به مناسبت سالروز وفات ام المصائب (س) بخوانید؛

شرح مختصری از زندگی زینب کبری (س)/ عقیله بنی‌هاشم چگونه و در کجا وفات یافت؟

همزمان با سالروز وفات حضرت زینب (س)، در گزارش زیر شرح مختصری از زندگی ایشان را بخوانید.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، حضرت زینب کبرى (س) در روز پنجم جمادى الاول سال پنجم هجرى قمرى در شهر مدینه به دنیا آمد. بر اساس روایات متعدد، نامگذاری حضرت زینب (س)، توسط پیامبر اسلام (ص) صورت گرفت. گفته شده است که جبرئیل از سوی خداوند این نام را به پیامبر (ص) رسانده است. کلمه‌ «زینب» از دو بخش «زین» یعنی زینت و «اَب» یعنی پدر ترکیب یافته است و زینب یعنی زینت بابا.

کنیه گرامی شان ام الحسن و ام کلثوم و القاب آن حضرت عبارتند از: عالمه غیر معلمه، نائبة الزهرا، نائبة الحسین، ملیکة النساء، عقیلة النساء، عدیلة الخامس من اهل الکساء، شریکة الشهداء، سیدة العقایل، سرابیها، سلالة الولایة، سقیقة الحسن، عقیلة خدر الرسالة، ولیدة الفصاحة، رفیعة الولایة، البلیغة، الفصیحة، الکاملة، عابدة آل علی، صدیقة الصغری، موثقة، عقیلة الطالبین، فاضلة، معصومة الصغری، قرینة النوائب، محبوبة المصطفی، قرة عین مرتضی، صابرة محتسب، شریکة الحسین، بطلة کربلا، عظیمة بلواها، عقیلة قریش، باکیه، سلیلة الزهرا، عقیلة جلیلة، امرأة عاقله، محدثه، راضیة بالقدر و القضاء وحیدة، شجاعة، زاهدة، عامله و...

مرقد اصلی حضرت زینب (س) در کجاست؟

حضرت زینب (س) را به سبب سختی‌های بسیاری که در زندگی دید (درگذشت جدش پیامبر (ص)، درگذشت و سختی‌های مادرش، شهادت پدرش امیرالمؤمنین (ع)، شهادت برادرش امام مجتبی (ع)، فاجعه کربلا و شهادت برادرش امام حسین (ع) و دو فرزندش و دیگر بستگان و سایر شهدا، و به اسارت رفتن در کوفه و شام) ام المصائب نیز لقب داده‌اند.


بیشتر بخوانید: اگر بخواهیم حضرت زینب(س) را بشناسیم باید امام علی(ع) را بشناسیم / وقتی امام حسین(ع) از عقیله بنی هاشم التماس دعا دارد


ویژگی‌ها، فضایل و مناقب حضرت زینب (س)

سخنان و خطبه‌های حضرت زینب (س) در کوفه و همچنین در دربار یزید که همراه با استناد به آیات قرآن بود، بیانگر دانش اوست. این حضرت احادیثی از حضرت علی (ع) و مادرش حضرت زهرا (س) نقل کرده است. محمّد بن عمرو، عطاء بن سائب، فاطمه بنت الحسین و دیگران از وی حدیث نقل کرده‌اند. زینب هنگام حضور امیرالمؤمنین (ع) در کوفه برای زنان آنجا تفسیر قرآن ارائه می‌داد.

سخنوری ایشان برای شنوندگان یادآور خطبه‌های پدرش امیرالمؤمنین (ع) بوده است. سخنانش در کوفه و مجلس یزید و نیز گفتگو‌های ایشان با عبیدالله بن زیاد، بی‌شباهت به خطبه‌های امام علی (ع) و خطبه فدکیه مادرش زهرا (س) نیست. حضرت زینب کبری (س) شب‌ها به عبادت می‌پرداختند و در دوران زندگی، هیچ‌گاه تهجّد را ترک نکرد. آن چنان به عبادت اشتغال ورزید که ملقّب به «عابده آل علی» شد.

مرقد اصلی حضرت زینب (س) در کجاست؟

اما حضرت زینب (س) با توجه به واقعه عاشورا و مصائبی که در طول سال‌های زندگیشان تجربه کردند، به عنوان اسطوره صبر و مقاومت مشهور شدند و در روز عاشورا، هنگام دیدن پیکر خونین برادرش چنین گفت: «بار خدایا! این اندک قربانی و کشته در راه خودت را از ما (خاندان پیامبر) بپذیر.»

ایشان بار‌ها جان امام سجّاد (ع) را از مرگ نجات داد؛ از جمله در مجلس ابن زیاد، پس از احتجاج امام سجاد (ع) با ابن زیاد، ایشان دستور کشتن امام را صادر کرد. در این هنگام حضرت زینب (س) دست در گردن فرزند برادر انداخت و فرمود: «تا زنده‌ام، نخواهم گذاشت او را بکشید.»


بیشتر بخوانید: زندگینامه حضرت زینب (س) / درسی که همسایه‌ی یهودی از حضرت زینب (س) گرفت


وفات و مرقد حضرت زینب (س)

در تاریخ وفات و مدفن حضرت زینب (س) اختلاف است. همانطور که در تاریخ ولادت و وفات برخی از ائمه هم اختلاف است. در هر حال به احتمال قوی آن حضرت در پانزدهم رجب سال ۶۲ هجری رحلت نمود و به نقل از کتاب "اخبارالزینبیات" در مصر خانه مسلمة بن مخلد الانصاری دفن گردید و عده کثیری از مورخین این خبر را قبول دارند و گروهی می‌گویند: زینب مدفون در شام، زینب صغری است. چنانچه روی سنگ قبرش ترسیم شده است و زینب کبری در مصر از دنیا رفت.

بنابر اینکه ولادت زینب (س) در سال ششم هجری باشد و تاریخ وفات پیامبر اکرم (ص) در سال یازدهم؛ زینب بیش از پنج سال با پیامبر نبوده است و این مدت زمان، کافی است که او از اصحاب پیامبر اسلام به شمار آید. بر این مبنا کسانی که شرح حال اصحاب پیامبر اسلام را نوشته اند، نام زینب را زینت‌بخش کتاب خود ساخته‌اند.

مرقد اصلی حضرت زینب (س) در کجاست؟

پس از حضور در شام و خطابه های قرّا در دربار معاویه، حضرت زینب (س) به مدینه بازگشتند و تمام وقایع عاشورا و اسارت جماعت نِسوان را برای همه بیان کردند و پیام‌آور عاشورا شدند. به همین دلیل عمرو بن سعید اشرق که از سوی بنی‌امیه به عنوان حاکم مدینه منصوب شده بود، از حضور حضرت (س) در مدینه احساس خطر کرد و از ایشان خواست تا در شهری دیگر ساکن شوند، به همین سبب حضرت زینب (س) که یک سال هم از شهادت برادرش نگذشته بود، به ناچار همراه دختران امام حسین (ع) به شام بازگشتند و در ۱۵ رجب سال ۶۲ هجری قمری به دیگر شهدای کربلای ملحق شدند.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
الهام
۰۴:۰۲ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
لبیک یا زینب کبری(س).....
United Arab Emirates
ناشناس
۰۹:۱۱ ۰۲ فروردين ۱۳۹۸
درود سلام بی انتها خداوند به حضرت زینب س ع
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۰۶:۵۴ ۰۲ فروردين ۱۳۹۸
سلام برجمیع شهدای کربلا و زینب کبری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۱ ۰۲ فروردين ۱۳۹۸
یا حضرت زینب(س)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۰۸ ۰۲ فروردين ۱۳۹۸
السلام علیک یا عقیله بنی هاشم یا زینب کبری.
France
ناشناس
۲۲:۲۷ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
السلام علیک یا( نائبه ُالزهرا)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۲ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
جانم به فدات یازینب .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۰ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
السلام علیک یا حضرت زینب (س)
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
التماس دعا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۶ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
السلام علیک یا بنی هاشم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۰:۱۶ ۰۱ فروردين ۱۳۹۸
یا زینب کبری (س)