گزارش/

گرانفروشی برنج در سایه سکوت دستگاه‌های نظارتی/ ممنوعیت واردات، بهانه‌ای برای افزایش قیمت برنج است

بسیاری از مسئولان بر این باورند که با توجه به میزان مناسب واردات برنج در ماه‌های اخیر و رشد تولید داخل، کمبودی در توزیع وجود ندارد و تنها در سایه سکوت دستگاه های متولی، قیمت برنج با نوساناتی در بازار روبه‌روست.

گرانفروشی برنج در سایه سکوت دستگاه‌های نظارتی/ ممنوعیت واردات بهانه‌ای برای افزایش قیمت برنج/ سودجویان در بازار همچنان می‌تازند/قیمت واقعی هر کیلو برنج ۲۰ هزار تومانبه گزارش خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر چه بنابر تصمیم مسئولان ذی‌ربط قرار بود امسال محدودیت و ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت لغو شود، اما معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت اعلام کرده که تا پایان فصل برداشت به منظور کمک به تولید داخل و حمایت از شالیکاران شمال کشور به هیچ عنوان مجوز ثبت سفارش و واردات را نخواهیم داد وهمین امر بهانه‌ای شد تا قیمت برنج در بازار با نوساناتی روبه‌رو شود.

بررسی‌ها از سطح بازار نشان می‌دهد که قیمت برنج ایرانی و خارجی در هفته‌های قبل با نوسانات ۱۰ تا ۱۵ درصدی در بازار روبه‌رو شد و هر یک از فروشندگان دلایل خاصی را برای این گرانی‌ها مطرح کردند و همواره از افزایش چشمگیر قیمت برنج ایرانی به بالای ۳۰ هزار تومان همزمان با ورود محصول نو به بازار خبر دادند؛ در حالی که رئیس نظام صنفی کشاورزی معتقد است که براساس آنالیز هزینه‌های تولید، هر کیلو برنج نباید با نرخ بیش از ۲۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه شود و در شرایط فعلی تنها در سایه کمبود نظارت دستگاه‌های متولی، سودجویان اقدام به عرضه با نرخ‌های غیر واقعی در بازار می‌کنند.

محمد آقاطاهر رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی اذعان می‌کند در هفته‌های قبل قیمت برنج ایرانی و خارجی به سبب ممنوعیت واردات و ترخیص نشدن برنج‌های مانده در گمرکات کشور ۸ تا ۱۰ درصد رشد داشته است که با عرضه برنج‌های نو در بازار انتظار می‌رود که قیمت با روند نزولی در بازار روبه‌رو شود.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین وضعیت تولید و واردات برنج و تاثیر ممنوعیت واردات در فصل برداشت بر روند قیمت در بازار با خبر شویم:

ممنوعیت واردات بهانه سودجویان برای افزایش قیمت/عرضه برنج نو با نرخ بالای ۳۰ هزار تومان کذب است

محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی، با انتقاد از گرانی قیمت برنج ایرانی به بهانه ممنوعیت واردات تا پایان فصل برداشت اظهار کرد: براساس مکانیزم کلی، قیمت محصولات کشاورزی از جمله برنج تابع نظام عرضه و تقاضاست به طوری که با ازدیاد عرضه قیمت محصول در بازار کاهش و با کمبود عرضه قیمت افزایش می‌یابد و هیچ ارتباطی به ممنوعیت واردات ندارد.

وی افزود: با توجه به فصل برداشت، عرضه برنج‌های نو و برنج‌های مانده در انبار مربوط به سال گذشته، کمبودی وجود ندارد که قیمت آن دستخوش نوساناتی در بازار قرار گیرد.

ملک زاده ادامه داد: بنابر اعلام معاون بازرگانی وزارت صمت، ثبت سفارش و واردات برنج تا پایان فصل برداشت محصول داخل در کشور ممنوع است که همین امر موجب شده برخی از واردکنندگان به بهانه عدم ثبت سفارش، موضوع گرانی و کمبود برنج خارجی و تاثیر گذاری آن در برنج داخل را مطرح کنند.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت را سیاست حمایتی از تولید داخل دانست و گفت: تمامی دولت‌ها برای کمک به تولیدکنندگان داخل سعی می‌کنند از واردات در فصل برداشت محصول داخل جلوگیری کنند تا مشکلی در فروش تولید داخل ایجاد نشود.

به گفته وی، اگر واردات برنج به سهولت در فصل برداشت انجام شود، قیمت محصول داخل به حدی اُفت می‌کند که حتی جوابگوی هزینه‌های تولید نخواهد بود، به همین دلیل مسئولان وزارت صمت به سبب نگرانی از آینده بازار و حمایت از شالیکاران شمال کشور این ممنوعیت را اعمال کردند.

ملک زاده با اشاره به اینکه کمبود برنج خارجی به معنای جهش چشمگیر برنج داخل نیست، بیان کرد: با وجود تورم بالای بخش کشاورزی و افزایش چند برابری هزینه‌های تولید، قیمت برنج همانند دیگر محصولات کشاورزی نسبت به مدت مشابه سال قبل نوساناتی داشته است، اما این امر بدان معنا نیست که قیمت برنج ایرانی در سایه کمبود برنج خارجی بی رویه افزایش یابد.

رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی ادامه داد: اگر چه برخی واردکنندگان به سبب دریافت مجوز واردات، اظهاراتی مبنی بر افزایش قیمت برنج ایرانی به بالای ۳۰ هزار تومان را مطرح می‌کنند، اما این موضوع واقعیت ندارد و به سهولت دستگاه‌های نظارتی با اعمال نظارت‌های بیشتر می‌توانند از نوسانات بی رویه قیمت در بازار جلوگیری کنند.


بیشتر بخوانید: نقش کمرنگ احیای وزارت بازرگانی بر کنترل قیمت اقلام اساسی/ مافیای واردات بیدار شدند


وی عرضه برنج نو با قیمت‌های بالای ۳۰ هزار تومان در بازار را تکذیب کرد و گفت: براساس آنالیز هزینه‌های تولید و احتساب کرایه حمل و نقل، سود تولیدکننده و فروشنده هر کیلو برنج ایرانی نباید با نرخ بالای ۲۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه شود و چنانچه برنج با قیمت‌های بالای ۲۰ هزار تومان در بازار توزیع شود، بدون تردید افرادی به دنبال آزادسازی واردات هستند تا بتوانند به تولید داخل ضربه مهلک بزنند.

ملک زاده با اشاره به دلایل گرانی عرضه برنج در چند مغازه موجود در یک خیابان گفت: در سایه نبود نظارت صحیح و کنترل بر بازار، برخی افراد سودجو برنج را با نرخ‌هایی بالایی در بازار عرضه می‌کنند، در حالیکه این افراد با نرخ‌های پایینی محصول را از کشاورز خریداری کرده و به سبب احتکار و بهانه‌های مختلف نظیر کمبود با سود‌های چندبرابری محصول را در بازار به فروش می‌رسانند که این موضوع هیچ ارتباطی به تولیدکننده ندارد و در خصوص بسیاری از محصولات کشاورزی صادق است. به عنوان مثال هم اکنون کشاورزان هر کیلو گوجه سر مزرعه را با التماس با نرخ ۶۰۰ تومان به دلال و واسطه می‌فروشند، در حالی که کمتر از ۴ تا ۵ هزار تومان این محصول به دست مصرف کننده نمی‌رسد که فاصله چشمگیر قیمت از مزرعه تا سفره بیانگر نبود نظارت مسئولان بر بازار است.

ضعف عملکرد دستگاه های نظارتی عامل اصلی تفاوت قیمت برنج در شمال با تهران

جمیل علی زاده شایق دبیر انجمن برنج کشور در گفت و گو با خبرنگارصنعت، تجارت و کشاورزی، تولید برنج از لحاظ کمی و کیفی در ۱۰ سال گذشته را بی سابقه دانست و گفت: با توجه به شرایط مساعد بارندگی، ذخیره سازی مناسب آب در استان‌های گیلان، مازندران و غرب گلستان و آفتاب بسیار مناسب در فصل تابستان، تولید برنج از وضعیت مناسبی نسبت به سال‌های قبل برخوردار است.

وی از افزایش حداقل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزارتنی برنج نسبت به سال‌های قبل خبر داد و افزود: برآورد‌های اولیه حاکی از آن است که تولید برنج از مرز ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کمتر نخواهد بود چرا که اراضی شالیزاری که در سال‌های ۹۵ تا ۹۷ به سبب خشکسالی و کم آبی برنج کاشت نشده بود، امسال به زیر کشت رفتند.

علی زاده شایق با اشاره به اینکه امسال به سبب شرایط مساعد آبی، سطح زیر کشت برنج از مرز ۶۰۰ هزار هکتار فراتر رفته است، بیان کرد: ذخیره سازی مناسب آب پشت سد‌ها بیش از سال‌های گذشته بدان معناست که تولید برنج در مقایسه با سال‌های قبل از شرایط مساعدی برخوردار است.

