دانشنامه حقوقي/

همه چيز درباره "تدليس يا فريب در ازدواج"

ماده 1128 قانون مدنی بیـان می‌دارد: «هرگاه در یكی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود كه طرف مذكور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذكور در عقد تصریح شده یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد.»

به گزارش خبرنگار حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، فریب در ازدواج (تدلیس) به مفهوم اثبات صفات مطلوب یا رفع عیوب به صورت دروغین، از جمله عوامل فروپاشی نظام خانواده یا تیرگی روابط زوجین است. به این لحاظ زن و مرد از فریب یكدیگر نهی شده‌اند، علاوه بر آن، فریب دارای پیامدهای حقوقی نیز می‌باشد. راهی كه شارع مقدس برای جبران این ضرر پیش بینی نموده، حق فسخ نكاح است. 

 ماده 1128 قانون مدنی بیـان می‌دارد: 

«هرگاه در یكی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود كه طرف مذكور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذكور در عقد تصریح شده یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد.»
 
نمونه‌هایی از تدلیس عبارتند از: 

ـ مردی كه سـواد انـدكی در حد خوانـدن و نوشتـن داشتـه و نیـز به واسـطه سـانحه‌ای كـه در كـودكی بـرایش اتـفاق افتـاده، گردنـش كج بـوده اسـت، بـه خواستگاری دختـری می‌رود و در مراسـم خواستگاری خـود را دیپلمه معرفـی می‌نماید و گردن خود را بسته و وانمود می‌كند كه موقتاً دچارگردن درد شده است، پس از ازدواج همسر او متوجه فریب شوهر شده، به دادگاه مراجعه نموده و تقاضای فسخ نكاح می‌كند.  
 - زنی قبلاً ازدواج كرده و شش ماه زندگی زناشوئی داشته است، پس از طلاق، شناسنامه المثنی گرفته و خود را دوشیزه معرفی می‌نماید، بعد از ازدواج، همسرش متوجه ازدواج قبلی زن می‌شود. 

اما به دلیل آنكه مهریه زن سنگین بوده و شوهر از نظر اقتصادی توان پرداخت آن را نداشته، از طلاق منصرف می‌شود. اما به دلیل برخورد غیرصادقانه همسرش، خشمگین بوده و بنای ناسازگاری با زن را گذاشته است، زن تحمل نكرده و از دادگاه تقاضای طلاق كرده است.
 
 - دختـری پـس از ازدواج متوجه شـده كه همسـرش او را فریـب داده و در خارج از كشور همسر دارد و اكنون مجهول‌المكان است و مدتی است كه نفقه پرداخته نكرده است.
 
 ماده 1128 قانون مدنی بیـان می‌دارد: 

«هرگاه در یكی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود كه طرف مذكور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذكور در عقد تصریح شده یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد.» 


- دختر دارای لكه‌ای قهوه‌ای رنگ بر روی پوست پا در پشت زانو است، همسرش بعد از ازدواج از ادامه زندگی با زن منصرف شده است، اما به دلیل مهریه سنگین زن، توان طلاق و پرداخت مهریه را ندارد، به دادگاه مراجعه نموده و ادعای تدلیس زوجه را نموده و عنوان می‌كند، همسرش دارای نقص زیبایی می‌باشد و این مطلب را به او نگفته است، بنابراین تقاضای فسخ نكاح دارد. 

- مردی كه معتاد به مشروب و تریاك بوده، خود را سالم وانمود كرده؛ پس از ازدواج زن متوجه شده و تقاضای جدایی دارد. 

- مردی به دادگاه مراجعه كرده و در تقاضای فسخ نكاح ادعا می‌كند، همسرش ازدواج قبلی خود را از او مخفی داشته است و در شناسنامه المثنی او نیز، اثری از این موضوع نبوده است، زن ادعا می‌كند كه حقیقت را در گفتگوی خصوصی قبل از عقد با همسرش در میان گذارده و شوهر با علم به این موضوع اقدام به ازدواج با او نموده است، از زن دلیل این ادعا خواسته شده و زن قادر به اثبات آن نیست.

به هر حال تدلیس به چیزی اطلاق می‌شود كه سبب ابهام امر بر فرد فریب خورده می‌گردد.

همچنین موارددیگری  كه فریب در ازدواج محسوب شده و باعث ایجاد حق فسخ میشود: 

اگر هر یك عیوب ذیل حین عقد در مرد بوده و زن از آن بی خبر بوده است: 

 1-جنون ( دیوانگی)
 2 - خصاء ( بیماری جنسی)
 3 - عنن به شرط اینكه ولو یكبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد.
 4 - مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازهای كه قادر به عمل زناشویی نباشد. 

