هاینونن مدعی شد گزارش اخیر آژانس درباره ایران کامل نیست

اولی هاینونن، معاون اسبق مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، مدعی شد نخستین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، جزئیات لازم را برای نظارت و راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران در بر ندارد.

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ به نقل از  پایگاه اینترنتی اندیشکده بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، "اولی هاینونن،" معاون اسبق مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، مدعی شد نخستین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از اجرای برجام که هفته گذشته منتشر شد، جزئیات لازم را برای نظارت و راستی آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای ایران در بر ندارد.

هاینونن نوشت، نخستین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از اجرای برجام در شانزدهم ژانویه به پایبندی ایران به تعهداتش در چارچوب توافق هسته‌ای اشاره می کند، اما از جزئیاتی که نشان دهد آژانس چگونه درباره فعالیت‌های ایران به جمع بندی رسیده است، خبری نیست.

هاینونن مدعی است اطلاعاتی که گزارش اخیر در مسائل کلیدی چون غنی سازی، سایر ذخایر اورانیوم،‌اجزای سانتریفوژها، اجرای پروتکل الحاقی در اختیار قرار می دهد به نحو شگفت آوری اندک است. در مسئله غنی سازی، گزارش اخیر اطلاعاتی درباره موجوی اورانیوم با غنای پایین که ایران به آژانس اعلام کرده است در بر ندارد، چه رسد به موجودی واقعی که آژانس راستی آزمایی کرده است.

وی مدعی شد که مقدار دقیق اورانیوم غنی سازی شده که به روسیه منتقل شده است می بایست در گزارش قید می شد تا این مقدار از موجودی ایران کم و به موجودی روسیه افزوده شود. روسیه در چارچوب توافق پادمانی جداگانه‌ای که با آژانس دارد متعهد است دریافت مواد هسته‌ای از ایران را به آژانس گزارش دهد. موجودی مواد هسته‌ای بخش مهمی از راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی است، اما آژانس از 2014 هیچ اطلاعاتی درباره موجودی اعلام شده ایران و شیوه راستی آزمایی آن منتشر نکرده است. در گزارش آژانس اطلاعاتی از تعداد و نوع روتور سانتریفوژهای ایران وجود ندارد. اجزای تشکیل دهنده سانتریفوژها برای محاسبه زمان گریز هسته‌ای ایران ضروری است و نصب دوباره سانتریفوژهای پیشرفته که پیش تر برچیده شده بود یا نصب سانتریفوژهای جدید مستقیماً بر زمان یک ساله گریز هسته‌ای ایران تأثیر دارد.


به ادعای وی در این گزارش اشاره به موضوع دسترسی تکمیلی آژانس به سایت‌های هسته‌ای ایران در چارچوب پروتکل الحاقی نشده است. دسترسی، همکاری و توانایی ورود بی درنگ بازرسان آژانس ابزاری حیاتی است که می تواند نبود مواد و فعالیت‌های هسته‌ایی اعلام نشده را تأیید کند. علاوه بر این در این گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره شده است ایران کماکان به آژانس اجازه می دهد از مونیتورهای آنلاین و لاک و مهرهای الکترونیکی استفاده کند و جمع آوری خودکار اطلاعات توسط تجیهزات نصب شده آژانس را تسهیل می کند. از این بند گزارش چنین برداشت می شود که نظارت رضایت بخش است، در حالی که آن چه در این بند آمده است تنها یک جنبه از اهداف نظارت است.





انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار