موزة آب شهرستان قاین که متعلق به دوره تیموریان است در آبان ماه سال 1386، هم‌زمان با سفر دوم هیأت دولت به این شهرستان، پس از انجام عملیات مرمتی توسط سازمان میراث فرهنگی قاین در آب انبار بازار این شهر افتتاح شد.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بيرجند؛ این آب انبار در انتهای کوچه سنگی که بازار قدیم در آن واقع بوده است قرار دارد و به همین دلیل به آب انبار بازار معروف است ، که از قنات (کهناب) آبگیری می‌شده است .

 
بنای آب‌انبار دارای کلیه قسمت‌ها و مشخصات اصلی آب‌انبارها می‌باشد و دارای راه‌پله ایست که به پاشیر منتهی می‌شود. با توجه به پوشش آب‌انبار و شواهد تاریخی موجود بنای آب‌انبار مربوط به دوره تیموری بوده ‌است.

این موزه كه تنها موزة آب استان می‌باشد شامل نمایش شاهراه‌های آبی مرتبط به دوره‌های تاریخی و مجموعه‌ای از تصاویر مرتبط به تأسیسات آبی (سدها، آب انبارها، قنوات و...)، وقف‌نامه‌ها و ... می‌باشد.


بنای آب انبار دارای تمام قسمت‌ها و مشخصات اصلی آب انبارها به جز سر است در که به دلیل مرور زمان و استفاده نشدن از بنا و همچنین زلزله و تخریب‌ها و دخل و تصرفات انسانی از بین رفته ‌است و هیچگونه اطلاعی از شکل اولیه آن در دست نیست.


پیشخوان این آب انبار پنج متر بوده است که در حال حاضر فقط پلان آن موجود است و پوشش آن در دوره اخیر صورت گرفته و ارزش تاریخی ندارد.
راه ‌پله آب انبار دارای 32 پله است که به پاشیر منتهی می‌ شود و مصالح به کار رفته برای ساخت پله‌ ها، آجرهای با ملات شفته و ساروج بوده است.

        
مخزن آب انبار در حدود هفت متر عمق دارد و قطر آن نیز حدوداً هفت متر است و ظرفیت ذخیره آب 287 متر است و چهار دریچه به ارتفاع 1.27 متر در چهار طرف آب انبار قرار دارد که احتمالا علاوه بر تزیینات تهویه، به منظور سرد کردن آب انبار و دسترسی سریع‌تر به مخزن آب انبار طراحی و ساخته شده‌ است.


هیچگونه تزیین خاصی در آن دیده نمی ‌شود، به جز در نمای دور آنکه دارای چهار طاق با فواصل مساوی است که به روش ضربی اجرا شده‌اند و مالکیت بنا وقفی بوده و به صورت عام ‌المنفعه از آن استفاده می ‌شود./س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.