تهران در قفس آلودگی و دود/ ۲۹ دی ماه روز تلخ هوای ناپاک

زنگ خطر آلودگی هوا چند سالی است که به صدا در آمده و ۲۹ دی ماه به نام روز هوای پاک نامگذاری شده است، اما آیا این روز و این پاکی هوا واقعیت دارد؟

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۹ دی ماه در تقویم به نام روز ملی هوای پاک نامگذاری شده است، روزی که شاید هوا آنچنان هم که می‌گویند پاک نباشد. متاسفانه در کشور کلانشهر‌ها و به خصوص شهر تهران با آلودگی هوا دست و پنجه نرم می‌کنند و ریه میلیون ها نفر که در این کلانشهر‌ها زندگی می‌کنند با دود و آلاینده پر شده است.

آلودگی هوا بیش از حد سبب شد تا مسئولان محیط زیستی، شهری و حتی کشوری به فکر تدابیری باشند، بر همین اساس قانون هوای پاک تدوین و تصویب شد، قانونی که پس از گذشت چند سال هنوز آنچنان که باید به صورت جدی به مفاد آن عمل نشده است و به دنبال این سهل انگاری هوای کلانشهر‌ها به ویژه تهران هر سال آلوده تر از سال گذشته خواهد بود. به عنوان نمونه هوای تهران از ابتدای فصل زمستان تا به امروز (۲۹ دی ماه) دارای ۲۷ روز آلوده و بیشتر اوقات در شرایط ناسالم برای تمامی گروه‌ها بوده است.

همانطور که در قانون هوای پاک عنوان شده، آلودگی هوا عبارت است از انتشار یک یا چند آلاینده به مقداری که کیفیت هوا را به گونه‌ای تغییر دهد که برای سلامتی انسان، موجودات زنده زیان آور باشد و یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی شود. حالا این آلودگی هر ساله در فصول سرد به دلیل مصرف بیش از حد سوخت بدون استاندارد به ویژه در سال جاری ایجاد شده است که نه تنها به  قوانین هوای پاک عمل نشده، بلکه مسئولان مربوط به این امر نیز این موضوع را جدی نگرفته اند و همچنان منتظر آن هستند تا باد و باران شهروندان تهرانی را از دود و آلودگی نجات دهد.

تهران در قفس آلودگی و دود/ ۲۹ دی ماه روز تلخ هوای ناپاک

مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست درباره وزش باد و رفع کاهش آلودگی هوا در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: تهران در شرایطی قرار دارد که اگر باد نوزد، آلوده می‌شود و این یک واقعیت علمی، اگرچه خنده‌دار است. هنگامی که برف روی ارتفاعات می‌نشیند، وارونگی دما اتفاق می‌افتد که اگر باد بیاید به سرعت این آلودگی هوا برطرف می‌شود.

او با اشاره به آلودگی بلند مدت طی چند روز اخیر گفت: در چند روز اخیر که شاهد افزایش آلودگی هوا بودیم قدرت و سرعت باد به شدت کاهش یافته بود و حتی گاهی اوقات سرعت آن به صفر می‌رسید، تهران همانند خانه‌ای است که هوا در آن رد و بدل نمی‌شود.

همچنین پیش از این مسئولان محیط زیست پیش بینی کرده بودند که امسال در مقایسه با سال‌های قبل آلودگی هوای بیشتری خواهیم داشت، اما آیا این پیش بینی که امروز به واقعیت تبدیل شد نیاز به گرفتن تصمیماتی از جمله عدم مصرف سوخت مازوت در نیروگاه‌ها و پالایشگاه نداشت؟!


بیشتر بخوانید: متهم اول آلودگی هوا چیست؟


محمد میرزایی قمی مدیر مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان در آذرماه سال جاری در این باره گفت: با توجه به شرایط خاصی که امسال با آن روبرو هستیم؛ آلودگی بیشتری خواهیم داشت و امسال سخت‌تر است و علی رغم اینکه پارسال آلودگی هوا کاهش یافت، امسال شاهد چنین اتفاقی نخواهیم بود.

