کاهش آمار سزارین در استان کردستان به دنبال اجرائی کردن سیاست‌های وزارت بهداشت

به دنبال اجرایی کردن سیاست‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و همراهی خود مردم آمار سزارین در استان کردستان رو به کاهش است.

 به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ،عمل سزارین را می‌توان یکی از خطرناک‌ترین عمل‌های جراحی برای بانوان به شمار آورد؛ چند سالی می‌شد که آمار میزان انجام عمل سزارین در استان کردستان روندی صعودی به خود گرفته بود و متخصصین نیز همواره خطرات این عمل جراحی را به مراجعه کنندگان گوشزد می‌کردند؛ اما به تازگی آمار‌ها نشان از کاهش چشم گیر میزان عمل سزارین در این استان را می‌دهد که نوید بسیار مسرت بخشی به شمار می‌آید.

دکتر هومن قصری معاون بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سنندج ، در این رابطه می گوید: آمار زایمان طبیعی در استان کردستان طی سال‌های قبل، بسیار بالا بود، زیرا در آن زمان، تعداد متخصصین زنان و زایمان و همچنین دسترسی مردم به خدمات جراحی و پزشک متخصص کمتر بود، اما به تدریج با گسترش شهرنشینی و افزایش دسترسی مردم به خدمات درمانی و متخصصان زنان از یک طرف و ترس و نگرانی ناشی از درد‌های زایمانی و عدم ارائه آموزش به مادران در خصوص فرآیند‌های زایمانی و البته جهت دادن به سمت سزارین باعث شد که آمار سزارین رو به فزونی گذارد.

کاهش آمار سزارین در استان کردستان به دنبال اجرائی کردن سیاست‌های وزارت بهداشت
وی می افزاید: سال‌ها قبل، فضای اتاق‌های زایمان به موازات سایر امکاناتی که در حوزه سلامت و بهداشت و درمان فراهم می‌شد، رشد نکرده بود و مادرانی که در فضای نامناسب اتاق زایمان فرزند خود را به دنیا آورده بودند، تجربه ناخوشایند زایمان خود را به نسل بعد منتقل کردند و همین موضوع منجر شد، با توجه به توسعه خدمات و افزایش متخصص، دختران جوان‌تر تمایلی به زایمان طبیعی نداشته باشند.

معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در ادامه افزود: با شروع طرح تحول نظام سلامت از سال ۱۳۹۳ واجرای دستورالعمل برنامه ترویج زایمان طبیعی روند کنترل و کاهش سزارین‌های غیر ضروری وتبعات ناشی از آن مورد تاکید قرارگرفت و از سال ۹۶ در استان با اجرای مداخلات همه جانبه وجدی ونظارت‌های مستمر سیر کاهش این روند، سرعت بیشتری یافته است.

وی  معتقد است، تشکیل کمیته تخصصی دانشگاهی، بررسی اندیکاسیون سزارین‌های الکتیو بار اول از سال گذشته به صورت ۲ روز درهفته برای تمامی مراکز درمانی استان، امکان حضور مامای همراه به درخواست مادر حین زایمان، فعال سازی ۴ مرکز مشاوره مامایی در سطح استان، توسعه وتجهیز اتاق‌های زایمان اختصاصی تک نفره در شهرستان‌های سنندج، قروه، بیجار، کامیاران، بانه، دیواندره ومریوان از جمله اقدامات و تسهیلاتی است که در راستای طرح تحول سلامت برای ترویج زایمان طبیعی در بیمارستان‌های دولتی استان فراهم شده وتا حدود زیادی توانسته نگرش مادران رانسبت به  عمل سزارین کاهش دهد.

دکتر هومن قصری معاون درمانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان به آمار سزارین وزایمان‌های طبیعی در استان کردستان نیز اشاره کرد وگفت:در سال ۹۵ زایمان طبیعی ۶۳ درصد وسزارین ۳۷ درصد ودر سال ۹۶ زایمان طبیعی ۶۶ درصد و سزارین ۳۴ درصد در استان صورت گرفته است.

دکتر قصری بیان کرد:از سال ۱۳۹۳ تاکنون تعداد ۸۰۴۷۳ مورد زایمان طبیعی به صورت رایگان درسطح استان انجام گرفته است.

وی در پایان بیان کرد: استان کردستان از لحاظ شاخص‌های کاهش سزارین جزو ۳ استان برتر کشور بوده و در سال ۹۶ موفق به دریافت لوح دانشگاه برتر در زمینه ترویج زایمان طبیعی وکاهش سزارین از وزارت متبوع شده است.

۹۰ درصد زنان باردار می‌توانند زایمان طبیعی داشته باشند

خانم دکتر شاه غیبی مدیرگروه زنان در استان کردستان نیز با اشاره به اینکه سزارین شرایط مادر و جنینی علمی داردکه براساس آن متخصص زنان تصمیم به انجام عمل سزارین می‌گیرد، گفت: ۹۰ درصد زنان باردار می‌توانند زایمان طبیعی داشته باشند، اما برخی از آن‌ها نیز به دلایل فیزیولوژیک توانایی انجام زایمان طبیعی را ندارند و روش سزارین نیز برای این گروه از مادران باردار درنظر گرفته شد و درواقع سزارین یک روش زایمان برای موارد پرخطر و پرریسک است.

