حال ذخایر اقلام اساسی چگونه است؟/مهم ترین وزارتخانه همچنان بی وزیر!

در چند روز اخیر اخبار زیادی مبنی بر کاهش واردات اقلام اساسی و مواد اولیه در این حوزه به گوش رسیده است.

 به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، مدت زیادی از روز‌های ورود ویروس کرونا به دنیا و مواجهه با کمبود‌های عجیب و غریب نمی‌گذرد. کمبود‌هایی که گاهی شامل اقلام اساسی هم می‌شد و در صورت ادامه دار شدن می‌توانست به معنای مطلق کلمه‌ قحطی باشد، اما یک تفکر درست از این موضوع جلوگیری کرد، تفکری که مسئولان کشور آن را ذخیره استراتژیک می‌نامیدند.

ذخیره استراتژیک، اندوخته‌ای از اقلام اساسی است که در شرایط مطلوب نگهداری و در شرایط خاص در بازار عرضه می‌شود تا از بروز کمبود، افزایش ناگهانی تقاضا، افزایش بی دلیل قیمت‌ها و سایر مشکلات احتمالی جلوگیری کند.

شرایط خاص امروز کشور‌ها و فشار وارده از طرف دشمنان که حتی تامین اقلام اساسی را تحت تاثیر قرار می‌دهد این استراتژی را به وجود آورد؛ استراتژی که از بسیاری از آزمون‌ها سربلند بیرون آمد، اما چند وقتی است کم‌تر به آن توجه می‌شود.

از گوشه کنار بخش‌های تامین و تولید اقلام اساسی کشور زمزمه‌هایی از کاهش این ذخایر به گوش می‌رسد. هفته های گذشته دو شرکت بزرگ تولید روغن کشور در بخش اطلاعیه‌های TSE خود از کاهش ذخایر روغن خام و اختلال در روند تولید خبر دادند. حتی یکی از این شرکت ها از احتمال توقف تولید خبر داد و اعلام کرد که ذخایر شرکت برای یک هفته کافی خواهد بود.

اخطار برای کمبود اقلام اساسی/ از کاهش واردات تا توقف تولید

اخطار برای کمبود اقلام اساسی/ از کاهش واردات تا توقف تولید

بنا بر اطلاعات ارائه شده در صفحه TSE این شرکت، هنوز این مشکلات رفع نشده و تا این لحظه خبری مبنی بر آغاز مجدد فرایند تولید به دست ما نرسیده است. بنا بر متن اطلاعیه‌های ارائه شده تنها دلیل افت تیراژ تولید این کارخانجات کاهش واردات روغن خام و تامین نامناسب مواد اولیه بوده است.

در همین بازه زمانی تصاویری از اسکله‌های تخلیه اقلام اساسی به دست خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان رسید که نشان می‌داد بر خلاف حالت معمول، اسکله‌هایی که همیشه پر از کشتی بود، خالی مانده و خبری از ورود و تخلیه بار نیست. فردی که این فیلم را ضبط کرده بیان می‌کند که این اسکله برای سال‌ها محل تخلیه اقلام اساسی و فله‌ای بوده است، اما حالا چند مدتی است که خبری از تخلیه بار در آن نیست.

چرخه مصرف و واردات این اقلام به صورت مداوم در جریان بوده است؛ قطع واردات در حالی اتفاق افتاده است که میزان مصرف نه تنها کاهش نداشته، بلکه روند همیشگی خود را طی کرده و در نهایت این به کاهش چشمگیر میزان ذخایر استراتژیک منجر خواهد شد.

در کنار این اتفاقات، با شکایت‌های تعدادی از وارد کنندگان اقلام اساسی مواجه شدیم که خبر از بروز مشکلات جدی در واردات اقلام اساسی می‌دادند. تا چند هفته پیش هم کم و بیش مشکلاتی در ترخیص اقلام اساسی وجود داشت که آن را به گردن ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی می‌انداختند. 

اختلال در واردات اقلام اساسی

یکی از وارد کنندگان اقلام اساسی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اختلالاتی که در ترخیص کالا‌ها وجود دارد گفت: هیچ وارد کننده‌ای علاقه به ماندن بارش در گمرک ندارد حتی در شرایط فعلی که ارز دولتی از این اقلام حذف شده و قصد ترخیص کالا‌ها با ارز نیمایی را داریم، اما باز هم ترخیص کالا انجام نشده است.

او با اشاره به نیاز بازار داخلی و مجوز‌های کسب شده از وزارت صمت برای واردات این اقلام گفت: بخش عمده‌ای از نیاز کشور به اقلام اساسی از طریق واردات تامین می‌شود و اخیرا مشکلات از قبل هم بیشتر شده است. برخی مسئولان انباشت کالا‌ها در گمرکات را گردن وارد کنندگان می‌اندازند، اما هیچ وارد کننده‌ای به دپو شدن کالاهایش ندارد. برخی از اقلامی که امروز در مرز‌ها مانده‌اند احتمال خرابی دارند و ممکن است با این دست دست کردن‌ها دیگر قابل استفاده نباشند.

مدرس خیابانی: لیست تأخیر تأمین کالا‌ها به صفر رسید

این در حالی است که سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت مدعی شده است چرخه تولید کشور متوقف نشده و گفت: شرکت بازرگانی دولتی ایران با ذخایر راهبردی خود، لیست تأخیر تأمین کالا‌ها را به صفر رسانده است، این در حالی است که باید همواره در راستای به روز رسانی این ذخایر عمل شده و آن را تقویت کرد.

او با بیان اینکه نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت در بانک مرکزی مستقر شده تا بتوان به موقع ارز مورد نیاز واردات کالا‌های اساسی و نهاده‌های مورد نیاز تولید را تأمین کرد، تصریح کرد: در حوزه حفظ ذخایر کالا‌های اساسی نیز دولت بر اساس یک استراتژی مشخص پیش خواهد رفت و بر اساس برنامه ریزی‌های صورت گرفته، هیچ خللی در تأمین کالا‌های مورد نیاز مردم در بازار صورت نخواهد گرفت.

اختلال در بازار  اقلام اساسی و سکوت شرکت بازرگانی دولتی

در چند روز اخیر نشانه‌هایی از بروز این کمبودها در بازار دیده شده است. بسیاری از کارشناسان کمیاب شدن و افزایش قیمت شکر و اختلالات  موجود در بازار نهاده‌های دامی را ناشی از این بی‌توجهی‌ها می‌دانند. برای پی‌گیری این موضوع حدود دو هفته در انتظار مصاحبه با مسئولان شرکت بازرگانی دولتی بودیم اما در نهایت این بخش دولتی به عنوان متولی اصلی کشور در تامین اقلام اساسی حاضر به پاسخگویی نشد. این سکوت رسانه‌ای می‌تواند مهر تاییدی بر شواهد فوق باشد.

کنار هم قرار دادن این ماجراها، اخطاری از جنس کمبود اقلام اساسی به ما می‌دهد. دوران وزارت رضا رحمانی جدا از تمام اشکالات و انتقاداتی که به آن وارد بود یک ویژگی مثبت و پررنگ داشت؛ ذخیره استراتژیک که در بسیاری از فشار‌های اقتصادی موج افزایش قیمت را کنترل کرد یا در دوران کرونا و با افزایش چشمگیر تقاضا که تمام کشور‌های دنیا با معنای واقعی قحطی مواجه شدند از بروز کمبود‌های احتمالی جلوگیری کرد.

شواهد و اتفاقات اخیر نشان می‌دهد که سرپرست جدید این وزارت‌خانه آنچنان که باید به حفظ ذخایر استراتژیک علاقه‌ای ندارد.

با توجه به شرایط خاصی که کشور ما در آن قرار دارد بروز هر اتفاقی ممکن است به اختلال در سیستم تهیه و توزیع اقلام اساسی منجر شود؛ ذخایر استراتژیک حفاظی برای کنترل این اتفاقات بود و بی‌توجهی به آن ممکن است اولین شوک اقتصادی در کشور را به یک فاجعه تبدیل کند.

نکته جالب اینکه هفته گذشته نیز جلسه ستاد تنظیم بازار و رصد بازار نیز برگزار نشده و تاکنون که دوشنبه و زمان برگزاری جلسات هفتگی این ستاد است نیز خبری بر این مبنا نیست. آن هم در این ایام به این مهمی!

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
الان در کشور 20 میلیون تحصیلکرده جوان داریم که حدود 5 میلیون آنها را جذب کرده اید و حدود 10 میلیون فاقد شغل اند و نیز به علت وارداتی که همین دولتی ها برای جبران کسری بودجه!! انجام می دهند فرصت تولید و اشتغال ندارند. شما اگه واقعا می خواهید با فساد مبارزه کنید باید بی‌رودربایستی با این مورد مقابله کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
بله. کشور دو دسته شده. دسته ای که با تکیه قوانین!! از امکانات کشور بهره مندند و دسته ای که به آنها حتی اجازه داشتن شغل و تشکیل زندگی داده نمی شود. دسته اول کسانی اند که به حقوق دیگران بی ملاحظه اند و این امر را ارزش می دانند و حتی مرجع رسیدگی و نیز وضع قانون و اجرای قانون همین دسته اول اند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
مشکل اصلی صادرات مواد خام است. اگر جلوی این کار گرفته شود، تولید در کشور به ارزش تبدیل می شود و نه پشت میزنشینی و کار دولتی
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۱۲:۵۹ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
یه بخش قابل توجه این مشکل هم مربوط به واردکنندگان است . دارن بازی در میارن و عمدا ترخیص کالاشون را با تاخیر انجام میدن تا اجناس در بازار گران شود و گرانی ها را گردن حذف ارز دولتی بیاندازند تا دولت را مجبور کنند دوباره ارز رانتی به آنها بدهد . به قولی هم از آخور بخورند و هم از توبره . وگرنه گمرک که همان گمرک است ، چطور تا دیروز با ارز دولتی مشکل ترخیص اینقدر جدی نبود و حالا جدی شد .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
برنج قیمتش سه برابر شده کیسه ای 63 هزار شده 175هزار تومن گوشت گرم که نمیتونستیم بخریم گوشت یخی میخریدم اونم خداروشکر قیمتش دوبرابر شده ماکارونی و رشته دوبرابر شده لبنیات دوی ابر شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
مردم ندارن بخورن پول ندارن این افتخار نیست این گریه داره
Iran (Islamic Republic of)
امید
۱۲:۲۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
اگر تهیه و ذخیره و پخش این اقلام اساسی و استراتژیک رو به افراد آگاه ودلسوز و امین بدهید نه به مافیا و سلطانها مطمئن باشید هیچ مشکلی پیش نمیاد همانند زمان دفاع مقدس که به همه مردم به یک اندازه و مفدار کافی میرسید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۱ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
این موضوع بسیار خطرناک هست تا ثبت سفارش و واردات جدید حداقل ۶ماه طول میکشد.از طرفی چون آمریکا بیمه کشتی های ایرانی را تحریم کرده هیچ کشتی بار به سمت ایران نمی بره.چون بنادر مبدا اجازه پهلو گرفتن کشتی بدون بیمه را نمیدهند.
Iran (Islamic Republic of)
رضااااا
۱۰:۲۴ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
وزرا کارگران ول کردن با جوونا فقط میگن وام به بازنشستگان مسکن به فرهنگیان دادن سهام به بازنشستگان طرف پارتی داشته دوروزه رفته تو پست دولتی ماشین ال 90 خریده خونه دار شده فیش حقوقی داره وام خوب بهش میدن اونوقت یه جوونی میره منطقه صنعتی شرکت با حقوق پایین اونم هر شش ماه یکبار حقوقش میدن اعتراض کنه رییسه پرتش میکنه بیرون دوتا دیگه میاره قانع باشن به کم یا همگی بخوریم یا هیچکس پیرمردا که سنی گذشته دارن مینالن دیگه برسه جوونا نارضایتی ها خیلی بالاست فکری بشه بهتر نیست بجا دادن سهام به بازنشستگان به جوونای که اوله زندگیشونه بدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۵ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
تو ایران کسی کارگرا رو آدم حساب نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۷ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
اقارضازورت به بازنشسته رسید دریافتی بعضی هاشون به حدی کمه که با سیلی صورتشونو سرخ میکنن به جای اون کسایی رو بگین که حقوق نجومی میگیرن و..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۳ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
وضع ذخایر خوب است همه چی هم پیدا میشوی به جز پول که بتونی بری خرید کنی!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۶ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
دولت به جای اینکه گرانی رارفع کنند، هی فرافکنی می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۷ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
چرا ما باید در اقلام اساسی به وارات وابسته باشیم؟ چه کسانی از این کار نفع می برند؟ حالا 50 سال قبل آمریکا خودکفایی کشاورزی را از ما گرفت. حالا چرا وابسته ایم
Iran (Islamic Republic of)
....
۱۰:۲۹ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
مدیونی اگه فکر کنی دلیلش تحریم هست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۱۸ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
خبرتون رو خوندم . خیلی ناراحت شدم که چرا باید همه چیز رو وارد کنیم . روغن ! گندم ! آخه چرا ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۹ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
مجلس چطور؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۴ ۱۳ مرداد ۱۳۹۹
سایت مخابرات کلا ایراد پیدا کرده. قبوض تلفن رو درست نمیزنه اطلاع رسانی کنید مردم فعلا قبض پرداخت نکنن
آخرین اخبار