او افزود: علی رغم اینکه ما در سال ۹۹ دستورالعمل‌های جهانی شاخص‌ها را سخت گیرانه‌تر کردیم، روز‌های آلوده بیشتری را شاهد بودیم، اما در مقایسه با همان استاندارد‌های قبلی وضعیت بهتری را تجربه کردیم.

میرزایی قمی تصریح کرد: برنامه‌های کلی ما مانند گذشته در دستور کار است، اما امسال برنامه‌های کوتاه مدتی تدوین شد و آن‌ها را به ستاد ملی کرونا ارائه دادیم؛ جلوگیری از تردد خودرو‌های دیزلی، استفاده نکردن از سوخت مازوت، نظارت کافی بر معاینه فنی و نظارت مکانیزه بر تردد خودرو‌ها و نظارت بر معاینه فنی خودرو‌ها توسط دوربین‌های مشخص از این موارد است.

جالب است بدانید که در شهر تهران ۱۸ درصد انتشار ذرات معلق که سبب آلودگی هوا می‌شود متعلق به کارخانه‌ها و صنایع است و ۱۲ درصد آن سهم نیروگاه هاست، بنابراین برای مقابله و کنترل آلودگی در مرحله اول باید سوخت این صنایع و نیروگاه‌ها اصلاح شود و وسایل حمل و نقل سبک سهم اندکی در ایجاد آلودگی هوا دارند.


بیشتر بخوانید: سهم ۱۸ درصدی کارخانه‌ها در انتشار ذرات معلق/ اخطار به بیش از ۲ هزار کارخانه تولید آلاینده


حالا با تمام وجود این مشکلات در کلانشهری، چون تهران، تمامی نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها به دلیل کمبود گاز طبیعی در حال استفاده از سوخت مازوت هستند، سوختی که ارزان‌ترین سوخت فسیلی است و جایگزین آن می‌تواند انرژی خورشیدی که پاک و رایگان است قرار گیرد، اما در واقعیت این گونه نیست.  

تهران در قفس آلودگی و دود/ ۲۹ دی ماه روز تلخ هوای ناپاک

از طرف دیگر عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور پیشنهاد قطعی موقتی دوساعته برق را در هر روز می‌دهد تا با این روش از سوخت مازوت استفاده نشود، این درحالی است که محمدرضا محبوب فر کارشناس محیط زیست در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثیر قطعی برق بر کاهش آلودگی هوا اظهار کرد: سازمان محیط زیست قصد دارد مردم ایران به ویژه کلانشهر‌های آلوده را مجبور به قطعی برق کند تا از مازوت استفاده نشود، اما این اظهار نظر صحت ندارد.

او با بیان اینکه قطع برق برای کنترل آلودگی هوا یک اظهار نظر بدون معنی و مفهوم است، گفت: من به عنوان یک کارشناس محیط زیست نمی‌توانم این را بپذیرم که هیچکدام از نیروگاه‌ها از مازوت استفاده نمی‌کنند.

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: با این اظهار نظر‌ها نمی‌توان آلودگی هوا را کنترل کرد، بار‌ها سازمان محیط زیست اعلام کرده است که از مازوت استفاده نمی‌شود، اما به تازگی می‌گویند که نیروگاه‌ها در حال استفاده از مازوت هستند.

محبوب فر تشریح کرد: نیروگاه‌ها و صنایعی در کشور ایجاد شده است که به دلیل زیرساخت هایشان تنها می‌توانند از گازوئیل و مازوت استفاده کنند.

او با اشاره به اینکه قطعی برق‌ها حداکثر ۲۰ درصد در کاهش آلودگی هوا تاثیر دارد، گفت: در کشورمان ایران کم و کاستی در زمینه برق ندارد و با این خاموشی‌ها نمی‌توان آلودگی هوا را کنترل کرد.

