تحليل شبکه خبري فرانسه 24 از رئيس جمهور جديد مصر :

مرسي نمي تواند فرد ميانه رويي باشد

کارشناس سياست بين المللي شبکه خبري فرانسه 24 بر اين باور است که محمد مرسي رئيس جمهور منتخب مصر نمي تواند فرد ميانه رويي باشد.

به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از شبکه خبري فرانس 24  ؛ گوتيه ريبينسکي کارشناس سياست بين المللي  به بررسي اين موضوع پرداخت که آيا محمد مرسي مي تواند فرد ميانه رويي باشد؟

اين کارشناس در اين باره گفت : افرادي کمي هستند  که باورشان چنين باشد. زيرا  محمد مرسي ازخيلي وقت پيش در جنبش اخوان المسلمين بوده است. عضويت  وفعاليت هاي وي در گروه اخوان المسلمين به دهه 60 بر مي گردد.حتي وقتي که وي در آمريکا درس مي خواند و به مدت 17 سال در اين کشور بود هيچگاه ارتباطش را با گروه اخوان المسلمين قطع نکرد.

اما خوب هميشه گفته مي شود هنگامي شرايط خاصي ايجاب کند انسان مي تواند متناسب با شرايط جديد عمل کند و از آنچه که در گذشته بوده است خارج شود. يعني همان حالتي که براي رجب طيب اردوغان  نخست وزير ترکيه پيش آمد.

اما اينجا نيز شرايط در مصر فرق مي کند. زيرا در مصر اکنون گرايش عمومي به اسلام خواهي است . در اين کشور مردم از انجام مراسم و کارهاي مذهبي در طول سالهاي ديکتاتوري منع شده اند  و حالا که قدرت  و آزادي عمل را بعد از اين همه محروميت بازيافته اند مي توانند سرکوبگرايانه وارد عمل شوند. در اين حالت ، محمد مرسي مي تواند   نماينده اين حرکت و گرايش باشد . اما چون ارتش اختيارات مهم را از وي گرفته است نمي تواند در  اين خصوص کار زيادي انجام دهد.

گوتيه ريبينسکي به اين سئوال که آيا اعلام محمد مرسي  به عنوان رئيس جمهوري مصر مي تواند تنش ها و ناآرامي هايي   اين کشور را که طي روزهاي اخير نيز به ابعاد آن افزوده شده بود فرو بخواباند دو پاسخ داشت:
پاسخ نخست مثبت بود  زيرا به باور اين کارشناس، برخي از طرفداران محمد مرسي که هيچ ارتباطي هم با اخوان المسلمين ندارند و اصولا لاييک هستند  تنها به اين دليل به وي راي دادند چون مي گفتند هر کسي رئيس جمهور شود مشکلي نيست فقط از دار و دسته مبارک کسي روي کار نيايد.

بنابراين در اين خصوص محمد مرسي براي مردم کشورش مي تواند نقش وحدت بخشي را ايفا مي کند. فردي که اسلامخواه و غيراسلامخواه را  در کشورش حول يک هدف مهم و آن پشت سر گذاشتن کامل رژيم گذشته گرد مي آورد.

اما روي ديگر سکه در  اين خصوص آن است که برخي از انقلابيون، يعني کساني که انقلاب را در مصر انجام دادند به عنوان مثال جنبش ده آوريل مي گويند اخوان المسلمين و رژيم مبارک هر دو سر و پاي يک کرباسند. هر دو آنها دشمن آزادي هاي اساسي  هستند  و ما تسليم آن نخواهيم شد.بنابراين ممکن است در روزهاي آينده، اين دست افراد در ميدان تحرير خواسته هاي خود را مطالبه کنند. زيرا ضرورتا معلوم نيست که  اين دست افراد يعني کساني که انقلاب را انجام دادند و يا جنبش ده آوريل از  نتايج به دست آمده راضي باشند.

گوتيه ريبينسکي در پاسخ به اين سئوال که چگونه است وجود اخوان المسلمين در زمان رژيم مبارک تحمل مي شد و حتي آنها  نقشي در انقلاب مصر نداشتند  اما آنها اکنون قدرت را به دست گرفته اند گفت:  اين سئوال خوبي است .زيرا همانطور که همه مي دانند وجود اخوان المسلمين در زمان رژيم مبارک تحمل مي شد و علت آن هم اين بود که امکان گفتگو با قدرت حاکم  را داشتند.رئيس جمهوري جديد مصر  نيز همين طوري بوده است . محمد مرسي بعد از آنکه انقلاب  مصر به پيروزي رسيد خيلي سريع باعمر سليمان رئيس اطلاعات مصر وارد گفتگو شد.اين دو همديگر را خوب مي شناختند و در بسياري موارد نيز به توافق رسيدند. در واقع هميشه بين اين گروه و قدرت حاکم در مصر نوعي توافق ضمني وجود داشته است. توافقي بدين مضمون که  قدرت به اخوان المسلمين امکان و فرصت انجام کارهاي مذهبي اش را مي داد و اين گروه نيز در عوض آرامش اجتماعي  و نظم را براي قدرت حاکم تضمين مي کرد.
دراينجا ابهام فلسفه وجودي اخوان المسليمن آشکار مي شود .زيرا تخصص  اين گروه  در بسيج جامعه براي انجام کارهاي خيريه و مذهبي است، اما آيا حالا که قدرت را به دست گرفته اند قادر خواهند بود آنچه را که مي خواهند دقيقا اعمال کنند؟

اين کارشناس افزود محمد مرسي بايد با ارتش کنار آيد زيرا ارتش همه اختيارات مهم را از رياست جمهوري گرفته است .بنابراين مرسي  با توجه به اختياراتي که اکنون در اختيار دارد از هر گونه دخالت درباره سياست خارجي ، درباره توافقنامه هايي که با اسرائيل امضا شده است،اجتناب خواهد کرد و فقط به امور داخلي کشور و به طور ويژه به امور اقتصادي خواهد پرداخت.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار