احداث سد الند، ضرورتی برای توسعه همه‌جانبه در خوی

احداث سد الند در خوی به عنوان دومین شهرستان بزرگ و پرجمعیت استان آذربایجان غربی، طبق بررسی‌های کارشناسی، اقدامی ضروری است که می‌توان با اجرای آن، بخش مهمی از نیازهای آبی این منطقه را تامین کرد.

خوی یکی از شهرهای پرجمعیت آذربایجان غربی نزدیک با ۴۰۰ هزار نفر حدود ۱۲ درصد جمعیت استان، این منطقه را پس از ارومیه به پرجمعیت ترین و بزرگترین شهرستان تبدیل کرده است.

البته باید توجه داشت اگر جمعیت ارومیه را که نزدیک به یک سوم جمعیت استان آذربایجان غربی است، کم کنیم، شهرستان خوی یک ششم جمعیت استان را دارد و همین امر، ضرورت توجه بیشتر به این منطقه در شمال استان را بیشتر یادآوری می‌کند.

در کنار این ظرفیت جمعیتی، دشت بزرگ خوی یکی از مهمترین دشت‌های آذربایجان غربی در حوزه کشاورزی است، از طرفی با توجه به قرار گرفتن مهمترین مرز ایران با ترکیه در این شهرستان، تولید و صادرات محصولات کشاورزی در این منطقه می‌تواند نسبت به مناطق دیگر، مقرون به صرفه تر باشد.

با توجه به این ظرفیت‌ها و ضرورت‌ها، انجام برنامه ریزی برای استفاده از روان آب‌های منطقه بسیار با اهمیت به نظر می‌رسد که تمهیدات مختلفی در این خصوص در دستور کار قرار گرفته البته موضوع استفاده از ظرفیت رودخانه الند مناسب تر خواهد بود.

مطالعات ژئوتکنیک بر روی رودخانه الند بزودی به اتمام می‌رسد 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی گفت: مطالعات ژئوتکنیک بر روی رودخانه الند در آینده نزدیک به اتمام می‌رسد که این امر گامی مهم در استفاده از ظرفیت این رودخانه به شمار می‌رود.

مجید دستگاهی می گوید: شرکت آب منطقه‌ای برای اتمام مطالعات فاز یک و اخذ ماده ۲۳ برای شروع عملیات اجرایی سد الند در شهرستان خوی اهتمام ویژه‌ای دارد.

او گفت: تامین آب کوتاه مدت و میان مدت و دراز مدت جزو اولویت‌های اصلی و دغدغه‌های وزارت نیرو است و سعی داریم این روند را در مورد شهرستان خوی نیز به خوبی مدیریت کنیم تا مشکل این منطقه رفع شود.

دستگاهی از فرو نشست دشت خوی بخاطر برداشت بی رویه از آب‌های زیرزمینی خبر داد و گفت: احداث سد بر روی روخانه‌ الند در آینده می‌تواند جلوی برداشت های بی رویه منابع آبی زیر زمینی را بگیرد که کاری بسیار مثمر ثمر خواهد بود.

آب الند بهترین آب برای شهرستان خوی است

نماینده مردم شهرستان های خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی هم در این خصوص گفت: آب منطقه الند بهترین آب شرب برای مردم خوی است که نیاز به تصفیه ندارد.

عادل نجف زاده می گوید: ظرفیت ذخیره آب در سد الند ۷۵ میلیون مترمکعب خواهد بود که ۳۵ میلیون مترمکعب آن به بخش شرب و بقیه به بخش کشاورزی، صنعت و جاری طبیعت اختصاص داده می‌شود.

او گفت:یکی از خطراتی که خوی را تهدید می‌کند، مشکل کم آبی است و برای رفع این مشکل قرار است سدی برای تامین آب شرب و کشاورزی احداث شود.

نجف‌زاده می گوید:ظرفیت آب رودخانه قطور و الند ۳۰۰ میلیون متر مکعب است که ظرفیتی قابل توجه به شمار می‌رود.

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دشت خوی سالیانه چندین سانتی متر فرو نشست دارد، گفت: ذخیره  میلیون ها مترمکعب آب در منطقه بالادست همچون الند در شهرستان در طول زمان موجب احیای دشت خوی خواهد شد.

نجف زاده گفت: به این ترتیب دشت از ممنوعه بودن خارج شده و آب شرب، آب کشاورزی و آب صنعت به میزان کافی فراهم خواهد شد.

آب‌های زیرزمینی جوابگوی نیاز آبی شهرستان خوی نیست

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوی نیز در این باره گفت: نیاز آبی شهرستان ۳۵۰ هزار نفری خوی از منابع زیرزمینی تامین می‌شود ولی این ۱۰۰ حلقه چاه و ۶۰ دهنه چشمه موجود، جوابگوی نیازها نیست.

یداله سلطانی گفت: این شهر نیازمند تامین آب پایدار است که امیدواریم این مشکل به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.