در مراسم روز جهانی مالاریا مطرح شد؛

کاهش چشمگیر موارد ابتلا به مالاریا در کشور/ روی پله‌های آخر حذف مالاریا ایستاده‌ایم

معاون بهداشت و درمان گفت: ایران تنها کشوری است که نسبت به سال قبل موفق به کاهش قابل توجه بیماری مالاریا شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ رئیسی معاون بهداشت و درمان در مراسم روز جهانی مالاریا كه صبح امروز در ساختمان وزارت بهداشت و درمان برگزار شد، در خصوص دستاوردهایی كه ایران در ارتباط با بحث مالاریا بدست آورده است، اظهار كرد: سازمان جهانی بهداشت امیدوار است كشورهایی مانند ایران و عربستان تا سال ٢٠٢٠ موفق به حذف مالاریا شوند.

وی با تاكید بر اینكه در درمان بیماری مالاریا بحث جمعیت اهمیت دارد، گفت: زمانی كه بحث جمعیت مطرح می‌شود اشاره به جمعیتی بیش از ٨٠ ملیون نفر دارد، این وسعت جغرافیایی، تنوع اقلیمی و آب و هوایی و از طرفی گستردگی جمعیتی كه وجود دارد، كار را سخت تر كرده است.

رئیسی با اشاره به اینكه كشورهای بسیاری موفق به حذف مالاریا شده‌اند، گفت: در سال ٢٠٠٠، ده كشور فارغ از مالاریا بودند و در سال ٢٠١٦ چهارده كشورموفق به حذف مالاریا شدند؛ دو كشور ایران و عربستان هم در حال حذف مالاریا هستند، در بین این دو كشور، عربستان نسبت به سال قبل افزایش مالاریا داشته است و تنها كشوری كه در در دنیا نسبت به سال قبل كاهش قابل توجه این بیماری را داشته، ایران است.

وی ادامه داد: قسمتهای مرزی ایران به دلیل همسایگی با پاکستان و افغانستان بیشترین شیوع بیماری مالاریا در سال ٢٠١٦را داشته است؛ البته موضوع مهم در این عرصه تشخیص آزمایشگاهی است كه در پاكستان ٢٠درصد‏ موارد را شامل می شود ولی در ایران همواره ١٠٠ درصد بوده است.

ایران بیشترین کاهش مالاریا در جهان داشته است

رئیسی اظهار كرد: ایران تنها كشوری است كه موفق به کاهش ٤٠ درصدی‏ مالاریا شده است؛ برخی از كشورها كه گواهی نامه حذف مالاریا را از سازمان بهداشت جهانی  دریافت کرده‌اند، ممكن است مجددا شاهد ورود مالاریا به كشورباشند، مانند كشور امارات كه در سال ٢٠٠٧ موفق به اخذ گواهینامه حذف مالاریا شد، اما در سال ٢٠١٦ ،  مالاریا به این كشور ورود پیدا کرد.

رئیسی با بیان اینكه شیوع مالاریا در ایران روند نزولی داشته است، گفت: در سال ٩٦، طبق آمار ٨٩١ مورد مالاریا گزارش شده است كه فقط ٦٨ مورد آن بومی بود كه در این بین ٤ مورد مالاریای فالسیپاروم بومی كشف شد و درمان كامل آن صورت گرفت.

معاون بهداشت در خصوص چالش‌های جدی در بیماری مالاریا، گفت: ترددهای مرزی کنترل نشده در مرزهای طولانی جنوب شرق، کاهش و در برخی موارد توقف کامل اختصاص منابع مالی به برنامه حذف مالاریا از جمله چالش‌های جدی پیش روی برنامه حذف مالاریا هستند.

وی درباره وضعیت مالاریا در ایران، عنوان كرد: مسئولان سیاسی باید از برنامه كنترل مالاریا در كشور حمایت كنند؛ كاركنان شاغل در سطوح مختلف نظام بهداشتی دانشگاه های علوم پزشكی جنوب شرق باید عملكرد صحیحی داشته باشند.

برای حذف مالاریا مجبور به سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان و هرمزگان شدیم

وی یادآور شد: ما مجبور شدیم در سیستان و بلوچستان و هرمزگان در بخش درمان، سرمایه گذاری كنیم؛ اما می توان انتظار داشت در آینده ایی نه چندان دور بیماری مالاریا كاملا حذف شود.

مالاریا افراد محروم و فقیر را هدف قرار داده است 

در ادامه مراسم «محمدمهدی گویا» رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر پیام « سیدحسن هاشمی»به مناسبت روز جهانی مالاریا را خواند، متن این پیام به شرح زیر است؛ تلاش‌های بی شائبه مردان و زنان طی ٦ دهه گذشته را گرامی می داریم؛ مالاریا به عنوان یک بیماری واگیردار شایع شده است و بوعلی سینا نشانه های بیماری را در همان زمان های قدیم بیان كرده بود.

