حوزه صنایع دستی در سال گذشته بستر اتفاقات متعددی بود که ما در این گزارش آن‌ها را مرور می‌کنیم.

به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، حوزه صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ همچون هر سال بستر اتفاقات متعددی بود که از آن جمله می‌توان به ثبت جهانی منبت آباده اشاره کرد.

منبت کاری هنری مشتمل بر حکاکی و کنده کاری بر روی چوب است. زمان ابداع این هنر چندان روشن نیست، اما بنا بر آنچه در مدارک و اسناد تاریخی آمده است، قدمت منبت کاری در ایران به بیش از هزار و پانصد سال قبل برمی‌گردد. البته برخی از صاحب نظران معتقد هستند که قبل از ظهور ساسانیان منبت‌کاری در کشورمان رواج داشته است، ولی هیچ بازمانده تاریخی که این ادعا را اثبات کند در دست نیست. البته بی شک می‌توان سر ستون‌های داخلی کاخ‌های تخت جمشید را از آن احتمالات نام برد.

سال ۱۳۹۷ به روایت صنایع دستی

گفتنی است هم‌اکنون ۱۵۰ کارگاه منبت کاری و بیش از پنج هزار نفر هنرمندان منبت کار در شهرستان آباده فعالیت دارند. ثبت منبت آباده از سال ۹۳ شروع شد و نخستین گواهی نشان جغرافیایی در سطح کشور به عنوان نخستین صنایع دستی دارای این نشان را از آن خود کرد. در پی آن پرونده منبت آباده به سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) ارسال و نشان جغرافیایی بین المللی برای این صنایع دستی اخذ شد.

یکی دیگر از اتفاقاتی که در کارنامه یک ساله صنایع دستی کشور ثبت شده، ثبت جهانی میبد به عنوان شهر جهانی زیلو است. میبد یکی از مراکز عمدهٔ زیلوبافی بوده‌ است و تا چند سال قبل صد‌ها خانوار از محل درآمد زیلو امرار معاش می‌کردند. هم‌اکنون نیز هنر صنعت زیلو به عنوان اقتصاد محلی شهر میبد کاملا پویا است.

سال ۱۳۹۷ به روایت صنایع دستی

ثبت جهانی روستای خراشاد به عنوان روستای جهانی توبافی (حوله‌بافی) یکی دیگر از دستاورد‌های عرصه صنایع دستی در سال ۱۳۹۷ است.

روستای خراشاد در ۲۴ کیلومتری جنوب شرقی بیرجند قرار گرفته است. این روستا یکی از روستا‌های استان خراسان جنوبی است و تاریخچه آن به پیش از اسلام بازمی‌گردد. توبافی یا حوله‌بافی روستای خراشاد یکی از مهم‌ترین صنایع دستی استان خراسان جنوبی است. تقریباً همه بانوان به شغل بافندگی مشغول هستند. حتی بانوان دانشجو یا شاغل نیز در ایام تعطیل بافندگی می‌کنند.

سال ۱۳۹۷ به روایت صنایع دستی

گذشته از ثبت‌های جهانی، صنایع دستی کشور که در سال‌های اخیر بستر تولد کوچک‌ترین فرزند خانواده جشنواره‌های فجر بود؛ سال 97 شاهد ۳ ساله شدن این فرزند بود. یعنی سومین جشنواره صنایع دستی فجر همچون ۲ سال گذشته در خانه هنرمندان برگزار شد تا بار دیگر ظرفیت‌ها و توانایی‌های فعالان صنایع دستی کشور را به رخ بازدیدکنندگانش بکشد.

علی‌اصغر مونسان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم اختتامیه سومین جشنواره فجرصنایع دستی گفت: خوشحالم که جشنواره صنایع دستی فجر به سومین ایستگاه خود رسیده و امیدوارم سال آینده شاهد برگزاری چهارمین جشنواره صنایع دستی فجر باشیم.

سال ۱۳۹۷ به روایت صنایع دستی


وی افزود: جشنواره صنایع دستی فجر رفته رفته به پختگی لازم می‌رسد و از این رو دبیرخانه دائمی این جشنواره و سایت دریافت آثار هنری به زودی ایجاد خواهد شد. از امروز به بعد قصد داریم با مجامع بین المللی با ترجمه صحیح متون صنایع دستی ارتباط برقرار کنیم و در این خصوص از اندیشمندان و استادان این حوزه استفاده خواهیم کرد و از صاحب نظران علوم انسانی برای همکاری در این جشنواره درخواست همکاری می‌کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار کرد: این امید را داریم که جشنواره صنایع دستی فجر با استاندارد سازی، استفاده از جدیدترین روش‌های برگزاری جشنواره و با اتکا به گنج‌های پنهان صنایع دستی در کشور به یک جشنواره بین المللی تبدیل شود و همه کشور‌ها افتخار کنند که آثارشان در این جشنواره به نمایش در آید و حتی بتوانیم در شورای جهانی صنایع دستی دارای مقام کرسی ریاست شویم.


انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار