌ها زمین می‌لرزد.
وی با بیان اینکه زمین لرزه قدرت و حجم بالایی از انرژی درونی را آزاد می‌کند، افزود: سالانه به طور متوسط 27 زلزله خسارت‌بار در جهان رخ می‌دهد که طی آن 19 هزار نفر تلف شده و 26 هزار نفر بی‌خانمان می‌شوند.
به گفته گندمکار، میزان خسارتی که در نتیجه ارتعاش‌های زمین لرزه به ساختمان وارد می‌شود به شدت و مدت ارتعاش‌ها، نوع ساختمان، نوع موادی که ساختمان‌ها بر روی آن قرار می‌گیرند و به وضعیت توپوگرافی محل بستگی دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد با اشاره به اینکه خطر اصلی محیطی با تکان‌های حاصل از لرزش‌های زمین تولید می‌شود، تصریح کرد: این لرزش‌ها به ترکیب پیچیده‌ای از بزرگی زلزله، فاصله از گسل و وضعیت زمین‌شناسی محلی که تقویت یا تضعیف کننده امواج محسوب می‌شود، بستگی دارد.
وی زمین لرزه‌ها را بیشترین خطر ایجاد کننده سونامی در شهرهای ساحلی دانست و خاطر نشان کرد: سونامی‌ها نتیجه حرکت قائم بستر اقیانوس طی یک لرزه‌اند و به دلیل ارتفاع کم ممکن است بدون اینکه دیده شوند با سرعت 700 تا 800 کیلومتر در ساعت از اقیانوس آزاد عبور کنند و این سرعت موجب می‌شود به محض ورود به آب‌های ساحلی و کم عمق به صورت امواج مخرب حرکت کرده و به صورت پشته‌ای به ارتفاع بیش از 300 متر درآیند.
گندمکار سونامی سال 2004 را در ردیف یکی از بزرگ‌ترین زلزله‌های 100 سال اخیر نامید و گفت: این سونامی در ایالت باندا آسه اندونزی تعداد 236 هزار نفر کشته بر جا گذاشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد مهم‌ترین نواحی سونامی‌خیز در منطقه اقیانوس هند را به دو بخش ناحیه فرو رانش اندونزی در قسمت شرقی اقیانوس هند و ناحیه فرو رانش مکران در قسمت شمال غربی اقیانوس هند تقسیم کرد و بیان داشت: ناحیه فرو رانش مکران در نزدیکی سواحل ایران، عمان، پاکستان و هند واقع شده است.
وی ادامه داد: آخرین سونامی بزرگ در منطقه مکران در سال 1945 میلادی اتفاق افتاده و بر اثر آن 4 هزار نفر در سواحل ایران، پاکستان، هند و عمان کشته شدند.
گندمکار با اشاره به وجود قابلیت وقوع سونامی در سواحل جنوبی ایران در حاشیه اقیانوس هند، یادآور شد: تحقیقاتی از طرف موسسه ملی اقیانوس‌شناسی یونسکو در دستور کار قرار دارد و محققان در تلاش هستند تا از طریق مدل‌سازی فاز تولید سونامی در اثر وقوع زمین لرزه‌های زیردریایی و قابلیت وقوع سونامی در سواحل جنوبی ایران را ارزیابی کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد اذعان داشت: محققان از نتایجی که تاکنون به دست آورده‌اند، پیش‌بینی وقوع سونامی دیگری را در سال‌های آینده می‌دهند./س
 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.