از ورزش تا گردشگری با اسب های اصیل عرب

خوزستان قطب پرورش اسب اصیل عرب، کهن‌ترین و تنها نژاد تقریبا خالص این گونه است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان، اسب عرب در امتداد بین النهرین، عراق، سوریه، قسمت‌هایی از ایران و شبه جزیره عربستان وجود دارد. برخی نیز این نژاد را به چهار هزار و ۵۰۰ سال پیش مرتبط می‌دانند که از خاورمیانه و نواحی بیابانی یا نیمه بیابانی این منطقه آمده است.

آبادان نیز از شهر‌هایی است که نخستین باشگاه حرفه‌ای پرورش اسب در آن راه اندازی شد و این باشگاه عمری برابر با پالایشگاه آبادان دارد.

به موازات پرورش اسب، میدان سوارکاری آبادان نیز همانند دیگر امکانات این شهر قدمت و فعالیت بسیار داشته و مسابقات کورس اسب دوانی زیادی در این میدان برگزار می‌شده است. همچنین این میدان محلی برای نگهداری اسب‌ها بوده است.

تولید و پرورش اسب مسابقه در آبادان

علاقه مندی مردم بومی این منطقه به اسب سبب شده آبادان تبدیل به قطب بزرگ سوارکاری در ایران شود.

توجه به رشته سوارکاری در آبادان

سوارکاری از رشته‌هایی است که در چند دهه اخیر مورد توجه آبادانی‌ها قرار گرفته، با این وجود می‌توان آن را از کهن‌ترین ورزش‌ها به شمار آورد، این ورزش امروزه نه تنها به عنوان یک رقابت سالم و مفید، بلکه به عنوان سرگرمی و به منظور گذراندن اوقات فراغت مورد توجه قرار گرفته است.

پرورش اسب‌های مسابقه در آبادان

در حد فاصل شهر‌های خرمشهر و آبادان میدان اسب سواری قرار دارد، مکانی قدیمی که از استاندارد‌های خوبی برخوردار است.

میدان مسابقه در دشتی بزرگ و در مجاورت فرودگاه و باشگاه اسب سواری شرکت نفت قرار دارد، محلی باز و وسیع که دور تا دور آن را به وسیله فنس جدا کرده اند.

یکی از مالکان اسب در آبادان گفت: منطقه آزاد اروند از امکانات بالایی برای پرورش اسب برخوردار است و در این زمینه با وجود ۱۵ باشگاه سوارکاری توانسته در زمینه‌های پرورش و نگهداری و البته برگزاری مسابقات، فرصت شغلی ایجاد کند.

تولید و پرورش اسب مسابقه در آبادان

او با اشاره به علاقمندی شهروندان آبادانی به پرورش اسب افزود: متاسفانه هزینه نگهداری و درمان اسب در باشگاه‌ها بسیار گران است.

منسوخی، رئیس هیات اسب سواری شهرستان خرمشهر در گفت وگو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان، گفت: در هر باشگاه اسب سواری بستگی به بزرگی و کوچکی آن باشگاه، ۱۵ تا ۳۰ نفر بطور مستقیم و ۴۵ نفر نیز به صورت غیرمستقیم فعالیت می‌کنند.

او افزود: هزینه بزرگ کردن هر کره اسب با توجه به ماده و نر بودن آن سالیانه ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است.

احمدرضا ضرغامی، مدیرکل ورزش و جوانان منطقه آزاد اروند نیز در گفت و گو با خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از آبادان، گفت:  پیست سوارکاری این شهرستان، اولین پیست گرد با استاندارد جهانی در کشور به شمار می‌رود که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

او با اشاره به ظرفیت‌های آبادان در رشته سوارکاری گفت: این شهرستان ظرفیت لازم برای میزبانی مسابقات بین المللی سوارکاری را دارد.

مدیرکل ورزش و جوانان منطقه آزاد اروند تصریح کرد: منطقه آزاد اروند هم امکانات مطلوبی را برای پرورش اسب مسابقه مهیا کرده است.

صادرات اسب مسابقه ای

به علت مشکلات دامپزشکی و قرنطینه، صادرات سرنخ کور صنعت اسب در کشور بود، اما در سال ۹۸ با انعقاد تفاهم نامه‌ای با اتحادیه اروپا و ترکیه، صادرات اسب از ایران آغاز شد و اولین اسب مسابقه، حدود ۹ هزار دلار برای کشور ارزآوری کرد.

تولید و پرورش اسب مسابقه در آبادان

رئیس هیات اسب سواری خرمشهر با بیان اینکه یزد اولین استانی بوده است که اسب اصیل عرب را از آبادان خریداری کرده است، گفت: رفسنجان، تهران و کرج نیز به ترتیب شهر‌هایی هستند که از این شهر اسب خریداری می کنند.

