باشگاه خبرنگاران گزارش می‌دهد

افتتاح فاز 12 پارس جنوبی پس از کش و قوس‌های طولانی/ صنعت نفت ایران به معنای واقعی ملی شده

پس از کش و قوس‌های طولانی فاز 12 پارس جنوبی امروز با حضور رئیس جمهور به بهره‌برداری رسید تا این فاز قبل از عید جامه تازه خود را بر تن کند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ بهره‌برداری از این طرح نتیجه تلاش بی وقفه مدیران، مهندسان، متخصصان، کارشناسان و تکنیسین های داخلی است و به گفته زنگنه، وزیر نفت فاز ١٢ میدان گازی پارس جنوبی ایرانی‌ترین فاز این میدان مشترک گازی است؛ زیرا طراحی، مهندسی، تامین کالا، ساخت و راه اندازی آن به طور کامل از سوی متخصصان ایرانی انجام شده است. انجام بیش از ١٤٥ میلیون نفر ساعت کار مستقیم در بخش‌های مختلف این پروژه و تحقق ٦٦ درصدی استفاده از تجهیزات ساخت داخل در اجرای این پروژه، تاییدی بر این مدعاست.

گفتنی است ماموت بزرگ گازی بزرگترین میدان گازی جهان با عنوان پارس جنوبی در جانب ایران و با نام گنبد شمالی در بخش قطری شناخته می‌شود. این ماموت گازی با برخورداری از 40 تریلیون متر مکعب ذخایر گازی و حدود 50 میلیارد بشکه ذخایر میعانات گازی، سهمی معادل 27 درصد از مجموع ذخایر اثبات شده گاز دنیا را در خود جای داده است.

دولت مصمم است تا پایان دولت یازدهم تمام فازهای پارس جنوبی را به ثمر بنشاند

و اما امروز حسن روحانی رییس جمهوری کشورمان در آیین گشایش رسمی فاز ١٢ میدان گازی پارس جنوبی درباره این که با توجه به حضور تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در لوزان سوئیس افتتاح فاز ١٢ چه پیامی برای جهانیان دارد؟ گفت: ما به همه مذاکره کنندگان که با جمهوری اسلامی ایران گفتگو می کنند همزمان با گشایش این فاز اعلام می کنیم تحریمها سبب مذاکره نبوده و علت این که ما با دنیا گفتگو می کنیم این است که این مذاکرات به نفع ایران، منطقه و کشورهای عضو گروه ١+٥ است.

رئیس جمهوری با بیان این که امروز با تمام وجود ملی شدن صنعت نفت را لمس می کنیم، تصریح کرد: پس از گذشت ٦٤ سال که صنعت نفت ملی شد امروز احساس می کنیم صنعت نفت در جمهوری اسلامی ایران به دست صنعتگران و متخصصان ایرانی ملی شد و ما روی پای خود ایستادیم.

روحانی افزود: ایرانی ها به خوبی به دنیا نشان دادند که صنعت نفت ایران به معنای واقعی ملی شده و این افتخار بزرگ به ثبت رسیده است.

وی با بیان این که در مسیر خودباوری استقلال اقتصادی و مسیر پیشرفت اقتصاد دانش بنیان به جلو می رویم گفت: این دولت در عمل ثابت کرده که به اقتصاد مقاومتی در بخشهای مختلف اعتقاد فراوانی دارد و افتتاح فاز ١٢ به نوعی اقتصاد مقاومتی است.

رئیس جمهوری افتتاح فاز ١٢ را در شرایط سخت تحریم کار بسیار بزرگی دانست و افزود: این فاز به اندازه سه فاز متعارف است که امروز افتتاح می‌شود.

به گفته روحانی، همه مراحل ساخت و راه اندازی فاز ١٢ در شرایطی که بسیاری از شرکتهای خارجی ارسال تجهیزات به آن را تحریم کرده بودند بوسیله صنعگران داخلی انجام شده، که نشان دهنده توانایی صنعتگران ایرانی در عرصه‌های مختلف است.

وی افزود: به اعتقاد من افتتاح فاز١٢ پیامی برای همه جهانیان دارد به این معنا که ملت ایران وقتی تصمیم می‌گیرد کاری را انجام دهد، هیچ قدرتی نمی‌تواند مانع آنها شود.

روحانی افتتاح فاز ١٢ را به صنعت نفت و همه کارکنان آن تبریک و همچنین کسانی که در مسیر اقتصاد دانش بنیان تلاش می کنند تهنیت و تبریک گفت.

رئیس جمهوری با اشاره به این که ملت ما قادر است به اهداف نظام دست یابد، افزود: حتی شرایط سخت نمی‌تواند ملت ایران را از رسیدن به اهداف خود دور کند.

روحانی با اشاره به این‌ که گاز سوخت پاکی است که هم اکنون در دنیا از آن استفاده می‌شود، به کمبود گاز در سال ٩٢ اشاره کرد و افزود: ما در سال ٩٢ مشکلات زیادی برای تامین گاز داشتیم اما امسال این مشکل خیلی کم بود و حتی در برخی از بخشها مشکلی وجود نداشت، چون این فازها وارد مدار شدند و توانستند تولید گاز را ١٠٠ میلیون مترمکعب افزایش دهند.

رئیس جمهوری تصریح کرد: دولت مصمم است تا پایان دولت یازدهم تمام فازهای پارس جنوبی را به ثمر بنشاند.

بزرگ‌ترین ذخیره گازی اثبات شده جهان در مساحتی به وسعت 9700 کیلومتر مربع گسترده شده‌ است که از این میزان، 3700 کیلومتر در آبهای سرزمینی ایران و مابقی در جانب قطر واقع شده است. 14 تریلیون متر مکعب از ذخایر گازی و 19 میلیارد بشکه از ذخایر میعانات همراه با 5.7 میلیارد بشکه ذخایر نفت در لایه‌های نفتی این میدان در بخش ایرانی میدان آن قرار دارد. میدان مزبور همچنین بزرگترین مخزن گاز هلیوم جهان با ذخایری معادل 28 درصد مجموع ذخایر اثبات شده جهانی محسوب می‌شود. ذخایر گاز بخش ایران، حدود نیمی از مجموع ذخایر اثبات شده ایران و 8 درصد از مجموع ذخایر جهانی گاز طبیعی را تشکیل می‌دهد. این رقم در مورد قطر تقريبا معادل تمامی ذخایر گازی این کشور است.

توسعه ماموت گازی پارس جنوبی با هدف ایجاد ارزش افزوده

توسعه فاز 12 پارس جنوبی با هدف تامین نیازهای فزاینده داخلی به گاز طبیعی، راهیابی به بازارهای بین‌المللی گاز طبیعی و تامین خوراک واحدهای پتروشیمی با هدف ایجاد ارزش افزوده سرشار در این صنعت ملی در سال‌های اخیر در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفته است. 

برآوردها نشان می‌دهد توسعه هر فاز پارس جنوبی ارزش افزوده‌ای معادل یک درصد تولید ناخالص داخلی جمهوری اسلامی ایران را به همراه دارد.

ایران در حال حاضر روزانه بیش از ٣٠٠ میلیون متر مکعب گاز از این میدان مشترک برداشت می‌کند؛ این در حالی است که قطر، ١٦ فاز پارس جنوبی را به مرحله تولید رسانده و چیزی حدود ٢ برابر ایران از این میدان مشترک تولید می‌کند. وزارت نفت قصد دارد تولید گاز طبیعی خود را از این گنج ملی دست کم تا ٢ سال آینده و با راه اندازی ٢٤ فاز به روزانه ٨٠٠ میلیون مترمکعب برساند. 

