کشف ۹۸ اثر تاریخی در شهرستان آباده

سرپرست هیات باستان شناسی آباده گفت: ۹۸ اثر تاریخی متعلق به دوره‌های پیش از تاریخ تا دوره اسلامی در آباده کشف شد.

علیرضا ابوالاحرار سرپرست هیات باستان شناسی آباده در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، گفت: تعداد ۹۸ اثر تاریخی متعلق به دوره‌های پیش از تاریخ تا دوره اسلامی شناسایی شد که از آن‌ها می‌توان به محوطه‌های رو باز و پناهگاه سنگی متعلق به دوره پارینه سنگی میانه، استقرارگاه‌های پیش از تاریخ، تپه و محوطه‌های دوره هخامنشی، استودان و تدفین‌های سنگ لاشه دوره اشکانی و ساسانی، محوطه، قلعه و تپه‌های دوره ساسانی و اسلامی، کاروانسرا‌های دوره اسلامی، بافت تاریخی و خانه‌های دوره قاجار اشاره کرد.

وی افزود: شهرستان آباده واقع در شمال استان فارس با هدف کشف و شناسایی محوطه‌های باستانی و مطالعه چشم انداز فرهنگی و در راستای تکمیل نقشه باستان شناسی کشور بررسی و از نظر باستان شناسی شناسایی شد.

ابوالاحرار با بیان اینکه هیات بررسی باستان شناسی شهرستان آباده با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کار خود را آغاز کرد، ادامه داد: شهرستان آباده از نظر جغرافیای سیاسی شامل بخش مرکزی و دهستان‌های بهمن، خسرو وشیرین، ایزدخواست، بیدک و سورمق است. این باستان شناس اظهار داشت: آباده تنوع منحصر به فردی از لحاظ آب و هوایی، جغرافیایی و چشم انداز طبیعی است.

وی تصریح کرد: با توجه به قرارگرفتن قسمت‌هایی از این شهرستان در دامنه ارتفاعات دنا و وجود چشمه سار‌های فراوان در این منطقه که سرچشمه رود کر (یکی از مهمترین رودخانه‌های فارس) است قابلیت‌های فراوانی برای استقرار در دوره‌های مختلف فرهنگی وجود دارد.

وی افزود: از سوی دیگر در بخش شرقی به علت قرار گرفتن در مجاورت کویر مرکزی ایران از سبک و شرایط استقراری مناطق حاشیه کویر تاثیر گرفته است.

سرپرست هیات باستان شناسی گفت: علاوه بر این قرار گرفتن شهرستان آباده در مسیر ارتباطی شمال به جنوب کشور و وجود کاروانسرا‌های متعدد در این مسیر بیانگر اهمیت این شهرستان در زمینه تجارت و داد و ستد در ادوار مختلف تاریخی و اسلامی است.

ابوالاحرار گفت: در این بررسی پیمایشی علاوه بر شناسایی مجدد برخی آثار فرهنگی و استقرارگاه‌ها و تعیین دقیق موقعیت مکانی و مختصات جغرافیایی آنها، آثار متعدد جدیدی از دوره پیش از تاریخ تا دوره اسلامی نیز شناسایی شد.

وی اظهار داشت: ویژگی‌های تاریخی به استناد کاوش‌های باستان‌شناسی پیشینه سکونت در محدوده فعلی شهرستان آباده به هزاره اول قبل از میلاد بر می‌گردد. در دوره ساسانیان آثار بجا مانده همانند قلعه باستانی ایزدخواست و قصر بهرام در سورمق شواهد مطمئنی از شکوفائی فرهنگ و تمدن در این گستره جغرافیایی است.

در دوره صفویه و ابتدای حکومت زندیه هم‌زمان با حضور شاه اسماعیل سوم شهر آباده در مسیر جدیدی از پیدایش ویژگی‌های شهرنشینی قرار گرفته و اولین ساخت و ساز‌ها با جلوه گاه‌های یک شهر شرقی در آباده ایجاد شد.

شهرستان آباده در ۲۷۵ کیلومتری شمال شیراز است.
انتهای پیام/م

کشف ۹۸ اثر تاریخی در  آباده

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.