بسته حقوقی/

وقف و شرایط فروش و انتقال مال موقوفه

منظور از حبس کردن مال، نگه داشتن عین مال و جلوگیری از انتقال مالکیت و تصرف و تلف شدن آن است. منظور از واژه «تسبیل» نیز قرار گرفتن در راهی است که مد نظر واقف بوده یا به عبارتی دیگر، قرار گرفتن در راه خداست.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، وقف، سنتی اسلامی است که بر اساس آن، اصل یک مال یا منافع حاصل از آن برای خدمات عمومی و در جهت خیر و رضای خداوند هدیه می‌شود.قانون مدنی ایران که مباحث مربوط به وقف را از منابع فقه شیعه دریافت کرده، مواد 55 تا 91 را به این موضوع اختصاص داده است. ماده ۵۵ قانون مدنی وقف را اینگونه تعریف می‌کند: وقف عبارت است از اينکه عين مال، حبس و منافع آن ‌تسبيل شود.

منظور از حبس کردن مال، نگه داشتن عین مال و جلوگیری از انتقال مالکیت و تصرف و تلف شدن آن است. منظور از واژه «تسبیل» نیز قرار گرفتن در راهی است که مد نظر واقف بوده یا به عبارتی دیگر، قرار گرفتن در راه خداست. ماده 56 قانون مدنی نیز می‌گوید: وقف واقع مي‌شود به ايجاب از طرف واقف به هر لفظي که صراحتاً دلالت بر معني آن کند و قبول طبقه اول از موقوف‌عليهم يا قائم‌مقام قانوني آنها در صورتي که محصور باشند، مثل وقف بر اولاد؛ و اگر موقوف‌عليهم غيرمحصور يا وقف بر مصالح عامه باشد، در اين صورت قبول حاکم، شرط است‌.این ماده به شرایط ایجاب و قبول وقف اختصاص دارد. طبق این ماده، اگر وقف محصور باشد، یعنی فقط برای شخص یا عده‌ای خاص باشد، نیاز به قبول فرد یا قائم‌مقام قانونی او دارد. اما اگر وقف محصور نباشد و در خدمت مصالح عامه باشد، مثلا برای دانشجویان، فقرا، مسافران یا بطور کلی عام باشد، نیاز به قبول حاکم دارد.

البته در این مورد اختلافاتی وجود دارد. بعضی از فقها و حقوقدانان وقف را عقد نمی‌دانند و از نظر آنها نیازی به ایجاب و قبول نیست. همچنین عده‌ای منظور از حاکم را مقامات حکومتی نمی‌دانند بلکه معتقدند حاکم شرع باید تایید کند و حاکم شرع لزوماً جزئی از حکومت نیست.بر اساس ماده 57 قانون مدنی، واقف بايد مالک مالي باشد که وقف مي‌کند و نیز داراي ‌اهليتي باشد که در معاملات، معتبر است‌. در حقیقت این ماده، وقف را فقط برای مالک جایز می‌داند و داشتن اهلیت معاملات را نیز برای مالک لازم دانسته است. یعنی مالک باید بالغ، عاقل و رشید باشد. ماده 58 نیز به این موضوع پرداخته که فقط وقف مالي جايز است که با بقاي عين بتوان از آن منتفع شد اعم از اينکه منقول باشد يا غيرمنقول، مشاع باشد يا مفروز. این ماده، لزوم بقای عین موقوفه را مورد تاکید قرار می‌دهد و طبق آن، فقط اموالی قابلیت وقف دارند که با استفاده از منافع آنها خود موقوفه از بین نرود.قبض موقوفه، شرط تحقق عقد وقف است که ماده 59 قانون مدنی به آن اشاره کرده است،  اما اینکه موقوفه را باید به چه کسی داد تا قبض محقق شود، در ماده 62 این قانون آمده است. اگر موقوفه محصور باشد، کسانی که برای آنها وقف شده است یا قائم‌مقام قانونی آنها موقوفه را تحویل می‌گیرند. اگر وقف غیرمحصور بوده و واقف برای آن متولی انتخاب کرده باشد، متولی موقوفه آن را  تحویل می‌گیرد و اگر هیچ‌کدام از اینها وجود نداشت، حاکم، متولی را انتخاب می‌کند و موقوفه به وی داده می‌شود.

 عدم فوریت قبض موقوفه

قانونگذار در ماده 60 قانون مدنی، به موضوع عدم فوریت قبض موقوفه اشاره و بیان می‌کند: در قبض، فوریت شرط نیست، بلکه مادامی که واقف از وقف رجوع نکرده است، هر وقت قبض بدهد، وقف تمام می‌شود. ماده 61 نیز عنوان می‌کند که پس از آنکه وقف به طور کامل انجام شد، واقف نمی‌تواند آن را فسخ کند یا در آن تغییری بدهد.یکی دیگر از مواد قانون مدنی که به موضوع وقف پرداخته، ماده 67 است که می‌گوید وقف مالی که قبض و اقباض آن ممکن نیست، باطل است. البته اگر شرایط مال به گونه‌ای باشد که تسلیم آن برای واقف مقدور نباشد اما  قبض آن برای موقوف‌علیه مقدور باشد، ایرادی بر وقف وارد نیست. به عنوان مثال شخص الف کشتی خود را که در دریا رها شده و امکان تسلیم آن برای خودش نسبی است، را وقف شخص ب می‌کند.

 در اینجا اگر ب توانایی بدست آوردن کشتی را داشته باشد، باید گفت که وقف صحیح است.بر اساس ماده 68 قانون مدنی، کلیه تعلقات طبیعی و عرفی موقوفه جزء وقف محسوب می‌شود مگر اینکه در وقف‌نامه آن را ذکر کرده باشد. به عنوان مثال خانه‌ای وقف شده و اگر در حیاط خانه درختانی وجود داشته باشد، آنها نیز جزء موقوفه محسوب می‌شوند. اما واقف می‌تواند در وقف‌نامه ذکر کند که درختان یا میوه‌های درختان جزء موقوفه نیستند.قانونگذار در ماده 69 قانون مدنی به این موضوع اشاره می‌کند که وقف بر معدوم صحيح نيست مگر به تبع موجود.

در حقیقت وقف بر شخص یا چیزی که وجود ندارد را باطل می‌داند. نکته دیگر اینکه فرد می‌تواند مالی را وقف شخص و فرزندان شخصی کند. در این صورت وجود طبقه اول کفایت می‌کند. بنابر ماده 70 قانون مدنی، اگر قسمتی از وقف برای معدوم و قسمتی برای موجود باشد، به نسبت سهم موجود وقف صحیح و به نسبت سهم معدوم وقف باطل است.وقف بر نفس، به اين معني که واقف خود را موقوف‌عليه يا جز موقوف‌عليهم کند يا پرداخت ديون يا ساير مخارج خود را از منافع موقوفه قرار دهد، باطل است.

همچنین اگر کسی پرداخت دیون خود یا سایر مخارج خود را از منافع موقوفه قرار دهد، وقف باطل است. مهم نیست که در زمان حیات یا پس از فوت باشد. البته شرط به سود واقف که بر عهده موقوف‌علیه باشد نیز باطل است اما وقف را باطل نمی‌کند. همچنین طبق ماده 73 وقف بر فرزندان، خویشان و خدمه و امثال آنها کاملا صحیح است. البته به شرطی که وقف برای نفقه دادن به زن نباشد.
 
 انتقال ملک وقفی

مال موقوفه قابلیت خرید و فروش را ندارد همچنین انجام هر گونه عمل حقوقی که سبب انتقال عین موقوفه به دیگران شود، جایز نیست ولی گاهی شرایط و اوضاع و احوالی پیش می‌آید که برای حفظ نهاد وقف و مصالح موقوف‌علیه، فروش مال موقوفه لازم می‌شود، از این رو در منابع معتبر فقهی و قانون مدنی ایران در موارد استثنایی، انتقال مال موقوفه مجاز اعلام شده است. بر اساس ماده 88 قانون مدنی، ﺑﯿﻊ وﻗﻒ در ﺻﻮرﺗﯽ ﮐﻪ ﺧﺮاب ﺷﻮد ﯾﺎ ﺧﻮف آن ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺧﺮاﺑﯽ شود، ﺑﻪ ﻃﻮري ﮐﻪ اﻧﺘﻔﺎع از آن ﻣﻤﮑﻦ ﻧﺒﺎﺷﺪ، در ﺻﻮرﺗﯽ ﺟﺎﯾﺰ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻋﻤﺮان آن ﻣﺘﻌﺬر ﺑﺎﺷﺪ ﯾﺎ ﮐﺴﯽ ﺑﺮاي ﻋﻤﺮان آن ﺣﺎﺿﺮ ﻧﺸﻮد.
 