دبیر انجمن برنج کشور با اشاره به اینکه قیمت‌های فعلی برنج در سطح بازار ارتباطی به نرخ تمام شده ندارد، گفت: هم اکنون با کیفیت‌ترین برنج با یک الی ۲ درصد خرده و بدون ناخالصی در استان‌های شمالی از رشت تا گرگان از سقف ۲۰ هزار تومان بیشتر نیست، در حالیکه در سایر استان‌ها علی رغم افزایش درصد خرده برنج به ۷ تا ۸ درصد و اختلاط بخشی از برنج‌های خارجی، قیمت به شدت بالاست به گونه‌ای در مراکز فروش تهران قیمت در مناطق مختلف شمال، جنوب، مرکز و ... با یکدیگر متفاوت است.

وی با انتقاد از عدم حمایت دولت از کشت برنج در کشور افزود: با توجه به کم کاری دولتی‌ها، نه تنها هزینه تولید کاهش نداشته، بلکه به سبب عدم حمایت از تولیدکنندگان ماشین آلات داخل و واردات ماشین آلات خارجی با ارز بالا افزایش داشته است که در این زمینه کشاورز مقصر نیست، چرا که آن‌ها مجبور به جایگزین کردن کارگر به جای ماشین هستند که بدین ترتیب افزایش هزینه‌های کارگری یکی از دلایل چشمگیر هزینه‌های تولید به شمار می‌رود.

دبیر انجمن برنج یکی از عوامل اصلی تفاوت قیمت برنج ایرانی در شمال با تهران را ناشی از عملکرد ضعیف دستگاه‌های نظارتی اعلام کرد.

وزارت جهاد مسئول جلوگیری از اختلاط برنج های داخلی با خارجی است

محمد علی شاعری سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگارصنعت، تجارت و کشاورزی، با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه برنج خارجی وجود ندارد، اظهار کرد: اگر مسئولان تنظیم بازار در امر عرضه مدیریت کافی داشته باشند و از طریق شبکه‌های توزیع، برنج‌های شناسایی شده در انبار‌ها را عرضه کنند، کمبودی در توزیع برنج‌های خارجی نخواهیم داشت که بتواند بر نوسان قیمت در بازار دامن بزند.

وی افزود: اگرچه عوامل واسطه و دلال با احتکار محصول در انبار‌ها به دنبال افزایش قیمت برنج در بازار هستند، اما مسئولان ذی ربط انبار‌های برنج را شناسایی کردند و هم اکنون در حال توزیع این برنج‌ها در سطح بازار هستند.

شاعری با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی در تنظیم بازار برنج مسئولیتی ندارد، بیان کرد: از ابتدای مرداد امسال مسائل مربوط به تنظیم بازار محصولات کشاورزی از جمله برنج به وزارت صمت واگذار شد، اما وزارت جهاد کشاورزی همچنان مسئول کنترل کیفی برنج است و با کمک دستگاه‌های دیگر کنترل کیفی برنج‌های داخل را باید در دستور کار خود قرار دهد تا هویت برنج شمال مخدوش نشود.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: دولت در اوایل امسال و اواخر سال گذشته مقادیر زیادی برنج از کشور‌های مختلف وارد کرد که هم اکنون در انبار نگه داری و بتدریج وارد می‌شود که با این وجود نگرانی در خصوص کمبود و نوسان قیمت برنج در بازار نداریم.

به گفته وی، بخشی از برنج‌های وارداتی پس از اختلاط با تولید داخل با نرخ‌های بسیار بالایی در بازار عرضه می‌شود که مسئولیت این کار بر عهده وزارت جهاد و وزارت صمت است چرا که اگر هر یک از این سازمان‌ها با اعمال کنترل بر سطح بازار به درستی به وظایف خود عمل کنند و با متخلفان برخورد جدی داشته باشند، شاهد چنین تخلفاتی در سطح بازار نیستیم.

شاعری در پایان با انتقاد از اظهار نظر برخی فروشندگان مبنی بر افزایش چشمگیر قیمت برنج ایرانی در ماه‌های آتی گفت: با توجه به شرایط مساعد تولید و میزان واردات در ماه‌های اخیر، برخی افراد با بیان چنین اظهاراتی به دنبال سود‌های کاذب از سطح بازار هستند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۰:۵۶ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
سلام. مادامی که ارز آزاد نشده است، برای رونق تولید، باید واردات کالا هایی که در داخل تولید می شوند، ممنوع باشد.
ارز آزاد => رونق کشاورزی => مهاجرت معکوس.
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۸ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
صادر برنج ایران که نیاز مردم است کار بدیه
واردات هم خوبه
Iran (Islamic Republic of)
ا
۲۳:۲۴ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
به نظر اگه دولت واردات برنج رو با قید نرخ ارز آزاد و نه دولتی آزاد کنه و مابه التفاوت یارانه واردات برنج رو یا به صورت کوپنی یا یارانه به مردم بده ؛ هم سو استفاده کمتر میشه و هم مردم و هم کشاورزان راضی تر خواهند شد.بازار هم به ثباتی نسبی دست خواهد یافت!
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۲۰:۰۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
همون اول گفتم // هر کالایی که وارداتش ممنوع بشه // تولید کننده داخلی خون مردم را تو شیشه میکنن
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۲ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
صادر برنج ایران که نیاز مردم است کار بدیه
واردات هم خوبه
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۲۰:۰۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۶ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
تنها راهش اینه که برنج ایرانی نخرید بزارید ..بمونه رو دستشون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۰ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
واردات برنج را ازاد کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
ما که پولش رو نداریم برنج ایرانی بخریم جلوای واردات برنج هم که گرفتید کاش فکر اقشار ضعیف بودید
Iran (Islamic Republic of)
عابد کاظمی
۱۳:۲۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
به نظر می رسد نگارنده مقاله اطلاعات خود رو از دوستانی جمع آوری کردند که اطلاعات دقیقی ندارند من فرزند یک کشاورز هستم درصورت تمایل حاضرم یا دوستان صحبت کنم.چگونگی محاسبه قیمت برنج بسیار مهم است اینکه دوستان چگونه به این اعداد رسیدند بسیار حایز اهمیت است.دوست عزیز نگارنده شما کدام طرف هستید واردات بی رویه و افسار گریخته یا رونق تولید دوست عزیز نگارنده ای کاش راجع خودروها . گوست قرمزو لبنیات و .....هم تحقیق میکزدید و این گونه بی پروا می نگاشتید.
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۱۳:۲۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
حتما با شما تماس می گیردم و اطلاعات راجع به قیمت و نظر شما راجع به قیمت گذاری اشتباه مسئولان گرفته خواهد شد.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۳:۱۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
برنج نخرید ارزان میشود به خاطر بارندگی های اخیر اکثر کشاورزان خوزستان برنج کاشتن حتی تو اهواز هم برنج کاشتن روستایه دغدغه برنج زیر ۱۰ هزارتومان هم خواهد رسید یا علی
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۱۳:۱۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
نظر مسئولان ذی ربط همین است که به سبب افزایش تولید نباید نوسان چندانی در قیمت داشته باشیم، اما متاسفانه سودجویی دلالان و عوامل واسطه است که همیشه باعث بر هم زدن نظم بازار می شود.
Iran (Islamic Republic of)
منصور
۲۰:۰۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
برنج نخریم / نون نخریم / روغن نخریم / رب گوجه نخریم / مرغ نخریم / گوشت نخریم .......... // پس .... چی بخریم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
من یه کشاورز تولید کننده برنج ام تو مازندران بابل بخش لاله آباد روستای بالا احمد چالپی / قیمت برنج تو شالی کوبی 16000 هزار تومان - چرا 200 کیلومتر اون طرف تر تو تهران باید باشه 30000 هزار تومان ای بی انصاف چرا اینقدر از ما ارزان می خرید / مسئولین محترم اینقدر تو سر ما برنج کارها نزنید که بگید گرونه جاوی گرانفروشی در بازار تهران رو بگیرید
Germany
ناشناس
۱۴:۰۱ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
تو هم چی ارزان هم نمی فروشی .به خاطر شما اقلیت برنج کار یه اکثریت برنج خور خارجی را محدود کردند ووارد نمی کنند که تو به سود برسی کلا نمی صرفه همون ویلاسازی کن .من بازنشسته از کجا بیارم برنج ایرانی کیلو 20 تومن بخرم حداقل ده ساله هندی مصرف می کنم چرا چون کشاورز هم وطن من بلد نیست بهره وری کنه وهزینه تولید تو ایران بالا رفته !!!