و اگر هر یك از عیوب ذیل حین عقد در زن بوده ولی مرد از آن بی خبر بوده است: 

1-جنون( دیوانگی)
2- قرن ( بیماری جنسی)
3-برص( بیماری پوستی)
4- افضاء ( بیماری جنسی)
5- زمین گیری
6- نابینائی از هر دو چشم

*مجازات
 
در مقابل فریب در ازدواج دو راهكار وجود دارد. فرد فریب خورده یا می تواند از طریق كیفری شكایت كند كه در این صورت 6 ماه الی 2 سال حبس تعیین میشود یا می‌تواند اقدام حقوقی كرده تقاضای حق فسخ كند . فسخ ازدواج تشریفات خاص طلاق را ندارد و فریب خورده می‌تواند به راحتی نكاح را فسخ كند. 

اختیار فسخ فوری است بدین معنی كه طرفی كه حق فسخ دارد بعد از اطلاع نكاح را فسخ نكند این حق او ساقط میشود البته به این شرط كه علم به این حق فسخ و علم به فوریت آن داشته باشد . تشخیص مدتی كه برای امكان استفاده از این حق لازم بوده به نظر عرف و عادت است.

اگر آگاهی فرد فریب خورده بعد از رابطه زناشویی باشد ، وی می تواند علاوه بر فسخ نكاح از عامل فریب مهریه را باز پس گیرد. دادگاه در صدور حكم مجازات مجاز است كه میزان حبس را بر میزان حداقل یا حداكثر تعیین كند ولی همین دادگاه می تواند به لحاظ جهات مخففه یعنی با توجه به این كه فرد فریب دهنده جوان بوده و دارای سوء سابقه نیست ، جریمه را حتی تا میزان 50 هزار تومان تخفیف دهد یعنی كاملا بستگی به دادگاه دارد كه میزان حبس و مجازات را به چه حدی تعیین كند.

در مقابل فریب در ازدواج دو راهكار وجود دارد. فرد فریب خورده یا می تواند از طریق كیفری شكایت كند كه در این صورت 6 ماه الی 2 سال حبس تعیین میشودیا میتواند اقدام حقوقی كرده تقاضای حق فسخ كند . فسخ ازدواج تشریفات خاص طلاق را ندارد و فریب خورده میتواند به راحتی نكاح را فسخ كند
 
*آیا می‌توان اشخاص ثالث را نیز در این خصوص متهم نمود؟

 هر گاه تدلیس به وسیله شخص ثالثی واقع گردد؛ چنانکه، پدریا مادر پسر یا دختر، یا واسطه ازدواج، صفاتی برخلاف واقع برای همسر یا شوهر ذکرکرده و طرف دیگر را فریب داده باشد، آیا فریب خورده حق فسخ خواهد داشت؟ قانون مدنی در این مورد ساکت است. بعضی از استادان حقوق تدلیس به وسیله ثالث را موجب حق فسخ برای طرف مقابل دانسته‌اند . تبانی یکی از زوجین با شخص ثالث در تدلیس به منزله آن است که خود او مرتکب تدلیس شده است و در این صورت با توجه به ماده 1128 ق. م. می‌توان گفت: صفت خاصی که یکی از زوجین برخلاف واقع واجد آن قلمداد شده به طور ضمنی وارد قلمروی قرارداد شده و وقوع عقد مبتنی بر آن بوده است.


*صرف سکوت هر یک از طرفین و در نتیجه در اشتباه گذاردن طرف مقابل در این خصوص جرم می‌باشد یا خیر؟

به عنوان مثال شخصی که ازدواج قبلی خود را به طرف مقابل اعلام ننموده و با سکوت خود موجبات عدم اطلاع طرف دیگر را از این امر باعث شود آیا مصداق تدلیس در نکاح می‌باشد یا خیر؟ به نظر می‌رسد مورد از موارد تدلیس در نکاح می‌باشد و اداره حقوقی قوه قضاییه نیز در نظریات مختلف خود این امر را تأیید نموده است . در قانون آمده چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالیه ، تمکن مالی ، موقعیت اجتماعی ، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آن‌ها واقع شود ، مصداق واهی بودن موارد اعلامی طرفین نیز عرف می‌باشد یعنی هر آنچه که در عرف به عنوان امر واهی بوده و طرف واجد آن نباشد مشمول قانون می‌گردد.

بنابراین هر گاه شوهر در اثر تدلیس با زنی غیر باکره ازدواج کند و از حق فسخ نخواهد یا نتواند استفاده کند می‌تواند تفاوت بین مهر باکره و غیرباکره را به عنوان خسارت از فریب‌دهنده به عنوان خسارت بگیرد و اگر مهر نداده و فریب‌ دهنده خود زن است می‌تواند مابه‌التفاوت را از مهر کسر و بقیه را به زن بپردازد. بنابراین اگر دختری به واسطه صدمه‌ای بکارت خویش را از دست داد، در حالی که از آن بی‌خبر است ، در این حالت به یقین تدلیس واقع نشده است؛ ولی اگر دختری مرتکب بی‌عفتی شود و باکره نباشد سکوت او در مقابل خواستگار نوعی تدلیس محسوب می‌شود  چرا که عرفاً پسری که به خواستگاری دختری می‌رود می‌پندارد که دختر در گذشته با مردی ارتباط جنسی نداشته است.


