#تولیدبان/

اخذ رتبه مشاوره، نسخه جدید وزارت نفت برای دانش بنیانی ها! / بخشنامه‌ای که فسادزاست

وزارت نفت طی یکسال گذشته، با وضع یکسری مقررات دست و پاگیر، سبب افزایش قیمت خدمات برخی از شرکت‌های دانش بنیان نفتی و به تبع آن افزایش هزینه برای شرکت ملی نفت شده است.

اخذرتبه مشاوره، نسخه جدید وزارت نفت برای دانش بنیانی ها! / بخشنامه‌ای که فسادزاستبه گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، وزارت نفت برخلاف نمایش های تبلیغاتی حمایت از شرکت های دانش بنیان های نفتی، طی یک سال اخیر موانعی را برای این شرکت ها در حوزه خدمات آزمایشگاهی در فعالیت های بالادستی ایجاد کرده است.

مدیر فنی یکی از این شرکت ها، در این باره به خبرنگار تولیدبان باشگاه خبرنگاران جوان گفت: متاسفانه یکی از شرایط ضروری که به تازگی برای حضور در مناقصات شرکت های تابعه وزارت نفت مربوط به خدمات آزمایشگاهی آنالیز مغزه اضافه شده است، داشتن گواهینامه صلاحیت خدمات مشاوره در رشته اکتشاف و استخراج نفت و گاز است.

رواج واسطه گری و فساد در نتیجه صدور یک بخشنامه

وی افزود: تنها پنج شرکت در این زمینه فعال هستند که همگی دانش بنیان اند و فقط یکی از آن ها دارای شرط رتبه می باشد و سایر شرکت ها فاقد شرایط مورد نیاز برای کسب گواهی نامه صلاحیت خدمات مشاوره هستند و اجباری كردن این شرط، بدون اطلاع قبلی و ندادن فرصت كافی به آن ها، به معنای حذف این شركت ها از بستر فعالیت نوآورانه است.

این فارغ التحصیل دانشگاه شریف همچنین بیان کرد: سیاست واگذاری خدمات آزمایشگاهی به شرکت های مشاور خالی از اشکال نیست؛ تا سال گذشته روال طراحی، اجرا و نظارت بر اجرای خدمات آزمایشگاهی بالادستی به گونه ای بود که طراحی به پیشنهاد مشاور و با تایید کارفرما انجام می شد، اجرای آزمایش توسط پیمانکار صورت می گرفت و نظارت بر حسن اجرای آزمایشات توسط مشاور انجام می شد و کارفرما تایید می کرد که اکنون با روال جدید در مرحله اجرا، مجری دیگر پیمانکار نیست بلکه مشاور است و این یعنی طراح، مجری و ناظر یکی می شود و این روند ذاتا فسادزا خواهد بود و کیفیت خدمات آزمایشگاهی را کاهش خواهد داد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر اکثر شرکت های مشاور دارای تجهیزات آزمایشگاهی نیستند بنابراین در عمل انجام آزمایشات نیاز به واگذاری کار به شرکت های ارائه دهنده خدمات آزمایشگاهی است و این یعنی خرید خدمات آزمایشگاهی با واسطه گری انجام می شود که با این شیوه، شرکت خدمات دهنده متضرر می شود و به شرکت ملی نفت و بیت المال هم به دلیل ایجاد هزینه های اضافی و به تبعیت از آن افزایش قیمت ها، ضرر وارد می شود.

پنجره واحد صدور مجوز نهاد ریاست جمهوری

این کارشناس حوزه نفت بیان کرد: پیشنهاد می شود پیش از وضع قوانین و مقررات جدید در حوزه های گوناگون فعالیت شرکت های پیمانکار به خصوص شرکت های دانش بنیان و نوآور، شرایط و اقتضائات این شرکت ها مورد بررسی قرار گیرد. همچنین از قبل مطلع شوند تا فرصت کافی برای کسب صلاحیت های لازم به آنها داده شود.

وی گفت: اکنون با توجه به بخشنامه شدن شرط رتبه برای پیمانکاران خدمات آزمایشگاهی آنالیز مغزه، به عنوان مثال می توان با معاف کردن این شرکت ها از داشتن این شرط در یک بازه زمانی معین، چاره ای کوتاه مدت برای حضور شرکت های دانش بنیان بدون رتبه در مناقصات اندیشیده شود.

این فعال دانش ­بنیان ادامه داد: احراز صلاحیت دانش بنیانی شرکت ها فرآیندی پیچیده و تخصصی از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و می توان گفت که مجوز دانش بنیانی در مقایسه با رتبه مشاوره صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه دارای ارزش یکسان و حتی بالاتری است.

وی افزود: هر دو مرجع صادرکننده رتبه مشاوره و دانش بنیانی زیر مجموعه نهاد ریاست جمهوری هستند و بهتر است این نهاد یک "پنجره واحد صدور مجوز" ایجاد کند تا  مجوز دانش بنیانی برای شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه خدمات آزمایشگاهی بالادستی معادل رتبه مشاوره در نظر گرفته شود و موانع حضور این شرکت ها در مناقصات برداشته شود.

دانش بنیان های نفتی و معضلی به نام AVL

این فارغ التحصیل دانشگاه شریف درباره یکی دیگر از مشکلات شرکت های دانش بنیان نفتی این طور بیان کرد: متاسفانه استانداردها و ملاک های جداگانه ای برای تایید صلاحیت پیمانکاران در شركت های زیر مجموعه وزارت نفت وجود دارد كه بعضاً منجر به برخورد های سلیقه ای و متناقض با پیمانکاران می شود؛ چطور می شود که یک پیمانکار در تعدادی از شركت های زیرمجموعه وزات نفت، دارای صلاحیت و در برخی دیگر فاقد صلاحیت شناخته می شود؟

وی بیان کرد: در حال حاضر لیست یکپارچه ای از پیمانکاران واجد صلاحیت ارائه خدمات در حوزه تحت الارضی صنعت بالادستی نفت و گاز کشور وجود ندارد؛ به همین جهت، هر یک از شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران، استاندارد ها و ملاک های جداگانه ای برای تایید صلاحیت پیمانکاران در زمینه خدمات مذکور در نظر گرفته اند.

این فعال دانش بنیان ادامه داد: جهت جلوگیری از هر گونه برخورد سلیقه ای و عدم ایجاد بستری برای رانت و فساد از یک سو و با عنایت به تجربه موفق و کارآمد تهیه لیست سازندگان و تامین کنندگان کالا از سوی دیگر، پیشنهاد می شود لیست پیمانکاران واجد صلاحیت تشکیل و به شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی نفت ایران جهت رفع نیازهای خود ابلاغ شود.

وی افزود: بدیهی است ایجاد این لیست باعث ایجاد فضای رقابتی سالم میان پیمانکاران شده و از لحاظ مالی و کیفی منافع کارفرما را تامین خواهد کرد.

مغزه در اصطلاح اکتشافات چیست؟

مغزه نمونه ای استوانه ای شکل است که از طبقات درون زمین در عمق پایین و اندازه های مختلف گرفته می شود که به روی آن تجزیه و تحلیل های زمین شناسی از قبیل خصوصیات سنگ مخزن ، میزان تراوایی سنگ ، میزان تخلخل و درصد وجود نفت و گاز و آب های زیر زمینی مورد استفاده قرار می گیرد.

آنالیز پیوسته مغزه های خارج شده از درون زمین، نقش مهمی در توسعه صنعت نفت دارد که متاسفانه از مهرماه سال گذشته معاونت پژوهش و فن آوری وزارت نفت با صدور بخشنامه شماره 98/300813 با موضوع "الزامات فرآیند خرید خدمات آزمایشگاهی در فعالیت های بالادستی وزارت نفت" و افزودن شرط "دریافت رتبه مشاوره از سازمان برنامه و بودجه" برای حضور در مناقصات و معرفی خرید خدمات آزمایشگاهی از مصادیق خدمات جانبی و مکمل مشاوره، انجام این کار را برای شرکت های دانش بنیان حوزه نفت با مشکلات عدیده ای رو به رو کرده است.

AVL یا "لیست بلند" نیز مخفف Approved vendor list و به معنی لیست فروشندگان تایید شده است که در پروژه‌ های بزرگ صنعتی به لیستی که شامل محصولات مورد تایید کارفرما است و اطلاعات شرکت تولید یا توزیع ‌کننده در آن وجود دارد گفته می شود و به منظور دستیابی سریع به اطلاعات تولیدکننده یا توزیع‌کننده و فروشندگان در بازه زمانی کوتاه ایجاد می‌گردد.

انتهای پیام/

برچسب ها: وزارت نفت ، قیمت سوخت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۵ ۰۶ آبان ۱۳۹۹
دولت مردان و وزیران محترم ما را حمایت کنید با دل سرد کردن ما و سنگ اندازی در راه علم و دانش این مرز و بوم فقط خودمان را بدبخت تر میکنیم من الله توفیق
Iran (Islamic Republic of)
مهندس علی
۱۹:۵۷ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
خدا حفظتان کند .مسولان محترم وزارت نفت . جهت کمک به خود کفایی کشور مسولانه و دلسوزانه شرکت های دانش بنیان را حمایت کنید . شرکت های دانش بنیان هم از معاونت ریاست جمهوری رتبه اخذ کرده اند و تفاوتی با رتیه از سازمان برنامه و بودجه ندارد . ضمنا قبل از صدور دستور العمل ها زمان مناسب جهت اخذ رتبه در نظر گرفته شود و پس از اعلام یک بازه یکساله جهت اخذ رتبه در این فاصله اجازه شرکت در مناقصات به شرکتهای دانش بنیان داده شود تا از نداشتن کار و احیانا ورشکستگی نجات پیدا کنند . این وظیفه دینی و ملی ماست .
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۱۶:۲۳ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
جوانان نخبه و شرکت های دانش بنیان در صحبت های مسئولین بسیار بکار می رود اگر در عمل هم به اندازه صحبت به آنها توجه میشد قطعا الان ژاپن بودیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۵ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
اینده مملکت با این شرکت ها شکوفا میشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۷ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
لطفا از شرکت های دانش بنیان حمایت کنید
Iran (Islamic Republic of)
مهندس نفت
۱۱:۲۲ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
تا هنگامی که وزارت نفت منتظر شرکتهای خارجی است شرگتهای دانش بنیان فرصتی برای ابراز وجود ندارند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۲ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
مشکلات اقتصادی کشور باید با همایت شرکت های دانش بنیان رفع شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
لطفا ما را در راه پیشرفت علم و دانش این مرز و بوم حمایت کنید
Iran (Islamic Republic of)
کوروش
۱۰:۳۹ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
من فارغ التحصل دانشگاه تهران هستم که 3 سال در یکی از شرکت های دانش بنیان در حوضه مهندسی نفت مشغول به کار هستم خواهشمندم از دولت مردان و مدیران که ما را حمایت و یاری کنند ممنون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۸ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
شرکت های دانش بنیاد را باید حمایت کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
حمایت از شرکت های دانش بنیاد باید در اولویت باشد
Iran (Islamic Republic of)
داود آبشناس
۰۹:۵۲ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
حمایت از شرکت های دانش بنیاد باعث پیشرفت صنعت میشود
Iran (Islamic Republic of)
ملکی
۰۸:۴۹ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
از شرکت های دانش بنیان فقط برای شو تبلیغاتی استفاده و تمام قول و قرار ها پوچ و تو خالی بود
بیاید از شرکت های دانش بنیان برتر سوال بپرسید چند از این وعده‌ها عملی شد؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۲ ۰۵ آبان ۱۳۹۹
گمان نمیکنم حمایت از جوانهای لایق و کاربلد خودمون تو شرکت های دانش بنیان به جایی بر بخوره جز...
Iran (Islamic Republic of)
Reza
۲۲:۵۶ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
واقعا مسئولين نظارتى ضمن ورود به ماجرا، مى بايست برخوردى قاطع با دست اندر كاران اين بخش نامه كنند تا ديگر شاهد اين گونه تصميمات خلق الساعه و فسادزا نباشيم.
Georgia
رضا ریاستی
۲۲:۵۱ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
وزارت جناب زنگنه بیش از این توقعی نیست ،وزارت خانه که نیست، محل استخدام و انصار وکلا ووزرا ونور چشمی هاست.
Iran (Islamic Republic of)
محقق
۲۲:۵۰ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
متاسفانه مسئولين در وزارت نفت دغدغه اى جهت رفع مشكلات در راستاى جهش توليد ندارند.
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۲۲:۱۰ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
تو رو خدا گزارش مبسوطی تهیه کنید و کار رو تا حصول نتیجه پیگیری کنید.
صنعت نفت با دانش بنیان ها خودکفا میشه نه شرکت های خارجی
Iran (Islamic Republic of)
جابر تاری وردی
۲۱:۴۹ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
سلام.
چه خبر از شرکت های دانش‌بنیان منتخب و عضو پارک نفت؟!!!!!!!!
این دولت که هیچی به آخر رسیده
امیدوارم تو دولت بعدی یه اتفاقی بیفته
یا شایدم با پیگیری شما بشه یه وعده فراموش شده رو پیگیری کرد و زنده اش کرد
Iran (Islamic Republic of)
ایمان
۲۱:۱۸ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
شرکت های دانش بنیان را در عمل دریابید
Iran (Islamic Republic of)
سارا میر
۲۱:۱۵ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
لطفا شرکت های دانش بنیان را در عمل و نه در حرف دریابید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۹ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
لطفا از شرکتهای دانش بنیان نفتی حمایت شود
Iran (Islamic Republic of)
یک مهندس
۲۰:۲۱ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
لطفا از شرکت‌های دانش بنیان حمایت کنید.
Iran (Islamic Republic of)
Amin
۲۰:۰۷ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
این همه میگین شرکت های دانش بنیان ،پس چی شد ، کشورهای دیگه ببینید چکار کردند شاید اونها دارن راه رو اشتباه میرن ، بنظر من، اگه می خوایم به نتیجه برسیم باید به همین جوان ها اعتماد کنیم ،،، به امید ایرانی آباد
Iran (Islamic Republic of)
قربانی
۱۹:۴۶ ۰۴ آبان ۱۳۹۹
لطفا شرکت های دانش بنیان را در عمل و نه در حرف دریابید
Iran (Islamic Republic of)
دانش
۲۲:۱۴ ۰۳ آبان ۱۳۹۹
واقعا وزارت نفت در یک سال اخیر خیلی بر روی استارات آپ و دانش بنیانی مانور داد. اما متاسفانه اکثرا در حد حرف و وعده و شعار باقی ماند. اینم یک نمونه
آخرین اخبار