گویا با اشاره به اینكه در گذشته اولین علت مرگ افراد بیماری مالاریا بوده است، خاطر نشان كرد: طبق آماردر گذشته ٨٧ درصد افراد مالاریا داشتند اما امروزه با تلاش های بسیار این بیماری كاهش داشته است و مردم نگرانی از این بابت ندارند؛ تعداد مرگ و میر در اثر مالاریا از ٢٠٠ هزار نفر به صفر رسیده است و این کاهش نشان از تلاش‌های ثمربخش در این حوزه دارد.

وی با بیان اینكه مالاریا بیشتر افراد محروم و فقیر را هدف قرار می دهد، گفت: تلاش بی وقفه موجب می شود فقر و مالاریا حذف شوند؛ حركت به سمت حذف مالاریا فقط شكست بیماری نیست بلكه نشان می‌دهد مدیریت فعال می تواند نتایج شگفت آوری داشته باشد.

گویا با اشاره به اینكه بسیاری از نوع آوری ها در برنامه ریزی برای اولین بار در ایران متبلور شده است، افزود : قطعا دلایل موفقیت ما باید برای نسل‌های آینده باید به نگارش درآورده شود؛ مالاریا در كشورهایی از منطقه حذف شده است اما اینكه ایران در بین این كشورها موفق به حذف مالاریا شود یک استثناء است، قدم های آخر برای حذف بیماری مالاریا را باید با قوت بیشتر برداریم،زیرا این قدم سخت تر از گام های قبلی است. 

وی اظهار كرد: خواهشمندم همان طور كه تاكنون موفق به حذف این بیماری بودیم باز هم به تلاشمان ادامه دهیم تا این بیماری ریشه كن شود؛ تلاش برای پایداری، ضرورتی اجتناب ناپذیر است،  برای غلبه بر مالاریا آماده باشید.

گویا یاد آور شد: با توجه به تبادلات جمعیتی وسیعی كه در دنیا داریم، كشورها به تنهایی نمی توانند به صورت طولانی مدت این بیماری را حذف كنند مگر اینكه با هم متهد شوند و تلاش مستمری در این راستا داشته باشند.

برای حذف مالاریا، نظام مراقبت را تقویت کردیم

رئیس مرکز بیماری‌های غیر واگیر اظهار کرد: ما برنامه حذف مالاریا را شروع کردیم در حالی که اکثر اساتید، اعضای هیئت علمی و دوستانی که دست اندر کار بودند اعتقاد داشتند که ما نمی‌توانیم به هدف حذف مالاریا برسیم، اما با کمک‌های سازمان جهانی بهداشت توانستیم به این هدف برسیم.

گویا با اشاره به اینکه در مسیر رسیدن به هدف سوْال‌های زیادی پیش روی ما بود، گفت: دنیا به سمتی در حرکت بود که می‌خواست برنامه حذف مالاریا را ساماندهی کند که در برنامه توسعه هزاره و در برنامه ٢٠١٦ جهانی قرار داده بود؛ و به تمام کشور‌ها توصیه می‌کرد شماً هم در حذف مالاریا قدم بردارید؛ حذف مالاریا یکی از مهم‌ترین هدف‌ها در دنیا است و در بعضی از کشور‌ها علیرغم تمام تلاشی که داشتند این بیماری پیشرفت کرد چراکه مدیریت صحیحی نداشتند.

وی اظهار کرد: افتخار می‌کنم تمام کار‌هایی که انجام دادیم با نظرات اساتید کشور و کارشناسان بین المللی بوده و سعی کردیم در این مسیر خیلی کم اشتباه کنیم؛ استراتژی‌ها را در این راستا حذف کردیم و مطمئن بودیم می‌توانیم به برنامه حذف مالاریا دست پیدا کنیم، سیاست‌ها را معین و برنامه‌های کشوری و استانی را تهیه کردیم.

وی با اشاره به اینکه هر کاری که انجام شده مالکیت خود کشور بوده است، گفت: ما نظام مراقبت را تقویت و آن را الکترونیک کردیم و در کوتاه‌ترین زمان ممکن افراد مبتلا را شناسایی کردیم و تحت درمان قرار دادیم؛ ما از ابزار جدید نهایت استفاده را بردیم و هرگز این برنامه حذف را رها نمی‌کنیم، این برنامه باید مداوم باشد و آن را طبقه بندی کنیم.

گویا با بیان اینکه از مهم‌ترین مسائل در حذف بیماری مالاریا، کاهش مصرف حشره کش بود، افزود: در گذشته از حشره کش‌ها بسیار استفاده می‌شد، اما امروز با حذف این بیماری در هزینه‌ها بسیار صرفه جویی شد؛ ما دیگر اجازه نمی‌دهیم مالاریا در کشور شروع شود و سریعا در صورت کمترین مورد آن را درمان میکنیم.

وی با اشاره به اینکه مبارزه علیه مالاریا، یک مبارزه طولانی است، یاد آور شد: باید مراقب مشکلات مالی، سیستم بهداشتی در کشور، مشارکت در بخش خصوصی باشیم .

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار