"عسل سبلان" نخستین عسل ثبت جهانی ایران / سالانه 6 هزار تن عسل در اردبیل تولید و به بازار عرضه می‌شود

نخستین بار است که کشور ایران محصول عسل تولیدی خود را با عنوان "عسل سبلان ایران" بعنوان یک محصول، با ارزش غذایی و دارویی بالا، به جهانیان معرفی می‌کند.

به گزارش گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ مدتی بود که برخی شنیده‌ها از دور و نزدیک حاکی از این بود که رایزنی‌هایی برای ثبت جهانی "عسل سبلان" در میان 9 محصول راهبردی کشور در بحث صادرات به گوش می‌رسید، که بالاخره این مهم با تلاش بی‌وقفه مسئولان استانی و به دنبال اثبات ارزش غذایی و دارویی بسیار بالای عسل سبلان میسر گردید و این محصول به عنوان یکی از محصولات تولیدی برتر کشور به جهانیان معرفی شد.

ثبت عسل سبلان، در واقع به دلیل ویژگیها و کیفیتی است که به آن منتسب می‌شود و در ثبت یک محصول به عنوان محصول جهانی به ویژگی‌های ظاهری، رنگ، مزه و کیفیت توجه می‌شود که بر اساس این عسل سبلان از سایر تولیدها و نشانهای تولیدی داخل کشور متمایز شده و بالاخره بعد از ثبت ملی هم‌اکنون به ثبت جهانی رسیده است.

عسل سبلان در میان 10 محصول راهبردی صادرات کشور


رئیس سازمان صنعت،‌معدن و تجارت استان گفت: عسل تولیدی استان اردبیل با نام تجاری "عسل سبلان ایران" یکی از 10 محصول راهبردی کشور بوده است که در سال‌جاری و پس از طی فرآیندهای لازم ابتدا در سطح ملی ثبت گردیده و اکنون نیز موفق به ثبت در عرصه جهانی شده است.

سیدحامد عاملی با اشاره به تاثیر مهم ثبت جهانی عسل در بهبود رتبه و جایگاه این عسل در بازارهای ملی و جهانی تصریح کرد: با توجه به ارزیابی‌های کیفی انجام شده در فرآیند ثبت این محصول و اثبات منحصربفرد بودن ویژگی‌های عسل سبلان در مقایسه با سایر عسل‌های تولیدی داخل کشور، این رویداد می‌تواند منجر به افزایش اعتبار این محصول در بازارهای ملی و جهانی شود.

وی ضمن تاکید بر کیفیت بی چون و چرای عسل به دست آمده از دامنه‌های سرسبز سبلان ادامه داد: کیفیت بی‌شک و شبهه عسل سبلان ایران می تواند شرایطی را فراهم آورد که علاوه بر فروش بی‌وقفه آن در داخل کشور و سودآوری عاملی موثر در صادرات هرچه ‌بیشتر این محصول به بازارهای بین‌المللی نیز باشد.

این مسئول اظهار کرد: از مزیت‌های دیگر ثبت جهانی این محصول می‌تواند فرصت ماندگاری این نام در اذهان مصرف‌کنندگان بین‌المللی و جلوگیری از سوء استفاده‌های احتمالی از سوی تولیدکنندگان محصولات نامرغوب مشابه شود.

عاملی معتقد است که ثبت ملی و جهانی عسل سبلان به عنوان یکی از 10 محصول برتر کشور در بحث صادرات، انجام پیگیری‌های حقوقی این امر را بیش ‌از پیش تسهیل خواهد کرد.

ثبت عسل سبلان، اقبالی برای برندسازی سایر محصولات


رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت بر قابلیت دیگر محصولات تولیدی استان اردبیل در پروسه ثبت جهانی و ملی اشاره کرد و بیان داشت: با توجه به اهمیت ثبت نشان و نام محصولات برجسته تولیدی منطقه و اولویت سیاست‌گذاری دستگاه‌های استان در این راستا در سال‌های قبل نیز محصول فرش دستباف استان به ‌عنوان یکی از محصولات منحصربفرد کشور ثبت جهانی گشته بود.

عاملی ثبت جهانی عسل سبلان را در واقع اقبال سایر محصولات مستعد تولیدی منطقه برای ثبت جهانی دانست و اظهار داشت: در سال آینده بر طبق برنامه‌ریزی‌های صورت‌ گرفته در نظر داریم تا بعد از عسل سبلان و نیز فرش دستباف اردبیل محصول سنگ قیمتی عقیق نمین را نیز پس از طی فرآیندهای قانونی و حقوقی لازم به ثبت ملی و جهانی برسانیم.

وی گفت: استان اردبیل به عنوان یکی از استانهای با قابلیتهای بالا در بسیاری از حوزه‌ها من جمله گردشگری، صنایع دستی، تاریخی و فرهنگی شاید یکی از مستعدترین شهرهای کشور برای داشتن سهم بیشتری از ثبت جهانی محصولات تولیدی خود باشد که نیاز است تا به همین منظور ابتدا ارتقای سطح کیفیت تولیدات، رونق صنایع تبدیلی و نیز فرآوری محصولات، معرفی بقاهای تاریخی و فرهنگی را در دستور کار قرار دهیم تا بتوان به شرایط ایده‌آل در بحث مطرح بودن در سطح ملی و جهانی دست یافت.

تولید سالانه 6 هزار تن عسل در اردبیل


کارشناس مسئول زنبورعسل سازمان جهاد کشاورزی استان گفت: به طور میانگین همه ساله در سطح استان اردبیل حدود 6 هزار تن محصول عسل طبیعی از دامنه‌های سبلان گرفته و تولید می‌شود که سقف تولید عسل در سالجاری 6 هزار و 43 تن بود که این میزان معادل 6 میلیون و 43 هزار و 626 کیلوگرم می‌باشد که 99 و نیم درصد آن از کندوهای مدرن تولید شده است.

دهقان باقری افزود: از این میزان تولید حدود یک هزار تن به مصرف داخل استان اختصاص می‌یابد و مابقی نیز سهم صادرات است که بعد از ثبت جهانی این محصول امید می‌رود تا با رونق تقاضا در بازارهای جهانی میزان تولید و عرضه نیز به تبع افزایش یابد.

وی با اشاره به فعالیت زنبورداران بومی و غیربومی در سطح استان اردبیل تصریح کرد: براساس نتایج حاصله از آمارگیری زنبورستانهای استان که به طور همزمان با سراسر کشور انجام گرفته در سطح استان تعداد 340 هزار و 967 کندوی زنبورعسل شمارش شده است که از آن تعداد 339 هزار و 141 کندوی مدرن و تعداد یک هزار و 826 کندو بومی بوده است.

این کارشناس مسئول ادامه داد: به عبارتی در حدود کمتر از نیم درصد از کندوهای استان سنتی و بیش از 99 و نیم درصد آن نیز مدرن می باشد.

تولید عسل افزایش می‌یابد

باقری اظهار داشت: هم‌اکنون 3 هزار و 864 نفر زنبوردار در سطح استان فعالیت دارند که به طور کلی برای 7 هزار و 258 نفر در عرصه تولید عسل سبلان اشتغالزایی مستقیم ایجاد شده است که سهم اشتغالزایی غیرمستقیم در این حوزه نیز حدود 3 هزار نفر می‌باشد.

وی میانگین تولید عسل از هر کندوی مدرن در استان را حدود 18 و 767 کیلوگرم دانست و افزود: میانگین تولید عسل از هر کندوی بومی نیز معادل 10 کیلوگرم می‌باشد که میانگین تولید کل کندوهای استان 17 و 725 کیلوگرم است.

این مسئول ثبت جهانی عسل سبلان را یکی از روزنه‌ها برای افزایش تولید و افزایش سهم صادرات این محصول دانست و گفت: امید می‌رود با ثبت جهانی عسل سبلان میزان تقاضای این محصول نیز به تبع این مهم افزایش یابد که در این صورت به منظور پاسخگویی به نیاز بازارهای جهانی تولید نیز ارتقاء خواهد یافت که ضرورت دارد تا در این راستا باید تلاش شود تا نه تنها افت کیفیت را در تولید عسل نداشت بلکه تولید این محصول را روز به روز به استانداردهای جهانی نزدیک و نزدیک‌تر کرد.

بهبود رتبه صادرات عسل سبلان به دنبال اعمال استاندارد اجباری

کارشناس مسئول زنبورعسل استان اعمال استاندارد اجباری را یکی از راه‌حلهای بهبود جایگاه تولید و صادرات عسل سبلان و نیز کنترل برخی سوءاستفاده‌ها از نام این محصول دانست و گفت: اگر شرایط به گونه‌ای تغییر کند که تمامی تولیدکنندگان عسل سبلان میزان املاح و مواد دارویی و غذایی استفاده شده در تولید عسل را به صورت دقیق بر روی بسته درج کرده و نیز قیمت محصول را بر همین اساس برآورد کنند این موضوع علاوه بر بهبود حس اعتماد میان مردم و فروشندگان سبب بهبود رتبه و جایگاه این محصول نیز خواهد شد.

باقری علت ثبت جهانی سبلان از را برخورداری از قابلیتهای طبیعی و تنوع گیاهی دانست و ادامه داد: استان ما در دامنه سبلان واقع شده است و برخورداری از تنوع گیاهی و وجود بسیاری از گیاهان دارویی و گلهای مرتعی، زراعی و باغی و نیز خاصیت درمانی این گیاهان از قبیل گون، آویشن و بسیاری از گیاهان دیگر می تواند یکی از علل اصلی ثبت جهانی عسل سبلان و معرفی آن به جهانیان باشد.

وی ضمن اشاره به نبود برخی صنایع تبدیلی و فرآوری عسل سبلان در اردبیل اظهار داشت: هم‌اکنون در سطح استان اردبیل 8 واحد صنایع تبدیلی اقدام به اخذ مجوز و راه‌اندازی واحد خود کرده‌اند که از این تعداد 4 مورد واحد صنایع تبدیلی عسل فعال بوده و مابقی نیز به صورت فصلی و در صورت پذیرش سفارش و درخواست فعالیت می‌کنند.

ضرورت نظارت بر عسل‌های بی‌نام و نشان

رئیس اتحادیه زنبورداران استان گفت: باتوجه به اینکه در صورت عدم نظارت بر عسل‌های بی نام و نشان اقبال عمومی به این محصول که شهرت جهانی دارد کاهش می‌یابد ضرورت دارد تا برخی نهادهای ذی‌ربط با همکاری و تعامل در این راستا تلاش بیشتری داشته باشند.

سید فردین صفوی ضمن تاکید بر جمع‌آوری صد درصدی عسل‌فروشی‌های حاشیه جاده‌های اردبیل در سال گذشته اظهار داشت: سال گذشته با کمک اکیپ‌های نظارتی، دامپزشکی و استاندارد و همچنین معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی این عسل‌فروشی‌ها به صورت صد درصدی جمع‌آوری شدند که نیاز است تا به منظور جلوگیری از استقرار دوباره این دکل‌های سیار نظارت در سال جدید نیز ادامه داشته باشد.

وی تصریح کرد: باتوجه به اینکه سالانه بالغ بر 3 تا 4 میلیون مسافر و گردشگر از اقصی‌نقاط دنیا به استان اردبیل سفر می‌کنند و مهم‌ترین سوغاتی و کالایی که از این استان خریداری می‌شود عسل مرغوب و طبیعی سبلان بوده، نیاز است تا به منظور حفظ این شهرت و تداوم و حتی افزایش روی آوری مسافران به خرید عسل، محصولی مرغوب، با بسته‌بندی استاندارد و گاه با شکل فرآوری شده به این گردشگران عرضه گردد.

