با توجه به اینکه جامعه ما بر اساس اصول اسلام شکل گرفته است، آیا به راستی خوانندگی زنان در دایره بندگی و ایمان می‌گنجد؟

به گزارش خبرنگار معارف باشگاه خبرنگاران؛

آیا قرآن آواز خواندن زن را حرام دانسته است؟
 
در خصوص حرمت آواز خواندن زن در قرآن آیه ای نیست، بلکه آیاتی که به طور کلی حرمت بعضی کارها را برای زنان بیان کرده مثل نگاه کردن، آشکار کردن زینت و… یا بعضی آیات که درباره حرمت اصل غنا و آواز خوانی حرام است، شامل آواز خواندن زن هم می شود که به چند آیه اشاره می کنیم:

۱- «وَ لا یُبْدینَ زینَتَهُنَّ إِلاَّ لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبائِهِنَّ أَوْ آباءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنائِهِن….»؛

و زینت و جمال خود را آشکار نسازند جز براى شوهران خود یا پدران یا پدران شوهر یا پسران خود …. بدون شک صدای زن مخصوصا با آواز و ناز، زینت او محسوب شده و در این آیه نهی شده از آشکار کردن آن برای نامحرمان.

۲- «و من الناس من یشترى لهو الحدیث لیضلّ عن سبیل اللّه بغیر علم و یتخذها هزواً اولئک لهم عذاب مُهین»؛


گروهى از مردم، خریدار سخنان بیهوده اند، تا به نادانى، مردم را از راه گمراه کنند و قرآن را به مسخره مى گیرند. بهره اینان، عذابى است خوار کننده. در روایات صحیح، این آیه بر غنا و موسیقی تطبیق شده و وعده آتش، بر آن ها داده است.

 ۳- «والذین لایشهدون الزور واذا مروا باللغو مروا کراماً»؛

 مؤمنان واقعی آنان اند که به دروغ شهادت نمى دهند و چون بر ناپسندى بگذرند، به شتاب از آن دورى مى جویند. در روایت معتبر،”الزّور”به غنا و موسیقی تفسیر شده است.

 ۴- «والذین هم عن اللغو معرضون»؛

«آنان که از عمل (یا سخن) بیهوده اعراض مى کنند». در ذیل این آیه شریفه، روایتى از امام نقل شده که آن حضرت مى فرماید:«انه الغناء والملاهى»؛  «آن لغو، عبارت است از لهو و لعب».

۵- «یَانِسَاءَ النَّبىِ‏ِّ لَسْتنُ‏َّ کَأَحَدٍ مِّنَ النِّسَاءِ إِنِ اتَّقَیْتنُ‏َّ فَلَا تخَْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیَطْمَعَ الَّذِى فىِ قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا»؛

اى همسران پیامبر، شما مانند هیچ یک از زنان [دیگر] نیستید، اگر سَرِ پروا دارید پس به ناز سخن مگویید تا آنکه در دلش بیمارى است طمع ورزد و گفتارى شایسته گویید. این آیه هر چند درباره زنان پیامبر(ص) است. اما توصیه ای که به آنها می کند شامل زنان دیگر نیز می شود، اینکه در گفتارشان با نامحرمان با نرمی سخن نگویند تا دیگران در آنها طمع کنند و مسلما نهی از آواز خوانی نیز از این آیه به دست می آید.

روایاتی که در خصوص حرمت شنیدن صدای زن خواننده وارد شده است، و بیع و شراء و کسب او را حرام دانسته چنین است:

۱- مسعده ‌بن ‌زیاد می‌گوید:

«در خدمت ‌امام ‌ششم‌(ع) بودم ‌که ‌شخصی‌ گفت‌: در همسایگی ‌من ‌کسانی ‌هستند که ‌کنیزهای ‌آوازه ‌خوان ‌و موسیقیدان ‌دارند و گاه‌ و بی گاه‌ می‌خوانند و می‌نوازند. گاهی‌ که‌ برای ‌کاری ‌به ‌طرف‌ دیوار خانه ‌آنان ‌می‌روم‌، اندکی توقف ‌می‌کنم ‌تا آواز آن‌ها را بهتر و بیش تر بشنوم‌! حضرت ‌فرمود: دیگر این ‌کار را تکرار مکن‌».

۲- «قَالَ سُئِلَ أَبُو الْحَسَنِ الرِّضَا (ع) عَنْ شِرَاءِ الْمُغَنِّیَهِ فَقَالَ قَدْ تَکُونُ لِلرَّجُلِ الْجَارِیَهُ تُلْهِیهِ وَ مَا ثَمَنُهَا إِلَّا ثَمَنُ کَلْبٍ وَ ثَمَنُ الْکَلْبِ سُحْتٌ وَ السُّحْتُ فِی النَّارِ»؛


حسن بن علی وشاء می گوید: از حضرت رضا (ع) سؤال شد: کنیز آوازه خوان را می شود خرید و فروش کرد. فرمود: مردی کنیزی دارد که او را با آواز خود مشغول می کند. پولی که از محل فروش او به دست می آید، مانند پولی است که از فروش سگ به دست می آید و حرام است.

۳- «أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) یَقُولُ الْمُغَنِّیَهُ مَلْعُونَهٌ مَلْعُونٌ مَنْ أَکَلَ کَسْبَهَا»؛


امام صادق(ع) فرمودند زن آوازه خوان مورد لعن است و ملعون است کسی که درآمد او را بخورد. در این زمینه روایات دیگری است که در کتب فقهی و روایی موجود است و می توانید آنها را وسایل الشیعه ببیند.

بسیاری‌ از آوازهایی که بانوان در مجلسی می‌خوانند، عده‌ای‌ را در ارتکاب‌ گناه‌ بی‌اختیار می‌کند، این ‌نوع‌ آواز‌خوانی ‌حرام‌ است، پس این خوانندگی‌ که‌‌ اثر تضعیف‌ کننده‌ ایمان‌ و پروای‌ از گناه‌ را داشته‌ باشد، حرام‌ است‌، به همین منظور در ادامه نظر آیت‌الله سید علی خامنه‌ای و آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی در خصوص خوانندگی زنان در ادامه می‌آید:


آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای

اگر صداى زن (چه به صورت تک خوانی و یا همخوانی با زنان و یا با مردان ) به صورت غنا نباشد و گوش دادن به صداى او هم به قصد لذت و ریبه نباشد و مفسده‏اى هم بر آن مترتّب نشود، اشکال ندارد، اگر مفسده داشته باشد و یا تحریک شهوت بکند، جایز نیست.

 آیا جایز است مردى غناى زن اجنبیه را به قصد لذت بردن از حلال خود گوش کند؟ آیا غناى زن براى شوهر و بر عکس جایز است؟ و آیا این گفته صحیح است که شارع مقدس غنا را به علت ملازمت آن با مجالس لهو و لعب و عدم انفکاک از آن دو حرام کرده و تحریم غنا ناشى از تحریم آن مجالس است؟

 گوش‌ دادن به غنا که عبارت است از ترجیع صدا به نحوى که طرب‏انگیز و مناسب با مجالس لهو و گناه باشد، مطلقاً حرام است، حتّى غناى زن براى شوهرش و بالعکس و قصد لذت بردن از همسر، استماع غنا را مباح نمى‏ کند و حرمت غنا و مانند آن، با تعبّد به شرع ثابت شده و از احکام ثابت فقه شیعه محسوب مى‏شود و دائر مدار ملاکات فرضى و آثار روانى و اجتماعى نمى‏باشد، بلکه تا زمانى که این عنوان حرام بر آن صدق کند، حکم آن حرمت و وجوب اجتناب به‌ طور مطلق است.


آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی

 شنیدن صدای آواز زن برای مرد نامحرم چه حکمی دارد؟

 حرام است.

