یکی از سنت‌های حسنه و نیکوی ایام ماه مبارک صیام، پهن شدن سفره‌های با برکت افطاری است که در مناطق مختلف از دیرباز رونق دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، افطاری دادن در ماه مبارک رمضان سنتی زیبا و خدا پسندانه است، سنتی که این روز‌ها در جای جای کشور رونق گرفته است.

غروب ماه رمضان، صدای ربنا و سفره‌ای که پهن می‌شود تا بهانه باشد برای یک دورهمی.

یادم میاد که تا همین چند سال پیش بوی آشی که مادر خونه برای افطار تدارک می‌دید توی خونه و حیاط می‌پیچید.

چند عدد خرما و پنیر در کنار چای تازه دم، بوی نان و سبزی تازه، ساده بود، اما دل اهالی خانه از یک دورهمی صمیمی خوش بود.

از سادگی تا تجملات

حاج سعید از روز‌هایی برام می‌گوید که با چه شوق و اشتیاقی روزه می‌گرفتیم و منتظر بودیم تا فقط صدای اذان در خانه بپیچد و میهمانان دور سفره جمع شوند و آن‌ها را ببینم.

او از لذتی که برای افطاری و دورهم بودن داشت گفت: با خواهرم که تقریبا همسن هستیم زمانی که کودک بودیم هر دو روزه می‌گرفتیم و برای رسیدن به ساعت افطار لحظه شماری می‌کردیم.

از سادگی تا تجملات

حاج سعید ادامه داد: در آن زمان افطاری دادن یک لذت دیگری داشت که الان کم فروغ شده است، مثلا یادم می‌آید که مادرم وقتی برای افطار مهمان دعوت می‌کرد خودش دست به کار می‌شد و من و خواهرم به همراه پدر خانه آستین‌ها را بالا می‌زدیم و کمک حال مادر می‌شدیم.

حاج سعید وسط یادآوری خاطرات کودکی اش یه آهی می‌کشد و دوباره می‌گوید، یادش بخیر عجب روز‌هایی بود، در حیاط کل فامیل با بچه هایشان می‌آمدند تا برای چند ساعت هم که شده به بهانه افطار دورهم باشیم.

او ادامه داد: در این گونه مراسم‌ها از درد هم آگاه می‌شدیم و اگر کاری از دستمان بر می‌آمد انجام می‌دادیم، اما اکنون فضای مجازی و گوشی‌های همراه دیگر فرصتی برای دورهم بودن خانواده‌ها نگذاشته است.

حرف‌های شیرین حاج سعید که مرا مبهوت خودش کرده بود یاد این انداخت که چه خاطره‌ای از لحظه‌های ناب افطار و ماه رمضان الان در ذهن بچه‌های امروزی حک شده است؟

افطاری ساده بهانه‌ای برای یک دورهمی صمیمانه

حجت الاسلام والمسلمین بیگ محمدی کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ،گفت: گاه میهمانی حتی با یک لیوان چای و خرما هم پر برکت‌تر از هر ضیافتی است.

وی افزود: فرصت نیکی اندوختن در این ماه خیلی‌ها را بر آن داشته تا با خرما و تکه‌ای نان و پنیر میزبان روزه داران باشند.

کارشناس مذهبی در ادامه به برگزاری افطاری‌های ساده در برخی از منازل و حتی مساجد استان زنجان اشاره کرد و گفت: در تمام نقاط مسلمان نشین سفره‌های افطاری گسترده شده است و مومنین و مستمندان روزه دار از این سفره‌های پر برکت متنعم می‌شوند.

حجت الاسلام والمسلمین بیگ محمدی خاطر نشان کرد: زیبایی سفره‌های افطار که نظر هر کسی را می‌تواند جلب کند سادگی اش می‌باشد و این که در عین سادگی کسانی از این خوان نعمت برخوردار می‌شوند که مستمند و نیازمند هستند.

کشیده شدن پای تجملات به سفره‌های افطاری

چند سالی است که میز‌های آماده و چیده شده در هتل‌ها و رستوران‌های شهر جای خودش را به سفره‌های ساده در خانه‌ها داده است.

به یکی از سالن‌های پذیرایی زنجان سری زدم تا از نزدیک جویای این تغییر سبک زندگی شوم.

چند ساعت قبل از افطار میز‌ها چیده می‌شود و میهمانان یکی پس از دیگری خودرو‌های خود را در گوشه‌ای از رستوران پارک می‌کنند و با استقبال میزبان مراسم برای اطعام دور میز می‌نشینند.

از سادگی تا تجملات

جالب آن که اینجا خود میزبان هم میهمان است.

خانم حسینی مدیر داخلی این سالن در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، گفت: سالن ما برای ۳۰ روز ماه رمضان به صورت کامل رزرو شده است.

از سادگی تا تجملات

وی افزود: این روز‌ها دیگر کمتر کسی می‌توان پیدا کرد که مراسم افطاری را در خانه اش برگزار می‌کند چرا که با گذشت زمان مردم به سمتی سوق پیدا می‌کنند که کمتر در منزل افطاری بدهند.

حسینی افزود: ما هر شب پذیرای ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر از روزه داران هستیم و برخی اوقات هم برای رزرو می‌آیند که ما به خاطر تکمیل ظرفیت نمی‌توانیم قبول کنیم.

وی گفت: ما برای جلوگیری از تجملات اشرافی و اسراف تلاش می‌کنیم تا مشتری هایمان با یک الی دو نوع غذا از میهمان هایشان پذیرایی کنند چرا که بیشتر از این باعث اسراف در همه‌ی موارد می‌شود.

