مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس:

حال دومین دریاچه بزرگ کشور خوب است/ آبگیری ۴۰ درصدی دریاچه بختگان

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس از آبگیری برخی تالاب‌های استان فارس در بارندگی‌های اخیر خبر داد.

حمید ظهرابی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، با بیان اینکه دریاچه بختگان در حفظ بوم ساختار و محیط زیست شهرستان‌های اطراف تأثیر بسزایی دارد، اظهار کرد: این دریاچه در سال‌های گذشته کاملاً خشک بود اما امسال بر اثر بارندگی‌های اخیر و رهاسازی ۴۰ میلیون مترمکعب حقابه از سد درودزن  ، حدود ۴۰ درصد آبگیری شد که این میزان با توجه به خشکسالی‌های مداوم پارسال بسیار مناسب است.

او با بیان اینکه مهمترین تالاب استان فارس و دومین دریاچه بزرگ کشور، دریاچه و تالاب بختگان است، افزود: این تالاب در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست فارس با بیان اینکه وضعیت دریاچه طشک نیز خوب است و حدود ۳۰ درصد آبگیری شده، ادامه داد: با توجه به خشکسالی‌های چند سال گذشته ورود این میزان آب تا این موقع از سال به دریاچه امیدوار کننده است.

حمید ظهرابی گفت: این در حالی است که نقشه‌های ماهواره‌ای ۴ ماه قبل این ۲ تالاب از آبگیری یک هزار و ۲۰۰ هکتاری تالاب طشک و همچنین آبگیری صفر درصدی تالاب بختگان حکایت می‌کند.

او اضافه کرد: تالاب کمجان نیز با حدود ۴ هزار هکتار وسعت، حدود ۷۰ درصد آبگیری شده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس با بیان اینکه در زمان خشکی دریاچه، حجم آب صفر بوده است، تصریح کرد: با اندازه گیری دبی آب ورودی در زمان رهاسازی ۴۲ میلیون مترمکعب، تقریباً ۲۰ میلیون مترمکعب به دریاچه رسید و البته بعد از آن بارندگی‌های خوبی اتفاق افتاده که میزان آب دریاچه بسیار بیشتر از آن زمان است.

او گفت: با این میزان آبگیری نمی‌توان گفت که دریاچه بختگان به طور کامل احیاء شده و البته عبارت پرآب نیز عبارت مناسبی نیست، ولی احیای این تالاب و زنده کردن خدمات اکوسیستمی که می‌تواند برای مردم ایجاد کند از اهداف و اولویت‌های محیط زیست بوده و احیای تالاب بختگان به معنی احیای مناطق و شهرستان‌های همجوار این دریاچه است.

حمید ظهرابی با بیان اینکه جوامع محلی و کشاورزان، از ذینفعان اصلی تالاب هستند، ادامه داد: وجود اکوسیستم ارزشمند تالاب‌های طشک و بختگان و نقش موثر این تالاب‌ها به ویژه حفظ تنوع زیستی و ذخایر ژنی، کنترل کردن سیلاب‌های ویرانگر، تأمین آب برای کشاورزی، آشامیدن و از همه مهم‌تر نقش این تالاب‌ها در سلامت روانی و تأمین معیشت جوامع پیرامونی بسیار حائز اهمیت است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس تصریح کرد: تالاب‌های طشک، بختگان و کمجان از مهم‌ترین تالاب‌های کشور محسوب می‌شوند که بین چند شهرستان خرامه، استهبان، نی ریز و بخشی از ارسنجان واقع و در کنوانسیون رامسر نیز ثبت شده اند.

او با بیان اینکه این تالاب‌ها زمانی وظیفه تامین رطوبت زمین‌های کشاورزی و همچنین ایجاد تعادل بین آب‌های زیرزمینی و سطحی را برعهده داشتند، افزود: طی سال‌های اخیر کارکرد این تالاب‌ها مختل و ما شاهد شور شدن، افت آب‌های زیرزمینی و پیشروی شوری به سمت زمین‌های کشاورزی بوده ایم و حتی انجیرستان‌هایی که سالیان سال به صورت دیم شکل گرفته بود، نیز دچار بحران شده اند که با حیات دوباره دریاچه می‌توان امید به عبور از بحران را داشته باشیم.

حمید ظهرابی تاکید کرد: همانطور که گفته شد یکی از مهمترین کارکرد‌های تالاب، سلامت روانی برای انسان‌ها بویژه جوامع محلی و حاشیه نشینان تالاب‌ها است و خوشحالی مردم بخش کربال در زمان رهاسازی آب از سد درودزن که بخش اندکی از حق آبه تالاب مذکور بوده بیان کننده این موضوع بود و در حدود ۱۰ روزی که آب رودخانه کر در این منطقه جاری بود، شور و شعف وصف ناپذیری را به مردم این نواحی هدیه کرد.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس با بیان اینکه امسال با توجه به بارش‌های مناسب، وضعیت برخی از تالاب‌های استان بهبود پیدا کرد، ادامه داد: دریاچه مهارلو هم‌اکنون حدود ۷۰ درصد آبگیری شده است، در حالی که طبق نقشه‌های ماهواره‌ای آبگیری این تالاب در دو ماه قبل فقط ۱۲۰ هکتار و در واقع ۱.۷۵ درصد بوده است.

او بیان کرد: دریاچه مهارلو از کانون‌های جذب گردشگران در شیراز است که با آبگیری آن، رونق خود را باز می‌یابد.

حمید ظهرابی تصریح کرد: تالاب هیرم با مساحت ۸ هزار هکتار که در ۶۰ کیلومتری شمال شرق شهرستان لار، در جنوب استان و در مجاورت روستای هیرم واقع شده، رشد ۸۰ درصدی داشته است.

او با بیان اینکه تالاب هرم و کاریان نیز با وسعت ۱۰ هزار هکتار در ۱۰۰ کیلومتری شهرستان لار، ۴۰ درصد نسبت به پارسال افزایش داشته است، اضافه کرد: این تالاب‌ها و تالاب بختگان با آبگیری که داشته اند از مقاصد گردشگری علاقمندان طبیعت هستند.

مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس افزود: با وجود اینکه طی چند مدت اخیر بارش‌های خوبی در سطح استان داشته ایم، دو دریاچه کافتر و پریشان همچنان خشک، و دریاچه ارژن نیز حدود ۲۰ درصد به صورت سطحی آبگیری شده است.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار