متولدان کدام فصول باهوش‌تر هستند؟

یک دکترای روانشناسی گفت: بهره هوشی به عوامل زیادی بستگی دارد که مهم‌ترین عامل ارث و ژنتیک است.

نسیم رزمخواه دکترای روانشناسی و خانواده درمانگر در گفت‌‌‌‌وگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ارتباط بین فصول سال و ضریب هوشی اظهار کرد: هیچ مطلب علمی مبنی بر اینکه فصول بر ضریب هوشی اثر دارند یا خیر در مقاله‌ای منتشر نشده است، اما برخی اشخاص معتقد هستند، کودکانی که در فصل زمستان به دنیا می‌آیند نسبت به کودکانی که در تابستان متولد می‌شوند، ضریب هوشی بالاتری دارند که این موضوع ناشی از عوامل فیزیولوژی و محیطی است.

او بیان کرد: به علت اینکه مادران باردار در فصل زمستان اغلب کمتر در فضای آزاد قرار می‌گیرند و اینکه نسبت به تابستان کمتر در معرض عوامل آلاینده و محیطی هستند، این موضوع یکی از عواملی است که می‌تواند ضریب هوشی را کاهش یا افزایش دهد البته اثر این مورد بسیار ناچیز است.

 دانش‌آموز باهوش

تعریف هوش

رزمخواه افزود: هوش یکی از جذاب‌ترین فرآیند‌های روانی است که جلوه‌های آن در موجودات مختلف به میزان متفاوت دیده می‌شود. بیشتر مردم از هوش تحت عنوان عقل یاد کرده یا از هوش هیجانی صحبت می‌کنند، اما مفهوم هوش با این موضوعات متفاوت است. هوش مجموعه‌ای از استعدادهاست که حافظه، دقت، تمرکز، یادگیری، درک، سرعت پردازش و استدلال در آن نقش دارد.

این روانشناس تاکید کرد: هوش فرآیندی ذهنی است که موضوعاتی مانند ظرفیت منطقی، درک خودآگاهی، یادگیری و مهارت حل مسئله را دربرمی‌گیرد و در افراد قابلیت برنامه ریزی و خلاقیت را ایجاد می‌کند. هوش توانایی یادگیری است که افراد می‌توانند از طریق آن از تجربه‌های خود استفاده کنند. هوش همچنین تفکر انتزاعی را در افراد ایجاد کرده و به برخورد موثر اشخاص با محیط پیرامون خود کمک می‌کند.

بهره هوشی به چه عواملی بستگی دارد؟

او تصریح کرد: بهره هوشی به عوامل زیادی بستگی دارد؛ مهم‌ترین عاملی که بر بهره هوشی افراد اثر می‌گذارد، ارث و ژنتیک است. به طور کلی هوش به دو نوع A و B تقسیم بندی می‌شود که هوش A، هوشی است که ما از والدینمان به ارث می‌بریم و هوش B به هوش محیطی گفته می‌شود. فردی که هوش ارثی‌اش بالاست اگر در محیطی غنی رشد کند، ضریب هوشی بالایی دارد، اما شخصی که هوش ارثی‌اش پایین است حتی اگر در بهترین محیط هم پرورش پیدا کند باز هم ضریب هوشی خوبی ندارد. افرادی که به عقب ماندگی ذهنی دچار هستند یا مبتلایان به سندروم داون ضریب هوشی پایینی دارند و ما هر چقدر محیط آموزشی این اشخاص را غنی کنیم، باز هم نمی‌توانیم ضریب هوشی این افراد را چندان افزایش دهیم.


بیشتر بخوانید: در هر سنی چگونه ضریب هوشی خود را افزایش دهیم؟


رزمخواه در پاسخ به این پرسش که آیا بهره هوشی در طول زندگی افزایش پیدا می‌کند یا خیر، گفت: بهره هوشی در طول زندگی افزایش پیدا نمی‌کند و از بدو تولد ثابت است. مغز انعطاف پذیری زیادی دارد که این موضوع موجب می‌شود مردم به اشتباه تصور کنند که می‌توانند ضریب هوشی خود را بالا ببرند در حالی که این موضوع اتفاق نمی‌افتد و افراد تنها می‌توانند در طول زندگی عملکرد مغز خود را افزایش دهند. اشخاص همچنین می‌توانند روش‌هایی را یاد بگیرند که از طریق آنها بتوانند توانایی‌های خود را برای یادگیری، به خاطر سپردن اطلاعات و بهره‌وری از دانش افزایش دهند.

