افزایش تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی در قشم +عکس

 کارشناس مسوول محیط زیست دریایی منطقه آزاد قشم از افزایش تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی گفت: از ابتدای فصل تخم گذاری خود در سواحل این سایت تاکنون پنج هزار و ۷۰۰ تخم گذاشته اند.

محمد غواصی گفت: از اول اسفند سال گذشته تا شامگاه شنبه دوم اردیبهشت سال جاری ۷۴ لاک پشت دریایی در سایت شیب دراز این جزیره موفق به تخم گذاری شده اند که تمامی این تخم‌ها برای تولد بچه لاک پشت‌ها در محل‌های مشخص ذخیره سازی و پنهان شده است.

او گفت: فرآیند تخم گذاری این لاک پشت‌ها که تعداد آن‌ها در هر سال بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ قطعه لاک پشت در نوسان است از اول اسفند تا اواخر اردیبهشت به طول می‌انجامد.

 

تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی

کارشناس مسوول محیط زیست دریایی سازمان منطقه آزاد قشم گفت: از ۱۰۰ در صد تخم این لاک پشت‌ها نزدیک به هشتاد درصد تخم‌ها به بچه لاک پشت تبدیل می‌شود.

غواصی گفت: لاک پشت‌های پوزه عقابی در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی (IUCN) و جزو گونه‌های خیلی زیاد در معرض خطر انقراض (Critically Endangeref) ثبت شده اند.

تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی در قشم

 طرح حفاظت، تکثیر و رهاسازی لاک پشت عقابی (Hawksbill sea turtle) در جزیره قشم با مشارکت جامعه محلی روستای شیب دراز در دست اجرا است.

این طرح شامل افزایش آگاهی در زمینه فعالیت حفاظتی، تهیه برنامه گردشگری، اجتماعی، اقتصادی و فعالیت‌هایی از جمله تهیه لوح فشرده، کتابچه و فیلم‌های ویدئویی و تکثیر آن‌ها است.


تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی در قشم

ثبت جزئیات مربوط به لاک پشت‌های مادر، تخم ها، دوره خروج از تخم (تفریخ) به همراه جزئیات مربوط به دما و رطوبت بخش‌هایی از این طرح است.

سواحل جنوبی جزیره قشم از جمله سواحل بکر با شیب ملایم و دانه بندی منحصر به فرد ماسه‌های ساحل است که سالانه میزبان صد‌ها لاک پشت عقابی است که برای تخم گذاری به این منطقه می‌آیند.

لاک پشت‌های پوزه عقابی

پوزه عقابی (Eretmochelys imbricata) که یکی از ۲ گونه لاک پشت دریایی تخم گذار در ایران بوده و در فهرست قرمز اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت قرار دارد، سه تا چهار سال یک بار در یک تا سه مرحله (به فاصله ۲ هفته) برای تخم گذاری به زادگاه خود باز می‌گردد.

لاک پشت پوزه عقابی همه ساله از طریق آب‌های آزاد وارد خلیج فارس شده و در سایت شیب دراز در ۴۵ کیلومتری جنوب جزیره قشم اقدام به تخم گذاری می‌کند.

محل تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی

پوزه این لاک پشت‌ها برای بیرون کشیدن غذا (اسفنج‌های دریایی) از لا به لای مرجان‌ها به شکل منقار عقاب درآمده و از این رو به لاکپشت پوزه عقابی معروف است.

محل تخم گذاری لاک پشت‌های پوزه عقابی بهمن ۱۳۹۰ با حمایت برنامه تسهیلات محیط زیست جهانی و همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان اثر طبیعی به ثبت ملی رسید.

طرح حفاظتی این گونه از سال ۱۳۸۱ به همت بیژن فرهنگ دره شوری مدیر محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم، همکاری JEF/SGP (برنامه کمک‌های کوچک تسهیلات محیط زیست جهانی) و گروهی از جامعه محلی به نام ناطوران خمیس در حال اجراست که در سال ۱۳۸۴ به عنوان یکی از موفق‌ترین طرح‌های حفاظتی کشور و در سال ۱۳۸۸ به عنوان یکی از ۱۰ طرح برتر بنیاد توسعه و محیط زیست آسیای اقیانوسیه در ژاپن شناخته شد.

جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرستان قشم شامل جزیره‌های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آب‌های خلیج فارس گسترده شده است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.