از سادگی تا تجملات

صاحب رستوران نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، به آپارتمان نشینی و تغییر سبک زندگی اشاره کرد و گفت: فضای کوچک آپارتمان‌ها دیگر ظرفیت پذیرایی از تعداد زیاد میهمانان را از مردم سلب کرده است و آنان برای مراسم‌های خود مجبور هستند تا این گونه میهمانی‌های خود را در سالن‌ها برگزار کنند.

از سادگی تا تجملات

وی ادامه داد: استفاده از ظرفیت سالن‌های پذیرایی و رستوران‌ها در این ایام باعث می‌شود تا میزبان کمتر به رنج و زحمت بیافتد و هم در وقتشان صرفه جویی می‌شود.

حالا ما چه بخواهیم و چه نخواهیم تجملات وارد دنیای ما شده است و بیش از پیش در زندگی ما خودنمایی می‌کند.

یکی از میهمانانی که در مراسم افطاری این سالن دعوت شده بود در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، گفت: بر اثر چشم و هم چشمی خانواده‌ها آداب و رسوم زیبای ما ایرانیان روز به روز کم فروغ‌تر می‌شود.

از سادگی تا تجملات

وی افزود: یکی از دلایلی که تجملات وارد زندگی ما شده تغییر سبک زندگیمان است و این ما هستیم که نباید آیین‌های مذهبی خود را فراموش کنیم و برای حفظ این آداب باید تلاش کنیم.

یکی دیگر از میهمانان نیز گفت: در مراسم‌هایی که همراه با تجملات است می توان اسراف و بریز و بپاش‌های فراوانی را دید.

از سادگی تا تجملات

او ادامه داد: می‌توان هزینه مراسم‌های افطاری را به افراد مستمند و نیازمند داد تا با یک تیر دو نشان زد، هم ثواب و اجر اخروی دارد و هم دل روزه دار نیازمندی را شاد کرده ایم.

رنگ باختن سفره‌های ساده در میان تجمل گرایی

دکتر مصطفی جعفری عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، گفت: پیروی از این گونه اشرافی گرایی‌ها از باور‌های ناصحیح و نادرست ناشی می‌شود.

از سادگی تا تجملات

وی افزود: وقتی انسان به شناخت کامل خود دست پیدا نکند برای جبران این موضوع به مسائل اجتماعی کم اهمیت‌تر و ناسالم‌تر روی می‌آمورد.

جعفری به ضرر و زیان‌هایی که تجملات به فرد، خانواده و جامعه وارد می‌کند نیز اشاره کرد و افزود: در اکثر رستوران‌ها و سالن‌های پذیرایی می‌توان مشاهده کرد که چه مقدار غذا دور ریز می‌شود و این موضوع ضربه‌ای برای اقتصاد کشور است.

به گفته این مقام مسئول برای جلوگیری از اسراف و دوری از هر گونه گناه در ماه مبارک لازم است تا با تشخیص نیاز واقعی اقدام به کار خیر افطاری دادن کنیم.

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان خاطر نشان کرد: با افزایش دانش، تجربه، افزایش غنای درون و خلوص نیت می‌توان صفا را به ظاهر ترجیح داد.

وی گفت: برای رونق سفره‌های ساده و کم هزینه و دور از چشم و هم چشمی باید از ظرفیت مسئولین فرهنگی جامعه، مربیان، اساتید و کسانی که محبوبیت، اثرگذاری و پذیرش الگوی رفتاری آنان در جامعه بیشتر است استفاده کرد.

ماه رمضان فرصتی مغتنم برای اطعام نیازمندان است

حجت الاسلام و المسلمین رجبی مشاور و کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان ، با بیان این که تمامی احکام موجود در دین مبین اسلام بر اساس یک هدفی شکل گرفته است گفت: در دین ما به احسان و اطعام نیازمندان در همه‌ی ماه‌ها به ویژه در ماه مبارک رمضان تاکید فراوان شده است.

از سادگی تا تجملات

وی افزود: کسانی که نیازمند هستند باید برای اطعام در اولویت قرار بگیرند.

این کارشناس مذهبی به برگزاری مراسم‌های افطاری در تالار‌ها و رستوران‌ها نیز اشاره کرد و گفت: با ورود تجملات به سفره‌های افطاری قطعا کسانی که مستحق اطعام هستند نمی‌توانند از این خوان رحمت و برکت بهره‌مند شوند.

حجت الاسلام و المسلمین رجبی در این گونه مراسم‌هایی که با اسراف و صرفا برای چشم و هم چشمی برگزار می‌شود، هدفی که حکم شرعی داشته است گم می‌شود.

وی افزود: فرقی نمی‌کند که افطاری هایمان را در خانه یا در تالار و سالن‌های پذیرایی برگزار کنیم، چون آنچه که مهم است این است که افراد نیازمند و فقیر از این سفره پربرکت متنعم شوند.

حجت الاسلام و المسلمین رجبی با اشاره به این که در برخی از نقاط کشور، روزه داران غذا و بسته‌های حمایتی را در بین نیازمندان پخش می‌کنند گفت: این هم یک سنت نیکو و پسندیده‌ای است که باید برای رونق و ترویج آن تلاش کرد.

از سادگی تا تجملات

و، اما نکته‌ای که در پایان می‌توان به آن اشاره کرد این است که افطاری دادن می تواند بهانه‌ای باشد برای دورهم بودن و تقویت صله ارحام و همچنین دستگیری از مستمندان وظیفه‌ی هر انسانی است که در این ماه مبارک باید بدان عمل کند، پس چه زیباست تا این رسوم به نیکویی به جای آورده شود.

انتهای پیام / ک
گزارش کبری اسلامی

برچسب ها: رمضان 98 ، رمضان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.