اين مسجد كه از ويژگي‌هاي مهم آن وجود دو قبله و پنج محراب است، بزودي توسط اداره ميراث فرهنگي و گردشگري استان يزد مورد مرمت و بازسازي قرار مي‌گيرد

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز یزد

مسجد جامع شهرستان ابركوه، يكي از بناهاي مهم و تاريخي استان يزد است كه قسمت‌هايي از آن نياز به مرمت و بازسازي دارد.

در اين طرح، پس از انجام مطالعات پژوهشي، ابتدا بحث استحكام‌بخشي كلي بنا و سپس مرمت محراب پيگيري خواهد شد.

وي با اشاره به اين كه اين مسجد داراي معماري منحصر به فرد است كه همين موضوع كار مرمت آن را كمي دشوار مي‌كند، مي‌گويد: بنابراين با توجه به حساسيت بالاي كار نمي‌توان براي پايان اين طرح از هم‌اكنون تاريخي را ذكر كرد.

اعتبار مصوب براي اجراي اين طرح را بالغ بر 1500 ميليارد ريال عنوان كرده و خاطرنشان مي‌‌كند: اين طرح هم‌اكنون در مرحله انجام مطالعات پژوهشي و انتخاب پيمانكار قرار دارد و به دلايل ذكر شده، اين مرحله كمي بيش از معمول طول خواهد كشيد.

اين مسجد تاريخي كه در سال 1312 به ثبت آثار ملي رسيده، در ميدان اصلي شهرستان ابركوه قرار دارد و با خشت خام ساخته شده است.

مسجد جامع ابركوه دو قبله دارد كه قبله بزرگ يا اوليه مسجد، به شيوه بناهاي مغولي ساخته شده است و با جهت قطب مغناطيسي شمال 47 درجه اختلاف دارد. قبله دوم نيز به منظور اصلاح جهت قبله اول ساخته شده است.

اين مسجد همچنين پنج محراب دارد كه زيباترين آن در ايوان شرقي مسجد قرار دارد و هنگام بازسازي و مرمت مسجد در دوران سلطان ابوسعيد به آن ملحق شده است. انواع نقوش اسليمي و گياهي به همراه كتيبه‌هايي با خطوط نسخ و كوفي به شيوه گچبري برهشته در اين محراب كار شده و زيبايي خاصي به آن بخشيده است. از چهار محراب ديگر مسجد، يك محراب از جنس كاشي ساده و سه‌محراب ديگر از جنس سنگ مرمر است كه محراب اصلي مسجد هم يكي از همين سه محراب است. اين محراب داراي دو ستون زيباي مرمر است.

مسجد ابركوه همچنين داراي دو شبستان در پشت ايوان شمالي و ايوان جنوبي و سردابه‌اي به ابعاد 10 در 10 متر است.

مسجد به سبك مساجد چهار ايواني ساخته شده است كه حياطي مستطيل شكل در وسط آن قرار دارد. مدخل ورودي مسجد رو به شمال باز شده و به وسيله دهليز هشت‌گوش وسيعي، به حياط راه مي‌يابد.

سر در ورودي مسجد، ارتفاع زيادي دارد و پايه چهارگوش آن در سه گوشه به وسيله سه طاق‌نما، به هشت‌گوش تبديل مي‌شود.

وسط صفه مسجد، زيرزمين وسيعي تعبيه شده كه صفه بالاي آن در فصل تابستان براي اقامه نماز استفاده مي‌شود. رواق‌هاي اطراف ايوان‌ها نيز دو طبقه است. طاق‌ها به صورت طاق و تويزه است و مناره‌اي الحاقي در ضلع جنوبي آن قرار دارد. شبستان اصلي هم با طاق‌هاي مقرنس زيبايي در ضلع جنوب شرقي مسجد قرار دارد.

اگرچه مسجد جامع ابركوه را مربوط به دوره تيموري مي‌دانند، ولي قدمت بناي اصلي آن از اين دوره بيشتر است. اين بنا در دوران سلطنت سلطان ابوسعيد در سال 728 هـ . ق مورد بازسازي و مرمت اساسي قرار گرفت و الحاقاتي از جمله يك محراب به آن اضافه شد./س

برچسب ها: مسجدی ، جامع ، ابرکوه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.