رئیس اتحادیه زنبورداران استان از برخی طرح‌ها برای ارتقای سطح تولید و عرضه عسل به بازار جهانی بیان کرد: یکی از این طرح‌ها طرح نظارت بر عسلهای بی نام و نشان و نیز گریدبندی می‌باشد که یقینا این دو طرح در صورت حمایت و اعتباردهی می‌تواند جایگاه عسل سبلان اردبیل را بیش از پیش ارتقاء دهد.

سهم صادرات عسل سبلان باید افزایش یابد


رضا پوربایرامیان، یکی از زنبورداران و فعالان عرصه تولید عسل سبلان در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل؛ اظهار داشت: وجود طبیعت مملو از گل و شکوفه، بهار مفرح مناطق گرمسیری و طبیعت سرسبز استان اردبیل به ویژه در فصل تابستان به بستر مطلوبی برای حرفه شیرین تولید عسل در این استان زیبا و چهار فصل تبدیل می‌شود که در این فصل منظره طبیعی دامنه‌های سرسبز سبلان مامنی برای گل‌ها و انواع گیاهان دارویی می‌شود.

وی گفت: عسل سبلان، تولید استان اردبیل به عنوان بهترین و مرغوب‌ترین عسل می‌تواند از سوغاتی‌های معروف منطقه باشد تا مسافران و گردشگرانی که در طول سال از اردبیل و جاذبه‌های مختلف آن دیدن می‌کنند را به خود جذب کند اما متأسفانه تاکنون به علت اینکه از نبود صنعت بسته‌بندی محروم و ناشناخته مانده است شاید آنطور که باید شناخته نشده و به تبع از این موضوع تاثیر چندانی در اقتصاد و صادرات نداشته است.

پوربایرامیان قرارگیری عسل سبلان در کنار سایر محصولات دامداری و کشاورزی را از مزایای این حرفه دانست و افزود: جریان داشتن این چرخه تولید در کنار دیگر مشاغل کشاورزی نظیر دامداری، باغداری و دیگر مشاغل زیرمجموعه کشاورزی سبب شده تا این چرخه تولید تداوم داشته و همچنین اقتصاد استان را متحول سازد.

عوض نقی‌وند یکی دیگر از تولیدکنندگان عسل در اردبیل ضمن نارضایتی از نبود صنایع تبدیلی گفت: در کشورهای دیگری همچون برزیل، آلمان و استرالیا که جزو مهمترین کشورهای تولیدکننده عسل در جهان هستند حداقل 150 فرآورده غذایی با عسل تولید می‌‌شود اما با در دست داشتن امتیاز مثبت تولید مرغوب‌ترین عسل کشور و حتی طبیعی‌ترین عسل جهان به میزان نیاز از واحدهای فرآوری و صنایع تبدیلی عسل بهره‌مند نیستیم.

وی همچنین به مشکلات حوزه زنبورداران در استان اشاره کرد و افزود: ما باتوجه به تولید عسل خالص و باکیفیت بسیار بالا محصول خود را با کیفیت رس زده به زیرقیمت و حدود 30 درصد به فروش می‌رسانیم که علت اصلی این امر نیز نبود حمایت کافی از بازار تولیدکنندگان و تنزل جایگاه این قشر در استان می‌باشد.

این تولیدکننده داخلی تحقق اقتصاد مقاومتی را مرهون حمایت از تولیدکنندگان و تولیدات داخل دانست و گفت: زمانی می‌توان به سقف انتظارات و اهداف پیش‌بینی شده در حوزه اقتصاد دست یافت که حمایت از تولید و تولیدکننده داخل سرلوحه تمامی امور باشد چرا که تنها در این صورت می‌توان سهم بیشتری در صادرات و ارزآوری به داخل داشت.

 

انتهای پیام/ی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمدرحمانی هستم زنبوردار ‌نایب رییس اتحادیه عسل ولبنیات فروشان اردبیل
۰۱:۵۰ ۱۴ مهر ۱۳۹۸
تقدیر ازاظهارتوجه شما زحمت کشان نسبت به معرفی عسل سبلان لطفا ازاعضای اتحادیه مصاحبه ای داشته باشید تازه تاسیس شده نیازمند معرفی وحمایت است تشکر