انتهاي پيام/
برچسب ها: دانشنامه ، حقوقی ، فریب ، ازدواج
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۶:۴۱ ۱۹ مهر ۱۳۹۸
سلام من بادختری ازدواج کردم اما بعد ار عقد که پنج ماه میگذردتقاضای فسخ نکاح را دادم اما دادگاه به دلیل فوری بودن فسخ حکم به براعت متهم داد آیا دیوان عالی پرونده رانقض میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۱ ۰۵ اسفند ۱۳۹۶
با ارزوی خوشبختی همه جوانها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۴ ۰۸ آذر ۱۳۹۶
بعضی خانم ها فقط با امید گرفتن مهریه ازدواج می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۴ ۰۸ آذر ۱۳۹۶
با ارزوی خوشبختی همه جوانان
Iran (Islamic Republic of)
صادق
۲۰:۳۴ ۰۸ آذر ۱۳۹۶
سلام،من درسال 94 بادختری ازدواج کردم بعداز مدتی متوجه شدم که همسرم بیماری سرطان داره الان رفته خونه مادرش نمیاد خونه میخواد مهریشو بگیره،اگه من مدارکی پیدا کنم که همسرم قبل از ازدواج بامن این بیماری رو داشته بازم میتونه مهریشو از من بگیره؟
Iran (Islamic Republic of)
Hojat
۱۶:۲۱ ۲۸ خرداد ۱۳۹۶
با سلام
با خانمی ازدواج کرده ام که با مشخصات شناسنامه ای دال بر تولد سال ۱۳۶۱به عقد نکاح دائمی اینجانب در آمد.
حالا متوجه شده ام که ایشان با دروغ در زمینه سال تولد خود و اقداماتی در زمینه سندسازی و جعل اقدام به فریب اینجانب نموده است.
در امر تدلیس در ازدواج و فسخ نکاح لطفا راهنماییم کنید.ممنون میشم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۹ ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۶
سلام با بختري ازدواج كردم بعد از مدتي متوجه شدم هشت سال تحت مداوا پزشك بوده و بيماري اعصاب و روان داره،و قرصايي مصرف ميكنه،ايا ميتونم از دادگاه اقدام كنم و فسخ كنم؟ لطفا پاسخ بدين
Iran (Islamic Republic of)
رامین نیک نفس
۲۰:۱۸ ۲۷ فروردين ۱۳۹۶
بنده در مهر ماه سال 94 ازدواج کردم.بعد از 9ماه نامزدی عروسی کرده وبعد از سه ماه بعلت ناهنجاریهای رفتاری واختلاف های شدید که منجر خودکشی های خانمم7ماه هست که جدا شده ایم.من خوشبختانه بعد از یک ماه متوجه شدم که خانمم در سال 91 بمدت 4ماه در بیمارستان روانی بستری وتحت درمان شده است.سوال بنده این است ایا بنده میتوانم با مدارک پزشکی موجود اقدام به تدلیس وفسخ نکاح بکنم؟ ایا نتیجه ی مثبتی میتوانم بگیرم؟ متشکرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۵ ۳۰ مهر ۱۳۹۵
سلام من با خانمی ازدواج کرده که داری پنجاه ساله که این خانم در بیمارستانهای روانی بستری بوده به انوان وسواس ابی شدید ووسواس فکری شدید ایا به انوان فریب در ازواج میشود ااقدام کرد تمام پرونده در اوردم با کمال تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۶ ۰۴ آذر ۱۳۹۴
یک نفر باخواهرم عقد کرده بیماری صرع داشت نگفته بود بعد عقد فهمیدیم ماشالله انقدر دادگاها دیر وقت میدن تو تهران خواهرممجبور شد از حقش بگدره از فسخ نکاح صرع توافقی جدا شد الان کبابم برای خواهرم نه لباس عروس پوشیده نه بدبخت رابطه ای داشته اخه درسته بدبخت باکره مطلقه بشه اشکم داره در میاد خدا ازش نگدره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۱ ۰۲ مهر ۱۳۹۲
همسرم قبل از ازدواج به من نگفته بود که مشکل روانی دارد و بعد از 48 روز زمانی که برای من چاقو کشید متوجه موضوع از زبان خودش شدم ولی چون دوستش داشتم اقدام نکردم اکنون بعد از شش سال خودکشی هایش و حملات جنون آمیزش به من باعث شده که نگران آینده دختر 4 ساله ام بشوم و می خواهم حضانت دخترم را از او بگیرم
آیا با مراجعه به پزشک قانونی این جنون ادواری او مشخص می شود؟؟؟
آخرین اخبار