مشخصات اسب اصیل عرب

اسب اصیل بدون نقص است و خصوصیات آن در حالت او نمایان است.  اسب اصیل باید خصوصیات ویژه خود را نشان دهد به طوری که به محض دیدن آن بیننده بتواند بگوید که این یک اسب اصیل است.

اسب‌های عرب رنگ‌های مختلف دارند. هیچ رنگی به رنگ دیگری در داوری ارجحیت ندارد. پوست اسب باید نازک باشد و اسبی که هیجان زده یا تمرین کرده باشد رگ هایش به سرعت نمایان می‌شود. مو‌ها باید ظریف و لطیف و پا‌ها نسبتاً تمیز باشند. این‌ها بخشی از معیار‌های امتیازدهی توسط داوران برای انتخاب اسب زیبا است.

اسب اصیل عرب، اسبچه خزر، ترکمن، کرد و دره شوری، از نژاد‌های اسب ایرانی بشمار می‌روند.

ابعاد گردشگری و صنعتی پرورش اسب

بطور میانگین با کسر هزینه‌ها سالیانه هر باشگاه حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان درآمد دارد که نشان از این صنعت پرسود ورزشی دارد.

منسوخی رئیس هیئت اسب سواری خرمشهر در بخش دیگری گفت: بعد دیگر پرورش اسب بعد گردشگری و صنعتی آن است که با گسترش باشگاه‌های متعدد خصوصی و یا حتی دولتی در منطقه آزاد اروند افراد علاقه مند می‌توانند در این مکان‌ها حضور پیدا کنند و لحظات مفرحی را بگذرانند.

تولید و پرورش اسب مسابقه در آبادان

رییس هیات سوارکاری خرمشهر گفت: صنعت اسب در دنیا همواره یکی از صنایع درآمدزا بوده و افراد زیادی به نگهداری و پرورش اسب مشغول هستند.

درآمد سرشار رشته اسب دوانی بر اقتصاد کشور‌ها

اسبدوانی از پر رونق‌ترین ورزش‌ها در آمریکا، انگلستان، استرالیا و امارات به شمار می‌رود و سالانه مسابقات زیادی در تمامی فصول در این کشور‌ها برگزار می‌شود که برگزاری این مسابقات، گردشگران زیادی را به خود جلب کرده می کند.

مسابقات سالیانه کنتاکی و بریدر کاپ، دو رویداد مهم اسبدوانی است که به صورت سالانه در آمریکا برگزار می‌شود. صنعت اسب در استرالیا نیز از جایگاه ویژه و اصالت خوبی برخوردار است، شهر ملبورن از دیدگاه ورزشی بسیار فعال است و بزرگترین مسابقات اسبدوانی استرالیا با نام ملبورن کاپ در این شهر برگزار می‌شود.

انگلیس نیز دارای دانشگاهی مجزا در زمینه علوم صنعت اسب می‌باشد که به صورت بسیار تخصصی در این زمینه فعالیت می‌کند و از این جمله می‌توان به کالج دانکستر انگلستان اشاره کرد.

عمر ورزش اسب سواری و توسعه آن به شکل حرفه ایی در منطقه خلیج فارس به خصوص در میان کشور‌های عربی همسایه، تقریبا به یک دهه اخیر باز می‌گردد.

تولید و پرورش اسب مسابقه در آبادان

 

مسابقات سوارکاری در ایران

مسابقات سوارکاری در ایران نیز برگزار می‌شود، استان گلستان و منطقه ترکمن صحرا از توانمندترین مقاصد گردشگری ورزشی کشور در زمینه برگزاری مسابقات اسب دوانی با سه پیست بین المللی و ملی می‌باشد و طرفداران زیادی در منطقه داشته و از توانمندی‌ها و جاذبه‌های مهم گردشگری ورزشی استان گلستان جهت توسعه گردشگری ورزشی و جذب تعداد زیادی گردشگر محسوب می‌شود.

در منطقه آزاد اروند نیز سالانه مسابقات متنوع سوارکاری برگزار می‌شود.

پرورش اسب اصیل عرب در شهر‌های اهواز، دزفول، سوسنگرد، شادگان، دشت آزادگان و آبادان در حال اجرا است.

۵ هزار نفر در ۳۰۰ باشگاه اسب سواری در کشور بطور مستقیم و غیرمستقیم فعال هستند که استان‌های تهران، خوزستان، گلستان، یزد و خراسان شمالی بیشترین آمار را در این زمینه دارند.

 

گزارش از هدی دریس

انتهای پیام/ د

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.