گزارش ویژه به مناسبت 17 دی، روز "کشف حجاب " در ایران/

قوانین منع حجاب در دنیا؛ اظهارات مضحك 78 سال پیش "رضا خانی" که امروز در پارلمان‌های اروپا شنیده می‌شود! + تصاویر

"منع حجاب" در اروپای سال 2014 پدیده‌ای است که "کشف حجاب" رضاخانی در ایران دوران وابسته به طاغوت را تداعی می‌کند. حرف‌های رضا میرپنج قلدر در 78 سال پیش كه می‌گفت به ضرب گلوله بايد چادر و عفاف را از سر زن مسلمان ايراني برداشت، امروز در پارلمان‌های مثلا به روز اروپا شنیده می‌شود! در این گزارش به بررسی جدیدترین قوانین منع پوشش اسلامی در کشورهای دنیا می‌پردازیم.

"منع حجاب" در اروپای سال 2014 پدیده‌ای است که "کشف حجاب" رضاخانی در ایران دوران وابسته به طاغوت را تداعی می‌کند. حرف‌های رضا میرپنج قلدر در 78 سال پیش كه می‌گفت به ضرب گلوله بايد چادر و عفاف را از سر زن مسلمان ايراني برداشت، امروز در پارلمان‌های مثلا به روز اروپا شنیده می‌شود! در این گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران به بررسی جدیدترین قوانین منع پوشش اسلامی در کشورهای دنیا می‌پردازد.

روز ۱۷ دی سالگـرد واقعـه کشف حجاب در ایران دوران وابسته پهلوی است. در سال ۱۳۱۴ شمسی رضا خان قلدر و تحت تاثير فرهنگ منحط غرب قرار گرفته با آوردن بدون حجاب همسران و دختران خود به یک مراسم عمومی، استفاده از حجاب و عفاف را برای زنان ایرانی ممنوع اعلام کرد.

بی‌گمـان اندیشـه اصلی "کشـف حجـاب" طرحي نبود که متعلـق به رضا خان باشد و به طور کلی فلسفه "حذف حجاب و عفاف" به عنوان نماد پاكدامنی و مسلمانی زنان، برخاستـه از ذهـن رضا میرپنج قلدر نبود؛ چون اساساً رضا خان فردی نبود که به تنهایی قادر باشد ایدئولوژی ضدّ دینی خود را عملی کند. در آن سال، شمار زیادی از عناصر موسوم به تجددخواهـان، به بهانه استفاده از نیـروی زنان در عرصه اجتماع، "رهایـی زنـان ایـران از قیـد و بنـد عفاف و حجاب" را نخستین گام اصلی برای رسیدن به این هدف می‌دانستند.

البته رضا خان در سال ۱۳۱۳ به ترکیه مسافرت کرده بود و الهامات وی از اقدامات "مصطفی کمال آتاتورک" اگرچـه تصمیم شاه را برای انجام تغییر لباس، کلاه و کشف حجاب به جلو انداخت، ولی صرفاً این سفر بدان معنـی نبـود کـه در صـورت عـدم وقـوع سفر وی به ترکیه، کشف حجاب اجباری به وقوع نمی‌پیوست.

در دوران ستم‌شاهی فرزند مخلوع او نیز شیوه‌های خشونت‌آمیز و ضدّفرهنگی کشف حجاب، اگر چه با شدتی کمتر ولی همچنان ادامه داشت.

پهلوی وابسته اول با ادعای روشنفکری و تأثیر از محافل غربگرایانه و فمینیستی داخلی در حمله به حجاب و عفاف، اقدام به رسمیت قانون منع حجاب در ایران کرد تا از این طریق، به دو هدف نائل شود:

اول آن که از یک سو زنان و دختران محجبه را به عزلت و خانه‌نشینی، و از سوی دیگر زنان دارای پوشش‌های بی‌بند و بار اروپایی و غربی را به صحنه اجتماع بکشاند. دوم این که کشف حجاب را دستمایه سکولاریزه کردن حکومت و مقدمه‌ای برای سرکوب‌های بعدی اقشار مذهبی جامعه قرار دهد.

در راستای این هدف، استفاده از پوشش اسلامی در اماکن عمومی به مذاق رضاخان خوش نیامد؛ چرا که وی با دیدن زنان بي بند و بار ترکیه مست شد و بعد از آن در اظهاراتي مضحكانه زن با عفاف و حجاب را دشمن پیشرفت و ترقی مردم دانست!

بالاخره آغاز کشف حجاب در ایران، با ابلاغ رسمی به تمام ولایات کشور مبنی بر جلوگیری از ورود معلمان و اساتید با حجاب به مدارس و دانشگاه‌های کشور عملاً به ضرب گلوله و خشونت اجرایی شد.

این واقعه اسفناك در 17 دی 1314 (7 ژانویه 1936) رخ داد. اما امروز پس از گذشت 78 سال گویی برخی کشورها حتی کشورهای مثلا به روز غربی، دنباله‌روی خشونت و اجبار مذهبی در کشورهای خود شده و با تصویب قوانین تبعیض‌آمیز علیه پوشش اسلامی زنان، کشف حجاب رضا خانی در ایران زمان طاغوت را تداعی می‌کنند.

*** افغانستان

"امان الله خاف" پادشاه این کشور همانند رضا خان، پس از بازگشت از سفر اروپا، به اقدامات ضدّحجاب در افغانستان شدت بخشید. امان الله خاف هم بهترین راه برای حذف دین‌مداری در میان مردم افغان را دگرگونی سنت‌ها با رخنه در آداب مذهبی آنان می‌دید.

*** ترکیه

هجوم فرهنگی به ارزش‌های مسلمانان ترکیه، نخستین بار از سال 1823 آغاز گردید. "آتاتورک"، دولتمرد بنیان‌گذار جمهوری ترکیه پس از شکست پادشاه عثمانی، دست به اسلام‌زدایی و کشف حجاب در ترکیه زد.

سپس حدود پنجاه سال پس از مرگ وی، در پی کودتای نظامی ۱۹۸۰ در ترکیه، در جامعه‌ای که باور قلبی آتاتورک در لزوم مدرن‌سازی و ترویج سبک زندگی اروپایی، به جان ملت مسلمان این کشور افتاده بود، داشتن حجاب در مدارس و دانشگاه‌های ترکیه قدغن شد.

تا مدت‌ها داشتن حجاب اسلامی در دانشگاه‌های دولتی ترکیه ممنوع بود، اما واکنش‌ها به این حکم دولتی، از سوی مردم غالباً پس‌ زننده بود. زیرا لباس، شکل و نوع آن بیانگر تفکر و فرهنگ جامعه است و تنها زنانی حاضر شدند پوشش خود را کنار گذارند که پیش از آن، تفکر و فرهنگ خود را تغییر داده بودند. این جمعیت در میان زنان ترکیه، در اقلیت بودند و فعالان بسیاری سال‌ها به دنبال تغییر این قانون، فعالیت کردند.

سرانجام در سال ۲۰۰۸ پارلمان ترکیه رأی به لغو این قانون داد.

البته حتی لغو این قانون هم که به علت فشارهای مداوم گروه‌ها و احزاب مسلمان در ترکیه روی داده بود، شامل نیروهای ارتش، پلیس، قضات و مأموران قضایی ترکیه نمی‌شود و آنان همچنان موظفند از پوشیدن روسری خودداری کنند.

*** فرانسه

به جرأت می‌توان گفت فرانسه، افراطی‌ترین کشور غربی در زمینه وضع قوانین سختگیرانه علیه پوشش اسلامی به شمار می‌رود.

از سال 2004 تاکنون دولت پاریس به موجب تصویب قانون ممنوعیت حجاب در مجلس این کشور، دختران و زنان دارای حجاب اسلامی را از حضور در مدارس، دانشگاه‌ها و مکان‌های عمومی منع می‌کند.

بر اساس این قانون، زنان دارای پوشش اسلامی در این کشور علاوه بر این که بازداشت و به اداره پلیس برده می‌شوند، موظف به پرداخت میزان 150 یورو نیز به عنوان جریمه هستند. این در حالی است که بزرگ‌ترین جامعه مسلمانان اروپا، در فرانسه ساکن هستند.

دولت پاریس با این اقدام، هشدارهای بین‌المللی متعددی دریافت کرد اما در عین حال، اغلب وزرای دولت فرانسه، با دفاع از منع حجاب، این قانون را زمینه‌ساز حفظ جمهوری فرانسه و ارزش‌های سکولاریسم عنوان کردند و حتی پارلمان فرانسه نیز اعلام کرد این قانون را تغییر نخواهد داد.

فرانسوی‌ها، از گذشته و دوران استعماری خود نیز پرونده پاکی ندارند. سال 1954 در الجزایر، نیروهای اشغالگر فرانسه، مبارزه عظیمی علیه حجاب به راه انداختند. حجاب زنان الجزایری که جزئی از سنت‌های کهن آنان محسوب می‌شد، تبدیل به ابزار مبارزه بر ضدّ استعمارگری شد و نیروهای اشغالگر برای برداشتن آن، از پر قدرت‌ترین و متنوع‌ترین امکانات خود بهره بردند.

*** برخی ایالات آلمان

ممنوعیت حفظ حجاب در مدارس و دانشگاه‌های برخی ایالات آلمان شامل بایرن، برمن، هسن، نیدرزاکسن، نوردراین‌ وستفالن، تورینگن، سارلند، اشلسویگ‌ هولشتاین و براندنبورگ از سال 2007 اجرایی شد. همانطور که ایالات در نقشه زیر با رنگ قرمز نشان داده شده‌اند، بیش از نیمی از کشور آلمان تحت قانون ممنوعیت حجاب در مدارس و دانشگاه‌ها است.

"تیلو سارازين" (Thilo Sarrazin) سياستمدار حزب سوسیال دموکرات، در اظهاراتی در اين خصوص گفت:

«من گذاشتن روسری در مراكز آموزشی را قدغن اعلام می‌کنم. حجاب نمادی برای مذهب نيست بلكه یك موضوع سياسي است.»

وی در ادامه اظهارات خود خواستار كاهش شمار افراد غير آلمانی در اين كشور شد. او در ادامه 70 درصد ترك‌ها و 90 درصد شهروندان عرب‌تبار برلين را "پرخاشگر و عقب‌مانده" توصيف كرده و درباره‌ بهره‌ هوشی یهودیان اروپای شرقی هم پیش از این اظهارنظر كرده بود.»

*** سایر کشورها

هلند، بلژیک، دانمارک، اسپانیا و روسیه بعد از سال 2000 میلادی، استفاده از پوشش کامل اسلامی را در اماکن عمومی و دانشگاه‌ها و مدارس ممنوع کردند. هر چند هنوز هم در این کشورها عده‌ای از افراد تندرو بر تعمیم این قانون به پوشش روسری اصرار دارند و نطق هر از چند گاهی نمایندگان افراطی در پارلمان‌های این کشورها گواهی بر این مدعاست.

ممنوعیت حفظ حجاب در مدارس کشورهای جمهوری قفقاز (جمهوری آذربایجان، تاجیکستان و قرقیزستان) نیز از زمان حکومت کمونیستی شوروی وضع شده بود و تا به امروز در گیر و دار و تنش‌های فراوان به سر می‌برد.

*** عوامل و نتایج پدیده منع حجاب در دنیا

ممنوعیت پوشش اسلامی، مستقیماً با مواد 18 و 19 مربوط به آزادی ادیان و آزادی بروز و اظهار مسلک فردی در "اعلامیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل" (1948) و همچنین کنوانسیون حمایت از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی اروپا (1950) تضاد دارد.

هدف و انگیزه کسانی که در کشورهای مختلف، قوانین سرکوبگر علیه حجاب اسلامی وضع می‌کنند، این است که افراد، نباید از نوع خاصی از لباس یا پوشش استفاده کنند که دال بر گرایشات مذهب خاصی باشد؛ در حالی که این تعرض به حقوق اولیه مسلمانان، به معنی اجبار برای سازگار کردن عقاید و باورهای دینی افراد با ارزش‌های موجود در جوامع سکولاریستی است.

این اجبار که تاکنون در سال 2014 در برخی کشورهای مدعی توسعه و دموکراسی دیده می‌شود، هم در مبنا و هم در مصداق، همانند اجبار و خشونتی است که بیش از هفتاد سال پیش در دوران طاغوت در کشور ما وجود داشت و البته عاقبت نیز محکوم به نابودی شد.

در واقع می‌تـوان گفـت اگر چـه سیاست‌های خشن و ظالمانه و تلفیق خشونت و فرهنگ در نیمه دوم سلطنـت رضـا شـاه در کوتاه مدت جامعه سنتی و مذهبی را منفعل و حتی منکوب کرد، ولی به دلیـل شیوه‌هـا و ابزارهـای غلـط آن، چـه در تاکتیـک و چه در استراتژی، در دراز مدت به تقویت و رشد اندیشه دینی و نهایتا سرنگونی سلطنت کمک کرد.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
سامان
۱۵:۴۱ ۲۱ اسفند ۱۳۹۲
سلام
خسته نباشید
میشه منابع و مراجعی که این مطالبو گرفتی رو بگی ؟
Iran (Islamic Republic of)
زارع
۱۳:۴۲ ۱۸ دی ۱۳۹۲
سلام:این دشمنی حق با باطل است که همیشگی و همیشه تاریخ وجود داشته و هست و این کینه و لجاجت معاندان اسلام است که به هرشکل و با هر ترفندی در پی خاموشی چراغ هدایت بخش و نور حقیقت اسلام است و این منع حجاب تنها یکی از صدها و هزاران فعالیت دشمنان علیه اسلام است و آنها هیچ وقت و هیچگاه ساکت نبوده و شب وروز فعالیت میکنند تا اسلام را نابود کنند و یابه انحراف کشاند این همه رسانه در ضد اسلام که تنها وتنها فرهنگ فحشارا ترویچ می دهند و تنها ناامیدی و یاس را انعكاس میدهند تنها وتنها زندگی غربی لاییک را ترویج میدهند و رواج جدایی دین از سیاست رواج اینکه دین هرکس متعلق به خود او است و باید تنها درقلبش نهان بماند و اما مگر بر اجتماعی بودن انسان شکی هست؟ این همه خرافاتی که به اسلام تزریق میکنند این همه اسلام هراسی این همه فرقه افکنی این همه کشت و کشتار و ساختن فرقه جدید بهایت و هرروز یک فرقه جدید از کارهای دشمنان اسلام است که انجام میشود . تمامی ندارد و باید بدانند سرانجام همه این فعالیت نابودی خود دشمنان اسلام است و جالب است که همین منع کنندگان حجاب خود را مدافع حقوق بشر و مدافع حقوق حیوان و محیط زیست میدانند و در پی قطع درختی کارناوال راه انداخته و راهپیمایی مبکنند اما در هنگام جرم وجنایت جنگ غربیها و کشتن انسان و کودکان بی گناه صدایی از این کشورها در نمی آید و مردم این کشورها با همه ادعای فرهنگی بودنشان تنها و تنها در پی درخت و حیوانی گرفتارند و جان انسان ارزشی برایشان ندارد و برای کشتن کودکی یا مادری و پدری و برادری خم به ابرو نمی آورند این مردمان غرب توهین به مقدسات را آزادی بیان میدانند انعکاس هر خبری را آزادی بیان میدانند و اما باید بدانند هر کشوری مصالحی دارد که شاید برای حفظ این مصالح نباید هر خبری پخش شود که این نه تنها آزادی بیان نیست بلکه آسیب رساندن به منافع ملتی است مثلا آیا میتوان اسرار و راز درون خانواده را به بهانه آزادی بیان به همگان انعکاس داد و آیا اگر فرزندی اینگونه رفتار کند مورد خطاب و تادیب اولیا قرار نخواهد گرفت گر چنین نباشد آن خانواده از هم پاشیده خواهد شد و این ریا کاری بزرگی است دورغ گویی بزرگ و یک تظاهر فریبنده است فرهنگ غربی مردم را بسوی تکگرایی پیش برده بسمتی که دیگر اتحادی ندارند و تنها هرکس در پی حل مشکل خود است و این ترفند دولت مردان غربی است که گر اینگونه باشد می توان برمردم حکومت کرد اما مردمی که اتحاد دارند فرهنگ ایثار و از خود گذشتگی دارد هیچگاه نمیتوان ظلم را بروی رواساخت و این همه در فرهنگ اسلام است و این است که دشمن از اسلام میترسد از اتحادموجود درفرهنگ اسلام میترسد
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۶:۲۷ ۱۸ دی ۱۳۹۲
احسن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۳ ۱۷ دی ۱۳۹۲
آفرین گزارش خوبی بود
Iran (Islamic Republic of)
جعفرپور
۱۱:۴۷ ۱۷ دی ۱۳۹۲
آدم دلش میگیره و غصه میخوره که چطور به اسم آزادی دموکراسی و فرهنگ حجاب رو ازبین میبرن اونم به زور اونم تو کشورهای متمدن و زورگو!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
مهندس محمد شرافت
۱۱:۳۴ ۱۷ دی ۱۳۹۲
قرة العین نخستین زنی است که در تاریخ معاصر ایران، براساس دستورالعمل یک مکتب استعماری پوشش را از روی و تن برگرفت و در اجتماع مسئولان ظاهر شد. و با این اقدام گستاخانه، نخستین سنگ بنای بی‌حجابی را در جامعه اسلامی ایران به جا گذاشت.
خبرگزاری فارس: پیشتازی بهائیت در کشف حجاب زن ایرانی
آخرین اخبار