به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران سنندج، اينكه عدهاي تنها راه ابراز وجود را خريد اجناس لوكس با قيمتهاي آنچناني ميدانند، دلايل رواني و اجتماعي بسياري دارد و زماني هم كه اين افراد در كنار اقشار متوسط و پايين اجتماع قرار ميگيرند، مشاهده تفاوتهاي طبقاتي آزاردهنده ميشود.
اينكه طبقهاي خاص با آگاهي از اينكه اجناس مورد نظرشان را ميتوانند با قيمتهاي بسيار پايينتر در مراكز خريد مركز و پايين شهر خريداري كنند، تنها به دليل يا روحيه رفاهزدگي يا ناشي از تنبلي براي طي مسافت و شلوغي مراكز خريد مركز و پايين شهر است. اين افراد حاضرند چند برابر قيمت اصلي اجناس را پرداخت كنند، اما خريدهايشان را از مغازههاي محله زندگيشان انجام دهند. دكتر فريد براتي روانشناس و استاد دانشگاه در اين باره به «جوان» ميگويد: عدهاي آنقدر پول دارند كه اصلاً برايشان مهم نيست كه دارند چند برابر قيمت واقعي كالا پول ميپردازند. از سوي ديگر، برخي افراد اولويتبندي نيازهاي زندگي را نميدانند و از مهارت مديريت اقتصادي زندگي بيبهره هستند و به همين دليل پولهاي كلان را براي خريد اقلامي كه نياز خاصي به آنها ندارند، هزينه ميكنند.
براتي ميافزايد: چشم و هم چشمي كه اين روزها در ميان مردم بسيار زياد شده است، از ديگر دلايل افزايش روحيه خريد اجناس لوكس و گرانقيمت است. برخي از افراد براي اينكه بتوانند كمبودها و خودكم بينيهاي دروني خود را جبران كنند، به سمت خريدهاي آنچناني كشيده ميشوند. علاوه بر اين، از ديگر دلايل گرايش به خريدهاي گرانقيمت و لوكس، افسردگي است. بسياري از افراد افسرده به دليل اينكه بر احساسات منفي دروني خود مانند نبود اعتماد به نفس و خودباوري فائق بيايند، به سمت خريدهاي گرانبها كشيده ميشوند.
دكتر مصطفي اقليما، آسيب شناس نيز در اين خصوص به «جوان» ميگويد: اينكه طبقه بالاي اقتصادي اجناس گرانبها خريداري ميكند، به دليل تفاوت وضعيت مالي آنها با ساير افراد جامعه است. افراد متعلق به طبقه بالاي اجتماع با خريدن اجناس گرانبها، به دنبال نشان دادن ثروت فراوان و تمايز خود از سايرين هستند. ساعت و موبايل ۳ يا ۴ميليوني براي كساني كه حقوق ماهيانهشان ۵۰۰ و ۶۰۰هزار تومان است، گرانقيمت به حساب ميآيد اما براي كساني كه حقوق ماهيانهشان ۲۰۰ ميليون تومان است، ۴ ميليون، به اندازه ۴۰ هزار تومان است و ارزش چنداني ندارد. اينكه خريدهاي گرانبهاي عدهاي سايرين را آزار ميدهد به دليل تفاوت طبقاتي مشهودي است كه در جامعه وجود دارد، تفاوتي كه در آن، پولدارها بسيار پولدار و فقيرها بسيار فقير هستند.
به هر رو، خريدهاي ميليوني قشري كه تنها درصد محدودي از جامعه را به خود اختصاص دادهاند، به نوعي دهن كجي به غالب مردم جامعه كه توانايي اين خريدهاي كلان را ندارند محسوب ميشود و به افزايش مصاديق بحران زاي تفاوت طبقاتي ميانجامد. /س