امروز در تاریخ؛

از درگذشت اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران تا آتش زدن مرکز فرهنگی ایران در پاکستان

انتشار خبر بازگشت حضرت امام به ایران ، درگذشت اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران ،آتش زدن مرکز فرهنگی ایران در لاهور پاکستان ، کشف اشعه ایکس و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخی امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 30 دی 1393 خورشیدی برابر با 28 ربیع الاول 1436 هجری و 20 ژانویه 2015 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:

انتشار خبر بازگشت حضرت امام به ایران (1357 ش)
انتشار خبر بازگشت حضرت امام خمینی به میهن اسلامی، شادی و شعف فراوانی در میان مردم ایران به وجود آورد. گفتگو درباره مراجعت امام و کیفیت استقبال از ایشان، در میان مردم و اجتماعات کوچک و بزرگ، شور و هیجان غیرقابل وصفی ایجاد کرد. از طرف دیگر، اعلام تصمیم قطعی امام برای بازگشت به ایران، عوامل رژیم شاه را دچار بحران و اضطراب شدیدی کرد. آنها با تلاش بی‌وقفه سعی داشتند راهی برای نجات خود بیابند و بسیاری ناچار به استعفا و فرار از ایران شدند. بعضی از نظامیان وابسته رژیم نیز با حمله به مردم بی‌دفاع، آخرین تلاش‌های خود را برای حفظ نظام طاغوت به کار بستند. اما این اقدامات نه تنها نتوانست خللی در اراده آهنین مردم ایران وارد کند، بلکه آنها را در ادامه راهشان تا حصول پیروزی نهایی، مصمم‌تر کرد.

درگذشت "نظام وفا کاشانی" شاعر ایرانی در تهران (1343 ش)

نظام وفا کاشانی در حدود سال 1266 ش (1305 ق) از پدر و مادری شاعر و اهل ادب در بیدگل کاشان به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در علوم ادبی، عربی، فارسی و فلسفه را در زادگاه خود و قم و سپس نجف سپری کرد و در تهران زبان فرانسه را آموخت. نظام وفا در جریان نهضت مشروطه وارد فعالیت‌های سیاسی شد و پس از تحمل زندان، به کار تدریس و تعلیم و تربیت در مدرسه سن لویی تهران پرداخت. این نویسنده و شاعر معاصر در سال 1302 ش ماهنامه وفا را با همکاری دوستانش منتشر کرد و آثاری از جمله حدیث دل، گذشته‌ها و دیوان در نظم، ستاره و فروغ و فروز و فرزانه در نثر، از خود به یادگار گذاشت. نظام وفا سرانجام در هفتاد و هفت سالگی بر اثر سکته مغزی در تهران درگذشت.

درگذشت مهندس "مهدی بازرگان" اولین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران (1373 ش)
مهندس مهدی بازرگان در سال 1286 ش در تهران به دنیا آمد و تحصیلاتش را در رشته دکترای مهندسی ماشین در فرانسه به پایان رساند. وی در ابتدا در مدارس و سپس از 1320 در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت. مهندس بازرگان در جریان ملی شدن صنعت نفت وارد مبارزات سیاسی گردید و پس از کودتای 28 مرداد 32 دستگیر و تبعید شد. بازرگان، پس از آزادی از زندان، جمعیت نهضت آزادی را به اتفاق آیت‌اللَّه طالقانی و دکتر یداللَّه سحابی بنیان نهاد که در واقع جناح مذهبی جبهه ملی به شمار می‌رفت. رهبران نهضت آزادی در سال 1334 به بعد، به دلیل فعالیت علیه رژیم شاه، توسط این رژیم دستگیر شدند و بازرگان نیز به زندان محکوم گردید.

مهدی بازرگان کمی قبل از انقلاب اسلامی به عضویت شورای انقلاب درآمد و با پیشنهاد این شورا، مأمور تشکیل دولت موقت گردید. هرچند در حکم نخست وزیری مهندس بازرگان، حضرت امام خمینی وی را از گرایش‌های حزبی و انتخاب وزرای ملی‌گرا منع کرده بودند، ولی وی اکثریت کابینه را از اعضای نهضت آزادی و جبهه ملی برگزید. عمر این دولت بیش از 9 ماه نپایید. دولت مهندس بازرگان پس از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران در آبان ماه 1358 دست به استعفای دسته جمعی زد که با پذیرش امام مواجه گردید و از آن پس دوران افول سیاسی مهندس بازرگان و هم حزبی‌هایش فرا رسید. بازرگان در اواخر عمر از ایران خارج شد و سرانجام در آخر دی ماه 1373 بر اثر ابتلا به بیماری قلبی در 87 سالگی در سوییس درگذشت.

آتش زدن مرکز فرهنگی ایران در لاهور پاکستان توسط گروهک صحابه (1375 ش)
کتابخانه علامه اقبال لاهوری و مرکز فرهنگی ایران، به دنبال بی‌تفاوتی پلیس پاکستان در حراست از آن، از سوی گروهک صحابه، عوامل مزدور وهابیون در پاکستان، به آتش کشیده شد و حدود دوازده هزار جلد کتاب شامل قرآن، کتابهای مذهبی و آثار نفیس و ارزشمند علمی، وسایل آموزش قرآن و زبان و رایانه‌ها در آتش حقد و کینه ضد فرهنگیان سوخت. کتابخانه علامه اقبال لاهوری به عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه و مرکز فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لاهور پاکستان، دارای سابقه‌ای چهل ساله و روزانه پذیرای خیل عظیمی از مسلمانان تشنه علم و فرهنگ و مشتاقان زبان، فرهنگ و ادبیات فارسی بود. اقدام عوامل تروریست در آتش زدن این مرکز فرهنگی نشان داد که آمریکا و اسرائیل در این حرکت ضد اسلامی و ضد فرهنگی دست داشته‌اند و می‌خواستند با دامن زدن به فرقه‌گرایی، مراسم روز جهانی قدسِ آن سال را تحت الشعاع این حادثه قرار دهند.

شکست ایرانیان از مسلمانان و انقراض سلسلهٔ ساسانیان در زمان خلیفه سوم (31 ق)
یزدگرد سوم پادشاه ساسانی در سال 31 هجری قمری به مرو آمد تا در آنجا به جمع سپاه مشغول شود و از خاقان ترک و امرای کاشغر و بلاد دیگر حدود چین شرقی کمک بگیرد. اما ماهویه، مرزبان شهر مرو که به تفریط در اموال دیوان متهم شده بود، چند نفر را به مقرّ یزدگرد فرستاد. یزدگرد سوم، آخرین پادشاه ساسانی توسط این افراد کشته شد و سلسلهٔ ساسانی انقراض یافت. در این زمان بود که سپاهیان اسلام برای نشر این آیین الهی به ایران وارد شده و دستگاه شاهنشاهی ساسانی را درهم کوبیدند. عدم ثبات اوضاع داخلی ایران، تعصُّب شدید موبدان، بی‌عدالتی و ظلم بی‌حدّ بزرگان و دولتیان بر مردم، شیوع بیماری‌های خانمان برانداز مثل وبا و طاعون، اختلاف شدید طبقاتی و مسایل دیگری از این قبیل و نیز ویژگی‌های ممتاز اسلام، سقوط پادشاهی ساسانیان را سرعت بخشید.

تصرف شهر بغداد توسط شاه عباس صفوی و شکست امپراتوری عثمانی (1033 ق)
آخرین جنگ‌های شاه عباس صفوی با عثمانی بین سال‌های 1032 و 1034 ق بر سر تسخیر بغداد روی داد. در این جنگ‌ها بغداد نیز به تصرف ایران درآمد و شاه عباس به زیارت عتبات عالیات رفت و به تعمیر و بازسازی قبور مطهر ائمه در عراق پرداخت.

درگذشت "آدولف ساکس" موسیقی‌دان آلمانی (1894 م)
آدولف ساکس مخترع و موسیقی‌شناس آلمانی در 19 مارس سال 1819 م در آلمان متولد شد و از اوایل زندگی با آلات موسیقی، که پدرش سازنده و فروشنده آنها بود، آشنا شد. ساکس حرفه پدر را دنبال کرد و پس از مطالعات زیاد، ساز جدیدی را ساخت که به نام خود او "ساکسیفون" نامیده می‌شود. وی سرانجام در 20 ژانویه 1894 م در هفتاد و پنج سالگی درگذشت.