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۶ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
صادر برنج ایران که نیاز مردم است کار بدیه
واردات هم خوبه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
در روزگاری که قیمت همه چیز سر به فلک کشیده باید برای کشاورز هم صرفه اقتصادی باشد و اگر برنج کمتر از 20 هزار تومان باشد کشت برنج بخاطر هزینه های هنگفت کاشت و داشت و برداشت به صرفه نیست
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۱۰:۰۸ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
البته مسئولان می گویند با احتساب تمامی هزینه های تولید و تورم بخش کشاورزی خرید برنج با نرخ 10 تا 13 هزار تومان از کشاورزان منطقی است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۷ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
مگه بر بازار نظارت می شه ؟
مدیر پایگاه باشگاه خبرنگاران جوان
۰۹:۴۷ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
مسئولان نظام صنفی کشاورزی و دبیر انجمن برنج معتقدند که ضعف در نظارت ها عامل اصلی اختلاف قیمت از مبدا تا تهران و سایر استان ها و بسیاری از سودجویی های دیگر همچون اختلاط است، چرا که بهترین برنج در شمال بدون اختلاط تنها با یک الی 2 درصد خرده در مغازه ها 20 هزار تومان است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۷ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
ای بابا
من که شمالیم و خودم برنج تولید میکنم الان دارم برنج و به قیمت حدود 16800 تا 17هزار تومان به تاجر میفروشم با چه فرمولی میشه 30 تومن؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
hamed
۰۸:۴۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
فکر دستمزد کارگرا باشید با دو ملیون نمیشه خانواده نگه داشت اگر کاری صورت نگیرد هر روز شاهد بالا رفتن فساد در مملکت خواهید بود
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۸:۱۳ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
دیگه حنا شون رنگی نداره تمام این گرونی ها نتیجه عمدی کارا های مسولین..عمدا میزارن گرون بشه بعد میگن وارد کنیم ارزون میشه ..حالا وارد کننده کیه ؟ خودشون ... یا ..مردم دیگه چیکار کنن..؟
United States of America
ناشناس
۱۲:۴۷ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
Iran (Islamic Republic of)
Abc
۰۸:۱۳ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
یک خیانت بزرگتر با کلید خوردن مرکز صادرات برنج در حق مردم، محیط زیست و نسل آینده رخ داده است. زمانی که حدود نصف برنج مورد نیاز کشور وارداتی است صحبت از صادرات برنج هیچ جنبه مثبتی در ذهن به وجود نمی آورد. اگر همین روند در مورد برنج ادمه یابد در سالهای آینده در وسط کویر هم چاه های عمیق حفر کرده و برنج کشت خواهد شد و بدتر از همه برنج به دست آمده از آب کمیاب ایرانی خوراک کشورهای دیگر خواهد شد. در نتیجه بعد از چند دهه کل برنج مورد نیاز ایران باید از خارج وارد شود.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۸:۰۶ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
وقتی برنج خودمون کیلو 28000 تومان دیگه چه انتظاری دارین که مردم نرن دنبال برنج هندی 75000 تومان که دوبسته بگیرن راحت بشن این وسط سلامتی رو روش چشم ببندن ف چاره ای ندارن بعد کجای این اسلام هستش
United States of America
ناشناس
۱۴:۱۲ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
برنج هندی با برنج ایرانی فرقی ندارن
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۰۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
داداش من اون ۷۵۰۰ که میگی با دلار ۴۲۰۰ وارد میشه. یعنی کیلویی ۱.۷ دلار . به خدا دولت اگه کیلویی ۱.۷ دلار به کشاورز ایرانی بده. اونوقت شما میتونی با ۷۵۰۰ برنج طارم بخوری.
حقیقت اینه که دولت نمیتونه دلار ۴۲۰۰ به تاجر بده برا واردات . حالا کشاورز رو بهونه کرده.
چطور ۴ سال پیش که کشاورزان برای برنج مشتری نداشتند و همه کارخونه ها پر برنج بود ، دولت محدودیت واردات نمی‌گذاشت.ولی الان حامی کشاورز شده.
Iran (Islamic Republic of)
اسماعیلی
۰۷:۵۸ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
آقا من کشاورزم کجا برنج بالای 30 هزار تومان بود !؟ برنج تو مازندران 15 الی 16 تومان قیمتشه برید جلوی دلال رو بگیرید که برنج 15 تومانی رو از کشاورز میخره و توسوپر مارکتهای تهران با 100% سود 30 تومان می فروشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۵۵ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
ما قادر نیستیم برنج ایرانی بخریم بذارید برنج خارجی بخریم چرا دولت به گرانی برنج دامن می زند.
Iran (Islamic Republic of)
ع
۱۵:۱۱ ۰۲ مهر ۱۳۹۸
دقیقا همینطوره اوضاع جیب و درامد مردم خوب نیست
United States of America
ناشناس
۱۲:۳۸ ۰۳ مهر ۱۳۹۸
برنج ایران را صادر نکنید تا ارزان بشه
صادر برنج ایران که نیاز مردم است کار بدیه
واردات هم خوبه
آخرین اخبار