جولان دلالان در بخش کشاورزی؛

دلالان چگونه درآمد کشاورزان را می بلعند؟

سال هاست تجربه در کشاورزی به کشاورزان ثابت کرده باید از فروش محصول به دلالان و واسطه‌ها خودداری کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مهاباد، یکی از معضلات اساسی کشاورزی در کشور ما، ساختار اشتباه و دلال پرور خرید و فروش محصولات کشاورزی است.
دلالی این روز‌ها در کشور ما تبدیل به یک شغل فراگیر شده و هر فردی که کوچک‌ترین فرصت و ظرفیتی از دلالی در بازار‌های تحت نظر خود شناسایی کند، حتماً پیگیر این کار خواهد بود.

ساختاری که در نهایت باعث می‌شود واسطه‌ها، از یک طرف بدون در نظر گرفتن زحمات یک ساله کشاورز سر زمین و مصائب و مشکلاتی که در این مدت تحمل کرده است، تولیدات او را به پایین‌ترین قیمت خریداری کرده و از طرف دیگر، بدون در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه و قدرت خرید مردم، این تولیدات را به بهای گزاف و ناعادلانه به دست مصرف کننده برسانند.

دلالان چگونه درآمد کشاورزان را می بلعند؟

محصولی که چند سالی است به کام کشاورزان تلخ شده و موجب جولان دلالان در بازار گرم خرید کشاورزی شده است.

علی آقا که هر ساله برای خرید محصولات کشاورزی با قیمت پایین تر به مهاباد سفر می کند و به خبرنگار ما گفت: من سیب زیر درختی را با قیمتی از باغدار‌ها می‌گیرم و با قیمتی کمتر از نرخ دولتی به کارخانه می‌فروشم.

این در حالی است که هزینه تولید یک کیلو سیب زیر درختی در سال برای کشاورز نرخ ۱۲۵۰ تومان تمام می شود.

اما همین آقای دلال این سیب‌ها را با چک مدت دار می‌خرد و بعد از فروش ۴ برابری در بازار یک شبه سودکلانی به جیب می‌زند، با این وضع اگر شما باشید، کدام راه را برای پول در آوردن بر می‌گزینید؟ تولید یا واسطه گری؟ همچنان که شاهدیم قشر جوان علاقه کمتری به تولید در روستا‌ها نشان می‌دهند و تولیدکنندگان روستا را بیشتر پدران و مادران و پدربزرگ‌ها و مادر بزرگ‌های سالخورده و آن هم به دلیل اینکه کار دیگری نمی‌توانند انجام دهند، ادامه می‌دهند.

نبود نظارت برکارخانه‌های صنایع تبدیلی بخش خصوصی و ناهماهنگی بازار عرضه و تقاضا در بازار خرید تضمینی محصولات کشاورزی باعث شده است کشاورزان از روی ناچاری دسترنج محصول یک سال خود را در حاشیه جاده‌ها یا سر زمین زراعتی با نازلترین قیمت به دلالان بفروشند.

در این میان هم کشاورز و هم مصرف کننده نهایی، ضرر کرده اند و تنها کسی که توانسته یک شبه به درآمد بالایی از راه واسطه گری بین این دو دست یابد، دلال بوده است.

جعفر ایمانیان مدیر جهاد کشاورزی مهاباد با اشاره به اینکه حمایت از کشاورزان یک اصل اساسی برای دولت محسوب می‌شود، در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار کرد: کشاورزان با فروش محصول سیب صنعتی و گوجه فرنگی خود به صورت مستقیم به کارخانجات، از فروش محصول به واسطه‌ها خودداری کنند.

دلالان چگونه درآمد کشاورزان را می بلعند؟

این مقام مسئول در مهاباد با بیان اینکه پارسال علیرغم ورود دولت برای خرید حمایتی سیب و گوجه فرنگی، متاسفانه به جهت جولان واسطه‌ها سود خاصی عاید کشاورزان نشد، افزود: برای خرید حمایتی سیب صنعتی با در نظر گرفتن نوسانات نرخ ارز و هزینه تمام شده کنسانتره و نیز حمایت از کشاورز و قطع واسطه گران، قیمت ۱۲۵۰ تومان تعیین شد.


بیشتر بخوانید


ایمانیان اضافه کرد: امسال پیش از شروع خرید سیب درختی نرخ ۱۲۵۰ تومان با حضور مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به عنوان قیمت پایه تعیین شد تا کشاورزان بتوانند با فروش مستقیم محصول به کارخانجات از میدان داری واسطه‌ها برای کسب سود‌های نامتعارف جلوگیری کنند.

مدیر جهاد کشاورزی مهاباد اذعان کرد: انتظار می‌رود که قیمت سیب بر اساس سیستم عرضه و تقاضا و جلوگیری از ورود نامتعارف واسطه‌ها بیش از نرخ حمایتی نیز به فروش برسد.

این مقام مسئول در خصوص گوجه فرنگی نیز گفت: با توجه به اینکه میانگین قیمت این محصول در بازار ۸۵۰ تومان است برای حمایت از کشاورزان با همکاری تعاون روستایی قیمت ۱۰۰۰ تومان برای خرید حمایتی گوجه فرنگی نیز تعیین شد.

تفاوت فاحش قیمت میوه و محصولات کشاورزی در مزرعه و بازار سالیان سال است که نشان دهنده ساختار اشتباه، نابسامانی و جولان دلالان در این حوزه است موضوعی که با توجه به افزایش قیمت میوه‌ها و سایر محصولات کشاورزی، نشان می‌دهد دلالان در این نارضایتی نقش اصلی را دارند و جیب تولید کننده و مصرف کننده را به نفع خود خالی می‌کنند.

تنها ۲۵ درصد سود حاصل از کشت و برداشت محصولات کشاورزی به زارع و کشاورز می‌رسد؛ باید کاری کرد تا بیشترین استفاده از محصولات کشاورزی به کشاورز برسد.زمانی که این معما حل شود کشاورزی جایگاه خود را پیدا خواهد کرد.

کسی نقش واسطه‌ها را در چرخه بازار رسانی منکر نیست، بلکه موثر هم است، یعنی کشاورز به تنهایی نمی‌تواند همه کار‌های از مزرعه تا رسیدن به دست مصرف کننده را به تنهایی انجام دهد، بلکه حلقه واسطی به نام واسطه یا دلال نیز لازم است، اما طی سال‌های گذشته برخی افراد سودجو از این صنف خارج از اصول و ضوابط و بسیار بد عمل کرده اند، به طوری که تمام درآمد کشاورز و باغدار به جیب دلال رفته است.

انتهای پیام / س خ 

گزارش از سپیده خشمن

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا کشاورز
۲۳:۰۳ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
با سلام .شرکت تعاونیها خیلی خوبن اما بوجه خرید ندارند دولت باید بهشون کمک کنه.مثل خرید گندم .ولی باز دلالان حقه بازی میکنن شرکت تعاونیها را خراب میکنن و خانه خود را رو ویرانهای شرکت تعاونیهای روستایی بنا میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۳ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
دلال ودولت ،شما زحمات یک سال زحمت ورنج کشاورز بیچاره که به امید فروش محصول هست . پایمال میکنید .ونونی که کشاورز بیچاره باتلاش میخواهد ببر سر سفره زن وبچه اش. شما دست رنج این بیچارها رو میبلعید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۵ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
راه داره شرکت تعاونی تشکیل دهید البته تو ایران هر کی هر کو هست
Iran (Islamic Republic of)
Mjp
۰۰:۵۸ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
درودبرکسی ک پیگیری کرده این مشکل کشاورزهارو. من خودم باغ انگوردارم دارم بدلال میدم میبوسه هزارتومن انگور عسکری هزینه کارگروچیدنش وسبدهم باخودم وکلی چیزای دیگه.. ک اگه نسبت بهزینه ی چندماه زحمت کشیدنم تو باغ حساب کنیم صدتومن هم آخرش نمیمونه اونوقت یه دلال بی انصاف همین انگورمنومیده قیمت دوبله سوبله.. خداوکیلی الان انگورتومغاره هاکیلوچنده؟؟ حداقل نمیزارن باقیمت پایین بدست مصرف کننده برسه.. انصاف ک ندارندفقط پول دلالیش بگیره وبکم قانع باشه سه تومن روبه هفت تومن میفرو‌شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۳ ۲۰ شهريور ۱۳۹۹
کشاورزبدبختراگذاشتن سرکار
Germany
ناشناس
۲۳:۰۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
هر روستا یک نماینده کشاورزی داشته باشه
دوم باید حمل نقل و قطار و ریل داشته باشیم
سوم توی هر شهر بزرگ و کوچک ایران تعاونی های بزرگ هم برای محصولات کشاورزان هم خرید کم درآمد ها باشه
مثلا هر جمعیت ۴۰ هزار نفر یک تعاونی
دولت هم محصولات رو با گارانتی بخره !
این جوری دست دلال و معافیا قطع میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
سالهاست کشو های دیگد بااستفاده از سیستم حدنگار کشاورزی باتضمین محصول رو میخرن وبرنامه میدن چی بکارن این اقایون مسیول بی لیاقتن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
دلال دولته .کود نهاده های دامی سم .بقیه را برا کشاورز به دلار حساب میکنه.ولی خرید تضمینی به ریال.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۴۵ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
اینا که توجهادکشاورزی بابت چه کاری حقوق می گیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
دلال کیست و به کجا وصله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
امان از دلال
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۸:۱۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
شهرداری باید درکنار شهر که مردم دسترسی داشته باشن محلی راکه حدود حداقل یک هکتار باشه در اختیار داشته باشه کشاورز دراون محصولاتش را خودش جداگانه بفروشه وفردی هم باشه که مسئول وزن کردن باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
کلا دلالان در حال بلعیدن مملکت هستن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۳۴ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
کلا دلالان در حال بلعیدن مملکت هستن
Germany
بهبود
۱۷:۰۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
دوستان اینا همه یه مشت مسخره بازیه سالهاست همه میدونن مشکل کجاست و دلال ها خیلی حق کشاورز رو میخورن ولی هیچوقت کاری نکردن و نخواهند کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
بدبختی اینه که چند دلال دست به دست میشه و هر کدوم خون پدرشون رو از ملت طلب میکنند!

راه حلش خیلی ساده است، همون طور که وزارت بهداشت در هر روستا یک نماینده و ناظر به اسم بهورز دارد که هم آمار گیری روستا را انجام میدهد و هم خدمات بهداشتی ارائه میکند، وزارت کشاورزی هم باید در هر روستا یک نماینده یا کارمند داشته باشد که هم با هماهنگی اداره ی کشاورزی منطقه آمایش کشت محصول درست و مناسب در زمین های روستا انجام شود و هم نظارت به خرید مستقیم محصولات کشاورزی آن روستا داشته باشد و به کمک شورای روستا، دلالان را از توزیع میوه حذف و کمک به راه اندازی و مشاوره برای راه اندازی صنایع تبدیلی و کلاس های آموزشی اصول درست کشاورزی را به صورت مداوم داشته باشند، و همچنین در بحث دامداری هم راهنمایی و سازماندهی مناسب را داشته باشند که این روش بهترین کمک به رونق تولید محصولات کشاورزی کشور و ارزآوری بسیار بالا برای کشور خواهد بود. همان طور که مستحضر هستید ادارات جهاد کشاورزی شهرستان ها در مراکز شهرستان مستقر هستند ولی اکثر کشاورزان روستاها یا مراجعه نمیکنند و یا بی خبر از خدمات جهادکشاورزی هستند.پس بهتر است که وزارت کشاورزی در هر روستا یک نماینده داشته باشد. ماشالا چیزی که زیاده مهندس کشاورزیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
دلالی هم شده آفت تولیدات کشاورزی و این وسط دولت کجا قرار دارد و وظیفه اش چیست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۲ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
سوالهای تکراری بدون حل وراهکار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۹ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
دولت بایدمحصولات کشاورزها را بصورت خرید تضمینی انجام دهد تا دست دلا لان کوتاه شود ، یک کشاورز وقتی محصولش در دستش باد کنه مجبوره مفت به دلالها بفروشد و همیشه خدا بدهکار این اون باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۶ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
درکشورمادلالان همه چیزرامیبلعند
Iran (Islamic Republic of)
علی محرابی لیشتر
۱۵:۲۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
در مورد گندم چه کسی حق کشاورز رو قورت داده؟
Iran (Islamic Republic of)
علی محرابی لیشتر
۱۵:۲۸ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
در مورد گندم چه کسی حق کشاورز رو قورت داده؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۴۰ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
صدور بیست ساله که فقط کار دلالی رونق داشته . کار دوران تجدد دلالی بوده
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۳۱ ۱۹ شهريور ۱۳۹۹
؟ چرا؟