ایرانی‌ترین فاز پارس جنوبی

طرح توسعه فاز ١٢ میدان گازی پارس جنوبی از نظر حجم عملیات و میزان سرمایه‌گذاری، عظیم‌ترین طرح تاریخ صنعت نفت ایران و یکی از بزرگترین طرحهای تولید گاز جهان در سال‌های اخیر است.

این طرح به منظور تولید روزانه‌ ٨٤ میلیون متر مکعب گاز ترش از مخزن‌ پارس جنوبی از بهمن ماه ١٣٨٨ آغاز شده و با بهره برداری کامل از فاز ١٢ میدان مشترک پارس جنوبی روزانه ٨١ میلیون متر مکعب گاز شیرین، ١٢٠ هزار بشکه میعانات گازی و همچنین روزانه ٧٥٠ تن گوگرد به تولید کشور افزوده می شود.

ارزش مجموعه تولیدات فاز 12 پارس جنوبی 3 برابر هر فاز است

ارزش اقتصادی تولیدات این فاز با احتساب قیمت‌ گاز طبیعی (معادل 15 سنت در هر متر مکعب) و میعانات (معادل 60 دلار در هر بشکه) به بیش از 6 میلیارد دلار در سال بالغ می‌گردد. ضمن اینکه تامین نیازهای فزاینده داخلی به گاز طبیعی، کاهش وابستگی کشور به گاز طبیعی وارداتی، زمینه‌سازی برای توسعه سهم و حضور ایران دربازارهای منطقه‌ای گاز طبیعی و جایگزینی گاز طبیعی به عنوان پاک‌ترین سوخت فسیلی با سوخت مایع مصرفی در نیروگاه‌ها و بخش‌های صنعتی برای مقابله با چالش‌های زیست محیطی کلانشهرهای کشور بخصوص آلودگی هوا، از مهم‌ترین مزایای گاز طبیعی تولیدی فاز 12 است.

گفتنی است؛براساس برآوردهای انجام شده، بازگشت کل میزان سرمایه‌گذاری طرح در کمتر از ٣ سال از زمان بهره‌برداری محقق می‌شود. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که با راه اندازی هر فاز پارس جنوبی یک درصد به تولید ناخالص داخلی (GDP) ایران افزوده می‌شود؛ این در حالی است که با راه‌اندازی فاز ١٢ بیش از سه درصد به تولید ناخالص داخلی افزوده می‌شود. فاز ١٢ پارس جنوبی برای افتتاح آماده است و هم اکنون شرح کار اولیه برای تولید فاز ١٢ پارس جنوبی انجام شده و با همکاری شرکت نفت وگاز پارس بهره برداری از این فاز نیز صورت گرفته است.

اما افتتاح این فاز با مشکلاتی مواجه بود  که پس از بروز بارها تاخیر در عملیات اجرایی بخش های مختلف توسعه‌ای این فاز که بزرگترین، فشرده ترین و بی سابقه‌ترین پروژه در تاریخ صنعت گاز کشور محسوب می شود، سرانجام ۱۶ ماه پیش این فاز به دلیل حجم گاز تولیدی درصدر اولویت های دولت تدبیر و امید برای تولید روزانه ۸۴ میلیون مترمکعب گاز ترش و تولید ۷۵ میلیون متر مکعب گاز شیرین و تزریق آن به شبکه سراسری قرار گرفت.

 بلاخره پس از کش و قوس های طولانی فاز 12 پارس جنوبی امروز با حضور رئیس جمهور به بهره‌برداری رسید تا این فاز قبل از عید جامه تازه خود را برتن کند.  پيش از اين قرار بود فاز 12 به طور رسمي در نيمه نخست اسفندماه افتتاح شود اما مراسم افتتاح به دليل اينکه اين فاز هنوز به ظرفيت کامل نرسيده است از سوی نهاد رياست جمهوری لغو شده بود.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار