گزارش/

اما و اگر‌های بازار ثانویه ارز/ کدام نرخ دلار واقعی است؟

مدت هاست که بعد از راه اندازی بازار ثانویه و مجوز فعالیت بازار آزاد این سوال مطرح است که دلیل تفاوت نرخ این دو بازار در چیست؟!

کدام نرخ ارز منصفانه است؟! /ترس از حذف یارانه قیمت ارز ثانوی را تایین می کندبه گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هفته هاست که از راه اندازی بازار ثانویه ارز و همچنین ورود رئیس جدید بانک مرکزی با بسته کنترل بازار ارز می گذرد و این بازار  شاهد اتفاقات جدیدی است؛ از مهم ترین اتفاقات این تحول، ایجاد آرامش نسبی بین معامله کنندگان ارز است.
 
به رسمیت شناختن صرافی ها، فعالیت ۱۰۰ درصدی صادرکنندگان پتروشیمی در بازار ثانویه و سامانه نیما را می توان از دیگر عوامل موثر در ایجاد روند فعلی در بازار دانست.
 
اما  نکته  قابل توجهی که این روزها اکثر مردم جویای آن هستند، علت تفاوت نرخ‌ ارز در صرافی ها و  بازار ثانویه است.بازاری که به گفته کارشناسان اقتصادی، نوعی انحصار به وجود آورده است اما توانسته موضع شفافیت را در بازار ارز نمایان کند.
 

کدام نرخ ارز منصفانه است؟! /ترس از حذف یارانه قیمت ارز ثانوی را تایین می کندفرشاد مومنی، کارشناس مسائل اقتصادی که از منتقدان اجرای سیاست بازار ثانویه ارز است، اظهار کرد:  مشکل عمده ای که در بازار ثانویه وجود دارد انحصار گسترده در آن است و رییس کل بانک مرکزی  نیز می‌گوید ما کاری به این‌که مبادلات در بازار ارز به چه قیمتی صورت می‌گیرد نداریم اما از طرف دیگر تولیدکنندگان را به همین  بازار ارجاع می‌دهد.

وی با بیان اینکه در سال گذشته  فقط از مناسبات نفتی، ۶۶ میلیارد دلار درآمد داشتیم، گفت: دولت اعلام کرده است که اقلام اساسی را تامین می‌کند و باید در ادامه گزارش دهد  که برای باقی ارزها چه برنامه‌ای دارد.در زمان جنگ که درآمد ارزی زیر ۱۰ میلیارد دلار بود، هرگز تولیدکنندگان را به حال خود رها نکرده بودیم  اما نگرانی گسترده اکثر تولیدکنندگان این روزها بی تکلیفی  و سودهای بالای تسهیلات بانکی است.

اصلی ترین مسئله ای که کارشناسان اقتصادی را نگران کرده و دائم در حال تحلیل و بررسی آن هستند ، شکل گیری مجدد محدودیت در فروش  ارز به روشی دیگر در بازار ثانویه ارز است.

ترس از قطع یارانه، نرخ ارز بازار ثانویه را تحت تاثیر قرار داده است

ترس از حذف یارانه قیمت ارز ثانوی را تایین می کندوحید شقاقی شهری، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه ،نیز در این باره می‌گوید:دلیل اول تفاوت موجود بین نرخ ارز ثانویه با نرخ ارز در صرافی ها، محدودیت‌های اعمال شده بروی آن هاست. دلیل دوم خاص بودن خریداران ارز در بازار ثانویه یعنی واردکنندگان است. این موارد موجب بالا رفتن اهمیت این بازار شده است.
 

وی افزود: زمانی که محدودیت اعمال می‌شود صادرکنندگان ملزم می‌شوند ارز حاصل از فعالیت خود را در بازار خاصی (ثانویه)  تزریق کنند در نهایت در این بازار ،هم قیمت ارز واقعی نبوده و هم شاهد انحصار هستیم.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه گفت:معتقدم بیش‌ترین موضوع که باعث تفاوت نرخ در این دو بازار شده است، ترس صادرکنندگان (که بعضا تولید کننده نیز هستند) از حذف یارانه های خوراک است. زیرا آن‌ها بر این باورند که اگر ارز را با قیمت بالاتری ارائه کنند دولت یارانه هایی که به آن ها اختصاص داده است را  حذف و یا کاهش می دهد؛  از طرفی هم واردکنندگان از قیمت ارائه شده در بازار ثانویه راضی نیستند.

وی در تشریح نارضایتی واردکنندگان از بالا بودن قیمت ارز در بازار ثانویه گفت: واردکنندگانی که اقدام به  واردات کالای اساسی (ردیف دوم) کرده اند معتقدند صادرکنندگانی (تولیدکنندگان) که تامین  خوراک و مواد اولیه شان بر عهده دولت است  باید قیمت  پایین تری  را برای فروش ارز در نظر بگیرند.
 
شقاقی شهری در ادامه به یارانه پرداختی دولت به تولیدکنندگان اشاره و اضافه کرد: همه ما واقفیم که تولیدکنندگان یارانه آب، برق و سایر مصارف انرژی را از دولت دریافت می‌کنند و محدودیت اعمال شده به این افراد در بازار ثانویه، باعث شده  تا نرخ آن‌ها با نرخ ارز آزاد تفاوت ۲ هزار تومانی داشته باشد.
 
وی بیان کرد: البته اگر قیمت ارز  با برنامه ریزی منطقی مدیریت شود روند کاهشی را به دنبال خواهد داشت زیرا با کمبود اسکناس ارزی مواجه نیستیم و همین موضوع التهاب‌ها را کمی کاهش می دهد اما اگر کنترل نرخ تورم، از دست تیم اقتصادی خارج شود بازار ثانویه نیز قیمت  ارزها را به نرخ بازار آزاد رسانده  و نگرانی ها از صعود قیمت دلار بیشتر خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی به از بین رفتن تشنج در بازارها اشاره و  بیان کرد:در کل علاوه بر ایراداتی که بر بازار ثانویه وارد است، معتقدم شفافیت در آن باعث شده است تا  نظم به بازار‌ها بازگردد،اما هم اکنون نیز نرخ ارز در بازار ثانویه و آزاد واقعی نیست.

بازار ثانویه مکان مناسبی برای ایجاد شفافیت

 
کدام نرخ ارز منصفانه است؟! /ترس از حذف یارانه قیمت ارز ثانوی را تایین می کندنیما امیر شکاری، عضو پژوهشکده پولی و بانکی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه  ،ضمن ابراز امیدواری بر ثبات قیمت ارز در کشور با حضور بازار ثانویه اظهار کرد: بازار ثانویه ارز می تواند تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد کشور و التهابات ارزی  داشته باشد، ضمن اینکه هم اکنون نیز شاهد برقراری نظم در  معاملات  ارزی در بازار هستیم اما نباید از رسوخ مشکلات و آفت ها به این بازار غافل شد، آفت هایی نظیر دو نرخی شدن ارز در همین بازار می تواند سم مهلکی برای آرامش فعلی باشد.
 
وی افزود: بازار ثانویه مکان مناسبی برای ایجاد شفافیت و همچنین کاهش رانت و فساد بوده و امیدواریم این روند همچنان ادامه پیدا کند.
 

تعیین نرخ ارز در بازار ثانویه ربطی به بانک مرکزی ندارد

 چند روز پیش  رئیس کل بانک مرکزی از عدم دخالتش در تعیین نرخ ارز در این بازار خبر داده و از صادرکنندگان خواست تا ارز را با قیمت عادلانه تری در اختیار واردکنندگان قرار دهند. اگرچه التهابات از بین رفته و بازار به شکل رسمی در آمده است  و برخی از کارشناسان نیز معتقدند وضع موجود بهتر نیز خواهد شد، اما هنوز جای این سوال باقی است که کدام نرخ برای دلار واقعی است؟! و کدام نرخ ارز در بازار ثابت خواهد ماند؟!
 