 وقف عام و وقف خاص

وقف خاص عبارت است از وقفی که در آن موقوف‌علیه محصور باشد یا ناظر به اشخاص معینی که واقف تعیین می‌کند، صورت گرفته باشد اما وقف عام وقف بر مصالح عامه است و در آن، موقوف‌علیهم محصور نیستند و دامنه آن نیز گسترده‌تر است. در خصوص فروش و انتقال ملک وقفی و شرایط آن باید گفت که طبق مقررات شرعی و آنچه که در قانون مدنی پیش‌بینی شده، اصل بر این است که فروش مال موقوفه امکان‌پذیر نیست یعنی قانون مدنی نیز فروش مال موقوفه را ممنوع اعلام کرده است مگر در موارد خاص که این موارد خاص را نیز قانونگذار مشخص کرده است.
 
 قرار گرفتن مال در معرض تخریب، شرط جواز فروش مال موقوفه

در مواردی که مال موقوفه خراب شود یا این احتمال وجود داشته باشد که در صورت فروخته نشدن، خراب شود و دیگر قابل استفاده نباشد، امکان فروش مال موقوفه وجود دارد، در حقیقت شرط جواز فروش مال موقوفه این است که مال در معرض خرابی قرار بگیرد، به نحوی که امکان تعمیر، عمران و بازسازی آن وجود نداشته باشد یا فردی حاضر به انجام این کار نشود.

 مورد دیگری که در قانون مدنی به صراحت پیش‌بینی شده، در شرایطی است که به دلیل بروز اختلاف بین افراد ذی‌نفع در موقوفه بیم خون‌ریزی وجود داشته باشد البته صرف وجود اختلاف بین موقوف‌علیهم مجوزی برای عدول از اصل و فروش مال موقوفه نیست، مگر در مواردی که اختلاف‌های ناظر به وقف به اندازه‌ای باشد که در این میان احتمال به خطر افتادن جان فرد یا افرادی وجود داشته باشد.

بر اساس قوانین جدید، در مواردی که حاکم شرع یا ولی‌فقیه طبق قانون اوقاف و بنا بر مصلحتی بالاتر، فروش مال موقوفه را مجاز بداند، با علم ولی‌فقیه نیز امکان فروش وجود دارد البته ولی‌ فقیه نیز در چارچوب مقررات شرع و حسب ضرورت یا وجود مصلحت، چنین اجازه‌ای را خواهد داد اما به هر تقدیر طبق قانون تشکیل سازمان اوقاف و آیین‌نامه آن در مواردی که فروش موقوفه مجاز باشد، بنا به شرایط ذکرشده، اجازه رییس سازمان اوقاف به عنوان نماینده ولی‌فقیه برای فروش لازم و ضروری است.
 
 دلیل شرعی، علت برخی مخالفت‌ها با مجاز نبودن تبدیل وقف

در خصوص دلایل مخالفت برخی افراد با مجاز نبودن فروش یا تبدیل وقف باید گفت که دلیل عمده این افراد، شرعی و به دلیل فلسفه وقف است. زیرا بنا به تعریف، کارکرد، مقتضای ذات و اثر اصلی وقف این است که عین مال از هر گونه نقل و انتقالی مصون شود و تنها منافع آن به راهی که واقف پیش‌بینی کرده است، اختصاص یابد. بنابراین برخلاف این اصل، فروش یا تبدیل وقف نیاز به دلیل و مجوز قانونی و شرعی دارد.به همین دلیل در مواردی نیز که بر اساس قوانین خاص مانند قانون اصلاحات ارضی یا قوانین کشت موقت و قوانین مشابه، اراضی موقوفه به فروش رسیده یا با اجرای این قوانین انتقال پیدا کرده است، قانونگذار با وضع دو قانون ابطال اسناد فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه در سال 71 و قبل از آن، نقل و انتقالات ناظر به موقوفه را ولو اینکه در ازای قوانین خاص مثل قانون اصلاحات ارضی بوده باشد، باطل کرده است.بر اساس ماده 89 قانون مدنی، ﻫﺮﮔﺎه ﺑﻌﺾ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺧﺮاب ﯾﺎ ﻣﺸﺮف ﺑﻪ ﺧﺮاﺑﯽ شود، ﺑﻪ ﻃﻮری که اﻧﺘﻔﺎع از آن ﻣﻤﮑﻦ ﻧﺒﺎﺷﺪ، ﻫﻤﺎن ﺑﻌﺾ، ﻓﺮوﺧﺘﻪ ﻣﯽﺷﻮد ﻣﮕﺮ اﯾنکه ﺧﺮاﺑﯽ ﺑﻌﺾ، ﺳﺒﺐ ﺳﻠﺐ اﻧﺘﻔﺎع ﻗﺴﻤﺘﯽ ﮐﻪ ﺑﺎﻗﯽﻣﺎﻧﺪه اﺳﺖ، ﺑﺸﻮد، در اﯾﻦ ﺻﻮرت ﺗﻤﺎم ﻓﺮوﺧﺘﻪ ﻣﯽﺷﻮد.این ماده ناظر به مواردی است که قسمتی از مال موقوفه مشرف به خرابی است و قسمت دیگر آن سالم است یعنی امکان تبعیض در مال موقوفه وجود دارد. به طور مثال در مورد ملکی که چند قسمت دارد و تمام بخش‌های آن نیز وقف شده است و بخشی از آن در حال تخریب اما قسمت دیگر آن قابل استفاده است، باید گفت که قسمتی از ملک که مشرف به خرابی است، فروخته می‌شود اما بخش قابل استفاده باقی می‌ماند.
 
 فروش موقوفه مجاز نیست مگر در موارد خاص

اصل بر این است که فروش موقوفه مجاز نیست مگر در موارد خاص. همچنین اگر این شرایط درباره قسمتی از موقوفه صادق باشد، برای همان قسمت اعمال می‌شود و به همه موقوفه تسری پیدا نمی‌کند. مورد وقف باید از ابتدا طبق نظر واقف مورد استفاده، عمل و اجرا قرار گیرد و به طور طبیعی وقتی چنین تغییر و تحولی نیز در آن صورت می‌گیرد، عوض در همان راهی که توسط واقف پیش‌بینی شده یا راهی که به نیت و مقصود واقف نزدیک‌تر است، هزینه می‌شود. به طور مثال اگر ساختمانی که وقف دانشگاه شده، در شرف خرابی باشد و کسی قادر به تعمیر آن نباشد، در صورت فروش به عنوان ملک کلنگی، وجه حاصل از آن به هزینه‌های دانشگاه اختصاص می‌یابد. /حمایت

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴۹
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یاور.
۰۳:۱۰ ۱۳ آذر ۱۴۰۰
خداوکیلی اگر وضعیتتون خیای خوبه بیا بده من ۴ فرزنر پسر وی دختر دارم وهیچی ندارم .ثوابش برای اوموات شما باشد تا خدا هست.بچه های من کفش ندترن.خودم ومادرشون هم بیماریم .من ۸عمل جراحی کردم.بیایید ریگان .سوال کنید.
Iran (Islamic Republic of)
مجید
۲۱:۲۷ ۱۳ مهر ۱۳۹۹
با سلام یک واحد آپارتمان وقف اولادی بین ۱۲ نفر موجود میباشد همکنون اختلاف بین ورثه هست چگونه میشود بفروش رساند؟ واگر یکی از وراث بخواهد بخرد چگونه میشود؟ ممنونم
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
شکری
۲۱:۲۸ ۰۸ شهريور ۱۳۹۹
ما ۵برادر و۳ خواهر هستیم و ارثی از مرحومه مادر داریم و بنده میخواهم سهم الارث خودم را به صندوق قرض الحسنه ای وقف کنم.
بهترین و ساده ترین راه کدام است؟
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم
۱۷:۰۸ ۰۹ فروردين ۱۳۹۹
سلام عموم یک قطع زمین کشاورزی وقف کرد به من داد موقوف علیه هستم با هزینه خودم درخت کاشتم استخر وفنس کل خرج کردم سال ۹۲ تا الان خرج می کنم والان میگه من وقف نمی کنم لوله ها رو قطع کرد ونمیزاره آب به درختان برسد من چیکار می تونم بکنم؟
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم رمضانی
۱۶:۱۰ ۰۹ فروردين ۱۳۹۹
سلام
Germany
ناشناس
۱۲:۴۱ ۲۱ آذر ۱۳۹۸
سلام
Iran (Islamic Republic of)
ابراهیم رمضانی
۱۶:۱۱ ۰۹ فروردين ۱۳۹۹
سلام
Iran (Islamic Republic of)
غلامرضا امینی ،
۱۲:۴۶ ۲۳ مهر ۱۳۹۸
با سلام ،فردی دارای سه دختر و یک پسر بود و خانه خود را وقف اولاد ذکور نمود پس از فوت او و همسرش ،پسر او نیز در حادثه ای فوت مینماید ،این پسر ازدواج نکرده بود . تکلیف این ملک چیست ؟،البته از سه دختر یکی سهم خود را به دیگران فروخت ، ویکی از دو دختر باقیماندند، ،مدت چندین سال و طی مکاتبات و پیگیری های متعدد ،با اداره ثبت اسناد و اوقاف تلاش نمود تا سند دریافت نماید اما با اشگالتراشی های اداره اوقاف نتوانستند به خواسته خود مبنی بر دریافت سند برسند، پس از مدتی دو وارث ملک خود را تقسیم و یکی از انها خانه ای در سهم خود ساخت و پس از مدتی هم انرا به همان شکل فروخت ، حالیه ملک مربوطه به اخرین دختر مخروبه گشته ،واین دختر نیز فوت کرده اند ،و ملک بلا تکلیف مانده ، ورثه ایشان بنا بر وثیت مادرشان میخواستند مرکزی را برای امور خیریه بسازند که متاسفانه باز هم به مشگل اداره اوقاف برخورده اند ،
برای گرفتن سند چه باید کرد ؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین جاویدانی
۲۲:۱۸ ۱۳ شهريور ۱۳۹۸
سلام / زمین 300 متری اوقافی دارم در آمل که دوواحد بنا ساختم/ شنیدم که با قیمت کارشناسی زمین اوقافی قابل خریداری هست تا از وضعیت موقوفه دربیاد/ چون کسی راضی به خرید املاک موقوفه نیست / چنانچه بخشنامه ای وجود داره اعلام تا پیگیری کنم. ممنونم
United States of America
سعید
۱۲:۳۶ ۱۳ تير ۱۳۹۸
باسلام .
یک زمین پدربزرگم وقف کرده برای ساخت دانشگاه که به شرط ساختن دانشگاه وقف کردند ولی دانشگاهی ساخته نشده و پدربزرگم درقید حیات بوده اقدام کرده به گرفتن زمین ولی موفق نشده و این زمین سی سال است که کشت میشود آیا امکان این است که وارث زمین را پس بگیرد ( در ضمن آموزش پرورش در اون زمانی مبلغی پول داده ولی پدربزرگم از گرفتن پول امتناع کردند.)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۱ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
باسلام یه زمین ۱۰۰سال پیش تا صد سال وقف اوقاف شده الان صد سال تموم شده میتونیم پسش بگیریم وارث قانونی هستیم لطفا حواب بدید ممنون
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۳۴ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
من یه خونه نود پنج خریدم واسه سند اقدام کردم واز اوقاف استعلام گرفتم وروزنامه کردم تمام مراحل رو رفتم اوقاف جز موقوفه نیست حالا بعد یه سال که سند گرفتم اوقاف اومد میگه جز اوقاف هست به نظر من باید چکار کن ممنون میشم اگر منو راهنمای کنید
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۵:۳۴ ۰۸ آبان ۱۳۹۷
من یه خونه نود پنج خریدم واسه سند اقدام کردم واز اوقاف استعلام گرفتم وروزنامه کردم تمام مراحل رو رفتم اوقاف جز موقوفه نیست حالا بعد یه سال که سند گرفتم اوقاف اومد میگه جز اوقاف هست به نظر من باید چکار کن ممنون میشم اگر منو راهنمای کنید
Iran (Islamic Republic of)
محمد جعفر رعوفی زاده
۱۸:۵۵ ۰۸ تير ۱۳۹۷
سلام بنده در سال هشتادوشیش مقداری زمین اوقافی متصرف شدم که برای خودم و چند نفر دیگر اشتغا ل زایی کنم وبنده هشتاد درصد از ناحیه کمر و پا معلول هستم وبه اوقاف مراجعه کردم برای اقدام قانونی تقاظای کارشناسی وباقیه اقدام قانونی شدم بعد از کارشناسی سال نود دو و نود سه توانستم پرونده توی اداره اوقاف تشکیل دهم وبرای گرفتن پروانه وتغیر کاربری من را به اداره جهاد کشاورزی معرفی کردن وبعداز پنج سال توانستم پروانه را از امور اراضی کسب نمایم وامور کشاورزی برای تغیر کاربری به سند اوقاف نیاز داشت وقتی به اوقاف مراجه میکنم رسیدگی نکردن لطفا بگید من باید کجا برم چکار کنم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۹ ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۷
سلام یه مغازه دارم که وقف است.آیا میشود از اداره اوقاف خریداری کنیم
Iran (Islamic Republic of)
عارفی
۲۲:۴۲ ۲۵ فروردين ۱۳۹۷
سلام.درخصوص مشاوره وقف ومسائل حقوقی وقف بصورت مشاوره رایگان درخدمتم.۰۹۳۰۰۷۱۷۸۳۱ عارفی
Iran (Islamic Republic of)
مخناریاری
۱۶:۱۹ ۱۷ شهريور ۱۳۹۷
با سلام خلاصه شده؛ماه سه برادریم ودوخواهر از پدر پنج هکتار زمین شش دانگ اوقافی ارث رسیده الان خواهران ادای ارث دارند به نظر شما قیمت زمین دادگاه چگونه حساب میکند ممنون اگه جواب بدین متشکرم ایمیل
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۰۳ ۱۰ اسفند ۱۳۹۶
ی فکری به حال املاک اوقافی کنید....یعنی ی ملک اوقافی که 2میلیارد پول میدی نباید قانون روشنی در موردش باشه....بالاخره ملک اوقافی مال شخص خریداره یا اوقاف اگه ماله اوقافه مردم رو چه حسابی پولهای کلان به این املاک بدهند....اگه هم مال شخصه خریداره اجاره 99ساله و ملک اعیان و اجازه گرفتن از اوقاف برای نقل و انتقال چیه....چرا تناقض داره این قانون
Iran (Islamic Republic of)
عبدالاه زندی
۰۰:۲۳ ۲۷ فروردين ۱۳۹۷
وقف 99ساله
Iran (Islamic Republic of)
پیمان
۱۰:۱۵ ۰۹ اسفند ۱۳۹۶
سلام من یک باغ خریدم سال ۹۱ دارای ۲۰۰ اصل درخت مثمر با یک اتاق کارگری حدودا ۱۰۰۰ متر که در قولنامه کرد وعیان به من فروخته حالا درسال ۹۶ اوقاف اومده داخل منطقه وادعای ماکیت کرده وجهت تخلیه به همه تذکر داده لطفا جهت راهنمایی از این موضوع اطلاع رسانی کنید
Iran (Islamic Republic of)
سهیل
۲۲:۵۰ ۱۵ بهمن ۱۳۹۶
با سلام بنده دوسال پیش یک قطعه زمین خریداری کردم که در ان زمان فروشنده به من گفت زمین هیچ مشکل اوقافی ندارد و من کارشناس اوقاف را هم سر زمین بردم وگفتند که این ملکهیچ مشکل اوقافی وسندی مبنی بر وقف بودن ندارد حالا که میخواهم زمین را بفروشم مردم محلی میگویند زمین وقف است وهرکس یک چیز میگوید و هرکس وقف ایت زمین را برای موارد مختلف میداند ونظرات یکی نیست که بنده مجددا کارشناس اوقاف را برسر زمین بردم باز هم میگویند مشکلی ندارد ودر حد شایعه هست میخواستم ببینم تکلیف چیست و چه کاری باید انجام دهن .لطفا راهنمایی کنید ممنون.
Netherlands
رازی
۱۱:۵۵ ۱۶ دی ۱۳۹۶
خوب بود
Netherlands
ناشناس
۱۱:۵۵ ۱۶ دی ۱۳۹۶
ممنون اموزنده بود
Netherlands
چراغی
۱۱:۵۵ ۱۶ دی ۱۳۹۶
سلام حق انتقال زمینهای اوقافی چقدر است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۴ ۰۵ دی ۱۳۹۶
سلام.من زمینی درسال ۹۲خریداری کردم وتازه فهمیدم که زمین اوقافی فروشش خیلی سخته موندم که چکار کنم؟شکایت. ..یااصلا چه کنم لطفا راهنمایی کنید
Iran (Islamic Republic of)
مهدی‌
۰۰:۰۴ ۰۶ آبان ۱۳۹۶
سلام من ساله ۸۴ ملکی خریدم که تازه فهمیدم ملک اوقافی بوده و سر ما کلاه گذاشتن به عبارتی مال غیر به ما فروختند اگر من شکایت کنم چقدر طول میکشه جواب بگیرم ممنون میشم جواب بدید چون پول وکیل ندارم بدم
Iran (Islamic Republic of)
.............
۲۳:۴۵ ۱۶ مهر ۱۳۹۶
سلام خسته نباشی:احتراما اینجانب یک واحد50متری اوقافی از5واحدخریداری کردم وواحدهای دیگر80 متری و 90متری و 145متری و120متری . آیا تمام واحدها بابت سندملک سا ختمان پرداخت پول اوقاف ودارائی مساوی است. لطفا راهنمائی ایم نمائید. متشکرم اجرت با امام حسین
Iran (Islamic Republic of)
ناصری
۲۳:۰۹ ۱۶ شهريور ۱۳۹۶
ایا از نظر شرع اسلام میشود اپارتمانی را که در یک برج مسکونی قرار دارد و بر روی زمینی که وقف خاص است ساخته شده و دارای سند ثبتی نیز میباشد خریداری کرد ودر ان نماز خواند با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
پویا
۱۷:۱۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۶
با سلام میخواستم بدونم ک آیا یک واحد تجاری ک در حالت وقف میباشد ، قابل خرید هست یا ن؟!
من در حال خریدن یک واحد تجاری میباشم ک وقف میباشد.
آیا این کار امکان پذیر هست یا خیر
بی نهایت ممنون میشم اگه جواب بدین...
Iran (Islamic Republic of)
نعمت مشکین فام
۱۷:۳۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۶
ایا زمین کشاورزی که وقف اولاد بوده در اجرای قانون اصلاحات ارضی به منظور تبدیل به احسن به زارعین صاحب نسق با موافقت سازمان اوقاف که نماینده اداره اوقاف ذیل اسناد را امضا نموده شرعی محسوب میگردد
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۲:۵۵ ۲۵ تير ۱۳۹۶
خانه ای 50متری دارم فروختمش اما تو برگه اوقاف 47متر است در حالیکه 50متره ؟اداره اوقاف چه تدبیری داره وچقد هزینه بر میداره؟تو کوچه اس مسکونی است؟
Iran (Islamic Republic of)
ر ویا
۱۸:۱۹ ۰۲ تير ۱۳۹۶
زمینی پدری به مساحت 989 متر هست که در زمان های قدیم 3 دانگ زمین وقف شده است برای فروش این زمین چه هزینه ای به اداره اوقاف باید پرداخت کنیم؟ با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۰ ۳۰ خرداد ۱۳۹۶
سلام میشه راهنماییم کنید،ممکنه چه مشکلاتی برای یک ملک وراثتی که به تازگی به نام وارث سند خورده وجود داشته باشه که نتونیه ملک روبفروشه؟
Iran (Islamic Republic of)
ماهک
۰۸:۴۹ ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۶
باسلام
آیا منزل مسکونی یا آپارتمانی جهت وقف سراغ دارید برای نگهداری از ایتام و شیرخوارگاه نیاز هست . ترجیحا" منزل حیاط دار و سمت شرق تهران باشد.
Iran (Islamic Republic of)
رزيتا
۲۰:۴۸ ۲۵ فروردين ۱۳۹۶
با سلام بنده يك ملك مشاع دارم كه شريكم براي لجبازي و از بين بردن امكان خريد و فروش آنجا قصد وقف سهم خود از ملك مشاع را دارد. آيا اين امر بدون اجازه شريك امكان پذير است؟ و آيا در صورت وقف امكان فروش ملك و برداشتن سهم خودم از آن ملك امكان پذير است؟
Iran (Islamic Republic of)
سلام بنده زمین مسکونی دارم دریکی شهرستانهااززمان قرارداداوقافی گذشته آیا مشگل ایجاد میشود لطفا بنده راراهنمایی فرمائید
۰۳:۱۸ ۱۸ فروردين ۱۳۹۶
سلام بنده ی قطعه زمین درشهرستان دارم متوجه نشدم زمان تاریخ قرارداد اوقافی آن گذشته لطفا بنده را راهنمایی فرمائید
Iran (Islamic Republic of)
علی اکبری
۲۳:۳۸ ۰۵ اسفند ۱۳۹۵
سلام بر شما
من در زمینی مسکونی یک دانگ مشاء شریک هستم آن شریک دیگر به دادگاه رفته دستور فروش گرفته است اما من می خواهم یک دانگ خود را وقف وضو خانه مسجد کنم آیا می شود یا نه در ضمن ملک غیر قابل افراز است. با تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۸ ۱۰ بهمن ۱۳۹۵
واقف زمینی راجهت کارواسرا درهمجواری مسجدکوچکیوقف نموده وحال امکان ایجاد کاروانسرا وجودنداردومسجدنیز احتیاج ضروری به توسعه دارد آیامی توان زمین را برای مسجد اختصاص داد.به چه استنادی با تشکر.؟
Iran (Islamic Republic of)
کیهان شیروانی
۱۱:۱۳ ۰۴ بهمن ۱۳۹۵
باسلام آیا واقف میتواند در زمان حیات خود با اقرار نامه متولی را تغییر دهد.
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۲۰:۱۶ ۱۶ دی ۱۳۹۵
سلام یه مغازه دارم که وقف است.آیا میشود از اداره اوقاف خریداری کنیم
Netherlands
ناشناس
۱۱:۳۴ ۲۲ آبان ۱۳۹۵
با سلام سوالي داشتم، بنده آپارتماني ١٠٢ متري دارم كه صاحب شش دانگ اعيان هستم و عرصه اوقاف ميبشد ، حال تصمیم به فروش اين آپارتمان را دارم ميخواهم بدانم چه مقدار پول بايد به اداره ي اوقاف پرداخت كنم، مثلا اگر آپارتمان ١٩٠ ميليون تومان به فروش برسد چه مقدار سهم اداره ي اوقاف است؟
Netherlands
ناشناس
۱۱:۳۴ ۲۲ آبان ۱۳۹۵
با سلام سوالي داشتم، بنده آپارتماني ١٠٢ متري دارم كه صاحب شش دانگ اعيان هستم و عرصه اوقاف ميبشد ، حال تصمیم به فروش اين آپارتمان را دارم ميخواهم بدانم چه مقدار پول بايد به اداره ي اوقاف پرداخت كنم، مثلا اگر آپارتمان ١٩٠ ميليون تومان به فروش برسد چه مقدار سهم اداره ي اوقاف است؟
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۰۶ ۱۶ بهمن ۱۳۹۵
سوال من هم دقیقا همینه
اگر ممکنه به این سوال پاسخ بدید
و اینکه هر سیر چقدر است

به عنوان مثال بنده دارای آپارتمانی 88 متری هستم
سهم العرصه 54 متر

میزان ده سیر از عرصه وقف است

برای خرید و فروش مشکلی وجود دارد؟

یا چون وقف بر عصه است برای انتقال عیان مشکلی نیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۹ ۰۸ شهريور ۱۳۹۵
با عرض سلام و ادب و احترام
اینجانب زمینی دارم در استان مازندران - امل - امام زاده عبدالله در یکی از روستاهای آن قسمت زمانی که اقدام جهت دریافت سند کردم متوجه این شدم که ملک 40 سیر آن در اختیار اداره اقاف استان مازندران واقع در شهر آمل میباشد
سئوال اینکه آیا امکان خرید 40 سیر از اداره اقاف هستم یا خیر در صورت امکان اگر می شود خریدش ماده قانونی که به آن استناد کرد رو ذکر بفرمایید
با تشکر فراون از شما
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۹ ۲۳ خرداد ۱۳۹۵
زمینی زراعی به وسعت 24 هکتار ازپدربزرگ به ارث رسیده که پدربزرگ درزمان حیات 1/3 آنراوقف خدمات بارگاه امام رضا(ع) نموده است . اینک ورثه قصد فروش زمین را دارند ، تکلیف سهم خدمات بارگاه امام رضا (ع) چه می شود ؟ اگرنشودبابت آن وجهی دریافت نمود ، عملا" خریدار 24 هکتار زمین صاحب می شود و بهای 16 هکتار را پرداخت می کند .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۵۶ ۰۲ شهريور ۱۳۹۵
شما میتوانید خود قرارداد اجاره با اوقاف امضا کنید در رابطه با ۱/۳ زمین که وقف شده . و زمین وقفی را در اختیار بگیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۴ ۰۳ فروردين ۱۳۹۵
سلام و خسته نباشيد
مسجدى كه زمينهاى دارد و بديل اينكه نهاد دولتى كه درون زمينهاست مدت ١٥ سال است اجاره بابت زمينها نداده و اداره مسجد با مشكلات جدى روبرو شده . ايا از نظر قانونگذار امكان فروش زمينها و تبديل به احسن كردن انها امكانپذير است؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۰۱ اسفند ۱۳۹۴
شما نسبت به اعیانی ملک موقوفه می توانید از اداره ثبت درخواست سند نمائید . اما نسبت به عرصه اجاره نامه رسمی در محضر بین شما و اوقاف تنظیم می گردد .
Iran (Islamic Republic of)
تهرانی
۲۱:۰۵ ۰۹ شهريور ۱۳۹۴
باسلام
بانهایت احترام وادب سئوالی دارم
ساختمانی دارم بمساحت 150 مترمربع واقع درشمیران نو که وقفی است اگرمن درخواست سند ششدانگ بکنم اداره اوقاف به من چه سندی میدهد آیا عرصه واعیان و ششدانگ میدهد یا سندی دیگری خواهشمندم جواب این سئوال مرا دقیق بدهید تا برایم مشکل پیش نیاید با یک دنیا تشکروقدردانی
آخرین اخبار