در عالم سیاست «فراجناحی بودن» و «فراجناحی عمل کردن» تفاوت دارد.

به گزارش  خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، شاید حکایت از همان جا شروع شد که در روز اول ثبت نام گفت من به صورت مستقل آمده‌ام. آری؛ سید ابراهیم رئیسی در مناظرات انتخاباتی هم گفته بود که در صورت پیروزی، خود را رئیس جمهور همه مردم ایران می‌داند، مدیریتی فراجناحی با همکاری همه دسته‌جات سیاسی خواهد داشت و به اعتلای کشور و استفاده از نیروی کارآمد سیاسی فکر می‌کند. او پس از رای آوردن هم بیان کرد که عمیقا به شایسته‌سالاری معتقد است و اینکه طرف در کدام جناح و سلیقه هست، مورد توجه ما نخواهد بود و کارآمدی و فسادستیزی و روحیه انقلابی و مردمی‌بودن شرایط کار با ما هستند.

مهدی دوستی سخنگوی ستاد انتخاباتی رئیسی پیش از برگزاری انتخابات در مورد گمانه زنی ها درباره کابینه رئیسی گفته بود: «هیچ کدام از گمانه زنی ها درباره کابینه احتمالی آقای رئیسی صحت ندارد و کابینه ای جوان، تازه نفس، نخبه، کارآمد و فراجناحی تشکیل خواهد شد. حدسیات درباره ترکیب کابینه آقای رئیسی و نام بردن از برخی چهره ها کاملا اشتباه و غیرواقعی است؛ کابینه دولت آقای رئیسی در صورت اعتماد مردم و پیروزی در انتخابات فراجناحی خواهد بود.

نخستین چالش دولت سیزدهم؛ سید ابراهیم رئیسی در دوراهی تشکیل کابینه

همین اظهارات بود که زمزمه‌های تشکیل یک کابینه فراجناحی برای دولت سیزدهم را پررنگ‌تر کرد. اما فارغ از اینکه او واقعا موفق به تشکیل چنین کابینه‌ای خواهد شد یا خبر باید دید که اصلا تشکیل چنین کابینه‌ای تا چه میزان مفید است؟

کابینه فراجناحی؛ خوب یا بد؟

اگرچه افرادی نظیر حسین کنعانی مقدم فعال سیاسی اصولگرا گفته که مولفه هایی، چون کارآمدی، چابکی، جهادی بودن و انقلابی گری ویژگی‌های دولت سیزدهم خواهد بود، از سوی دیگر این دولت در سیاست خارجی استراتژی مقاومت و ایستادگی را دنبال خواهد کرد و در سیاست داخلی نیز محور تعامل را در دستور کار خود قرار خواهد داد.

علاوه بر این حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی‌مقدم هم در این باره گفته که سید ابراهیم رئیسی در ابتدای ثبت‌نام انتخابات ریاست جمهوری، خود را کاندیدای مستقل دانست و در برخی نطق‌ها اشاره کرد تیم همکار او از کسانی خواهد بود که دارای شایستگی و کارآمدی لازم است. رئیسی از ظرفیت‌ها بدون توجه به جریان سیاسی بهره می‌برد. به نظر می‌رسد او کسانی که ظرفیت نخبگی، توانمندی و تجربه داشته باشند را در دولت خود به کار خواهد گرفت.

نخستین چالش دولت سیزدهم؛ سید ابراهیم رئیسی در دوراهی تشکیل کابینه

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ضمن امیدواری از اینکه انتخاب رئیسی موجب تحول در مدیریت کشور شود، گفته که امیدواریم شاهد اجرایی شدن شایسته‌سالاری باشیم و دست در دست هم کشور را در سایه نظام جمهوری اسلامی پیش ببریم. این مفهوم در اساس‌نامه جامعه روحانیت مبارز بازنگری شد و امیدواریم وی با روی کار آمدن بر ریاست قوه مجریه و با تشکیل دولت فراجناحی از همه ظرفیت‌های کشور در جهت اعتلای نظام و رفع مشکلات مردم استفاده کند.

با این حال اما انگار مفهوم فراجناحی به مذاق همه جریان‌های سیاسی خوش نیامده است.