مدیرگروه زنان در استان کردستان گفت:سزارین مانند هر عمل جراحی دیگر پیامد‌هایی از جمله خونریزی، بیهوشی بعد از عمل، پیامد‌های منفی برای زایمان‌های بعدی و دیگر پیامد‌ها را دارد از سوی دیگر مادرانی که سزارین می‌شوند، فرصت طلایی ارتباط با نوزاد خود را به دلیل اثرات بیهوشی بعد از عمل از دست می‌دهد و همین امر آثار منفی روی شیردهی نوزاد و نیز رشد و تکامل وی در مراحل بعدی دارد.

دکتر شاه غیبی ادامه داد:اکثر مادران به علت درد زایمان سزارین را ترجیح می‌دهند که امروزه با آموزش‌های قبل از زایمان و انجام زایمان‌های بدون درد با روش‌های مختلف این مورد کاهش یافته است.

کاهش آمار سزارین در استان کردستان به دنبال اجرائی کردن سیاست‌های وزارت بهداشت
وی به اهمیت روز‌های پایانی بارداری در رشد جنین اشاره کرد و گفت: زایمان به شیوه طبیعی به جنین این اجازه را می‌دهد که به نهایت تکامل جسمی خود دست پیدا کند، چراکه بیشترین رشد سلول‌های مغزی، سیستم تنفسی و همچنین کبد، در روز‌های پایانی بارداری اتفاق میفتد، لذا عمل سزارین انتخابی به معنای دستکاری در نظام آفرینش است.

مدیرگروه زنان ادامه داد: تولد زودتر از موعد جنین به دلیل نارسی کبد، مشکل زردی نوزادی و مشکلات سیستم تنفسی نوزاد را به همراه دارد، بنابراین هرچه میزان سزارین بیشتر باشد، عوارض و پیامد‌های نوزادی افزایش پیدا می‌کند.

نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی متولد می‌شوند، سالم ترند

دکتر شاه غیبی با بیان اینکه زایمان طبیعی فرآیندی فیزیولوژیک است که در تمام دنیا مرسوم است و باید بدون مداخله و یا با حداقل مداخلات طی شود، گفت: نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی متولد می‌شوند، سالم ترند.

وی در ادامه این فرضیه را که نوزادانی که به صورت طبیعی متولد می‌شوند، از بهره هوشی کمتری برخوردار هستند، رد کرد و گفت: براساس مطالعاتی که صورت گرفته است، ضریب هوشی نوزادان حاصل از زایمان طبیعی نه تنها کمتر از نوزادان متولد شده به طریق سزارین نیست، بلکه در بعضی مطالعات ثابت شده که بهره هوشی بالاتری دارند.

کاهش آمار سزارین در استان کردستان به دنبال اجرائی کردن سیاست‌های وزارت بهداشت
وی با بیان اینکه مادر و جنین باید روند زایمان را طی کنند و این روند به رشد جنین کمک زیادی می‌کند، افزود: وقتی درد‌های زایمانی آغاز می‌شود و جنین در جریان این درد‌ها و کانال زایمان قرار می‌گیرد، به نهایت رشد دوران جنینی خود دست پیدا می‌کند، چرا که آمادگی پذیرش زندگی خارج از رحم مادر را پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه آماده و توانمند کردن مادران برای زایمان بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: کلاس‌های آمادگی برای زایمان از هفته بیستم بارداری در مراکز بهداشت و درمانی و نیز در بیمارستان‌های دولتی و یا خصوصی برگزار می‌شود.

دکترشاه غیبی تصریح کرد: ایجاد زیرساخت‌هایی مانند تجهیز بیمارستان‌ها و ایجاد فضایی خوشایند برای زایمان طبیعی، رایگان شدن زایمان طبیعی در بیمارستان‌های دولتی و توانمند کردن افراد ارائه دهنده خدمت از جمله اقدامات است که با اجرای این برنامه انتظار می‌رود که نگرش نسبت به انجام زایمان طبیعی افزایش یابد.

با توجه به وجود عوارض متعدد وچشمگیر مادروجنینی و اهمیت سلامت مادران به عنوان رکن اصلی خانواده سالم، ضرورت توجه مادران وافزایش آگاهی جامعه در خصوص انتخاب نوع زایمان و اولویت زایمان طبیعی نسبت به سزارین را می‌طلبد ودر این راستاخوشبختانه دانشگاه علوم پزشکی کردستان به عنوان متولی امر سلامت، اقدامات مطلوبی را در سطح استان انجام داده است. همچنین به نظر می‌رسد با افزایش سطح آگاهی وسواد مادران زایمان طبیعی بیشتر از قبل در استان کردستان مورد توجه قرار گرفته واین نشان از آگاهی  مادران جوانی است که  ازسزارین دل کنده ورغبت خود را به زایمان طبیعی نشان می دهند .
انتهای پیام/م

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.