دانشنامه اقتصادی131/

اقلیم آب و هوایی استان هرمزگان

با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره ای ، گرمی هوا مهمترین پدیده مشهود اقلیمی آن است و گاهی نیز دمای آن از 52 درجه سانتیگراد تجاوز می کند .

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران از سازمان هواشناسی کشور، استان هرمزگان با وسعت 8/68475 کیلومتر مربع در جنوب ایران ما بین مختصات جغرافیایی 25 درجه و 23 دقیقه تا 28 درجه و 57 دقیقه عرض شمالی و 52 درجه و 41 دقیقه تا 59 درجه و 15 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ واقع شده است . این استان از شمال و شمال شرقی با استان کرمان از جنوب با استان سیستان و بلوچستان و از غرب با استانهای فارس و بوشهر همسایه است .

تنگه هرمز یکی از حساس ترین و حیاتی ترین گذرگاهها آبی عصر حاضر در قلمرو سیاسی این استان قرار دارد.  

این تنگه هلالی شکل 187 کیلومتر طول دارد . عمق تنگه هرمز به دلیل شیب تند کف آن از قسمت شمال به جنوب متغیر است .

به طوری که در نزدیکی جزیره لارک در حدود 36 متر و در ساحل جنوبی نزدیک شبه جزیره مسندام 180 متر است . همچنین 14 جزیره کوچک و بزرگ به نامهای ابوموسی ، بنی فرور، تنب بزرگ و کوچک ، سیری ، شتور ، فرور ، کیش ، لاوان ، قشم ، لارک ، هرمز ، هندورابی و هنگام در محدوده آبهای ساحلی این استان قرار دارند .  

استان هرمزگان طبق آخرین تقسیمات کشوری ، مشتمل بر 8 شهرستان 21بخش 69 دهستان و 2046 آبادی دارای سکنه است و شهرستانهای آن عبارتند از : بندرعباس، بندرلنگه، میناب، رودان، قشم، جاسک، حاجی آّباد و ابوموسی. بخش عمده ای ازمساحت این استان را مناطق کوهستانی در برگرفته اند . کوههای این منطقه ادامه رشته کوههای زاگرس اند که به تدریج از شمال شرقی به جنوب شرقی امتداد می یابند . ادامه این رشته همراه با کاهش ارتفاع به تپه ماهورهای آهکی ، گچی و شنی منتهی شده و به زمینهای پست ساحلی خلیج فارس و دریای عمان متصل می گردد. این ناحیه پست ساحلی در اطراف تنگه هرمز وسعت بیشری یافته و شرایط مساعدی برای کشاورزی و صیفی کاری به وجود آورده است .  

با توجه به مشخصات اقلیمی و استقرار استان هرمزگان در منطقه فوق حاره ای ، گرمی هوا مهمترین پدیده مشهود اقلیمی آن است . استان هرمزگان از مناطق گرم و خشک ایران است و اقلیم آن تحت تاثیر آب و هوای نیمه بیابانی و بیابانی قرار دارد هوای نوار ساحلی در تابستانها بسیار گرم و مرطوب است و گاهی نیز دمای آن از 52 درجه سانتیگراد تجاوز می کند . دمای متوسط سالانه این منطقه در حدود 27 درجه سانتیگراد است . از ویژگیهای آب و هوایی استان هرمزگان ، یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه خنک است . فصل گرم همراه با هوای شرجی 9 ماه به درازا می کشد .

 فصل تابستان از اوایل اسفند ماه شروع می شود ، هوا رفته رفته رو به گرمی می رود تا اینکه گرما در تیر و مرداد به اوج خود می رسد .

فصل خنک آن همراه با خشکی نسبی هوا در حدود 3 ماه طول می کشد . این فصل از اوایل آذر ماه شروع می شود و تحت تاثیر توده های هوای خنک غربی قرار می گیرد . دمای هوای این استان در سرد ترین شبهای سال به ندرت به صفر درجه می رسد و در روزهای زمستانی دمای آن معمولاٌ از 10 درجه سانتیگراد بالای صفر پایین تر نمی آید . اصولاٌ آب و هوای این استان مانند آّب و هوای نواحی بیابانی است و میزان بارشهای جوی آن نیز فوق العاده اندک می باشد . در این منطقه در حدود 9 ماه از سال بارندگی مهمی صورت نمی گیرد و قسمت عمده بارندگی آن نیز در یک یا دو نوبت به وقوع می پیوندد. در همان موارد اندک هم بارندگی آن اغلب مانند بارانهای بهاری سیل آسا است و خسارات فراوانی به بار می آورد .

میزان رطوبت نسبی در سواحل خلیج فارس عمدتا بالا است و بین 20 تا 100 درصد نوسان دارد .

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار