بی آبی در مزارع لرستان بیداد می کند/ سهم کشاورزان چقدر است؟

کاهش بارندگی‌های لرستان در سال زراعی جاری سبب شد تا دسترنج کشاورزان از بی آبی روی زمین بخشکند و سهم آنها امسال هم هیچ شود.

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از خرم آباد، بارش‌های کم در زمستان سال گذشته و بهار امسال سبب شد تا کشور با چالش خشکسالی مواجه شود و به تبع در استان لرستان نیز کمبود بارش‌ها  با از بین رفتن مزارع و کشتزار‌ها روی خود را نشان داد و خسارت سنگینی روی دست کشاورزان و بهره‌برداران گذاشت.

چندسالی است که بسیاری از کشاورزان لرستانی دخل و خرجشان با هم نمی‌خواند و اکنون علاوه بر گرانی ادوات کشاورزی، سموم و نهاده‌ها، خشکسالی نیز مزید بر علت شده و کام آن‌ها را تلخ‌تر کرده است.

در کنار خشکسالی که این روز‌ها گریبانگر لرستان شده و خسارت زیادی به مزارع استان وارد کرده است، خسارت سیلاب سهمگین فروردین ماه ۹۸ فراموش نمی‌شود چرا که درپی وقوع این سیلاب نیز بیش از ۱۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال به بخش‌های مختلف کشاورزی خسارت وارد شد و دسترنج کشاورزان را آب برد.

دیده خشکسالی اصلی‌ترین چالش بخش کشاورزی لرستان 

اما اکنون پدیده خشکسالی اصلی‌ترین چالش بخش کشاورزی لرستان است چرا که نزدیک به ۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به بخش کشاورزی استان خسارت وارد شده و در پی کاهش ۴۰۰ هزار تنی محصولات دیم حتی برای تامین علوفه نیز در استان با مشکل جدی مواجه هستیم.

جواد صالحیان مدیر زراعت جهاد کشاورزی لرستان دررابطه با وضعیت مزارع استان لرستان  اظهارداشت: در بحث بارندگی‌ها امسال حدود ۳۴۱ میلیمتر بارش داشتیم در حالی که هرسال ۵۷۰ میلیمتر بارش داشته‌ایم و در بلند مدت میزان بارش‌ها ۵۳۷ میلیمتر بوده است.

بارش‌های لرستان نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافت

وی با بیان اینکه در سال زراعی امسال بارش‌ها نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش یافت افزود: در ابتدای سال تاخیر بارندگی داشتیم؛ طی سال‌های گذشته بارش‌ها زمان کشت و کار و به ویژه در مناطق گرم استان از ۱۵ آبان شروع می‌شد، اما امسال در آبان ماه اصلا بارندگی موثر نداشتیم و در آذر ماه بارندگی موثر بود که تاخیر در کشت داشتیم.

معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به اینکه در بازه زمانی ۲۷ آذر تا ۱۰ بهمن در لرستان بارندگی نداشته‌ایم عنوان کرد: همچنین از ۲۵ اسفند به بعد نیز هیچ گونه بارندگی در استان نداشتیم و این در حالی بود که هم شاهد کاهش بارندگی و هم پراکنش نامناسب بارندگی بودیم.

بی آبی در مزارع لرستان بیداد می کند/ سهم کشاورزان چقدر است؟

بیشتر کشت‌های استان قابل برداشت نیست

وی در رابطه با وضعیت کشت‌های دیم در استان با توجه به کاهش بارندگی‌های امسال بیان کرد: در لرستان حدود ۱۹۵ هزار هکتار گندم دیم، ۱۱۶ هزار جو، حدود ۸۵ هزار هکتار نخود و حدود ۱۴ هزار عدس داریم که در مجموع حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار هکتار می‌شوند که بیشتر این کشت‌ها قابل برداشت نیست.

صالحیان تصریح کرد: در بحث برداشت گندم و جو به جزء پلدختر که پیش بینی می‌شود حدود ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار از مزارع دیم آن برداشت شود مابقی نقاط استان به ویژه مناطق سردسیر قابلیت برداشت ندارند و با توجه به تولید کمی که دارند از نظر اقتصادی توجیهی برای برداشت ندارند و مقرون به صرفه نیست.

کاهش ۴۰۰ هزار تنی محصولات زراعی دیم

وی گفت: از ۱۹۵ هزار هکتار اراضی دیم به طور میانگین ۱.۴ دهم یعنی حدود ۲۷۰ هزار تن گندم باید برداشت داشته باشیم که در خوشبینانه‌ترین حالت حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تن برداشت می‌شود یعنی تنها در بحث گندم دیم حدود ۲۰۰ تا ۲۱۰ هزار تن هزار تن کاهش داریم. در بحث جو نیز بنا بوده تقریبا ۱۴۰ هزار تن برداشت داشته باشیم، اما اکنون در خوشبینانه ترین حالت شاید بتوانیم ۳۰ تا ۴۰ هزار تن برداشت داشته باشیم که در مجموع باید گفت امسال در بخش محصولات زراعی دیم ۴۰۰ هزار تن کاهش تولید داریم.

معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان اظهارداشت: با توجه به کاهش بارندگی‌ها نخستین ضربه به آب‌های زیر زمینی وارد می‌شود و به تبع آب چشمه‌ها قنوات و روان آب‌ها کاهش پیدا می‌کند.

بی آبی در مزارع لرستان بیداد می کند/ سهم کشاورزان چقدر است؟

احتمال کمبود و قطعی آب برای باغ‌های لرستان

وی افزود: با توجه به رغبت کشاورزان مناطق خرم‌آباد، چگنی، دورود، بیرانشهر به کشت برنج از این پس نگران وضعیت رودخانه‌ها، آب‌های سطحی و کشکان هستیم. از طرفی برای باغات استان ممکن است کمبود و قطعی آب داشته باشیم.

