باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد /

چرا برخی زنان نفقه نمی گیرند

تعلق نفقه وابسته به تمکین زن از همسر خود است.

درباره نفقه بیشتر بدانیمبه گزارش خبرنگارحوزه جوانان و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان  _ زهرا حسینی سرشت ؛ از آنجایی که در جامعه ما مسئولیت خانواده از خصائص مرد به شمار می‌رود، قانونگذار وی را موظف به تأمین معاش اهل خانه می‌داند، اما این قانون استثنائاتی نیز دارد و در حقیقت در برخی موارد به مرد اجازه داده شده که از پرداخت نفقه خودداری کند.

* به بهانه اشتغال زن نمی‌توان از پرداخت نفقه خودداری کرد

ماده 1107 قانون مدنی اصلاحی مصوب 1381 نفقه را برابر با همه نیازهای "متعارف" و متناسب با وضعیت زن دانسته و مقرر می‌دارد: نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.

آنچه از ماده 1107 قانون مدنی برمی‌آید این است که وضعیت و احتیاجات زن به طور متعارف ملاک عمل است نه وضعیت مرد.

به طور قطع، اگر زن از خانواده متمکنی باشد، شوهر به ناچار باید وسایل زندگی او را آن چنان که شأن و وضع اجتماعی و خانوادگی او اقتضاء می‌کند، فراهم کند.

این در حالی است که حتی اگر زن درآمد مستقلی داشته باشد، شوهر نمی‌تواند به این بهانه که زن شخصا قادر به کسب درآمد است، از پرداخت نفقه خودداری کند.

* در چه مواردی زن مستحق نفقه نیست

با توجه به اینکه تعلق نفقه وابسته به تکمیل کامل (خاص و عام) است، در صورتی که زن از همسر خود تمکین نکند، "ناشزه" محسوب شده و نفقه به وی تعلق نمی‌گیرد که البته بار اثبات عدم تمکین زن، بر دوش مرد خواهد بود.

*ضمانت اجرای نفقه زن

ضمانت اجرای مدنی نفقه در موارد 1111 و 1112 و 1129 قانون مدنی در نظر گرفته شده است.

احمدرضا بابا رئیسی مشاور حقوقی در خصوص ضمانت اجرای کیفری نفقه می گوید: ماده 53 قانون حمایت خانواده جدید مصوب 1391 ضمن نسخ ماده 642 قانون مجازات اسلامی، مجازات کیفری ترک انفاق را تعیین کرده و جرم مزبور را از جرایم قابل گذشت به شمار آورده است.ذکر این نکته قابل اهمیت است که زن می‌تواند نفقه زمان گذشته خود را مطالبه کند و برای وصول آن در دادگاه اقامه دعوی کند.

*میزان نفقه چقدر است؟

در قانون میزان مشخصی برای نفقه تعیین نشده است اما بطور کلی مواردی از جمله جایگاه خانوادگی و اجتماعی، عرف و عادت ساکنان هر منطقه و از همه مهمتر وضع مالی مرد، در میزان نفقه تاثیر گذار است.

انتهای پیام/

برچسب ها: نفقه ، همسر ، زن ، خانواده
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۶ ۱۶ شهريور ۱۳۹۷
الان همین سکه که افزایش قیمت حبابی آورده شده چهار میلیون و پانصد هزار میدونید همین موضوع چقدر پرونده دریافت مهریه به دادگاهها و زندانی به زندانها سرازیر شده حتی خود قوه قضائیه صداش دراومده باشگاه خبرنگاران جوان ضمن تشکر خدمتی که به انقلاب میکنی ازت خواهش داریم موضوع افزایش عجیب طلاق که سونامی فرو پاشی خانواده های ایرانی لقب گرفته رو کارشناسی و درصفحه اول سایت قرار بده خواهش میکنم به مسئولین زیربط تلنگر بزن از این طرف آمار روز افزون طلاق با شیب تند و آمار نا باروری زوجین اینا حساب شده اس این پروژه سالها پیش استارت خورده توزیع فراوان مواد مخدر صنعتی که به گفته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدرتنها پنج ۵ دقیقه زمان لازم است که یک جوان به مواد مخدر دسترسی پیدا کند!!!
Iran (Islamic Republic of)
زهرا
۰۹:۵۹ ۰۵ مرداد ۱۳۹۴
چرا پدر ما ب مامانم نه خرج لباس میده نه دکتر ن هیچیز دیگه ای اگه چیزیم واسه خوردن میگیره واسه خودشه که گشنشه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۷:۰۸ ۰۴ مرداد ۱۳۹۴
متاسفانه در جامعه تنها حقی که برای مرد در نظر گرفته شده حق طلاق است که اونهم زن میتونه مرد را به راحتی روانه زندان کنه مگر اینکه خیلی با گذشت باشه
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۱:۵۰ ۰۴ مرداد ۱۳۹۴
آقا بهرام به نكته حساسي اشاره كردي واقعا همينطوره تازه مي كن پول خودمه ، خودم هر كار بخوام مي كنم ، اي بابا تو بايد به زندگي لطافت و زيبايي بدي نه اينكه بگي من خسته ام همون ظرفها را بشور؟
Iran (Islamic Republic of)
بهرام
۱۰:۲۷ ۰۳ مرداد ۱۳۹۴
چرا همیشه دنبال حقوق زنان هستند و به ندرت به حق و حقوق مردان اشاره می شود در حالی که برای همگان وجود مرد در خانواده محرز است . آیا زنانی که شاغل هستند از حق مردان استفاده نمکنند که کار میکنند در حالی که باید طبق قانون اسلام تابع مرد زندگیشان باشند و موجبات آسایش آنها را فراهم کنند؟ آیامردها حقوق دارند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۴
تو خرج یکی را بده بقیش پیشکش !
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد قربانی
۰۸:۴۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۴
در فقه سلام فقه خورد وخوراک پوشاک و وسیله اولیه زن جزوه نفقه است در سطح معمول مردی که خرج ومخارج خانه راپرداخت میکند میشود نفقه در ضمن نفقه ومهر که برای حمایت خانواده هست بزرگ نمایی مشه چرا از ازدواج برای مرد که چهار تا هست صبحت کم رنگ پس مرد درایران به خانم ها در این زمینه ارفاق میکند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۲۴ ۰۳ مرداد ۱۳۹۴
با سلام کسی که به وظیفه خودش اشنا نباشه و خدا واخرت و در نظر نمیگیره چی باید کرد ؟یه زن ایرانی سنتی بیشتر اوقات بخاطر حفظه شان اجتماعیی سکوت کرده وبشتر از این شخصیت خود را خورد نمیکنه حاضر بمیره ولی تحقیر نشه وگر نه کی از کرفتن حق خود بدش میاد
آخرین اخبار