ETF‌ها بازارگردانی می‌شوند؟ / صندوق‌های قابل معامله نیازمند نقدینگی

برخلاف اصرار‌های مسئولان بازار سرمایه بر امر بازارگردانی شاهدیم که در دو صندوق ETF اعم از پالایش یکم و دارایکم بازارگردانی به درستی صورت نمی‌گیرد.

بورسبه گزارش خبرنگاربورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  شواهد و مستندات نشان از آن دارد که چند روزی است  حال بورس خوب شده به طوری که شاخص کل به دلیل حمایت هایی که از جانب دولت، سازمان بورس و وزارت اقتصاد صورت گرفت  از یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به یک میلیون  و ۵۰۶ هزار واحدی رسید و البته ناگفته نماند که این رقم در روز گذشته با اندکی اُفت شاخص هم همراه بود.

مهم ترین حمایتی که در این چند وقت مشاهده کردیم امر بازارگردانی بود به گونه ای  که  سازمان بورس و مجلس نیز به آن ورود کردند، در این بین شرکت هایی بودند که علارغم هشدارهای سازمان بورس برای بازار گردانی آن را انجام ندادند و اسامیشان جزء متخلفین به قوه قضایی فرستاده شد.

اما در این بین گویا سازمان بورس و دولت، صندوق های ETF را از یاد برده اند و به عملکرد آن‌ها نظارتی ندارند، به گونه ای که صندوق پالایش یکم و دارایکم بازارگردانی را به خوبی انجام نمی دهند!  

بازارگردانان در بازار سرمایه چه کمکی به سوددهی می کنند؟

پیمان حدادی  کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با میزان تاثیرگذاری بازارگردانان بر بازار سهام، گفت: اگر سهامی بازارگردان نداشته باشد میزان نقدینگی آن کاهش می یابد به علت آنکه نخستین بحث در بازارگردانی فقط در رابطه با سود و زیان نیست بلکه افزایش نقدشوندگی است.

او افزود: در رابطه با صندوق‌ها، بازارگردانان علاوه بر وظیفه کنترل حجم نقدینگی باید قیمت صندوق را روی NAV نگهدارند، حال اگر بازارگردان نباشد، ممکن است قیمت صندوق نسبت به NAV افزایش یا کاهش یابد به همین منظور می توان به روزهای اولی که دارایکم قابل معامله شد و ارزش آن سهم بالاتر از "ارزش خالص دارایی" بود  اشاره کرد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: بازارگردانان نیازمند دو ابزار اعم از پول برای روزهایی که قیمت یک سهام کاهش پیدا می کند و صف فروش تشکیل می شود و دوم سهم برای زمان‌هایی که بازار سهام روند صعودی پیدا می کند.

بازار گردانان صندوق پالایش یکم نیاز به سرمایه دارند

حدادی بیان کرد: اکنون از آنجایی که صندوق پالایش یکم منفی است بازارگردانان برای سامان دادن به بازار سرمایه نیاز به سرمایه و نقدینگی دارند.

او در رابطه با میزان تفاوت بازارگردانانی بازار سرمایه ایران به نسبت سایر بازار های جهان، گفت: اقدامی که اکنون سازمان بورس در رابطه با بازارگردانی انجام داده کار بسیار درستی است در گذشته بازار گردانی بیشتر در سهام های فرابورس صورت می گرفت، اما بازارگردانی تاثیر به سزایی بر بازار سرمایه می گذارد.


بیشتر بخوانید


ناظران بازار با دقت امر بازارگردانی را رصد کنند

فرزین آقا بزرگی کارشناس بازار سرمایه  در گفت و گو با خبرنگار بورس باشگاه خبرنگاران جوان درباره میزان اثرگذاری بازارگردانی بر روند سهام های حاضر در بازار سرمایه، گفت: یکی از ارکان مورد نیاز در بازار سرمایه بازار گردان است، همچنین نکته ای که باید به آن اشاره کرد وظیفه ناظر به عنوان کسی که مجوز بازارگردان را صادر می کند باید بررسی های لازمه را در این رابطه انجام دهد.

شرکت ها حقِ شانه خالی کردن از امر بازارگردانی را ندارند

او افزود: هیچ صندوق یا شرکتی نمی تواند بگوید به علت اتمام منابع صندوق ما دیگر امر بازار گردانی را انجام نمی دهیم، صرف نظر کردن یا شانه خالی کردن از امر بازار گردانی تخلف است، به علت آنکه اکنون این قانون مصوب شده اگر شرکتی قصد انتشار سهامش را در بازار سرمایه دارد اول باید شخص یا نهادی را به عنوان بازار گردان معرفی کند.

این کارشناس بیان کرد: اگر بازارگردانی صورت نگیرد قطع به یقین ممکن است تبعاتی به دنبال خود بیاورد که به بازار سرمایه آسیب بزند و اعتمادی که بعد از گذشت دو ماه به وجود آمده را از بین ببرد‌.

آقا بزرگی در رابطه با اینکه آیا بازار سرمایه ما می تواند طی چند سال آینده در امر بازارگردانی همانند بازار های جهانی شود، تصریح کرد: قطع به یقین مسیری که سازمان در رابطه با این امر در پیش گرفته امیدوار کننده است، هرچه عمق بازار افزایش یابد به نفع سهامداران و بازار سرمایه خواهد بود.

چشم انداز معاملات بازار سرمایه به ویژه در صندوق قابل معامله (ETF) نشانگر آن است که؛ هنوز امر بازارگردانی در آن‌ها جدی گرفته نمی شود و شاید شنیده ها از عملکرد این صندوق ها هم خبر از اتمام دارایی هایشان برای بازارگردانی می دهد. یعنی به نوعی باید توجه ویژه تری به این صندوق ها که عموما سهام داران خُرد یعنی مردم جامعه در آن حضور دارند شود.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۴ ۲۲ آذر ۱۳۹۹
سهم رو ببندید تا صاحبش پیدا بشه
Iran (Islamic Republic of)
دارا یکم بازار گردان میخواهد
۱۳:۳۹ ۲۲ آذر ۱۳۹۹
ناظر در زمانی که دارا یکم بالای ناو در حال معامله بود پشت سر هم پیام می داد که به ارزش ذاتی توجه کنید و چند بار هم معاملات را ابطال کرد ولی امروز که جولان گاه نوسان گیران شده و سهامدار را مجبور به فروش با اختلاف بیشتر از ۷ هزار تومن زیر ارزش ذاتی میکنن ناظر چرا سکوت کرده؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۲ ۲۲ آذر ۱۳۹۹
از باشگاه خبرنگاران بابت پیگیری ممنونم سهامداران دارا یکم زیر فشار نوسان گیران و حقوقی های ... هست لطفا پیگیری خودتان را تا آخر برای گرفتن ارزش واقعی دارا یکم انجام دهید ممنون
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۱۸:۲۵ ۲۰ آذر ۱۳۹۹
یکیش 8 هزارتومن زیر ناو معامله میشه (دارایکم)یکیشم هزارتومن زیر ناو معامله میشه(پالایش یکم) شده جولانگاه نوسانگیرا بدبخت سهامدارانش
ممنون از پیگیری باشگاه خبرنگاران در مورد صندوق های etf
آخرین اخبار