در همایش «شهر، شهروندی و تئاتر» مطرح شد؛

شفیعی: تئاتر می‌تواند به شناسایی حقوق شهروندان کمک کند/ اسدی: تئاتر، هنری شهری است

با سخنانی از مهدی شفیعی مدیر کل هنرهای نمایشی و سعید اسدی دبیر سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر، همایش « شهر، شهروندی و تئاتر» کار خود را آغاز کرد.

به گزارش حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر، در آغاز این همایش که صبح روز سه شنبه 7 دی ماه در تالار مشاهیر تئاتر شهر برگزار شد، شفیعی در سخنانی گفت: بحث کلان شهرها و شهروندی از مباحث دنیای مدرن است . جامعه تئاتر ما هم با توجه به شرایط جدید جامعه به یک فضای گفتمان سازی نیاز دارد.  

شفیعی ابراز امیدواری کرد فضاهای بیشتری برای شکل گیری گفتگو، نظریه‌ها و گفتمان‌ها بیش از این ایجاد شود.

مدیر اداره کل هنرهای نمایشی با اشاره به اینکه شهروندان باید به حقوق خود بیشتر آشنا شوند افزود چراکه تکالیفی در قبال آنان وجود دارد.

به گفته او، شهر تنها مجموعه‌ای از ساختمان‌ها و شهروندان نیست بلکه باید به حوزه فرهنگ هم توجه داشت و در این زمینه تئاتر هم می‌تواند به شناسایی حقوق شهروندان کمک کند.

دبیر جشنواره تئاتر فجر: تئاتر، هنری شهری است

سعید اسدی که روز 7 دی ماه در همایش «شهر، شهروندی و تئاتر» سخن می‌گفت، اضافه کرد: متاسفانه در کشور ما امکانات چندانی برای پژوهش وجود نداشته است به همین دلیل از سال گذشته در جشنواره تئاتر فجر بخشی را به پژوهش اختصاص داده‌ایم. در دوره پیش به مفهموم گروه و پژوهش پرداختیم. امسال نیز دیگر ضرورت تئاتر، یعنی موضوع  رابطه شهر و شهروندی و تئاتر مورد توجه قرار داده‌ایم.

وی در ادامه به تشریح سنت و آیئن نمایشی پرداخت و از تئاتر به عنوان هنری شهری نام برد.

اسدی اضافه کرد: هرچه به سمت مدرنیته پیش می‌رویم، شهروندان نیز انتظار دارند ساختار آرمانی‌تری از شهر ایجاد شود.
 
وی با ارائه توضیحاتی درباره تاثیرات زندگی مدرن در شهرها از جایگاه مهم تئاتر در این وضعیت سخن گفت.

این استاد دانشگاه با طرح این پرسش که آیا شهر به شهروند مقدم است یا برعکس، خاطرنشان کرد: طبعا شکل گیری این دو با یکدیگر اتفاق می‌افتد و تئاتر نیز یکی از رهگذرهای مهمی است که در تولید شهروندی موثر است.

دبیر جشنواره تئاتر فجر تاکید کرد تئاتر نه به عنوان یک تفنن بلکه به عنوان یک ضرورت ایجاد می‌شود و از دیرباز در یونان باستان چنین بوده است به این معنا که تئاتر ضرورتی برای شکل دادن و ساختمند کردن شهر است.

او همچنین از تئاتر به عنوان ابزاری برای نقد و نیز تذهیب اخلاق یاد کرد و افزود: آنچه تئاتر ما نیاز دارد ، تولید شهروند جهان جدید است.

صادقی: تئاتر به بازی ذهنی و فردی هنرمندان تبدیل شده است
 
این کارگردان و مدرس تئاتر که روز سه شنبه 7 دی ماه در همایش« شهر، شهروندی و تئاتر» سخن می‌گفت، ادامه داد: هر نسلی از هنرمندان تئاتر باید بیان خود را داشته باشد تا جامعه به تعادل برسد.

صادقی که در تالار همایش مجموعه تئاتر شهر سخن می‌گفت، افزود: از یونان باستان، مکان مرکزیت داشته است و بین انسان و عناصر طبیعت مانند زمین ، آسمان ، خورشید و تمامی اینها ارتباط وجود داشته است.

وی با اشاره به جایگاه تئاتر در شهر افزود: شهر ساختار اجتماعی نوینی است بنابراین در شهر، ارتباط‌ها، ارگانیک و سازمانی می‌شود اما در فرهنگ سنتی کشاورزی، رابطه انسان با طبیعت نیرومند است.

به باور این استاد دانشگاه، مفهوم شهروندی تنها وابسته به حقوق نیست بلکه به امنیت ، رفاه ، آزادی و همه اینها بستگی دارد و هرفردی در قبال دیگری مسئول است و باید حقوق شهروندی را در تمام جوامع به خوبی رعایت کنیم و به یکدیگر احترام بگذاریم.

صادقی ادامه داد: در رابطه با حقوق شهروندی هیچ کس اجازه ندارد به کسی صدمه بزند چرا که همه ما در قبال قانون مسئولیم و کسی حق ندارد فراتر از آن پیش برود.

این کارگردان تئاتر درباره مسئولیت تئاتر در جامعه مطرح کرد: آن چه تئاتر درجامعه به عهده می‌گیرد، تنها مسائل اجتماعی نیست بلکه علاوه بر سرگرمی و تفریح، مهمترین مساله معنویت است. به طور مثال در روستاها با ساختار روستایی به معنویت‌ها اهمیت می‌دهند اما در جوامع جدید، نمایش و موسیقی وجه آیینی بزرگی دارند.

صادقی اضافه کرد: کارکرد نمایش پاسخگویی به نیازهای روحی است. علاوه بر اینها تئاتر در اجتماع توسعه یافته به ارتقا جامعه، کمک می‌کند.

وی اضافه کرد: انسان‌ها باید توجه داشته باشند به تنهایی نمی‌توان زیست و لازم است با توجه به همه تفاوت‌های موجود، با یکدیگر تفاهم داشته باشند.

صادقی با اشاره به این که بزرگ‌ترین آموزش تئاتر، مفهوم دیالوگ است، بیان کرد: هر کس حق دفاع از خود را دارد و چون صاحب فکر است، باید از مسئولیت‌های خود دفاع کند.

کارگردان نمایش «سحوری» در پایان خاطرنشان کرد: در روستاها انسان‌ها تنها نیستند و با یکدیگر زندگی می‌کنند اما بر عکس در شهرها تنهایی وجود دارد، پیوندها گسسته است بنابراین هویت افراد به خطر می‌افتد و در این زمینه تئاتر نقش مهمی در ارتقای روابط اجتماعی دارد

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار