رفع ایرادهای پرونده ثبت جهانی "شهر سوخته"/ اعلام آمادگی پاکستان و تاجیکستان برای ثبت جهانی پرونده چند ملیتی چوگان

ایرادهای وارد شده از سوی ایکوموس به پرونده "شهر سوخته" رفع شده و در هفته جاری در سی‌و هشتمین اجلاس میراث جهانی یونسکو برای ثبت جهانی بررسی خواهد شد.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران، صبح امروز نشست چالش‌ها و روند ثبت میراث فرهنگی ملموس و ناملموس بر معاونت میراث فرهنگی با حضور خبرنگاران و مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی و مدیر دفتر میراث ناملموس برگزار شد.

در این نشست محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی درباره علت انتخاب پرونده جهانی شهر سوخته به عنوان میراث فرهنگی ملموس گفت: با توجه به اینکه شهر سوخته در منطقه جنوب قرار گرفته و یکی از اولویت‌های ما ثبت آثار مناطق محروم کشورمان است به همین دلیل شهر سوخته را برای ثبت جهانی انتخاب کردیم تا بهانه‌ و انگیزه‌ای برای تمام دستگاه‌های واقع در استان سیستان و بلوچستان باشد که در جهت حفظ این اثر کمک کنند.

وی افزود: ثبت جهانی شهر سوخته باعث می‌شود همه دستگاه‌ها در حفاظت و مرمت این اثر همکاری کنند.

طالبیان تصریح کرد: برای ثبت پرونده‌های میراث ملموس چه آثار طبیعی و چه آثار تاریخی باشد چند نکته در نظر گرفته می‌شود نخست ظرفیت‌پذیری آثار تاریخی مهم بوده و اینکه فهرست موقت یونسکو قرار داشته باشد، همچنین استانی که آثار تاریخی در آن واقع شده آمادگی ثبت جهانی یک اثر را داشته باشد.

معاون میراث فرهنگی اظهار داشت: ثبت جهانی شهر سوخته اگر اتفاق بیفتد به صلح منطقه کمک خواهد کرد.

وی ادامه داد: کارشناسان شورای جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی (ایکوموس) تعدادی ایراد به پرونده شهر سوخته گرفته بود و آنها را عدم تطبیق معیارهای یونسکو با پرونده ثبت جهانی این اثر دانسته، یک مورد آن مربوط به کاه گل بود. کارشناسان به این موضوع واقف نبودن که کشور ما مرکز خشت است به همین منظور قرار شد این موضوع را اصلاح کنند؛ موردهای بعدی مربوط به یکپارچگی است. جاده‌ای که از زاهدان به زابل می‌آید قرار شد این جاده بیرون از حریم شهر سوخته باشد.

طالبیان تصریح کرد: وجود دکل‌های برق در حریم شهر سوخته از دیگر ایرادهای ایکوموس  است که قرار شد این دکل‌ها به صورت کابل‌های زیرزمینی قرار بگیرد.

معاون میراث فرهنگی بیان کرد: یونسکو امسال برای ثبت جهانی آثار تاریخی سختگیر شده و به دنبال کیفیت آثار در کشورهای مختلف است.

وی افزود: پرونده شهر سوخته در سی‌و هشتمین اجلاس سالانه میراث جهانی یونسکو که قرار است 16 تا 25 ژوئن در شهر دبی قطر برگزار شود ، برای ثبت جهانی بررسی خواهد. در این اجلاس ایران پرونده‌ای را به عنوان سهمیه میراث طبیعی ارائه نکرده است.

طالبیان تصریح کرد: هم‌اکنون حدود 50 اثر در فهرست موقت یونسکو قرار دارد و تعداد زیادی آثار دیگر نیز به این فهرست اضافه خواهد شد همچنین فهرست موقت در حال بازنگری است.

وی افزود: در مورد پرونده ثبت جهانی منظره تاریخی فرهنگی روستایی میمند دارای نواقصی بود که در حال حاضر برای رفع نواقص آن کارهایی انجام می‌شود.

طالبیان تصریح کرد: مطالعات اقتصادی - اجتماعی میمند زمان بر بوده به همین دلیل چون این مطالعات در سال گذشته آماده نبوده نتوانستیم پرونده آن را برای ثبت جهانی به یونسکو بفرستیم.

وی افزود: هر وقت که پرونده میمند آماده شد چون نیاز به سهمیه ندارد برای ثبت جهانی یونسکو ارسال خواهیم کرد.


معاون میراث فرهنگی درباره شهر تاریخی بیشابور گفت: بیشابور به دلیل آنکه جاده از عرضه آن عبور کرده به عنوان پرونده‌های ثبت جهانی به یونسکو ارسال نشد چون ریسک آن بالا بود.

وی افزود: اگر تاکنون پرونده میراث طبیعی برای ثبت جهانی یونسکو ارسال نشده به خاطر همگرا نبودن دستگاه‌های مختلف بوده است.خوشبختانه در جلسات متعددی که داشتیم این موضوع تا حدودی حل شد.

طالبیان تصریح کرد: 11 میراث طبیعی برای ثبت جهانی داریم که باید این لیست تهیه شود.

معاون میراث فرهنگی اظهار داشت: جنگل‌ها هیرکان تا مسائل سیاسی حل نشود، نمی‌توانیم برای ثبت میراث جهانی مطرح کنیم البته بیش از 90 درصد این جنگل‌ها در خاک ایران واقع شده و مقداری نیز در خاک آذربایجان واقع شده. کشور آذربایجان دلایل غیرمنطقی برای این پرونده اعلام کرده و تا زمانی که این پرونده را به مدیریت ایران نپذیرند برای ثبت جهانی آن اقدام نخواهیم کرد.

وی افزود: برای سال 2015 دو میراث طبیعی (کلوت‌های شهداد) مربوط به بیابان لوت و (منطقه حفاظت شده ارسباران) برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال خواهد شد پرونده این آثار باید تا دی ماه ارسال شود.

طالبیان تصریح کرد: در مجمع عمومی یونسکو که 12 تا 15 خرداد برگزار شد، ایران در رابطه با انتخاب اعضا مشارکت داشت و نظارت فعالی را در این خصوص انجام دادیم.

معاون میراث فرهنگی اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که در این مجمع مطرح شد مربوط به پرونده نوروز بود که به عنوان یک پرونده موفق درجهت تقویت صلح مورد ستایش قرار گرفت.

وی ادامه داد: کشورهای عراق و ترکمنستان تقاضای خود را مبنی بر پیوستن پرونده نوروز مطرح کردند همچنین عراق و ترکمنستان نیز مایل هستند.

طالبیان تصریح کرد: اگر تعداد اعضای پرونده نوروز از ده نفر بیشتر شود باید پرونده در سال 2016 در یونسکو بررسی شود. در گفتگویی که با فدراسیون چوگان داشتیم قرار شد پرونده این اثر به صورت چند ملیتی و مشترک آماده شود.

وی افزود: کشورهای پاکستان و تاجیکستان برای پیوستن پرونده چندملیتی به مدیریت ایران اعلام آمادگی کردند و عراق هم قصد دارد در این زمینه همکاری کند.

طالبیان تصریح کرد: هر زمانی که پرونده چوگان آماده شد به یونسکو برای ثبت جهانی ارسال می‌شود، ممکن است از سهمیه کشورهای دیگر برای ثبت این پرونده استفاده کنیم.

انتهای پیام/

برچسب ها: شهر سوخته ، ثبت ، جهانی ، میراث
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.