حضرت معصومه(س)، بانوی با کرامت و صفای زیارت

دهه کرامت، دهه اول ماه ذی‌العقده است و آغازش با ولادت حضرت معصومه(علیه السلام) و پایانش با ولادت حضرت ابوالحسن علی بن موسی‌الرضا(علیه السلام)  است.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ،در تقویم ملی کشورمان روز اول ماه ذی القعده، روز ولادت بانوی مهر و وفا، مظهر جود و سخا، کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (س) به نام روز دختر نامگذاری کرده‌اند.

حضرت فاطمه معصومه (س)، روز اول ذی قعهده سال ۱۷۳ هجری در شهر مدینه چشم به جهان گشود. این بانوی بزرگوار از همان آغاز در محیطی پرورش یافت که پدر و مادر و فرزندان، همه به فضائل اخلاقی آراسته بودند.

عبادت و زهد، پارسایی و تقوا، راستگویی و بردباری، استقامت در برابر ناملایمات، بخشندگی، پاکدامنی و نیز یاد خدا، از صفات برجسته‌ی این خاندان پاک سیرت و نیکوسرشت بود. پدران این خاندان، برگزیدگان و پیشوایان هدایت، گوهر‌های تابناک امامت و سکانداران کشتی انسانیت بودند.

ولادت کریمه اهل بیت حضرت معصومه (س) و روز دختر مبارک

سرچشمه‌ی دانش

حضرت معصومه (س) در خاندانی که سرچشمه‌ی علم و تقوا و فضائل اخلاقی بود، پرورش یافت. پس از آن که پدر بزرگوارش شهید شد، فرزند آن امام، حضرت رضا (ع) عهده دار تعلیم و تربیت خواهران و برادران خود شد و تامین مخارج آنان را نیز به عهده گرفت. در اثر توجهات زیاد آن حضرت، هریک از فرزندان امام کاظم (ع) به مقامی والا دست یافتند و زبانزد همگان شدند.

ابن صباغ ملکی در این باره می‌گوید: «هر یک از فرزندان ابی الحسن موسی، معروف به کاظم، فضیلتی مشهور دارد.» بدون تردید در میان فرزندان امام کاظم (ع)، بعد از امام رضا (ع)، حضرت معصومه (س) از نظر علمی و اخلاقی والامقام‌ترین آنان است. از اسامی، لقب ها، تعریف‌ها و توصیفاتی که ائمه اطهار (ع) از ایشان گفته اند، این حقیقت آشکار و روشن می‌شود که ایشان نیز، چون حضرت زینب (س) عالمه‌ی غیر معلمه بوده است.

مظهر فضائل

حضرت فاطمه معصومه (س) مظهر فضائل و مقامات است. روایات معصومان، فضیلت‌ها و مقامات بلندی را به آن حضرت نسبت می‌دهد. امام صادق (ع) در این باره می‌فرمایند: «آگاه باشید که برای خدا، حرمی است و آن مکه است و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است و برای امیر مؤمنان حرمی است و آن کوفه است. بدانید که حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشید که قم کوفه‌ی کوچک ماست. بدانید بهشت، هشت دروازه دارد که سه تای آن‌ها به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه دختر موسی در آن جا رحلت می‌کند که با شفاعت او، همه‌ی شیعیان ما وارد بهشت می‌شوند.»

مقام علمی حضرت معصومه (س)

حضرت معصومه (س)، از جمله‌ی بانوان گران قدر و والامقام جهان تشیع است و مقام علمی بالایی دارد. نقل شده که روی جمعی از شیعیان به قصد دیدار حضرت موسی بن جعفر (ع) و پرسیدن پرسش‌هایی ازایشان در مدینه‌ی منوره مشرف شدند. چون امام کاظم (ع) در مسافرت بود، پرسش‌های خود را به حضرت معصومه (س) که در آن هنگام کودکی خردسال بود، دادند. فردای آن روز برای بار دیگر به منزل امام رفتند، ولی هنوز ایشان از سفر برنگشته بود. پس به ناچار پرسش‌های خود را بازخواستند تا در مسافرت بعدی به خدمت امام برسند. غافل از این که حضرت معصومه (س) جواب پرسش‌ها را نوشته بود. وقتی پاسخ‌ها را دیدند، بسیار خوشحال شدند و پس از سپاسگزاری فراوان، شهر مدینه را ترک کردند. از قضای روزگار در بین راه با امام موسی بن جعفر (ع) مواجه شده ماجرای خویش را بازگفتند. وقتی امام، پاسخ پرسش‌ها را مطالعه کردند، سه بار فرمودند: «پدرش به فدایش.»

فضیلت زیارت

دعا و زیارت پر و بال گشودن از گوشه‌ی تنهایی و تا اوج، با خدا بودن است. دعا و زیارت جامی است زلال از معنویت ناب در کام عطشناک زندگی و زیارت حرم حضرت معصومه (س) بارقه‌ی امیدی رد فضای غبارآلود زمان، فریاد روح مهجور در هنگامه‌ی غفلت و بی خبری و نسیمی فرحناک و برخاسته از باغ‌های بهشت است. زیارت مرقد حضرت فاطمه معصومه (س) انسان را از غرق شدن در گرداب نومیدی باز می‌دارد و به تلاش بیشتر دعوت می‌کند. زیارت مزار باصفای کریمه‌ی اهل بیت (س) سبب می‌شود که زائر حرم خود را نیازمند پروردگار ببیند، در برابر او خضوع کند، از مرکب غرور و تکبر که سرچشمه‌ی تمام بدبختی‌ها و سیه روزی هاست فرود اید و حضرت معصومه (س) را واسطه‌ی درگاه پروردگار عالمیان قرار دهد. بر همین اساس است که برای زیارت آن حضرت، پاداش بسیار بزرگی وعده داده شده و آن، ورود به بهشت است. در این باره امام جواد (ع) فرمود: «هرکس عمه ام را در قم زیارت کند، بهشت از آن اوست.»

حضرت معصومه(س)، بانوی با کرامت و صفای زیارت

برگزیدن شهر قم

پس از آن که حضرت معصومه (س) به شهر ساوه رسید، بیمار شد. چون توان رفتن به خراسان را در خود ندید، تصمیم گرفت به قم برود. یکی از نویسندگان درباره‌ی این که چرا حضرت معصومه (س) شهر قم را برگزید، می‌نویسد: «بی تردید می‌توان گفت که آن بانوی بزرگ روحی ملهم و اینده نگر داشت و با توجه به اینده‌ی قم و محوریتی که بعد‌ها برای این سرزمین می‌دید، بدین دیار روی آورد.

زیارت حضرت معصومه (س) از منظر روایات

درباره‌ی فضیلت زیارت حضرت معصومه (س) روایات فراوانی از پیشوایان معصوم (ع) رسیده است. از جمله هنگامی که یکی از محدثان برجسته‌ی قم به نام سعد بن سعد به محضر مقدس امام رضا (ع) شرفیاب می‌شود، امام هشتم خطاب به ایشان می‌فرماید: «ای سعد! از ما در نزد شما قبری است.» سعد می‌گوید: «فدایت شوم! ایا قبر فاطمه دختر موسی بن جعفر (س) را می‌فرمایید؟ می‌فرماید: «آری، هرکس او را زیارت کند، در حالی که به حق او آگاه باشد، بهشت از آن اوست.»

پیشوای جهان تشیع، امام جعفر صادق (ع) نیز در این باره می‌فرماید: «هرکس او را زیارت کند، بهشت بر او واجب می‌شود.» در حدیث دیگری آمده است: «زیارت او، هم سنگ بهشت است.»

زیارت ماثور درباره حضرت معصومه (س)

یکی از ویژگی‌های حضرت معصومه (س) زیارت نامه‌ای است که از معصومان (ع) به ما رسیده و پس از حضرت فاطمه زهرا (س)، او تنها بانوی بزرگواری است که زیارت ماثور دارد. بانوان برجسته‌ای مانند آمنه بن وهب، فاطمه بنت اسد، خدیجه بنت خویلد، فاطمه ام البنین، زینب کبری، حکیمه خاتون و نرجس خاتون که هیچ شک و تردیدی درباره‌ی مقام بلند و جایگاه رفیع آن‌ها نیست، هیچ کدام زیارت ماثور از معصومان (ع) ندارند و این، نشان دهنده‌ی مقام والای این بانوی گران قدر است.

امام رضا (ع) و لقب معصومه

حضرت فاطمه معصومه (س) بانویی بهشتی، غرق در عبادت و نیایش، پیراسته از زشتی‌ها و شبنم معطر آفرینش است. شاید یکی از دلایل انتخاب نام «معصومه» برای این بانو، آن باشد که عصمت مادرش، حضرت زهرا (س) در او تجلی یافت. بر اساس پاره‌ای از روایات، این لقب را امام رضا (ع) برای این بانونی والامقام برگزیدند؛ چنان که فقیه بلند اندیش و سپیدسیرت شیعه، علامه مجلسی در این باره می‌گوید: «امام رضا (ع) در جایی فرمود، هرکس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.»

کریمه‌ی اهل بیت

از حضرت معصومه (س) در میان دانشمندان و فقیهان گران قدر شیعه با لقب کریمه‌ی اهل بیت یاد می‌شود. از میان بانوان اهل بیت، این نام زیبا تنها به آن حضرت اختصاص دارد. بر اساس رویای صادق و صحیح نسب شناس گران قدر مرحوم ایت الله مرعشی نجفی این لقب از طرف امام صادق (ع) برای حضرت معصومه (س) انتخاب شده است. در این رویا امام صادق (ع) به ایت الله نجفی که با دعا و راز و نیاز تلاش پیگیری برای یافتن قبر مطهر حضرت زهرا (س) آغاز کرده، خطاب فرمود: «بر تو باد به کریمه‌ی اهل بیت.»

القاب حضرت معصومه (س)

سه زیارت نامه برای حضرت معصومه (س) ذکر شده که یکی از آن‌ها مشهور و دو تای دیگر، غیر مشهور است. اسامی و لقب‌هایی که برای حضرت معصومه (س) در دو زیارت نامه‌ی غیر مشهور ذکر شده، این هاست: طاهره (پاکیزه)، حمیده (ستوده)، برّه (نیکوکار)، رشیده (حد یافته)، تقیه (پرهیزگار)، رضیه (خشنود از خدا)، مرضیه (مورد رضایت خدا)، سیده‌ی صدیقه (بانوی بسیار راستگو)، سیده‌ی رضیه‌ی مرضیه (بانوی خشنود خدا و مورد رضای او)، سیده نساء العالمین (سرور زنان عالم)، هم چنین محدثه و عابده از صفات و القاب حضرت معصومه (س) است.

شفاعت حضرت معصومه (س)

بالاترین جایگاه شفاعت، از آن رسول گرامی اسلامی است که در قرآن کریم از آن به مقام محمود یاد شده است. هم چنین دو تن از بانوان خاندان رسول مکرم اسلام شفاعت گسترده‌ای دارند که بسیار وسیع و جهان شمول است و می‌تواند شامل همه‌ی اهالی محشر باشد. این دو بانوی عالی قدر، صدیقه‌ی اطهر، حضرت فاطمه زهرا (س) و شفیعه‌ی روز جزا، حضرت فاطمه معصومه (س) هستند. در مورد شفاعت گسترده‌ی حضرت زهرا (س) همین بس که شفاعت مهریه‌ی آن حضرت است و به هنگام ازدواج، پیک وحی، طاقه‌ی ابریشمی از سوی پروردگار آورد که بر ان جمله‌ی «خداوند مهریه‌ی فاطمه زهرا را شفاعت گنه کاران از امت محمد (ص) قرار داد» نوشته شده بود. این حدیث را اهل سنت نیز نقل کرده اند. پس از فاطمه زهرا (س) از جهت گستردگی شفاعت، هیچ بانویی به شفیعه‌ی محشر، حضرت معصومه (س) نمی‌رسد. امام جعفر صادق (ع) فرمودند: «با شفاعت او، همه‌ی شیعیان ما وارد بهشت می‌شوند.»

راز قداست قم

در احادیث زیادی به قداست قم اشاره شده است. امام صادق (ع) قم را حرم اهل بیت (ع) و خاک آن را پاک و پاکیزه دانستند. هم چنین ایشان در حدیث مشهوری درباره‌ی قداست قم به گروهی از اهالی ری فرمودند: «بانویی از فرزندان من، به نام فاطمه دختر موسی در آن جا رحلت می‌کند که با شفاعت او همه‌ی شیعیان ما وارد بهشت می‌شوند.»

این حدیث را امام صادق (ع) هنگامی فرمودند که حضرت موسی بن جعفر (ع) هنوز دیده به جهان نگشوده بود. این حدیث والا از رمز شرافت و قداست قم پرده برمی دارد و روشن می‌شود که فضیلت و شرافت این شهر که در روایات آمده از ریحانه‌ی پیامبر، کریمه‌ی اهل بیت (س)، مهین بانوی اسلام، حضرت معصومه (س) است که در این سرزمین دیده از جهان فروبست.

