همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

خلاقیت؛ یک اتفاق یا رخداد خاص و منحصربفردی که برای اولین توسط فردی شکل و شمایلش زاده می‌شود و بعد از آن شاید افرادی را ببینید که با کپی برداری از آن به زندگیشان ادامه دهند.

به گزارش خبرنگار حوزه فن‌آوری‌های نوین گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ خلاقیت، نوآوری، ابداع، اختراع، تعبیه شی یا رفتاری جدید، طرز بیانی جدید و تعاریفی است که از یک اتفاق یا رخداد خاص و منحصربفرد ارائه می‌شود که برای اولین توسط فردی شکل و شمایلش زاده می‌شود و بعد از آن شاید افرادی را ببینید که با کپی برداری از آن به زندگیشان ادامه دهند، اما نکته حائز اهمیت آن فردی است که در ابتدا این سنت یا اتفاق را باب کرده است.

حال باید ببینیم باید چه خصوصیاتی داشته باشیم و یا چه راه‌هایی را تجربه کنیم تا بتوانیم اولین نفری باشیم که به آن رخداد دست پیدا کرده ایم.

در همین راستا باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا مطالبی را پیرامون خلاقیت و تکنیک‌هایی برای رسیدن به آن را به شما آموزش دهد، تا شما را منحصربفرد نماید، پس اگر بدنبال خاص بودن و تغییر هستید این مطلب را از دست ندهید.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

خلاقیت چیست؟

واقعیت این است که تاکنون، روان شناسان و محققان، برداشت‌های متفاوتی از این واژه داشته و تعاریف متنوعی از آن ارائه کرده اند. وجود چنین اختلاف نظری، ناشی از ماهیت پیچیده آن است.

برخی در تعریف خلاقیت، گفته اند:

خلاقیت، ترکیبی است از قدرت ابتکار، انعطاف پذیری و حساسیت در برابر نظریاتی که یادگیرنده را قادر می‌سازد خارج از نتایج تفکر نامعقول، به نتایج متفاوت و مولد بیندیشد که حاصل آن، رضایت شخصی و احتمالاً خوشنودی دیگران خواهد بود.


ببینید: شعبده بازی خلاقانه با کمترین امکانات


بنابراین، خلاقیت، یک فرایند ذهنی است که از فرد معینی و در یک زمان مشخص دیده می‌شود؛ فرآیندی که در نتیجه آن، یک اثر جدید - اعم از ایده یا چیزی نو و متفاوت - تولید می‌شود. تولید جدید و متفاوت، می‌تواند کلامی یا غیر کلامی و عینی یا ذهنی باشد.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

در مطالعه پیرامون خلاقیت، به دو نکته مهم زیر باید توجه داشت:

۱. اول آن که خلاقیت می‌تواند خلق اشکال یا صورت‌های جدیدی از ایده‌ها یا تولیدات کهنه باشد. در این صورت، اغلب فکر‌ها و ایده ‌های گذشته، اساس خلاقیت‌های تازه است.

۲. دوم این که خلاقیت امری انحصاری است و حاصل تلاش فردی و تنها یک موقعیت یا مسئله عمومی نیست؛ از این رو، فردی ممکن است چیزی را خلق کند که قبلاً هیچ گونه سابقه ذهنی از آن نداشته باشد؛ اگر چه آن چیز به صورت‌های مشابه یا کاملاً یکسان قبلاً توسط شخص دیگری و در موقعیت خاصی خلق شده باشد.

خلاقیت، مستلزم بهره گیری از نوع خاصی از جریان فکری است؛ چیزی که یکی از روان شناسان، به نام گیلفورد، آن را «تفکر واگرا» نامید؛ تفکری که به گونه‌ای متفاوت از جریان عام فکری جامعه، در حل مسائل، نمود پیدا می‌کند.

به عبارت دیگر، فرد خلاق، تمایل دارد که مسائل مختلف را به طرق متفاوت حل کند؛ هر چند در ظاهر، یک راه حل بیشتر برای آن وجود ندارد.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

برترین تکنیک‌های خلاقیت

ممکن است گاهی موانع فکری مانع خلاقیت نویسنده شوند. شاید با تمام انرژی شروع به نوشتن کنید، ولی چیزی که می‌نویسید شما را راضی نکند. از آن بدتر ممکن است ساعت‌ها فکر کنید و هیچ چیزی برای نوشتن پیدا نکنید و منتظر امداد‌های غیبی بمانید. این امر برای افرادی که باید هر روز محتوا تولید کنند، مشکلات بیشتری ایجاد می‌کند.


بیشتر بخوانید: چگونه در محل کار خلاقیت بیشتر و روحیه بهتری داشته باشیم؟ 


اما خوشبختانه راه‌هایی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا موانع فکری را کنار بزنید. با ما همراه باشید تا با ۸ تکنیک خلاقیت آشنا شوید. این تکنیک‌های خلاقیت نه تنها در تولید محتوا، بلکه در تمامی زمینه‌های زندگی می‌توانند مفید باشند.

۱. از تکنیک نقشه‌ی ذهنی استفاده کنید

ابتدا با یک روش قدیمی شروع می‌کنیم. نقشه‌ی ذهنی (که با نام مستعار نمودار عنکبوتی نیز شناخته می‌شود) مانند رنگ سیاه در لباس‌هاست که هیچ وقت از مُد نمی‌افتد. کلید موفقیت نقشه‌ی ذهنی این است که از هر چیزی که به ذهن تان می‌رسد، یادداشت‌برداری کنید. از هیچ چیزی غافل نشوید. مهم نیست که ایده تان چقدر بعید و دور از ذهن باشد. می‌توانید ایده‌ی خودتان را برای بعد‌ها نگه دارید. تا می‌توانید ایده‌های مختلف خلق کنید. هر چه بیشتر ایده‌پردازی کنید، احتمال اینکه به ایده‌ی طلایی خود دست پیدا کنید، بیشتر است.

۲. فهرستی از سؤالات تهیه کنید

طرح سؤال و پاسخ دادن به آن‌ها از تکنیک‌های خلاقیت است.

کودکان خردسال خلاقیت فوق‌العاده‌ای دارند. کنجکاوی، خیال‌پردازی و تشنگی آن‌ها برای دانستن هیچ حد و مرزی ندارد. کودکان در مورد هر چیزی سؤال می‌پرسند. چون همه چیز برای‌شان تازگی دارد. چرا‌های کودکان پایانی ندارد. شاید سؤالات کودکان بعضی اوقات باعث عصبانیت بزرگتر‌ها شود، ولی در عین حال می‌تواند الهام‌بخش هم باشد.

ما با افزایش سن کمتر سؤال می‌پرسیم. بیشتر مسائل برای ما روشن است، زیرا قبلا برای‌مان توضیح داده شده است. شاید به همین دلیل قوه‌ی تخیل بزرگسالان بسیار ضعیف‌تر از کودکان است.

اگر تلاش کنیم بیشتر سؤال بپرسیم، موضوع موردنظر ما جای بیشتری برای خیال‌پردازی خواهد داشت. در اینجا تکنیک چک‌لیست می‌تواند به کمک‌مان بیاید. این لیست شامل سؤال‌هایی است که باید پیش از شروع کارمان از خود بپرسیم.

الکس آزبورن (Alex Osborn) که به عنوان پدر طوفان فکری شناخته می‌شود، در کتاب فوق‌العاده‌ی خود به نام «تخیل عملی» نزدیک به ۷۵ سؤال خلاقانه مطرح کرد تا خواننده را به ایده‌پردازی تشویق کند.


بیشتر بخوانید: 7 ترفند ساده برای شناسایی خلاقیت و استعدادهای نهفته‌‌تان! 


خواندن این کتاب می‌تواند بسیار مفید باشد، ولی برای شروع می‌توانید از ۶ سؤال کلی استفاده کنید:

چرا؟
کجا؟
کِی؟
چه کسی؟
چه چیزی؟
چطور؟

زمانی که خواستید در مورد موضوعی بنویسید، این سؤال‌ها را از خودتان بپرسید. امکان دارد در پاسخ‌هایتان، نکات هیجان‌انگیزی نهفته باشد.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

۳. تکنیک «شش کلاه فکری» را اجرا کنید

این تکنیک که یکی از تکنیک‌های خلاقیت است در اوایل دهه‌ی ۸۰ میلادی توسط ادوارد دوبونو (Edward de Bono) ابداع شده است و امروزه در بسیاری از تجارت‌ها در سرتاسر جهان به کار گرفته می‌شود. این تکنیک از شما می‌خواهد پیش از تصمیم‌گیری به جنبه‌های مختلف تصمیم خود فکر کنید.

جوانب مختلف تصمیم‌تان به طور استعاره‌ای به عنوان کلاه مطرح شده‌اند و هر کدام یک جهت فکری متفاوت را نشان می‌دهند، با کلاه سفید باید به حقایق و اطلاعات موجود فکر کنید، کلاه قرمز برای تفکر به جنبه‌های احساسی تصمیم است، با کلاه سیاه باید به جنبه‌های منطقی منفی و نیمه‌ی خالی لیوان و با کلاه زرد به جنبه‌های منطقی مثبت تصمیم‌تان فکر کنید، کلاه سبز مسئولیت تفکر به ایده‌های خلاقانه و نوآوری‌ها را بر عهده دارد، در نهایت کلاه آبی هم برای کنترل کل فرایند است.

این تکنیک به طور فردی یا گروهی قابل استفاده است. شاید بعضی اوقات احساس کنید بیش از یک کلاه بر سرتان است. این تکنیک کمک می‌کند تا با روشی منطقی و در عین حال خلاقانه تصمیمات خود را بسنجید.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

۴. تکنیک «تفکر جانبی» را به کار ببرید

تکنیک‌های خلاقیت - تفکر جانبی به معنای نگاهی متفاوت به مسائل است.

این روش نیز به دست دکتر دوبونو ابداع شد. در این روش فرد باید با نگاهی دیگر به شرایط نگاه کند. در واقع این روش می‌گوید ساده‌ترین جواب همیشه درست نیست. ما بیشتر مشکلات را به روش خطی و مرسوم حل می‌کنیم. مثلا اگر اتفاقی افتاده باشد، می‌گوییم باید به فلان دلیل این اتفاق روی داده باشد.


ببینید: بسته‌بندی‌های جالب که خلاقیت در آنها موج می‌زند


ما در مواجهه با مسائل مختلف، قدم به قدم برای حل مسأله پیش می‌رویم. دکتر دوبونو ما را تشویق می‌کند تا با نگاهی متفاوت شرایط را ارزیابی کنیم و از نگاه همیشگی خود به رویداد‌ها کمی فاصله بگیریم. با این تکنیک می‌توانیم از کلیشه‌ها دور شویم و مسائل را با نگاهی خلاقانه و نو مورد بررسی قرار دهیم.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

۵. لغات تصادفی خلق کنید

برای این کار به راحتی دو لغت تصادفی انتخاب کنید و به خلاقانه‌ترین شکل ممکن، به موضوع مورد نظر خود گره بزنید. می‌توانید از فرهنگ لغت یا چند کاغذ استفاده کنید. تعدادی لغت را بر روی چندین کاغذ بنویسید و سپس به طور تصادفی دو کاغذ را انتخاب کنید.

۶. از تصاویر کمک بگیرید

اگر در خلق ایده ناکام ماندید، در مورد زمینه‌ی مورد نظر خود جست‌وجویی میان تصاویر انجام دهید. یک تصویر را به طور تصادفی انتخاب کنید.

سپس تلاش کنید تا داستان پشت این تصویر را بسازید.


ببینید: ایده های خلاقانه با کتاب


مثلا تصویر سگی را که به آسمان نگاه می‌کند، می‌بینید. با خودتان فکر می‌کنید که آیا او سگی خیال‌پرداز است یا می‌خواهد پرواز کند، شاید مطرح کردن ایده‌ی سگ فضایی در مورد آن عکس عالی باشد، اجرای این روش با عکس افراد می‌تواند دشوارتر باشد. تلاش کنید تا برای افراد در عکس شخصیت ‌پردازی کنید. کم‌کم تصویر ذهنی خود را بسط دهید تا به ایده‌هایی جالب برسید.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

۷. چشم‌انداز خود را تغییر دهید

این تکنیک دشوار است. ولی برای این کار باید ابتدا پا در کفش دیگران بگذارید. بعضی اوقات آن‌قدر درگیر کار خود می‌شویم که نمی‌توانیم از دور به آن نگاه کنیم و اشتباهات خود را ارزیابی کنیم.


بیشتر بخوانید: تغییر طرز تفکر با کمک انیشتین! + جزئیات 


بهتر است نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و یک جفت چشم جدید برای نگاه کردن به کارتان داشته باشید. از انتقادات سازنده استقبال کنید. ضرورتی ندارد تمام نظرات را ترتیب اثر دهید، ولی ممکن است در این نظرات و انتقادات، نکات سودمندی وجود داشته باشد.

همه آنچه باید درباره خلاقیت و تکنیک‌های ناب آن بدانید

۸. بلند شوید و به بیرون بروید

تکنیک‌های خلاقیت  استفاده از طبیعت در زمان استراحت کار، انرژی و خلاقیت را افزایش می‌دهد.


بیشتر بخوانید: راهکارهای خانگی صرفه‌جویی در مصرف آب ‌ 


بیشتر مردم تأثیر خستگی را دست کم می‌گیرند. اگر بیشتر روز را در محیطی ثابت مشغول به کار هستید، خوب است گاهی به بیرون بروید و کمی قدم بزنید. این کار به شما کمی آسودگی و آرامش می‌بخشد. به جای اینکه تمام روز ذهن‌تان را درگیر کار خود بکنید، لحظاتی به ذهن‌تان استراحت بدهید. بگذارید ذهن‌تان به هر چیزی که دوست دارید فکر کند.

به پارکی که در نزدیکی منزل یا محل کارتان است بروید و ذهن‌تان را آزاد کنید. از معجزه‌ی طبیعت استفاده کنید. چند لحظه آرامش و سکوت باعث افزایش انرژی و خلاقیت شما می‌شود. تمرینات مدیتیشن هم با کاهش دغدغه‌های ذهنی و ایجاد آرامش، می‌تواند به افزایش خلاقیت‌ تان کمک کند.

انتهای پیام/

برچسب ها: خلاقیت ، نوآوری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۲۱ ۰۵ مرداد ۱۳۹۷
تنها فرق انسان و حيوان همين خلاقيته
آخرین اخبار