آیا گوش دادن به موسیقی‌هایی که زنان می‌خوانند، ولی آرام هستند و مناسب مجالس فساد نیستند، هم اشکال دارد؟

 حرام است.

 خواندن سرود توسط زنان به صورت دست جمعی همراه با مردان اگر موجب مفسده نباشد، چه حکمى دارد؟

 اشکال دارد.

به نام خدا و با عرض سلام آیا گوش کردن به ترانه خوانده شده توسط خواننده زن چنانچه آن خواننده پیر باشد، جایز است و همچنین آیا مصافحه کردن با آنان ایرادی دارد؟

هر دو مورد حرام است.

 اجرای سرود توسط بانوان در مراسم اعیاد مذهبی چه حکمی دارد؟

 جایز نیست.

 آیا گوش دادن به صدای زن خارجی با موسیقی ملایم اشکال دارد؟

گوش دادن به آواز زن جایز نیست و اگر موسیقی مناسب مجالس لهو و فساد نباشد، جایز است.

 بسمه تعالی می‌خواستم بپرسم که در گروه‌های کُر که صدای زن و مرد با هم مخلوط است، آیا شنیدن آن حرام است؟

هر گاه صدا مناسب مجالس لهو و فساد نباشد مانعی ندارد.


گوش دادن به آواز زن نامحرم براى مرد در صورتى که اشعار مذهبى بخواند و موجب مفسده هم نباشد چه حکمى دارد؟

 اشکال دارد.


 آواز خواندن زن براى زنان و براى شوهرش چه به صورت غنا و چه بدون غنا چه حکمى دارد؟

 براى شوهرش و براى سایر زنان بدون غنا و بدون آهنگ‌هاى مناسب لهو و فساد اشکال ندارد.

 گفته مى‌شود: «گوش دادن به دو نوع از موسیقى شرعاً اشکال دارد: صداى زن و دیگرى آهنگ مطرب، یعنى آهنگى که انسان را از حالت طبیعى خارج مى‌سازد.

الف) در خصوص مورد اول: یعنى گوش دادن مرد به آواز زن مشکلى نیست، ولى آیا گوش دادن آواز زن براى زن هم حرام است؟


چنانچه آهنگ و صدا مناسب مجالس لهو و فساد باشد، براى زنان هم جایز نیست.

ب) در مورد دوم باید بگویم که هیچ گونه آهنگى نمى‌تواند مرا از حالت طبیعى خارج سازد، گوش دادن به نوار موسیقى، چه با کلام و چه بى‌کلام، چه غمگین و چه غیر غمگین، براى من چه حکمى دارد؟

 معیار، افراد و اشخاص نیستند، بلکه کلیه آهنگ‌هاى متناسب با مجالس لهو و فساد براى همه حرام است، خواه انسان را از حالت طبیعى بیرون ببرد یا نبرد.

نظر به ابهامات و پرسش‌هایى که در خصوص چگونگى مواجه افکار عمومى با موسیقى و آواز زنان مطرح است، سؤالات ذیل تقدیم حضور مى‌شود:

۱ـ اجراى آواز بانوان به صورت تک‌خوانى و هم‌آوایى چه حکمى دارد؟

۲ـ پرداختن زنان به موسیقى و آواز تا چه حد مجاز است؟

۳ـ آواز بانوان به چه نحوى و در چه مکان‌هایى مجاز است؟

۴ـ آیا پخش و انتشار موسیقى و آواز بانوان مجاز است؟

 کلیه آهنگ‌ها و صداهایى که مناسب مجالس لهو و فساد است، حرام و غیر آن جایز است و فرقى در این قسمت میان مرد و زن نیست، ولى خوانندگى نوع مباح براى زنان در صورتى جایز است که مجلس مخصوص به جنس خودشان باشد، خواه دسته جمعى بخوانند یا به تنهایى.

جوانان عزیز باید توجه داشته باشند که سیل تهاجم فرهنگى غرب نباید ما را مرعوب سازد و تصور کنیم ما باید خود و احکام دین خود را بر فرهنگ آن‌ها تطبیق دهیم؛ زیرا فرهنگ غرب گام به گام جوانان را به سوى ابتذال کامل پیش مى‌برد و آن‌ها را از درون تهى مى‌سازد و به این ترتیب هر گونه مانع را که بر سر راه مطامع آن‌هاست، بر مى‌دارد.


منبع:آسمونی

 انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۰
Germany
مهسا
۲۰:۴۰ ۱۵ مرداد ۱۴۰۳
اگه زنی خواننده نباشه ولی آهنگی بخونه و آهنگش پخش بشه و کسی هم نشناستش ، گناه کرده؟؟
بعد اینکه چرا مردا بخونن گناه نیست ولی اگه زن ها بخونن گناه میکنن؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۷ ۱۵ شهريور ۱۴۰۲
این شیرازی هم به هر چی میرسه یا میگه حرامه یا اشکال داره چرا این بلا رو سر دین اسلام آوردید شما فقط از دین اسلام به نفع خودتون تموم کردید زن فقط باید برای شوهرش بخونه اینا همش چیزی جز زن ستیزی نیست زن ها هم هر کاری کنن باعث تحریک نامحرم میشه اگه یکم به مردا گوش زد میکردید که زن وسیله نیست براتون عالی میشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۱۷ تير ۱۴۰۱
سلام یه سوال داشتم یه زن می‌تونه آهنگ یه. زن دیگه رو گوش کنه یا نه
Iran (Islamic Republic of)
نارسیس
۰۷:۰۷ ۲۶ اسفند ۱۴۰۰
اصلا هم حرام نیست ،این ها افکار پوشیده ۱۰۰۰۰۰۰۰سال پیش هست
Iran (Islamic Republic of)
گل
۰۶:۲۸ ۱۵ دی ۱۴۰۰
سلام و احترام.
چند تا سوال داشتم خدمتتون
اول اینکه میخواستم بدونم انتشار ویدیو شخص خانم و مونث که موزیک کار میکنه و اواز میخونه در اینستاگرام جرم محسوب میشه یا خیر؟
ما یکی از دوستانمون فعالبت داشت کلیپ میذاشت اینستاگرام و اواز میخوند که خوده پلیس فتا ۲ روز بازداشت کرد این خانمو و پیجش رو بست
ولی الان دوباره پیج باز هست و باز هم این خانم داره فعالیت میکنه اواز میخونه و ویدیو انتشار میده.
میخواستم ببینم چه اقداماتی انجام شده که دیگه میتونن بخونن بانوان در اینستاگرام و تولید محتوا کنن و دیگه محدودشون نمیکنن ممنون میشم بگید
Iran (Islamic Republic of)
میثم
۰۱:۰۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۰
گوش دادن به آواز زنان قطعا حرام هست و قطعا کسی که گوش میده داره از صدای اون خواننده زن لذت میبره و برای لذت از شنیدن صدای زن داره گوش میده. خب لذت بردن از صدای زن یعنی جلب شدن به نامحرم که این واضحه که حرامه. مشخصه که حرام است.
Iran (Islamic Republic of)
امیر
۱۲:۱۸ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
هر چقدر با شما بحث کنیم نفهمید دیکه نمیفهمید اگه نمی خواید بپزیرید خب نپذیرید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۷ ۲۷ آبان ۱۴۰۰
حرام است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۶ ۱۳ خرداد ۱۴۰۰
هر چیزی که باعث تحریک نامحرم بشه حرامه حالا موسیقی زن یا هر چیزه دیگری حالا هرچی میخواهند این گناه را توجیه کنند
از نشانه های آخر الزمان آن که حرام خدا را حلال می شمارند و حلال خدا را حرام می شمارند (امام جعفر صادق)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۴ ۰۹ خرداد ۱۴۰۰
واقعامتاسفم
بسیاری از اواز ها برای بیان حق و دفاع حق مظلوم از ظالمه اونارو نمیتونیم نادیده بگیریم
و. چرا خدا به زن زیبایی هایی داده که باعث ازار خودش و لذت همسرش باشه
خیلی از چیزا بجای این که تعریفی از خود اسلام داشته باشه تمایل به رسوم ایجاد شده داره
Iran (Islamic Republic of)
تینا
۱۲:۴۵ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
ته قمار یکی ضرر میکنه ولی اگه یه خانم بخونه کسی ضرر میکنه؟
Spain
Zahra
۱۸:۰۱ ۱۰ اسفند ۱۳۹۸
آخه چرا ؟ چرا خدا به یک زن یک توانایی(صدا) میده اما چرا اون فرد وقتی میخاد از اون توانایی استفاده کنه و از اون طریق درآمد بدست بیاره‌ نمیشهههه؟؟؟
United States of America
ناشناس
۲۳:۲۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
مگه هرکسی که توانایی انجام یه کاری رو داره باید انجام بده؟
من ریاضی خوندم با آمار و احتمال هم می دونم چه طور قمار کنم شانسم بیشتره برای برد حالا باید بیام قمار کنم؟
آدم خیلی توانایی ها داره اما صرف داشتن توانایی نمی تونه دلیل باشه برای انجام.
Iran (Islamic Republic of)
مهلا
۲۳:۱۵ ۰۳ اسفند ۱۳۹۸
با این حساب اواز خوندن برای مرد وزن حرامه
Turkiye
مازیار
۱۲:۵۳ ۱۸ شهريور ۱۳۹۸
متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
پری
۲۲:۱۳ ۰۱ شهريور ۱۳۹۸
خوانندگی محلی خانم ها که لهوی نباشد وسنتی باشد در جلوی تلویزیون حرام است یا حلال
Iran (Islamic Republic of)
بي نام
۰۰:۰۶ ۰۱ شهريور ۱۳۹۸
خب اگر علاقه داشته باشه و استعداد زن در خوانندگي باشه بنظرم در حقش. ظلم شده
Afghanistan
ناشناس
۱۰:۱۷ ۱۳ فروردين ۱۳۹۹
آفرین
Iran (Islamic Republic of)
.
۱۲:۱۵ ۰۳ آذر ۱۴۰۰
هر چقدر با آدم نفهم بحث کنی نمیفهمه دیگه مثل شما
Iran (Islamic Republic of)
a. v
۱۹:۲۳ ۰۵ مرداد ۱۳۹۸
خواهشا
از این به بعد اگر مطلب یا روایتی رو می گذارید حتما منبع رو ذکر کنید
1. این باعث افزایش اعتماد مردم به مطلب میشود

2.چنانچه فردی بخواهد در این زمینه از سایت شما تحقیق بکند
تحقیقش مستند باشد
و در پاسخ گویی به دیگران سرش بالا باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۳ ۲۵ بهمن ۱۳۹۷
ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۲۱ ۲۵ بهمن ۱۳۹۷
چه عرض کنم
Iran (Islamic Republic of)
سعيد
۱۰:۰۳ ۲۱ بهمن ۱۳۹۷
بسيار متاسفم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۵۶ ۰۵ اسفند ۱۳۹۷
یعنی چی
اگه اسلام برات مهمه این طوریه
حالا چه دوست داشته باشی یا نه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۲ ۳۱ خرداد ۱۳۹۷
جالب بود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۲۵ فروردين ۱۳۹۷
در عرف و مذهب ما نباید صدای زن را نامحرم بشوند
United States of America
ناشناس
۲۳:۳۳ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۹
درسته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۳ ۲۲ مهر ۱۳۹۶
معلومه که حرامه
United Arab Emirates
ناشناس
۱۱:۵۸ ۱۵ مهر ۱۳۹۶
تشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۰ ۰۹ مرداد ۱۳۹۶
خوب معلومه حرامه
Iran (Islamic Republic of)
مفتون
۱۲:۳۷ ۰۶ مرداد ۱۳۹۶
متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
مفتون
۱۲:۳۷ ۰۶ مرداد ۱۳۹۶
متاسفم
آخرین اخبار