این روانشناس اظهار کرد: رشد هوشی نهایت تا سن ۱۶ یا ۱۸ سالگی ادامه دارد و پس از آن رشد مغزی متوقف می‌شود به عبارتی پس از این سنین تنها هوش محیطی اشخاص افزایش پیدا می‌کند و افراد می‌توانند توانایی‌های خود را بالاتر ببرند.

او بیان کرد: هوش تنها یک وجه ندارد و به دسته‌های مختلفی مانند کلامی، هیجانی، حرکتی، موسیقی، خلاقانه، معنوی، حسی، درون فردی، میان فردی و فضایی تقسیم بندی می‌شود. هیچ فردی نیست که همه انواع هوش را با هم داشته باشد. به طور کلی ۷۰ درصد مردم هوششان در حد میانگین است، ۱۲ درصد از آنها، هوششان بالاتر از میانگین بوده و دو درصد از آنها هوش خیلی بالایی دارند و تنها یک درصد از اشخاص نابغه هستند. بسیاری از والدین فرزندانشان را با وجود اینکه فعالیت‌هایی عادی انجام می‌دهند، نابغه تلقی می‌کنند در حالی که این اشتباهی محاسباتی و درکی است.

رزمخواه افزود: بسیاری از افراد هوش را معادل پیشرفت تحصیلی می‌دانند که این تفکر اشتباه است، به این معنی که شخصی که پیشرفت تحصیلی دارد حتما با هوش نیست و چنین فردی ممکن است توانایی‌هایش در برخی امور بالاتر باشد. IQ نمره‌ای است که ما از طریق روش‌های ریاضی آن را به دست می‌آوریم. ما نمی‌توانیم اشخاص را به دو گروه باهوش و کم هوش تقسیم بندی کنیم حتی اشخاصی که در المپیاد و کنکور موفق می‌شوند یا در مدارس استعداد‌های درخشان تحصیل می‌کنند، حتما جزو دو درصد از افراد با هوش بالا نیستند.

این دکترای روانشناسی و خانواده درمانگر تاکید کرد: IQ مشخصه‌ای خوب برای سنجش خلاقیت افراد نیست. IQ تنها تفکر و منطق و هوش متعارف را می‌سنجد و نمی‌تواند ملاک خوبی برای باهوش یا کم هوش بودن اشخاص باشد. محققان دانشگاه استنفورد آمریکا در تحقیقی به این نتیجه رسیدند که نابغه‌های جهان اغلب در ماه‌های اسفند، فروردین و اردیبهشت متولد شده‌اند و نوزادانی که در ماه‌های مرداد، شهریور و مهر به دنیا آمده‌اند، معمولا ًهوش پایین‌تری نسبت به متولدان بقیه ماه‌ها دارند.

 پسر بچه باهوش

آیا بهره هوشی زنان و مردان متفاوت است؟

او تصریح کرد: تحقیقات نشان می‌دهند که زنان و مردان بهره هوشی یا IQ یکسانی دارند، اما این موضوع در مورد هوش هیجانی صدق نمی‌کند. هوش هیجانی، هوش احساسی-عاطفی است و اختلاف ظریفی بین بیان و فهم احساسات زنان و مردان بوده که باید آن را کشف کرد. هوش هیجانی مسئول عملکرد ما در هر نوع شغل بوده، ۵۸ درصد است. حدود ۹۰ درصد افرادی که بالاترین عملکرد را در محیط کارشان داشتند از هوش هیجانی یا EQ بالاتری نسبت به بقیه کارکنان برخوردار بودند.

رزمخواه گفت: برای اینکه بتوانیم اختلاف میزان هوش هیجانی مردان و زنان را بهتر درک کنیم، هوش هیجانی را در چهار بعد خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه در نظر می‌گیریم. خودآگاهی درک صحیح فرد از احساسات خود در لحظه‌ای مشخص است به عبارتی خودآگاهی میزان شناخت فرد از تمایلات درونی‌اش است که مردان و زنان در این بعد با هم برابر هستند.

این روانشناس اظهار درباره خود مدیریتی کرد: خود مدیریتی به معنای اقدامی است که فرد در قبال احساسات خودش انجام می‌دهد البته زمانی که از وجود آنها مطلع باشد که در این بعد نمره مردان بالاتر از زنان است.آگاهی اجتماعی به معنی درک و شناخت فرد از احساسات و تجربیات بقیه اشخاص است. آگاهی اجتماعی ناشی از مهارت فرد در تفسیر زبان بدن، علائم و پیام‌های غیر کلامی است که با توجه به اینکه زنان مهارت بیشتری در جزئیات دارند، اغلب در این بعد از هوش هیجانی نمره بالاتری نسبت به مردان کسب می‌کنند.

او بیان کرد: مدیریت رابطه اوج هوش هیجانی است. این بعد با خود آگاهی، مدیریت خود و آگاهی اجتماعی بسیار در ارتباط است. زنان تعامل بیشتری با محیط پیرامون خود دارند و آن را بهتر می‌شناسند، پس زنان در این بعد از هوش هیجانی نمره بالاتری نسبت به مردان کسب می‌کنند.

پسر فیلسوف

تفاوت نیم‌کره‌های مغز در زنان و مردان

رزمخواه افزود: اگر زنان یکی از نیم کره‌های مغزی آنها آسیب ببیند، نیم کره دیگر می‌تواند همه قابلیت‌های نیم کره تخریب شده را کپی کند به عبارتی نیم کره سالم می‌تواند مسئولیت همه کار‌ها و عملکرد‌های زندگی را به عهده بگیرد، اما در مردان چنین حالتی اتفاق نمی‌افتد. هوش در مغز انسان جایگاه مشخصی دارد و حاصل واکنش‌های عمومی سلول‌ها و مراکز مغز است.


بیشتر بخوانید: تفاوت نیمکره‌های مغزی با شخصیت ارتباط دارد


این روانشناس تاکید کرد: در بسیاری موارد، مردان در حوزه‌ای خاص نسبت به زنان بهتر عمل می‌کنند. مطالعات تفاوت ذهنی بین زنان و مردان به اواسط قرن نوزدهم برمی‌گردد. دانشمندان بیان کرده که حتی در حالت استراحت و بدون عامل محرک هم مغز زنان و مردان به طور متفاوت از هم رفتار می‌کند. مغز زنان و مردان در آغاز شکل گیری جنین در رحم بسیار شبیه به هم است، اما به تدریج که افراد رشد می‌کنند و به دوران بلوغ می‌رسند، تفاوت بین مغز و تعداد سلول‌های عصبی آنها آشکار می‌شود.

او یادآوری کرد: ارتباط بین دو نیم کره مغزی در زنان خیلی قوی‌تر از مردان است برای همین زنان در مهارت‌های کلامی و استدلال‌های انتزاعی، هوشی و تجسم فضایی قوی‌تر از مردان عمل می‌کنند. مغز مردان این قابلیت را دارد که تقسیم کار کند برای همین مردان در اموری مانند نقشه خوانی و تمرکز بهتر از زنان عمل می‌کنند. بالاترین ضریب هوشی تا به امروز متعلق به یک خانم نویسنده بوده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
بهار
۲۲:۵۸ ۱۵ تير ۱۴۰۲
خیلی چرت داره میگه من خودم توی فروردین هستم خدایی ناراحت میشم که میگه هوش فروردینی ها خیلی کمه
Iran (Islamic Republic of)
پوریا
۰۹:۱۳ ۲۲ بهمن ۱۳۹۹
البته.ژنتیک.و.شرایط.خوانوادگی.نقش.مهم.تری.داره.تا.تولد.در.یک.فصل.
Iran (Islamic Republic of)
پوریا
۰۸:۵۷ ۲۲ بهمن ۱۳۹۹
توجه.کنید.ملت.هایی.که.بالاترین.ضریب.هوشی.را.دارن.یا.در.مناطق.سردسیر.کره.زمین.هستن.مثل.فنلاند.المان.مغولستان.روسیه.یا.نزدیک.به.دریا.هستن.مثلا.ایتالیاییها.باهوشترین.مردم.اروپا.هستن.یا.ژاپنی.ها.و.سنگاپوریها.باهوشترین.مردم.جهان.هستن.دلیلشم.به.نظرم.نوع.تغذیه.شون.است.
Iran (Islamic Republic of)
پوریا
۰۸:۴۶ ۲۲ بهمن ۱۳۹۹
دانشمندان.انگلیسی.و.امریکایی.نمیگن.تمام.متولدین.فصول.گرم.سال.کم.هوشن.میگن.اکثرشون.واین.در.تحقیقات.ثابت.شده.اینم.بگن.۱۵نفر.از.برندگان.جوایز.نوبل.متولد.ماه.های.اوت.و.سپتامبر.هستن.کسانی.مثل.شرودینگر.لارنس.فرمی.۲برنده.مدال.فیلدز.هم.متولد.ماه.های.اوت.و.سپتامرن.جالبه.بدونید.ابن.سینا.زکریای.رازی.و.ابوریحان.بیرونی.هم.متولد.شهریورن.شک.دارین.برین.تحقیق.کنید.ماه.اوت.وسپتامبر.به.سال.میلادی.همون.شهریور.و.مرداد.خودمونن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۴ ۱۴ بهمن ۱۳۹۹
هوش ربطی نداره به ماه تولد ولی من اکثر افراد باهوش که دیدم تو ماه آذر به دنیا اومده بودن با اینکه خودم تو این ماه نیستم و شهریوری م باهوشن
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۲۱:۱۱ ۰۷ مهر ۱۳۹۹
اصلا هوش ربطی به روز تولد و ماه تولد نداره!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۰۶ خرداد ۱۳۹۹
اون کسی که گفت متولدین فصل زمستان هوششون افتضاح باید بگم واقعا حرف بیخودی زدند و بنظر من هوش هیچ ربطی به ماه یا فصل تولد ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۱۵ ۰۶ خرداد ۱۳۹۹
اون کسی که گفت متولدین فصل زمستان هوششون افتضاح باید بگم واقعا حرف بیخودی زدند و بنظر من هوش هیچ ربطی به ماه یا فصل تولد ندارد
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۷:۳۹ ۰۷ دی ۱۳۹۸
یه سری از دوستان به این که متولدین اسفند فروردین و اردیبهشت افراد باهوش بیشتری در بینشون هست معترضند عزیزان تحقیقات واقعا درسته نگفته که کلا هر چی باهوشه مال این ماه هاست گفته این ماه ها افراد باهوش بیش تری داشته اند و اتفاقا نوابغ زیادی هم دارند این ماه ها. البته این تحقیق فقط جنبه هوش علمی و درسی رو مورد بررسی قرار داده و گرنه هوش وابعاد دیگری هم داره همین طور که در متن گفته شده ولی پایان متن برام جالب بود تا بحال نشنیده بودم زنها در مهارتهای انتزاعی و تجسم فضایی از مردها بهتر باشند و بیشترین هوش از ان نویسنده زن باشه ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
حمیدرضا-Mosafer
۱۶:۴۹ ۲۸ آذر ۱۳۹۸
کسانی که ادعای هوش دارن،، دقیقا ضریب هوشی کمی دارن.
البته همه انسانها برابر آفریده شدن، و دقیقا هر انسانی از نظر هوشی در جریان گرایش به کاری میتونه توسعه پیدا کنه.
Iran (Islamic Republic of)
ریحانه
۲۱:۱۷ ۲۷ آذر ۱۳۹۸
سلام به نظر من واقعا ربطی نداره من خودم در فصل تابستان بدنیا آمده ام و فرزانگان ۱ دوره دوم درس میخونم و همه معلما میگن احتمال اینکه المپیاد قبول شم خیلی زیاده و نیمه اولی و تابستانی هم زیاد دارییییییییم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۵ ۲۶ آذر ۱۳۹۸
در زمستان به دنیا اومدم الانم مدرسه تیزهوشان درس میخونم بیشتر بچه های کلاسمونم در زمستان و پائیز به دنیا اومدن
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۴:۲۵ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
میگم من اینقدباهوشم پس به این عوامل بستگی داره
Iran (Islamic Republic of)
شهسوار
۱۳:۲۸ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
باهوش ترین نوزادان متولدین پاییز هستند. یعنی مهر چون در این ماه هوا پاک و معتدل نه مثل تابستان خیلی گرمه و نه مثل زمستان خیلی سرد توی فامیل هاتونم میتونید نگاه کنید
Iran (Islamic Republic of)
طراوت
۱۶:۰۱ ۲۶ آذر ۱۳۹۸
بله هینطوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۹ ۲۷ آذر ۱۳۹۸
هیچ ربطی نداره واقعااااااااااااااااااا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
با این مشکلات مگه هوش میمونه برا ادم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۴ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
واقعا؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۵ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
به نظرم درست نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۴۲ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
اول اینکه هوا در تابستان تمیز تر از زمستانه. دوم اینکه متولدین زمستان رو تو فامیل و دوستان خودتون یه تحقیق کنید واقعا افتضاحه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۵۷ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
عجب
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۶ ۲۶ آذر ۱۳۹۸
عامل ژن و وزاثت از صدها نسل فبل یل شجزه تامه
محل تولد اب وهوا تغذیه دز طی نسلها سواد شرایط روحی مادر
در حین بارداری وصد ها مورد دیگر اثر گذارند
Germany
ناشناس
۰۲:۴۳ ۲۵ آذر ۱۳۹۸
در نیم قرن اخیر نتایج تست های بهره ی هوشی (IQ) به شکل چشم گیری افزایش یافته و از آنجا که تغییرات ژنتیکی در طول یک نسل نشدنی است دانشمندان براین باورند که احتمالاً درک قدیمی از هوش نادرسته. بعلاوه ی اینکه خیلی جاها مثلا برای ورود به ارتش آمریکا از تست IQ استفاده میشه که نشان میده اونطور که گفته شد هیچ ارزشی نداره نیست!
آخرین اخبار