توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

پیروزی انقلاب پیشرفت‌های بی‌سابقه زیادی در حوزه‌های مختلف به ارمغان آورد و بخش اعظمی از این پیشرفت‌ها در حوزه بهداشت و درمان رقم خورده است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، انقلاب اسلامی را باید سرآغاز پیشرفت‌ها و بالندگی‌هایی دانست که روزی کمتر کسی فکرش را می‌کرد که کشور ایران زمانی به چنین جایگاهی در عرصه‌های مختلف دست یافته و حائز رتبه‌های برتر جهانی باشد.

با نیم نگاهی به دوران پیش از پیروزی انقلاب و زمان حکومت رژیم پهلوی به خوبی خواهیم دید که کشور ایران به یمن پیروزی انقلاب اسلامی پیشرفت‌های بی‌نظیری در حوزه‌های مختلف اقتصاد، عمران، علم و فناوری، فرهنگ و هنر و سایر عرصه‌ها استحصال شد.

کشوری که امروز به یکی از رقبای قدرت‌های یزرگ دنیا  تبدیل شده و نه تنها در یک حوزه و مسیر،بلکه در تمامی حوزه‌ها حرف‌های زیادی برای گفتن دارد.

یکی از بخش‌هایی که می‌توان به خوبی پیشرفت و ترقی را در آن شاهد بود، حوزه بهداشت و درمان است، به طوری که حدود ۴ دهه قبل بیشتر مردم کشور به دلیل بیماری‌های واگیردار به کام مرگ کشانده شده و بسیاری از مردم نیز از نبود تجهیزات کافی پزشکی در تنگنا و مضیقه بودند، اما امروز خوشبختانه به درجه‌ای از خودکفایی رسیده‌ایم که می‌توانیم بیماری‌های صعب‌العلاج را به راحتی درمان کرده و پزشکان خبره‌ای تربیت کنیم.

جهش بی‌سابقه علوم پزشکی بعد از انقلاب؛ توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

افزایش تعداد مراکز درمانی و بیمارستان‌ها

قدرت اخوان‌ اکبری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل اظهار داشت: رشد چشمگیر مراکز درمانی و بیمارستان‌ها و ایجاد خانه‌های بهداشت در روستا‌های دورافتاده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مسئله‌ای است که غیرقابل انکار بوده و استان اردبیل نیز از این دستاورد‌ها بی‌نصیب نبوده است.

او با اشاره به تعداد بیمارستان‌های استان قبل و بعد از انقلاب تصریح کرد: بعد از تاسیس دانشگاه علوم پزشکی استان در سال ۱۳۷۲ تحول عظیمی را در راستای بهداشت و درمان عموم شاهد بودیم به طوری که هم‌اکنون روستا‌های ما از خدمات درمانی و بهداشتی نیز محروم نیستند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان تعداد خانه‌های بهداشت استان را ۴۶۴ مورد عنوان و بیان کرد: ۶۶ پایگاه بهداشتی در مراکز شهری مستقر بوده و مابقی در روستا‌های استان استقرار یافته‌اند.

اخوان‌اکبری گفت: بعد از پیروزی انقلاب باتوجه به نیاز مبرم به مراکز بهداشت درمانی روستایی، در استان اردبیل نیز اعتبارات خوبی به این مسئله اختصاص یافته و توانستیم ۹۷ مرکز بهداشت درمانی در کل استان ایجاد کنیم که بیشتر این مراکز هم از پزشک و هم دندانپزشک برخوردار هستند.

او تعداد بیمارستان‌های فعلی استان را ۱۷ موردبرشمرد و یادآور شد: در تمامی این بیمارستان‌ها خدمات درمانی و بهداشتی تا حد مطلوبی به بیماران ارائه می‌شود که بسیاری از بیمارستان‌ها نیز در مرحله ارتقای سطح تجهیزات درمانی و پزشکی خود هستند که در این زمینه دانشگاه علوم پزشکی با جذب اعتبارات لازم از مرکز کشور اقدامات لازم را انجام می‌دهد.

جهش بی‌سابقه علوم پزشکی بعد از انقلاب؛ توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

افزایش ۴ برابری تخت بیمارستان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان از افزایش چهار برابری تخت بیمارستان در استان خبر داد و اضافه کرد: قبل از پیروزی انقلاب در سطح استان تخت بیمارستان تعداد ۵۰۰ مورد بود که خوشبختانه هم‌اکنون بیش از ۲ هزار و ۱۵ تخت بیمارستانی در کل استان داریم.

اخوان‌اکبری با اشاره به جذب پزشکان متخصص و فوق‌تخصص در استان گفت: هم‌اکنون در استان اردبیل ۳۹۹ پزشک متخصص، ۲۵۲ دکتر دندانپزشک، ۷۱ پزشک فوق تخصص و ۴۲ متخصص دندانپزشک مشغول به درمان هستند.

او پیشرفت حوزه پزشکی استان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را یک اتفاق و تحول بزرگ دانست و اظهار کرد: سطح خدمات پزشکی و درمانی استان اردبیل در سال‌های پس از انقلاب هم‌گام با سطح خدمات سایر مراکز کشور به سمت جلو پیش رفته، و امید است که آینده درمان استان به گونه‌ای رقم بخورد که بتوانیم علاوه بر درمان بیماری‌ها گام اساسی در راستای نانو برداریم.

جهش بی‌سابقه علوم پزشکی بعد از انقلاب؛ توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

جهش شاخص تجهیزات پزشکی بعد از انقلاب

رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان در خصوص وضعیت تجهیزات پزشکی و درمانی استان قبل و بعد از انقلاب اظهار کرد: با اذعان به اینکه وضعیت تیم و کادر پزشکی، وضعیت تجهیزات درمانی استان نیز چندان رضایت‌بخش نبوده که جهش میزان این تجهیزات بعد از انقلاب هم‌اکنون به وضوح قابل مشاهده است.

اخوان‌اکبری تجهیز بسیاری از بیمارستان‌های استان به بخش‌های سی. تی اسکن، ام. آر. آی، سونوگرافی، رادیولوژی و سایر بخش‌های مهم پزشکی را یادآور شد و بیان کرد: در بیمارستان‌های دولتی تمامی این بخش‌ها با کادر مجرب در حال ارائه خدمات هستند که در بخش خصوصی نیز بسیاری از مراکز درمانی تمامی این بخش‌ها را دارا هستند.

او افزود: چشم‌انداز تجهیزات پزشکی استان تا سال ۱۴۰۴ بسیار خوب بوده به طوری که در بحث تخت بیمارستان تا چشم‌انداز سال مذکور و با در نظرگیری سطح‌بندی خدمات درمانی و پزشکی، میزان تخت استان از ۲ هزار و ۱۵ مورد به بیش از ۴ هزار مورد خواهد رسید.

جهش بی‌سابقه علوم پزشکی بعد از انقلاب؛ توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری‌های واگیردار

پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور و به تبع استان اردبیل به دلیل سطح پایین خدمات پزشکی و درمانی بسیاری از مردم به ویژه در زایمان و به دلیل مبتلا شدن به بیماری واگیر جان خود را از دست می‌دادند، که به مراتب بعد از پیروزی انقلاب و ترقی گام به گام، سطح درمان و بهداشت در کشور رو به بهبودی گذاشت و شاخص مرگ و میر بر اثر انواع بیماری‌ها به حداقل میزان خود رسید.

محمدرضا رضایی‌بنا، معاون درمان علوم پزشکی استان اردبیل در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل گفت: کمبود امکانات در دوره پیش از پیروزی انقلاب در استان اردبیل، به حدی محرز و ملموس بود که بیشتر نوزادان قبل، حین یا بلافاصله پس از زایمان فوت می‌کردند، که بسیاری مردم نیز در این دوران از بیماری‌های واگیردار همچون وبا، دیفتری، فلج اطفال یا آنفولانزا رنج می‌بردند.

او با اشاره به اینکه در دوره حکومت پهلوی به اندازه‌ای با کمبود امکانات و تجهیزات درمانی مواجه بودیم که از کشور‌های همجوار پزشک به کشور ما مراجعه می‌کرد، اضافه کرد: برای یک جراحی ساده همچون آپاندیسیت مجبور به دعوت از پزشکان سایر کشور‌ها به داخل کشور بودیم، که خوشبختانه شاخص بهداشت و درمان حال‌حاضر در کشور و استان اردبیل قابل قیاس با دوران پیش از انقلاب نیست.

این مسئول با اشاره به میزان رضایتمندی مردم از خدمات بهداشتی و درمانی ارائه شده در استان، یادآور شد: طی سال‌های بعد از انقلاب با تلاش محققان استانی توانستیم برخی بیماری‌ها را در برخی مراکز درمانی، با توجه به تجهیزات پزشکی به صفر برسانیم.

جهش بی‌سابقه علوم پزشکی بعد از انقلاب؛ توسعه پزشکی از درماندگی برای درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

توسعه پزشکی از درمان تا ریشه‌کنی بیماری‌ها

رضایی‌بنا ادامه داد: در حال‌حاضر بیماری تالاسمی ماژور، به عنوان یکی از عارضه‌هایی که مردم استان بیشتر با آن درگیر بودند، در بیمارستان بوعلی استان به صفر رسیده است که در کنار آن ما توانستیم در سایر بیمارستان‌ها در راستای درمان و پیشگیری از بیماری‌های صعب‌العلاج گام‌های موفقی برداریم.

او تصریح کرد: بیمارستان امام (ره) مرکز استان که هم‌اکنون به عنوان قطب درمان بیماری‌های قلبی شناخته شده است، یکی از بزرگ‌ترین دستاورد‌های پزشکی انقلاب برای استان ما می‌باشد، که همه ساله از سایر کشور‌ها به ویژه کشور جمهوری آذربایجان بیماران زیادی به این بیمارستان مراجعه می‌کنند.

او عنوان کرد: بعد از تجهیز بیمارستان امام (ره) استان بیش از ۲ هزار عمل جراحی فوق تخصص قلب در این بیمارستان به انجام رسیده است.

به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل پزشکان بومی اردبیل توانستند گام موثری را در درمان سرطان در بیمارستان امام (ره) استان بردارند.

رضایی‌بنا با اشاره به روش‌های درمانی بیماری سرطان گفت: در بیمارستان امام استان اردبیل پزشکان مجرب و کادر درمانی فوق تخصص توانستند با روش‌های شیمی‌درمانی، رادیوتراپی و هورمون‌درمانی سرطان‌های خفیف را تا مرحله صفر درمان کنند که این مهم یک موفقیت بسیار بزرگ برای استان می‌باشد.

او همچنین بحث توریسم‌درمانی را یادآور شد و اظهار داشت: استان اردبیل هم‌اکنون به عنوان یکی از قطب‌های اصلی در بحث توریسم‌ درمانی در کشور و حتی کشور‌های همسایه شناخته شده است که سالانه ما هزاران نفر از اتباع خارجی را به روش‌های درمانی مختلف در سطح استان درمان می‌کنیم.

کلام آخر،

در ۴۰ و اندی سال گذشته موفقیت‌های بزرگ و زیادی در پرتو پیشرفت‌های علمی و پزشکی و خدمات درمانی در کشور اتفاق افتاده است، که با یک حساب سرانگشتی و کمی جست‌وجو در آمار‌های خدمات پزشکی قبل و بعد از انقلاب، به خوبی تفهیم می‌شود که حوزه درمان کشور پیش از دوره بعد از انقلاب تقریبا "هیچ" بوده است.

بعد از به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی، معنای رفاه و سلامت عمومی در کشور دگرگون شد، به طوری که فراهم‌سازی خدمات درمانی برای عموم مردم در تمامی اقشار به یک اولویت تبدیل گشت.

به طوری که هم‌اکنون خدمات پزشکی و درمانی در کشور و همچنین استان اردبیل مرزی نمی‌شناسد، چنان که بیشتر روستا‌های منطقه از خانه بهداشت و پزشکان عمومی و متخصص برخوردارند، حتی در مناطق دورافتاده نیز با اعزام کادرپزشکی مشکلی در راستای درمان بیماری‌ها نداریم، و باید بدانیم که این انقلاب بزرگ در حوزه درمان در راستا و نتیجه پیروزی انقلاب اسلامی اتفاق افتاد.

اما امیدواریم سطح پیشرفت خدمات پزشکی و درمانی در کل کشور قربانی موانع و مشکلات نشده، با همین شتاب به سمت موفقیت پیش رفته و در سال‌های آینده بتوانیم حرف‌های زیادی برای گفتن در این عرصه داشته باشیم.

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.