گزارش از نرگس معززی
 
انتهای پبام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۳
در انتظار بررسی: ۰
Germany
امیر
۲۳:۳۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
سلام
به نظر من حواله ای کردن دلار در داد و ستدهای خارجی حرکت خوب و تاثیر گذاری برای کنترل ارز هست.اگر دولتهای اول چنین کاری را انجام میدادند میتوانستند جلوی خیلی از نابسامانی ها را بگیرند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
نظر كارشناسان و بانك مركزى محترم است نظر مردم راهم بخواهيد . من يك نفر بقول معروف احدي از احاد مردم هستم و نظر ميدهم قيمت واقعى دلار كمى پايين تر از ١٠٠٠ نومان
و قيمت واقعى يورو كمي پايين تر از ١٢٠٠ تومان است بقيه بد تدبيرى است
Iran (Islamic Republic of)
فرهنگ
۱۵:۲۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
چرا ارز دانشجویی رو قطع کردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۷ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
دلار فقط یک قیمت داره اونم فعلا۱۱۰۰۰تومان ... نه ۷۰۰۰ تومنیه نه ۴۲۰۰ تومن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۳ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
دلار را که توانش ندارید ارزون کنید.بجاش یه همت کنید ریال عربستان را بی ارزش کنید.تا دیگه این سقوطیها به فکر تحریم نیفتند.
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۲:۴۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
بازار ثانویه یعنی دلار ده هزارتومانی. این چه دردی را از اکثریت این ملت زجر کشیده دوا میکند؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۲:۴۰ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
بازار ثانویه یعنی دلار ده هزارتومانی. این چه دردی را از اکثریت این ملت زجر کشیده دوا میکند؟
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
چکار باید کرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
قيمت قبر هم به دلاره تا گرون نشده بريم بخريم برأى ما كه جز مردن راهى نذاشتن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۹ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
ما امیدی به بهبود وضع موجود نداریم ... از قطع یارانه هم نمیترسیم چون دیگر جوابگو نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
تمام نیاز ها یعنی چه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ لطفا شفاف سازی کنید چه کالاهایی مدنظرتون هست ؟
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۰:۴۱ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
واقعیت آن است هیچکدام واقعی نیستند ، نرخ ارز بر مبنای حقوق کارگر که بزرگترین قشر برای راه اندازی صنعت و تمام شئون اقتصادی کشور است تعیین می شود .
در گذشته واقعی بود و حال هم در بعضی جهات واقعی است ، مثل هزینه دادن ارتباطات بین الملل که دولت با دلار هشت تومان اینترنت خریداری می کند ، متاسفانه مدیریت نا کار آمد کشور را دچار بحران کرده است و تمام هزینه آنرا مردم می پردازند ، تحول انقلابی در ساختار دولتمردان و گزینش افراد متخصص در راس مدیریت می تواند کشور را به مسیر درست سوق دهد ، پس دلار باید تناسب با هزینه روز مره مردم داشته باشد ، نمی توان با ریال حقوق گرفت و با دلار هزینه کرد ، چون به فقر مطلق مردم خواهد شد
Germany
ناشناس
۱۰:۱۶ ۱۰ شهريور ۱۳۹۷
اولا" ثانویه وقتی میتواند قیمتها را تعدیل نماید که تمامی نیازهای واقعی را جوابگو باشد نه تنها بخشی از نیازها را دوما" اگر قراراست نرخ در بازار ثانویه براساس عرضه و تقاضا باشد میبایست تمامی ارزها به بازار وارد شوند چرا که عرضه میتواند قیمت را تعدیل نماید . در حال حاضر بعلت اینکه بخشی از نیاز ارزی از بازار ثانویه و بخشی از صرافی ها تامین میشود عملا" هر دوبازار امکان رقابت ندارند . باید یدانیم زمانی قیمتها تعدیل میشوند که عرضه ارز همراه با رقابت باشد ! واینکه ما بخشی از نیازها را به یک بازار و بخشی دیگری را به صرافی ها ارجاع دهیم امکان رقابت بوجود نمی آید از اینرو قیمتها شکسته نمی شود علیرغم موجود بودن ارز کافی در هر دو بازار ثانویه و صرافی ها !
توصیه میگردد :
1- بانک مرکزی توسط بانکها اقدام به تامین سایر بخشها با نرخ بازار ثانویه کنند برای نمونه ارز مسافرتی و ارز دانشجویی میتواند توسط بانکها از بازار ثانویه تامین و به متقاضی عرضه گردد ما هرچه بتوانیم تنوع در مراکز عرضه ارز را بصورت مدیریت شده افرایش دهیم شاهد ثبات بیشتر قیمت ها خواهیم بود !(متاسفانه واگذاری تامین سایر مانند ارز مسافرتی و دانشجویی توسط صرافی ها کار نادرستی است که باعث میگردد قیمت ارز شکسته نشود و به تعادل نرسد ) .
2- همزمان اجازه خرید و فروش ارز رو به صرافی ها بدهیم بدون هیچ محدویت اینکار باعث میشود که جو روانی دارندگان و متقاضیان ارز آرام گردد چرا که هرزمان میتوانند پول خود را به ارز دلخواه تبدیل و یا ارزخود را به پول رایج تبدیل نمایند . هر گونه محدویت باعث تنش شده و بر قیمتها تاثیر منفی میگذارد .باتشکر
آخرین اخبار