صالحیان با تاکید بر اینکه باغات استان نیز در معرض خطر کم آبی قرار دارند عنوان کرد: با توجه به وضعیت کم آبی استان هرچه اکنون به کشاورزان می‌گوییم برنج و سیب زمینی نکارید، اما گوش کسی بدهکار نیست و همه شروع به کشت برنج و سیب زمینی کرده اند و اهرمی قانونی نیز در اختیار نداریم. ما اکنون با مشکل کمبود آب مواجه هستیم، اما متاسفانه کشاورزان رعایت نمی‌کنند و نگران فصل تابستان هستیم ببینم چه مسکلاتی پیش می‌آید.

کمبود علوفه در لرستان

وی بیان کرد: علاوه بر این ما کمبود علوفه مواجه هستیم، پیش از این لرستان در بحث علوفه جو، دومین تولیدکننده کشور بود، اما اکنون عملا به جز ۷ هزار هکتار جو آبی که داریم در مابقی جو دیم حداقل ۱۰۰ هزار تن کاهش تولید داریم بنابراین وقتی کشت قابل برداشت نباشد میزان علوفه نیز کاهش می‌یابد.

معاون تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی لرستان ضمن انتقاد از عدم نظارت کافی بر استفاده از روان آب‌های استان گفت: به کشاورزان گفته می‌شود که از چاه برداشت نکنند، اما کسی به این موضوع اهمیتی نمی‌دهد از طرفی چاه‌های آب هم کنتور هوشمند ندارند که امور آب نظارت کند.

کشاورزان باید خود را به کم آبی وفق دهندوی فرهنگ سازی در بحث استفاده صحیح از منابع آب را یکی از راهکار‌های اساسی در این دوران خشکسالی دانست و تصریح کرد: حدود دو دهه است که وارد خشکسالی شده‌ایم و درست است که طی سال‌های اخیر بارندگی داشته‌ایم، اما با بارش در یک یا دو سال مشکل ما حل نمی‌شود بنابراین تا مردم، کشاورزان، بهره‌برداران و مسئولان به این باور نرسند که خود را به کم آبی سازگار و وفق دهند راه به جایی نمی‌بریم. وقتی باور کردیم که تنش آبی وجود دارد آن زمان می‌توانیم بگوییم راهکار وجود دارد.

صالحیان جایگزین کردن کشت گلخانه‌ای به جای کشت در فضای باز، کشت نشایی به جای کشت بهاره و استفاده از شیوه‌های آبیاری نوین (قطره ای، میکرو و بارانی) به جای آبیاری غرقابی را از جمله راه‌های صحیح استفاده از منابع آب دانست و گفت: می‌توان در جنوب خرم‌آباد، چگنی، کوهدشت، رومشکان و پلدختر به جای کشت سیب زمینی چغندر بهاره، پاییز این کشت را داشته باشیم که نیاز آبی کمتری دارد.

وی تصریح کرد: در بحث باغات نیز می‌توانیم در اراضی دیم کاشت درخت پسته، بادام و زیتون را داشته باشیم که نیاز آبی کمتری دارند، کشت گیاهان دارویی و زغفران نیز هم نیازی آبی کمی دارند و هم اینکه از نظر اقتصادی توجیه خوبی دارند. خسارت ۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان خشکسالی به کشاورزی لرستان

حسنی مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در رابطه با خشکسالی و وضعیت بخش کشاورزی استان لرستان اظهارداشت: طی ۱۰۰ سال گذشته چنین پدیده‌ای در استان نداشتیم و پس از برآورد‌های انجام شده توسط ستاد خشکسالی که به این منظور تشکیل شد نزدیک به ۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان به کشاورزی استان لرستان خسارت وارد شده است.

وی با بیان اینکه کشت محصولات آبدوست در مناطق بالادست محدود شده است تا آب به مناطق پایین دست برسد افزود: به منظور جلوگیری از ضرر و زیان عشایر خرید دام مازاد عشایر و ذخیره سازی گوشت آن‌ها در دستور کار قرار دارد.

حسنی مقدم با بیان اینکه خشکسالی بیشترین خسارت‌ها را به کشاورزی وارد می‌کند عنوان کرد: ما باید مردم به ویژه کشاورزان را به خشکسالی عادت دهیم تا با این پدیده سازگاری داشته باشند. لزوم ارائه راهکار و برنامه‌هایی جهت مقابله با خشکسالی

وی به لزوم ارائه راهکار و برنامه‌هایی در جهت مقابله با خشکسالی از سوی کارشناسان سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی تاکید و گفت: با توجه به وضع موجود باید از خروج کاه و کلش و همچنین جو از استان جلوگیری کرد.

کمبود بارش نشان می‌دهد که امسال، لرستان تابستان خشک و سختی در پیش دارد، ولی در سایه این تنش کم آبی برخی از کشاورزان هنوز هم توجهی به ممنوعیت‌های کاشت ندارند و همچنان به کشت محصولات آبدوست اقدام می‌کنند که بیم آن می‌رود که آن ته مانده آب‌های زیر زمینی نیز نابود شود و به مرور شاهد فرونشست زمین باشیم بنابراین تا دیر نشده است باید مسئولان برنامه منسجم‌تری در این راستا داشته باشند تا شاید با نظارت‌های بیشتر و فرهنگ سازی لازم، کشاورزان بیش از پیش برای استفاده درست و بهینه از آب همکاری لازم را داشته باشند.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/س

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.