رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف خبر داد؛

مطالعه و ارزیابی نظام حکمرانی امور خیر در ایران؛ موضوع سومین همایش ملی خیر ماندگار

حجت الاسلام شرفخانی گفت: همایش خیر ماندگار با تمرکز موضوعی بر «مطالعه و ارزیابی نظام حکمرانی امور خیر در ایران» برگزار خواهد شد.

حجت‌الاسلام احمد شرفخانی رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف، درباره برگزاری سومین همایش ملی خیر ماندگار به خبرنگار حوزه قرآن و عترت  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: سازمان اوقاف و بنیاد خیریه راهبری آلاء در راستای گفتمان‌سازی و تولید دانش در حوزه امر خیر، سومین همایش ملی خیر ماندگار را با مشارکت نهاد‌های علمی و اجرایی برگزار می‌کنند.

وی در خصوص ویژگی‌ها و محور‌های سومین همایش ملی خیر ماندگار اظهار کرد: این همایش با تمرکز موضوعی بر «مطالعه و ارزیابی نظام حکمرانی امور خیر در ایران» برگزار می‌شود که دارای هفت محور مباحث نظری، مطالعه و ارزیابی تجربه‌های جهانی، تجربه‌های ملی، نقش نهاد‌های بازیگر عرصه خیر، آسیب‌ها و چالش‌های حکمرانی امور خیر، حکمرانی مطلوب امور خیر در ایران و ایده‌های نو است و برای هر محور موضوعات تخصصی تعریف شده است.

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف با اشاره به اینکه مقالات پذیرفته شده در پایگاه استنادی جهان اسلام (ISC) و سیویلیکا نمایه می‌شوند، افزود: برای کاربردی‌تر شدن همایش و مشارکت خیریه‌ها و خیرین، محوری به‌عنوان ایده‌ها و تجربه‌های موفق امور خیر طراحی شده است.

حجت‌الاسلام شرفخانی درباره موضوع همایش‌های قبلی خاطرنشان کرد: سال ۱۳۹۵ اولین همایش ملی خیر ماندگار با موضوع ارزیابی تجربه و تاریخ خیر در ایران و سال ۱۳۹۷ دومین همایش ملی خیر ماندگار با موضوع چالش‌های نیکوکاری در ایران برگزار شد و امسال نیز همانطور که اشاره شد، همایشی با موضوع «مطالعه و ارزیابی نظام حکمرانی امور خیر در ایران» در تاریخ ۱۲ اسفند ماه در سالن اجتماعات سازمان اوقاف و امور خیریه به‌صورت حضوری و مجازی برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: تقویت و ارتقای جایگاه پژوهش و نوآوری و تولید علم نافع در حوزه امر خیر و وقف، ایجاد فرصت تجمع و گفت‌وگوی دست‎اندرکاران، عالمان و اندیشمندان در حوزه امر خیر و وقف، زمینه‎سازی استقرار نظام جامع پژوهش و نوآوری در حوزه امر خیر و وقف و همچنین شناسایی امور خیر بر زمین مانده و هدایت فعالیت‎های خیریه به امر دانش‎بنیان از اهداف بلندمدت سومین همایش ملی خیر ماندگار است.

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف ترویج پژوهش در حوزه امر خیر و وقف، تولید علم بومی در حوزه امر خیر و وقف، شناسایی پژوهش‎گران حوزه امر خیر و وقف، تبدیل پژوهش‎های علمی به پروژه‎های اجرایی، زمینه‎سازی برای یارگیری و تشکیل اجتماعات علمی، انتشار آثار، تولیدات علمی و مستندات پژوهشی و تسهیل دسترسی پژوهشگران به منابع را اهداف کوتاه‌مدت این همایش عنوان کرد.

حجت‌الاسلام شرفخانی تصریح کرد: در مجموع ۷۸ مقاله به دبیرخانه همایش ارائه شد و با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا و لزوم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده در قالب ۶ پیش همایش و ۱۲ سخنرانی که به‌صورت مجازی برگزار شده، ۱۲ مقاله توسط اساتید دانشگاهی در محور‌های همایش در فضای مجازی به علاقه مندان ارائه و گواهی حضور به مشارکت‌کنندگان اعطای شده است.

وی درباره سابقه فعالیت‌های خیریه و نیکوکارانه در ایران گفت: فعالیت‌های خیریه و نیکوکارانه از دیرباز در ایران رواج داشته است که با ورود اسلام و توصیه مؤکد قرآن خصوصاً در مدل‌های اسلامی آن مانند وقف بیش از پیش گسترش یافت. این فعالیت‌ها تا چند دهه پیش به‌صورت سنتی و قائم به فرد انجام می‌شد، اما با ظهور ساختار‌های نوین اداری در کنار تداوم فعالیت‌های فردی، امور خیر نیز نهادینه شده و به‌صورت ساختار‌های رسمی دولتی و یا مؤسسات خیریه خصوصی توسعه یافت.


بیشتر بخوانید: 


رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف ادامه داد: از سال ۱۳۳۷ با تصویب وزارت عدلیه، شهربانی مرجع صدور مجوز مؤسسات خیریه می‌شود که این امر تا به امروز توسط نیروی انتظامی ادامه یافته است. در حال حاضر در کنار نیروی انتظامی، وزارت کشور، سازمان بهزیستی، وزارت ورزش و جوانان، سازمان محیط زیست و شهرداری نیز نسبت به صدور مجوز تأسیس مؤسسات خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد مبادرت می‌ورزند.

حجت‌الاسلام شرفخانی افزود: به دلیل این پراکندگی و اختلاف در مراکز ارائه مجوز خیریه در حال حاضر هیچ آمار دقیقی از تعداد مؤسسات خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد وجود ندارد، تنها تخمین زده می‌شود که حدود ۲۰ هزار موسسه خیریه ثبت شده در ایران وجود دارد؛ در نتیجه آمار دقیقی از تعداد موسسه‌های فعال به‌دلیل عدم وجود آمار و عدم وجود سازوکار نظارت در دسترس نیست. عدم وجود سازوکار نظارت برای مؤسسات خیریه، باعث شده است تا موارد اندک فساد مالی، اخلاقی و سیاسی عده‌ای محدود، چهره خیریه‌ها و خیرین را مورد سوءظن قرار دهد.

وی گفت: با این‌حال هرساله منابع عظیمی در حوزه خیریه و خیرین جذب و هزینه می‌شود که تنها می‌توان بعضی از این مقادیر را از جستجو در مصاحبه‌ها و نشریات متوجه شد؛ همین آمار غیررسمی نشان از حجم زیاد این منابع می‌دهد.

رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف خاطرنشان کرد: با توجه به تاریخ بلند و گستره عمومی فعالیت‌های نیکوکارانه، حجم زیاد منابع مالی و انسانی در این حوزه، گسترش مطالعات علمی در این حوزه در جهان، این امر در ایران به‌ندرت مورد توجه پژوهشگران و اندیشمندان قرار گرفته است؛ از این رو پژوهش و فرهنگ‌سازی در حوزه امور خیر از مسائل مهم و دارای اولویت امروز جامعه ایران است.

حجت‌الاسلام شرفخانی یادآور شد: سعی بر آن است که با تولید و به‌کارگیری دانش در حوزه امر خیر، منابع محدود خیریه‌ها و خیرین، عالمانه و بهینه هزینه شود و با فرهنگ‌سازی در این حوزه بتوانیم مشکلات و معضلات جامعه را بهتر برطرف کنیم.

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار