به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران :با توجه به اينكه چرای دام به عنوان یک عامل خارجی باعث به وجود آمدن تغییراتی در گیاهان میشود که ممکن است برای بقاء آنها مفید یا مضر باشد و وجود رابطهی پيچيده بین گیاه و دام و لزوم مدیریت رابطهی بین این دو و پايه ريزي اين رابطه بر اساس آگاهی علمی و اندیشهی برخاسته از تجربیات عملی و ضرورت مطالعه ي تاثیر چرای دام در شدتهای مختلف بر میزان مقاومت و رشد مجدد، تغییر ذخایر هیدروکربن و کیفیت علوفه گیاهان مرتعی، برای مدیریت بهتر و داشتن سود اقتصادی بیشتر در کنار حفظ و توسعهی مراتع اثر چرای دام برگونههای cyclophyllon, Astragalus effusesAstragalus، Hedysarum criniferum وBromus tomentellus که از گونههای علوفهای چند ساله و بسیار با ارزش مراتع ییلاقی ایران است و به لحاظ تولید علوفه و حفاظت خاک جزء گونه های کلیدی این مراتع محسوب میشوند، نرگس منافيان دانشجوي كارشناسي ارشد رشته مرتعداري دانشكده منابع طبيعي و علوم زمين دانشگاه شهركرد اين مقوله را بررسي كرد.
براساس اين بررسي ها گونههای H.cirinifrum و A.effuses در مدت تیماردهی نشان دادند که در شدت برداشت متوسط میتوانند تولید مناسبی داشته باشد اما گلدهی و بذردهی این دو گونه، تنها در برداشت سبک، بهترین نتیجه را به دست میآورد. ذخایر کربوهیدرات گونهی A.effuses با افزایش شدت قطع رو به تهی شدن نهاد اما در گونهی H.cirinifrum این ذخایر در شدتهای مختلف قطع درصد رضایت بخشی را به دست آورد و در نتیجه نشان داد که این گونه میتواند از تحمل چرایی و رشد مجدد مناسبی برخوردار باشد اما در گیاه A.cyclophyllon اعمال تیمارهای مختلف قطع بر خصوصیات رویشی و زایشی این گونه نتایجی عکس دو گونهی قبل نشان داد. برای این گونه برداشت سبک بیشترین میزان تولید را نشان داد، اما گلدهی و بذردهی آن در برداشت متوسط نیز نتیجهی مناسبی را ارائه داد. درصد کربوهیدراتهای غیر ساختاری در این گونه در هر سه تیمار قطع نتیجهی بسیار مناسبی را نشان داد. بنابراین گیاه Astragalus cyclophyllonنیز میتواند در شدتهای برداشت متوسط و حتی سنگین تحمل چرایی خوبی را نشان داده و از رشدد مجدد مناسبی برخوردار باشد، البته بهره برداری مطلوب از تمامی این گونهها مشروط بر رعایت مدیریت چرایی مناسب خواهد بود.
با توجه به نتایج مورد بررسی در این زمینه معلوم شد که کیفیت علوفه گونههای مورد بررسی در ابتدای فصل رشد نسبت به پایههای کنترل کمتر بود و با پیشرفت مراحل رشد و رسیدن به انتهای فصل رشد کیفیت علوفه در پایههای تحت تاثیر تیمارهای قطع نسبت به پایههای کنترل افزایش پیدا کرده است.