
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ، پايگاه اينترنتي روزنامه الاخبار لبنان در مقاله اي به قلم "سعد ابوخليل" استاد علوم سياسي در دانشگاه کاليفرنيا با عنوان "تحريک آفريني کشورهاي عربي و اسرائيل عليه ايران: آيا همچنان گزينه نظامي مطرح است؟" نوشت: آنچه امروز در منطقه خاورميانه مي گذرد شبيه به سناريويي تخيلي است. حکومتي اشغالگر که در کشتار و جنايت جنگي سابقه اي درخشان دارد عليه تلاشي ناکامل که سلطه و هيمنه اين حکومت را بر کشورهاي عربي تهديد مي کند فرياد برآورده است.
حکومتي که تنها دارنده سلاح هسته اي در منطقه است به خود جرأت مي دهد که به طور آشکار با هرگونه تلاش کشور عربي يا اسلامي براي دستيابي به انرژي هسته اي به مخالفت برخيزد.
اين حکومت، گروهي از بهترين دانشمندان را در مصر و عراق و ايران ترور کرده است و ديوانگي و وحشيگري آن به حدي است که ممکن است هر آزمايشگاه علمي را در کشورهاي عربي هدف قرار دهد. اما بدتر از همه اين است که رهبران منفعت طلب اتحاديه عرب که به ابزار دست شوراي همکاري خليج فارس تبديل شده اند به طور کامل از موضع اسرائيل حمايت مي کنند.
اين افراد به لاپوشاني سنتي عربستان براي سرپوش گذاشتن بر ائتلاف درازمدت مستقيم يا غيرمستقيم خود با اسرائيل نيازي نمي بينند. رژيم هاي عربي در منطقه خليج فارس ديدگاه صهيونيست ها را پذيرفته اند که مي گويد مسلح بودن حکومت يهودي به سلاح هسته اي، تضمين کننده امنيت منطقه و عامل آسايش کشورهاي اسلامي است در حالي که وجود چنين سلاحي در دست طرفهاي عربي يا اسلامي تهديدي براي امنيت جهان و خطري براي دين اسلام محسوب مي شود!
رژيم هاي عربي خليج فارس ديگر پنهان کاري نمي کنند. رسانه هاي آنها به روشني مي گويند که اسرائيل دشمن آنان نيست. اين رسانه هاي تحت سيطره آل سعود و آل ثاني به بازتاب دهندگان سياست هاي اسرائيل تبديل شده اند.
ما نمي دانيم کشورهاي عضو شوراي همکاري چه معيارهايي دارند اما مي دانيم که هيچ گاه در تصميم گيري و تعيين معيارهايشان استقلال عمل نداشته اند. اين کشورها ابتدا با استعمارگران انگليسي همنوا بودند و بعدا به تبعيت از آمريکا پرداختند. همه رسانه هاي عربي ديدگاه اسرائيل را درباره سلاح هسته اي ايران ترويج مي کنند.
اسرائيل اين روزها جنگ رواني گسترده اي عليه ايران به راه انداخته است و هرروز ايران را تهديد به حمله مي کند ولي وقتي ايران براي دفاع از خود واکنش نشان مي دهد، رسانه هاي غربي و عربستاني در عناوين اصلي خود ادعا مي کنند که ايران، اسرائيل را تهديد کرده است.
آل سعود اصرار دارد که چند بار در روز، تبليغات صهيونيست ها را به خورد ملتهاي عربي بدهد. اما نظرسنجي در کشورهاي عربي که نتايج آن يک هفته پيش منتشر شد نشان داد 73 درصد مردم در اين کشورها آمريکا و اسرائيل را بزرگترين تهديد براي امنيت ملي عربي مي دانند و فقط پنج درصد آنان ايران را تهديد مي دانند.
زياده روي در وحشت افکني و تهديد، نشان از حتمي بودن گزينه نظامي نيست بلکه ممکن است نشان دهنده منتفي بودن اين گزينه باشد.
طبعا اسرائيل بدون توجه به پيشرفت يا پسرفت برنامه غني سازي اورانيوم در ايران خواستار وارد کردن ضربه اي خرد کننده به اين کشور است ولي براي عملي کردن اين خواسته اش با موانعي رو به روست: نخستين مانع، فاصله جغرافيايي اسرائيل تا ايران است. اين مسئله موجب مي شود حمله هوايي اسرائيل کارآيي مطلوبي نداشته باشد حتي اگر آل سعود اجازه پرواز در آسمان عربستان را به اين هواپيماها بدهند. ناوگان هوايي اسرائيل از امکانات نيروي هوايي آمريکا براي سوخت گيري در آسمان برخوردار نيست.
مانع دوم اين است که اسرائيل براي حمله به ايران به کمک نظامي آمريکا نياز دارد. در اينجا بود که اسرائيل در تلاش براي تحت تاثير قراردادن افکار عمومي آمريکا به دروغ پراکني پرداخت. رسانه هاي وابسته به موساد از جمله رسانه هاي کشورهاي نفت خيز عربي به تبليغ اين دروغ پرداختند که ايران موشک هايي در اختيار دارد که برد آن تا قاره آمريکا مي رسد. اما اين تبليغات با تکذيب کارشناسان به سرعت خنثي شد.