قطع موقت برق در کنار ترخیص هزاران موتور سیکلت فرسوده در اواخر پاییز سال جاری که هر یک موتور سیکلت فرسوده برابر ۷ پیکان آلودگی ایجاد می‌کند و مصرف سوخت مازوت نیروگاه‌های اطراف شهر تهران هیچ کمکی به کاهش آلودگی هوا و قانون هوای پاک نخواهد کرد، بنابراین انتظار می‌رود تا مسئولان محیط زیستی راه حلی دقیق‌تر در این باره داشته باشند.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۴:۲۰ ۲۹ دی ۱۳۹۹
اتفاقاً امروز (29 دی) در تهران با وجود افزایش دما به مدد وزش باد و تعطیلی روز گذشته پاک ترین هوای یک ماه اخیر را تنفس کردیم. ایکاش همیشه هوای تهران به همین تمیزی بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۴ ۲۹ دی ۱۳۹۹
تنها راه پاک کردن هوا، افزایش جمعیت کشور و وارد کردن خودروهای چینی بی کیفیت و همزمان قطع درختان و تبدیل زمینهای کشاورزی به خانه ، جاده و سایر امکانات مورد نیاز برای این جمعیت در حال رشد است که خدا را سپاس که مسولین در حال پیگیری و تبلیغ این راه حل هستند
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۱۱:۲۶ ۲۹ دی ۱۳۹۹
بنام خداوند جان و خرد :
تمام مشکلات آلودگی هوا در کلانشهرها فقط بخاطر اینکه مداوم باد نمی وزه و باران مداوم نمی بارد بریت دعا کنید باد بوزد و باران ببارد مشکلات ترافیکیم فقط بخاطر اینکه خداوند جل جلاله زمین را کوچک آفرید برای همینه که همه چپیدن توی هم مشکلات اقتصادی و معیشتی و بیکاری و بی درآمدی هم فقط بخاطر تحریماهی ظالمانه فراعنه عصر جدید است مشکلات کارتون خوابی و کودکان کار هم بخاطر اینکه خودشون دوست دارن بیرون از منزل توی هوای آزاد بخوابن و کودکان هم خودشون دلشون می خواد از صبح تاشب بر گرما و سرما توی خیابونها کار کنند !!! مشکلات پیر شدن جمعیت و ازدواج نکردن جوانان هم بخاطر لوس و ننر بودن جوانان است که ازدواج نمی کنند با این همه امکانات و درآمد که دارن مشکلات کم بود آب هم بخاطر اینه که ملت زیاد آب می خورن مشکلات گرانیهای همه اجناس و اقلام زندگی بشری هم بخاطر اینکه تحریم هستیم خلاصه هر چی مشکلات مملکتی هست بخاطر خارجیها و آسمان است که بخل و خساست و تنگ نظری می کنند خداوند هم با خارجیها هم دست شده که این همه مشکلات هوار شده توی مملکت ما .
والسلام و صلوات التماس دعا و التماس تفکر .
Iran (Islamic Republic of)
ایرانی
۰۷:۵۲ ۲۹ دی ۱۳۹۹
لازم است تا پایتخت سیاسی و اقتصادی تفکیک شود و پایتخت سیاسی از تهران منتقل شود. در ضمن با توسعه سایر شهرها و مناطق اقتصادی، از تهران تمرکز زدایی شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۰ ۲۹ دی ۱۳۹۹
مدیریت‌کشورو‌۴‌سال‌بدید‌دست‌من‌درستش‌میکنم‌جوری‌که‌هوا‌به‌لطافت‌هوای
‌کنار‌اقیانوس‌‌‌بشه.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۲۹ ۲۹ دی ۱۳۹۹
اشكالي نداره چون شوراي شهريا ميگن تهران آلوده اش قشنگتره
آخرین اخبار