وقتی مفهوم فراجناحی صرفا به یک ژست سیاسی تبدیل می‌شود

برای مثال صادق زیبا کلام استاد دانشگاه تهران گفته است که  «فراجناحی» و «فراجناحی عمل کردن» بیش از آنچه یک واقعیت جدی سیاسی باشد، بیشتر یک «ژِست» سیاسی است؛ چرا که در عمل اساساً چیزی به نام «فراجناحی» نه وجود دارد و نه می‌تواند وجود داشته باشد. راه دور نرویم، همین دولت «تدبیر و امید» خودمان را نگاه کنیم. آیا به راستی می‌توان گفت که اعضای آن تا به اینجا بر اساس ملاک و معیار‌های «فراجناحی» انتخاب شده‌اند و دولت «فراجناحی» دارد عمل می‌کند؟

پاسخ آن عملاً خیر است. معنای دقیق «فراجناحی» آن است که یک جناح، یک حزب و یک گروه مشخصی که در جریان انتخابات به قدرت رسیده‌اند، اعضای دولت را از میان خودشان بر نمی‌گزینند و بنابر دلایلی اعضای کابینه را از میان جناح‌ها و احزاب یا گروه‌های دیگر برمی‌گزینند؛ این ساده‌ترین تعریف فراجناحی است. آیا در عمل در خصوص دولت آقای روحانی این گونه بوده است؟ پاسخ یقینا خیر است. همه افرادی که تا اینجا چه برای هیأت دولت و چه برای پست‌ها و سمت‌های دیگر تعیین شده‌اند، هیچ کدام‌شان به معنای دقیق و اخص کلمه «فراجناحی» نیستند.  

نخستین چالش دولت سیزدهم؛ سید ابراهیم رئیسی در دوراهی تشکیل کابینه

علاوه بر این احمد شریف  فعال سیاسی اصلاح طلب هم  با اشاره به تشکیل دولت فراجناحی توسط سید ابراهیم رئیسی گفته است که معتقدم که این موضوع امر مطلوبی نیست، تقاضای من به عنوان یک شهروند از رئیس جمهور منتخب این است که یک کابینه کاملا هماهنگ تشکیل دهد، زیرا ما تجربه خوشایندی از چنین کابینه‌هایی نداریم. چه در زمان مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی که از هر دو جناح حضور داشتند و چه در زمان روحانی که این افراد ناهماهنگ بودند.

شریف در ادامه تشریح کرده که اگر کابینه‌ای تشکیل شود که از نظر فکری با هم هماهنگی بیشتری داشته باشند و با توجه به خاستگاه رای آقای رئیسی اگر کابینه منتسب به جریان اصولگرا باشد شاید جریان امور بهتر به سرانجام برسد و پاسخگویی هم بهتر باشد. متاسفانه تضادهایی که در جهت گرایشات مختلف در کابینه ایجاد می‌شود باعث می‌شود تلاش‌های تیمی که باید در یک جهت حرکت کنند عملی نشود و در نهایت اگر اشتباهی هم صورت می گیرد سهم هر یک از جناح ها مشخص نباشد.

نخستین چالش دولت سیزدهم؛ سید ابراهیم رئیسی در دوراهی تشکیل کابینه

محمد عبدالهی کارشناس مسائل سیاسی هم در این باره بیان کرده که «یکی از شعار‌ها و وعده‌هایی که حسن روحانی، پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری مطرح کرد فراجناحی بودن دولت بود، اما کنش‌ها و رفتار‌های  سیاسی رئیس جمهور  نشان می دهد  فراجناحی عمل کردن بیش از آن که یک واقعیت سیاسی باشد، بیشتر یک «ژست» سیاسی است. دعوت دولت روحانی از محمدعلی نجفی برای حضور در جلسات هیات دولت موید این مطلب است؛ در حالی  که محمدباقر قالیباف  شهردار اسبق تهران به دلیل  اختلافات سیاسی با دولت یازدهم از حضور در جلسات هیات دولت  محروم بود؛ تا جایی که حتی  تلاش‌ها و رایزنی‌های گاه و بیگاه اعضای شورای شهر هم نتوانست  شهردار را راهی جلسات هیات دولت کند.»

با این تفاسیر به نظر می‌رسد که اگرچه افراد منتسب به جریان اصولگرایی معتقدند که روی کار آمدن یک دولت فراجناحی که بتواند از همه ظرفیت‌ها و تخصص‌ها استفاده کند می‌تواند چاره بسیاری از مشکلات کشور باشد، اما انگار این مفهوم برای جریان اصلاح طلب به سبب تجربه‌ای که از دولت حسن روحانی عایدشان شده چندان خوشایند نیست. حال باید دید که چیدمان دولت سیزدهم همانطور که محمد حسن قدیری ابیانه گفته است متشکل از  از تواناترین افراد جامعه که متعهد، متخصص و هم با تجربه بو در عین حال  انقلابی، ولایتمدار و جهادی باشند خواهد بود یا خیر دولت سیزدهم مسیری دیگر را انتخاب می کند.

الخیر فی ما وقع

فاطمه تورانلو

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۷ ۰۹ تير ۱۴۰۰
من چند تحلیل و مطلب از صادق زیبا کلام دیدم، همش حرف فاقد تامل، ضعیف و پوپولیستی هست. حیف پول بیت المال که از اون به عنوان استاد دانشگاهی بهش حقوق می دهند. شما چرا از این آدم مطلب نقل می کنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۲۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
بیا من ویز باشم مجانی بدون پول
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۳ ۰۸ تير ۱۴۰۰
برای ما مردم فرقی نمی کند که کدام جناح مسئول شود . فقط این برای ما مهم است که وافعا مرغ کیلو ۳۰ هزار تومان و تخم مرغ ۱۵۰۰ تومانی را نمی توانیم بخریم . والله قسم نمی توانیم بخریم . چرا کسی اینو نمی فهمه ؟؟؟


خدا لعنت کند کسی را که عرضه مدیریت ندارد اما خودش را به ملت قالب می کند .
خدا لعنت کند مسببان وضع موحود را
Iran (Islamic Republic of)
حسنک دبیر
۲۱:۰۷ ۰۸ تير ۱۴۰۰
از هرچه بگذریم نظریه پردازی آقای زیباکلام چقدر مسخره و مضحک است !!!
اولا فراجناحی را اینگونه تعریف میکند که فراجناحی یعنی اینکه یک جناح اعضاء کابینه را از میان خودشان انتخاب نکند بلکه افرادی را از گروهها یا جناحهای دیگر انتخاب کند !!!!
این یک تعریف کاملا غلط و ساده لوحانه است و یک فرد دانشگاهی نباید چنین دیدگاهی داشته باشد و تازه آنرا بعنوان یک نظریه منتشر هم بکند !!!!!!!
ثانیا اینکه برای اثبات ادعای خود کابینه روحانی را مثال می آورد و با استناد به اینکه کابینه روحانی فراجناحی نبوده، تشکیل یک کابینه فراجناحی را اساسا غیر ممکن میداند !!
حال آنکه روحانی علیرغم اینکه ادعای اصولگرائی داشت کلا در هر دو دوره با حمایت و پشتیبانی صریح و شدید جناح باصطلاح اصلاح طلب رای آورد فلذا بمعنای واقعی کلمه وامدار آنان بود و بدیهی است در چنین شرایطی کابینه او را اگر نگویم تماما ولی عمدتا اصلاح طلبان انتخاب و تحمیل میکنند و او جرات و توان نه گفتن به هیچیک از آنان را ندارد و عملا نمیتواند داشته باشد.
حالا این موضوع شده یک دلیل و مستند برای اقای زیباکلام استاد دانشگاه !!! که باستناد آن بگوید: پس تشکیل یک کابینه فراجناحی اصلا امکان پذیر نیست.
البته اینکه آیا وجود یک کابینه فراجناحی و مختلط خوب و مفید است یا بد و مضر مطلب دیگری است که جای بحث و بررسی دارد ولی مطالب آقای ریبکلام واقعا خنده دار و از طرفی تعجب آور است !
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۸ تير ۱۴۰۰
من خودم یه پیشنهادایی برای کابینت دارم. اگر لازم شد میگم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
خدا به فریاد این مردوم برسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۶ ۰۸ تير ۱۴۰۰
افتضاح افتضاح دلار 25 سکه10800کی به این وضع رسیدگی میکنه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
United States of America
M
۱۸:۵۶ ۰۸ تير ۱۴۰۰
اینها نتیجه عملکرد دولت لیبرال
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۸ ۰۸ تير ۱۴۰۰
شلوغش نکن دلار 32000 تومان بود که دولت روحانی بخاطر انتخابات اون رو تا 23000تونان پایین آورد پتا 32000 هم که بره دسته گل روحانیه.
Germany
نق نزن راه حل بده
۲۳:۱۰ ۰۸ تير ۱۴۰۰
نق نزن راه حل بده
Iran (Islamic Republic of)
د
۱۶:۵۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
مردم به آقای رئیسی رای دادند تا در صحنه مدیریت. اساسا اصلاح طلبان تدبیر و امیدی در تمام مناصب پاسخگوی خسارات وارده به کشور و ملت باشند نه مدعی کافی است گذری به تامین اجتماعی بیاندازید متوجه خواهید شد چه بلایی که بر سر این سازمان کارگری نیامده است آقایان ککشان نمی گزد علیرغم چند ده هزار میلیارد تولید بدهی لکن ماهیانه حقوق و مزایای چند ده میلیونی اشان قطع نشده اکنون نیز خود را فراجناحی و ناجی معرفی می نمایند قرار بود آقای رئیسی فعل یا ترک فعل خسارت بار را مصداق جرم تلقی با قاصرین بدون هیچ خط قرمزی برخورد نمایند..مردم منتظرند..
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۴ ۰۸ تير ۱۴۰۰
بله در عالم سیاست ما همه چیز مسخره بازی است.
این دولت دست شما اصولیها و این گوی و این میدان.
ولی بدانید جوجه ها را آخر پاییز میشمارن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۷ ۰۸ تير ۱۴۰۰
مگه تدبیر و امیدیها جوجه ای هم گذاشتن که ما بشماریم!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۶ ۰۸ تير ۱۴۰۰
کی گفته آقای رئیسی اصولگراست؟
ایشان مستقل و انقلابی هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۳ ۰۸ تير ۱۴۰۰
انشاالله همانطور که با لطف و نظر امام رضا علیه السلام در قوه قضاییه موفق بودند در ریاست جمهوری هم موفق خواهند بود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۲۴ ۰۸ تير ۱۴۰۰
کجاموفق بوده اخه کدوم برخوردومجازاتودیدین صرف معرفی وچندروزسروصداشدبرخورد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۴ ۰۸ تير ۱۴۰۰
از الفاظ استفاده کردن و شیک صحبت کردن فایده نداره و مساله ای رو حل نمی کنه
به دنبال بهترین ها از نظر تخصص و دین باشید. البته همهگی باید شجاع باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۱۵ ۰۸ تير ۱۴۰۰
امیدوارم آقای‌زاکانی وزیرامورخارجه بشه واز روی پرروهای اون ورآب هم باتریلی رد شه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۳ ۰۸ تير ۱۴۰۰
سواد زاکانی صفره با ارفاق. ادبم که ندارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۸ ۰۸ تير ۱۴۰۰
فرا جناحی یعنی از قالب اصول گرا و اصلاح طلب بیرون آمدن و وارد حزب یا گروهی که مرضی خداوند متعال باشد شدن. پس حزب الله هم الغالبون، حالا هم هرکس حزب‌اللهی و جهادی باشد می شود فراجناحی.
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۴:۴۸ ۰۸ تير ۱۴۰۰
من که خودم هیچ درایتی ندارم اما فقط و فقط یک خواهش از اقای رییسی دارم .اقای رییسی شما سال 96 به عنوان اصولگرا تشریف اوردی .الان به عنوان بیطرف خواهشا تو را به جدت قسم اگر می خواهی خدمت کنی بی طرف باش و بی طرف بمان .که هرچه بدبختی سر مان اوردند جناحیها اوردند وبس.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۳۲ ۰۸ تير ۱۴۰۰
فرا جناحی بودن شعاری است برای تحت فشار گذاشتن رییس جمهور بعدی برای اعمال نظر به جای اظهار نظر . این مصلحت طلب ها از قدرت که دور می شوند تازه به یاد مردم می افتند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۱ ۰۸ تير ۱۴۰۰
گل گفتی
۱۲۳
آخرین اخبار