مانع سوم حمله اسرائيل به ايران، همکاري نکردن آمريکا است.
مانع چهارم نيز ترس اسرائيل از واکنش شديد و گسترده و جهاني ايران و متحدانش در سراسر جهان است. همچنين اسرائيل مي ترسد که به محض آغاز جنگ با ايران، با حملاتي در مرزهايش مواجه شود. اسرائيل پس از جنگ ژوئيه 2006 متوجه شد که چنين جنگ هايي تفاوت زيادي با جنگ با ارتشهاي ضعيف عربي دارد.
مانع پنجم اين است که اسرائيل فاقد اطلاعات جاسوسي کافي براي وارد کردن ضربات تاثيرگذار و نهايي به برنامه هسته اي ايران است. ا
مانع ششم اين است که اسرائيل مي داند جهان عرب اکنون نسبت به زمان پيش از قيام هاي مردمي تغيير کرده است و حسني مبارک که نتانياهو را به مراسم افطار در کاخ خود دعوت مي کرد(!) ديگر حاکم مصر نيست. رسانه هاي اسرائيلي اخيرا به نقل از منابع اطلاعاتي اعلام کردند هرگونه حمله اسرائيل به غزه منجر به واکنش هاي مردمي در مصر خواهد شد. بديهي است که قوانين بازي در منطقه تغيير کرده است. همچنين اسرائيل به خوبي مي داند که زمان اجراي حملات بدون آن که واکنشي به دنبال داشته باشد سپري شده است. اين ادعاي رسانه ها که اسرائيل زمان حمله احتمالي به ايران را به آمريکا اطلاع نخواهد داد چيزي جز جنگ رواني طراحي شده از طرف اسرائيل نيست. بعيد است که اسرائيل بدون هماهنگي با آمريکا يا بدون اجازه اين کشور دست به حمله به ايران بزند. پيامدهاي هرگونه حمله به ايران دامنگير منافع آمريکا در خاورميانه از مغرب گرفته تا افغانستان خواهد شد. فرماندهان نظامي آمريکا از زمان حکومت جرج بوش با حمله به ايران مخالف بودند و اکنون نيز مخالفند زيرا نيروهاي آمريکايي همچنان در منطقه کشورهاي عربي مستقر هستند.
آمريکا نيز براي آن که از حمله به ايران خودداري يا مانع حمله اسرائيل به ايران شود دلايلي دارد. امسال قرار است در آمريکا انتخابات رياست جمهوري برگزار شود و شرايط ايجاب مي کند که در سال انتخابات از هرگونه ماجراجويي نظامي به ويژه اگر پيامدهاي آن مشخص نباشد و بر اوضاع سياسي و اقتصادي جهان تاثير بگذارد، خودداري شود. بعيد است دولت اوباما دست به اقدام نظامي عليه ايران بزند به ويژه آن که افکار عمومي آمريکا با چنين اقدامي مخالف است. بازتاب مثبت هرگونه حمله به ايران بر انتخابات آمريکا ضعيف خواهد بود زيرا راي دهندگان يهودي در هر حال از حزب دموکرات حمايت خواهند کرد. علاوه بر اين، اوضاع اقتصادي شکننده آمريکا اجازه هيچ گونه اقدام نظامي با پيامدهاي نامعلوم را به اوباما نمي دهد. اوباما در سخنراني طولاني خود در لابي فشار يهوديان (ايپاک) درباره تاثير حتي سخن گفتن از جنگ بر قيمت جهاني نفت هشدار داد. راي دهندگان آمريکايي به قيمت سوخت اهميت زيادي مي دهند و هرگونه افزايش قيمت سوخت شانس هر رئيس جمهوري را براي انتخاب مجدد کاهش مي دهد. جنگ در منطقه خليج فارس آسيب زيادي به اقتصاد جهان وارد خواهد کرد آن هم در شرايطي که بسياري از کشورهاي جهان سرگرم مديريت اصلاحات اقتصادي هستند.
علاوه بر اين، فرماندهان نظامي آمريکا نگران واکنش ايران عليه منافع آمريکا به ويژه در منطقه خليج فارس و افغانستان هستند. همچنين ارزيابي هاي اطلاعاتي دوره اي آمريکا در سال هاي 2007 و 2011 چنين نتيجه گيري کرد که ايران سلاح هسته اي در اختيار ندارد و حتي گزينه دستيابي به چنين سلاحي را کنار گذاشته است. اسرائيل از اين ارزيابي راضي نيست و به همين علت بود که رسانه هاي آمريکايي و صهيونيستي آن گونه که بايد به اين گزارش ها اهميت ندادند.
آمريکا از زمان پيروزي انقلاب اسلامي ايران به رغم اختلافات و کشمکشهايش با اين کشور وارد جنگ با آن نشده است. آمريکا مي داند که کشمکش يا جنگ با ايران مدتها در خاطره ايراني ها باقي مي ماند. مردم ايران هنوز ماجراي کودتاي تحت حمايت سيا عليه دولت محمد مصدق را فراموش نکرده اند./ا