محبت و مباهات حضرت معصومه (س) به امام هشتم

مدت ۲۵ سال حضرت رضا (ع) تنها فرزند نجمه خاتون بود. پس از ربع قرن انتظار، سرانجام ستاره‌ای تابان، از دامان نجمه درخشید که هم سنگ امام هشتم (ع) بود. حضرت معصومه (س) و برادرش امام رضا (ع) عواطف سرشار و محبت شگفت انگیزی به هم داشتند. هنگامی که نصرانی می‌پرسد: شما که هستید؟ می‌فرماید: «من معصومه خواهر امام رضا (ع) هستم.» این تعبیر از محبت سرشار آن حضرت به برادر بزرگوارش امام رضا (ع) و نیز از مباهات ایشان به این خواهر ـ. برادری سرچشمه می‌گیرد.

سرآمد بانوان

بنا بر مستندات رجالی، فرزندان دختر امام کاظم (ع) دست کم ۱۸ تن بوده اند و فاطمه، در بین این همه بانوی گران قدر، سرآمد بود. حاج شیخ عباس قمی آن گاه که از دختران موسی بن جعفر (ع) سخن می‌گوید، درباره‌ی فاطمه معصومه (س) می‌نویسد: «بر حسب آن چه به ما رسیده، افضل آن‌ها سیده جلیله معظمه فاطمه بنت امام موسی (ع)، معروف به معصومه است.»

فضیلت بی نظیر

شیخ محمد تقی تستری در قاموس الرجال، حضرت معصومه (س) را بانوی اسوه معرفی کرد و فضیلت وی را در میان دختران و پسران حضرت موسی بن جعفر (ع)، بعد از امام رضا (ع) کسی که هم شأن حضرت معصومه (س) نیست.»

بی گمان این اظهار نظر‌ها و نگرش‌ها درباره‌ی شخصیت فاطمه دختر موسی بن جعفر (ع) بر برداشت‌هایی استوار است که از متن روایات وارده از ائمه اطهار (ع) به دست آمده است.

این روایت‌ها مقام‌هایی را برای فاطمه معصومه (س) برشمرده اند که نظیر آن، برای دیگر برادران و خواهران وی نیامده. نام فاطمه معصومه (س) در شمار زنان برتر جهان قرار دارد.

بوی وصای

بی شک اهل بیت پیامبر (ص)، چهره‌های پرفروغی به جهانیان عرضه کرده اند که نام شان، مانند ستارگان درخشان، در آسمان فضائل می‌درخشد. درخشان‌ترین ستاره‌ی در میان بانوان بیت امام هفتم، فاطمه، فرزند پاکیزه‌ی موسی بن جعفر (ع) است، بانویی که سال هاست تشنگان معرفت از حریمش زلال ایمان می‌نوشند و عارفان با گذر بر زندگی فرزانه وارش و درک لحظه‌های آسمانی شدنش در‌های عروج را به روی خود می‌گشایند و بوی وصال را در گستره‌ی زمین منتشر می‌کنند.

حضرت معصومه (س) نمادی از کرامت معصومین می‌باشند

حجت الاسلام اسماعیل صادقی کارشناس مذهبی استاد حوزه و دانشگاه  ضمن تبریک دهه کرامت، این دهه را این گونه توصیف کرد: دهه کرامت با ولادت حضرت معصومه (س) در اولین روز ذیقعده الحرام شروع می‌شود از دیگر فضایل این دهه ولات حضرت احمدبن موسی در نیمه آن است به علاوه ۱۱ ماه یعنی آخرین روز دهه کرامت مصادف با ولادت، ولی نعمت ما حضرت امام رضا (ع) می‌باشد به همین جهت برای این روز‌ها فضیلت‌های بسیاری قابل ذکر می‌باشد.

یک کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان،  گفت: کرامات حضرت معصومه (س) حتی بعد از رحلت همچنان در حق مردمی که متوسل می‌شوند ادامه داشته و دارد مستندات فراوانی بیانگر این مطلب است که در طول تاریخ علمایی بسیاری پاسخ مشکلات و مسائل علمی و معنوی خود را با توسل به این بانوی گرامی دریافت کرده اند.

ولادت کریمه اهل بیت حضرت معصومه (س) و روز دختر مبارک

وی با بیان اینکه روز ولادت حضرت معصومه (س) روز دختر می‌باشد، در خصوص ویژگی‌های شخصیتی ایشان گفت: متاسفانه اطلاعات و مسائل ریز و خانوادگی ائمه معصومی بر ما پوشیده است یعنی آنطور که ما دوست داریم از زندگی شخصی ایشان و خانوادگی نکات بسیار ظریفی بدست آوریم از بین منابع حاصل نمی‌شود، اما همین درقدر هم غنیمت است که ما می‌دانیم بر اساس اسناد صحیح ولادت حضرت معصومه (س) توسط پیامبر (ص) و امام صادق (ع) جد ایشان سال‌ها پیش از تولد بشارت داده شده. در روایتی از امام صادق (ع) داریم که به زودی پاره تن من در قم مدفون می‌شود و هرکه ایشان را زیارت کند اهل بهشت می‌باشد.

وی حضرت معصومه (س) را خواهر تنی امام رضا (ع) دانست و افزود: امام هشتم (ع) با سایر خواهران و برادران از سمت مادر تفاوت دارند، فقط حضرت معصومه و امام رضا (ع) با وجود ۲۵ سال تفاوت سنی تنی محسوب می‌شوند امام هشتم (ع) با شنیدن بشارت ولادت جضرت معصومه از بزرگوارشان امام صادق (ع)، از مدت‌ها پیش در انتظار ولادت خواهر بسر می‌بردند.

حضرت فاطمه معصومه در بین ۳۸ فرزند امام موسی بین جعفر (س) بعد امام هشتم از بالاترین درحات معنوی برخوردار بوده اند ایشان به قدری چه به لحاظ علمی و چه در وجه ایمانی مورد اطمینان پدر گرامیشان بوده اند که در غیاب پدر پاسخگوی پرسش‌ها مردم بودند که در واقع بیانگر مقام بلای علمی ایشان می‌باشد و باید اذعان داشت حضرت فاطمه معصومه از مقام‌های علمی و معرفتی ویژه اولیاء الله بر خوردار بوده اند.

این کارشناس دینی در توصیف اخلاق عبادی حضرت معصومه (س) اظهار داشت: آنچه به طور دقیق و خاص در مورد ایشان برای ما ایرانیان ثبت شده، مربوط به حضور ۱۷ روزه این بانوی گرامی در قم می‌باشد تحمل تلخی‌ها و مرارت‌های فراوان طول سفر و افزون بر آن مشاهده شهادت برادران و یاران امام هشتم (ع) بیماری سختی را برای ایشان رقم زئه بود به گونه‌ای که به ناچار در قم اقامت گزیدند، اما آنچه محرز است با وجود بیماری سختی که بر ایشان مستولی شده بود لجظه‌ای نماز و عبادت را ترک نمی‌کرده و به اصطلاح جانماز عبادت ایشان جمع نمی‌شد.

حجت الاسلام صادقی با بیان اینکه حضرت فاطمه معصومه (س) از کرامات ویژه‌ای برخوردار بودند، گفت: ایشان چه در زمان حیات وچه بعد از آن نمادی از کرامات معصومین به شمار می‌روند ایشان در حل مشکل مردم بدون هیچ چشم داشتی تلاش می‌نمودند. در واقع این بانوی کریم نه، بواسطه لطفی که در حق ایشان شده بود کاری برای کسی انجام می‌دادند بلکه بدون دریغ و چشم داشت در حق همه احسان ونیکی می‌نمودند به هین جهت این بانوی گرامی را کریمه اهل بیت می‌خوانند.

ولادت کریمه اهل بیت حضرت معصومه (س) و روز دختر مبارک

وی ادامه داد: کرامات ایشان حتی بعد از رحلت همچنان در حق مردمی که متوسل می‌شوند ادامه داشته و دارد مستندات فراوانی وجود دارد که بیانگر این مطلب است که در طول تاریخ علمایی بسیاری پاسخ مشکلات و مسائل علمی و معنوی خود را با توسل به این بانوی گرامی دریافت می‌گردند.

این کارشناس مذهبی در خصوص معصومیت حضرت فاطمه معصومه (س) گفت: معصوم به کسی گویند که هیچ گناه کبیره و صغیره‌ای از وی سر نزند و معصومیت حضرت فاطمه معصومه نیز به همین جهت است که کسی سراغ نداشته که از ایشان گناه کبیره و یا صغیره‌ی سر بزند به همین دلیل لقب معصومه بر ایشان نهاده شده تا جایی که معصومیت این بانوی گرانقدر در کمترین فاصله با ائمه معصومین (ع) قرار دارد.

وی با بیان اینکه شبی که پیامبر به معراج رفتند شهر قم را نورانی یافتند، اظهار داشت: یقیناً فضایلی که برای شهرقم آورده شده ناشی از حضور پر برکت و با فضیلت حضرت مصومع (س) در قم بوده است و قم به واسطه عظمت این بانوی عزیز و گرامی در تاریخ بزرگ شده است.

انتهای پیام/ع

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار