باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گزارش می‌دهد؛

آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

دهم ماه ذی‌الحجه مصادف با عید قربان یکی از گرامی‌ترین عید‌های مسلمانان است، اهل سنت و تشیع با توجه به توصیه‌های دین اسلام و احادیث و روایات برنامه‌های ویژه‌ای در روز عید قربان دارند و این عید سراسر دنیا به طور ویژه‌ای گرامی داشته میشود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از گرگان؛ در استان گلستان هم که نگارستان ایران و مجموعه‌ای از اقوام مختلف است عید قربان در بین قوم ترکمن از آداب و ارزش ویژه‌ای برخوردار است و به همین دلیل سه روز پیاپی آن را جشن می‌گیرند.

آداب و رسوم قوم ترکمن در این عید از ویژگی‌های خاصی برخوردار است، امروز در سفری با ما همراه شوید تا شما را به مراسم عید قربان در ترکمن صحرا ببریم.

یکی دو هفته قبل از رسیدن عید قربان بازار فروش دام که به اصطلاح محلی، مال بازار است آماده می‌شود هر فرد ترکمن که ازدواج کرده باشد چه زن و چه مرد به فراخور حال خود، قربانی در راه خدا می‌دهد که ممکن است هر نفر یک گوسفند قربانی کند البته در این بین بعضی از افراد هم با یکدیگر شریک شده گاو یا شتر برای قربانی می‌خرند که در زبان ترکمنی به این عمل اوله می‌گویند.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

سه روز مانده به عید تدارکات آغاز می‌شود، روز اول را کرگون یا روز خانه تکانی می‌گویند که در این روز تمام خانم‌های خانه با کمک هم به نظافت می‌پردازند و تمام تلاششان را می‌کنند تا در این روز خانه تکانی به پایان برسد و اغلب همسایه‌ها نیز به کمک همدیگر می‌روند.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

روز دوم را قوقن می‌نامند در این روز به پختن نان و شیرینی‌های روغنی می‌پردازند در این روز خمیر شیرینی به نمادی از سادگی از آرد، آب و نمک به دست پر برکت مادر بزرگ خانه تهیه می‌شود و عرس خانواده نیز زحمت پختن نان را بر عهده دارد و بعد از پخت نان دختران خانواده نان را برای همسایه‌ها و فامیل می‌برند و رسیدن عید را نوید می‌دهند.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

قبل از رسیدن عید خانواده با هم آماده می‌شوند تا به خرید عیدی بروند در این خرید همه اعضای خانواده لباس نو می‌خرند تا عید را با لباس‌های پاکیزه برگزار کنند.

همچنین در این خرید برای سفره روزعید هم موادی از قبیل: آجیل، شیرینی، شکلات، میوه خریداری و بر روی سفره‌ای نو در خانه گذاشته می‌شود.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

شب قبل از عید حمام مخصوصی می‌گیرند که به آن قربان شورا می‌گویند و هنگام استحمام این اشعار را می‌خوانند «قربان شورا، من شورا - گیدّا قربان آقادان سورا - کلام سوسر نورا.»

روز عید فرا می‌رسد، در موقع سر بریدن حیوان قربانی، محلی را که می‌خواهند سر حیوان را ببرند مقداری گود می‌کنند و در آن مقداری زغال، نمک و گندم می‌گذارند و سپس قربانی می‌کنند.

یک سوم از گوشت حیواناتی که قربانی شده را به نیازمندان و فقرا می‌دهند تا آن‌ها را هم در این شادی سهیم کنند.

اقامه نماز عید قربان نیز از دیگر آئین‌هایی است که مردم ترکمن در این روز انجام می‌دهند، ترکمن‌ها عید قربان را در عیدگاه‌های شهر یا روستای خود اقامه می‌کنند.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی
 
آخوند محل آنان را به امر معروف و نهی از منکر دعوت می‌کند، بعد همه با هم می‌گویند: «آیدینگ قوتلی بولسن» در جواب گفته می‌شود: «بارچانگ بیلان قوتلی بولسن، گلن یله حدای یترسن» یعنی عیدت مبارک باشد- عید همگی مبارک باشد به امید خدا همه عید دیگر را هم ببینیم.

ترکمن‌ها در این عید به زیارت اهل قبور رفته و برای آن‌ها از خداوند طلب بخشش می‌کنند و همچنین لباس‌های نو بر تن کرده و با روی باز و گشاده به دید و بازدید آشنایان می‌روند.

ترکمن‌ها تا سه روز به دید و بازدید یکدیگر می‌روند کوچکتر‌ها به دیدن بزرگتر‌ها رفته و پای صحبت‌های آن‌ها می‌نشینند و در این دید و بازدید‌ها یک غذای محلی با گوشت قربانی درست می‌کنند، گوشت را بار گذاشته که ادویه‌های خاصی به آن می‌زنند و مدت زمان طولانی آن را می‌پزند و از هر مهمانی که در این روز برای عید دیدنی به خانه شان بیاید با این غذا پذیرایی می‌کنند.
 
آداب و سنن ترکمن‌های گلستان در عید بندگی

یکی از زیبایی‌های این عید که قوم ترکمن به اتحاد و همدلی از آن یاد می‌کنند دید و بازدید اهل تشیع است که به دیدن اهل سنت می‌روند و این خود گویای آن است که اعیاد اسلامی بنایی جز مهر و محبت و وفاق و همدلی بین پیروان رسول الله ندارد.

گزارش از فاطمه حبیبی
 
انتهای پیام / ا
برچسب ها: عید قربان ، حج 97
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یک ترکمن
۲۳:۲۱ ۳۱ مرداد ۱۳۹۷
قربانی کردن بسته به این نیست که فرد ازدواح کرده یا نکرده . قربانی کردن ازنتایج زکات است هرکس دارایی اش به مقدار نصاب زکات برسد واجب است که قربانی کند واگر این کار را نکند گناهکار است وهر کس مال ودارایی ندارد واجب نیست نه اینکه ازدواج کرده یا نکرده باشد.