تولد "فدریکو فلینی" فیلم‌ساز مشهور ایتالیایی (1920 م)
فدریکو فللینی فیلم‌ساز ایتالیایی در 19 ژانویه سال 1920 م در ایتالیا تولد یافت و پس از تحصیلات مقدماتی، به سیرک و نقاشی علاقه‌مند شد. سپس به رم رفت و به کارِ کشیدن کاریکاتور و نوشتن قطعات رادیویی مشغول گردید. فللینی از 1938 م به عنوان فیلم‌نامه نویس مشغول به کار شد و سپس به کارگردانی پرداخت. وی پس از جنگ به عنوان دستیار کارگردان روبرتو روسِلینی دیگر فیلم‌ساز نامدار سینمای ایتالیا در ساخت فیلم "رُم شهر بی‌دفاع" همکاری کرد. فلینی به عنوان کارگردانی صاحب سبک در عرصه سینما، در سال 1993 م شش ماه قبل از مرگ، جایزه افتخاری اسکار را به خاطر آثار با ارزش خود در دنیای سینما دریافت نمود و سرانجام در 30 اکتبر 1993 م در 73 سالگی درگذشت.

کشف اشعه ایکس توسط "ویلهلم رونتگن" دانشمند معروف آلمانی (1896 م)
اشعه ایکس اشعه‌ای از نوع نور ولی نامرئی با طول موج بسیار کوتاه است که در بیستم ژانویه 1896 م توسط ویلهلْمْ رونْتْگِن، فیزیک‌دان آلمانی کشف شد و چون ماهیت آن نامعلوم بود، آن را اشعه ایکس به نام حرف X که در ریاضیات، علامت مقدار مجهول است خواندند. هم‌چنین این اشعه را به نام کاشف آن، رونتگن نیز می‌نامند. این اشعه مانند نور معمولی، صفحه حساس عکاسی را متأثر می‌کند و هم‌چنین گازها را تجزیه کرده، هادی و رسانای برق می‌سازد.

اگرچه اشعه ایکس ممکن است به بافت‌های زنده آسیب برساند و ایجاد سوختگی‌های شدیدو خطرناک کند، با این حال ارزش فوق العاده‌ای در معالجات رادیوتراپی، تشخیص امراض از طریق رؤیت ساده رادیوسکوپی و عکس‌برداری داخلی، رادیو گرافی، دارد. علاوه بر این، در مورد جراحی، برای تعیین محل شکستگی استخوان، پرتوهای ایکس، وسیله بسیار سودمندی است. فیزیک‌دان‌ها، پرتوهای ایکس را برای تجزیه ماهیت ساختمانی بلورها به کار می‌گیرند. هم‌چنین از این پرتوها، در صنعت به منظور بررسی و تحقیق وضع ساختمانی قسمت‌هایی از فلز که باید زیر شرایط سختی کار کند استفاده می‌شود.

پایان جنگ آزادی خواهانه ملت مسلمان اندونزی علیه استعمارگران هلندی (1948 م)
از اواسط تا اواخر جنگ جهانی دوم، اندونزی تحت اشغال ژاپن بود. با پایان جنگ و تسلیم نیروهای ژاپن، کلیه سلاح‌های ژاپنی‌ها به دست ملی‌گرایان استقلال‌طلب اندونزیایی افتاد. در سال 1945 م احمد سوکارنو رهبر آزادی‌خواهان این کشور، اعلام استقلال کرد، که با مخالفت و لشکرکشی هلندی‌ها مواجه گردید. اما سازمان ملل در این موضوع دخالت کرد و دولت هلند به ناچار با حکومتی به نام اتحادیه اندونزی و هلند موافقت کرد. از این رو نمایندگان دولت اندونزی و دولت پادشاهی هلند به دستور سازمان ملل متحد، بر روی عرشه یک ناو امریکایی، قرارداد ترک مخاصمه را در 20 ژانویه 1948 امضا کردند و جنگ دو کشور به پایان رسید. علت این‌که اندونزی و هلند، این قرارداد را روی یک کشتی بیگانه امضا کردند این بود که هیچ محل دیگری برای امضای معاهده، مورد موافقت دو طرف قرار نگرفته بود.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار