نقش مخرب بانک‌های ناتراز در اقتصاد کشور از تشدید تورم تا رکود تولید

به گفته کارشناسان اقتصادی، ناترازی بانک‌ها علاوه بر تاثیر گذاری بر تورم به رکود تولید هم دامن می‌زند و سبب می‌شود شبکه بانکی پویایی لازم را در بخش فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی نداشته باشد.

اتمام حجت بانک مرکزی با بانک‌هایی که دارای ناترازی هستند؛ ۴ اردیبهشت بود که رئیس کل بانک مرکزی آقای محمد رضا فرزین خبر از فرصت ۶ ماه بانک‌های ناتراز و تورم‌زا برای اصلاح خود داد.

ضرب الاجلی که فرزین در خصوص آن بیان کرد: بانک‌های ناتراز شش ماه فرصت دارند تا این معضل اصلی خود را که تاثیر نامطلوبی در شاخص‌های کلان اقتصادی دارد، برطرف کنند. اگر بانکی همواره ناترازی داشته باشد و در عین حال بخواهد به فعالیت خود ادامه دهد به ناچار باید به سمت تعیین تکلیف و انحلال آن بانک پیش برویم.

او افزود: البته عموم این بانک‌ها دارایی‌های مناسبی اعم از املاک و ... دارند و لذا هیأت مدیره این دسته از بانک‌ها باید عزم لازم را برای حل این مشکل فورا بکار گیرند.

ناترازی که آقای عباسپور کارشناس اقتصادی در خصوص چیستی آن در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به ساده‌ترین حالت ممکن ناترازی یعنی این که بانک یک سری سپرده ثبت شده دارد که سمت چپ ترازنامه را تشکیل می‌دهد و سمت راست ترازنامه، دارایی‌هایی به طور مثال وام‌های بانکی است که می‌پردازد، بانک‌ها مجبورند سود سپرده‌ها را پرداخت کنند ولی در سمت راست ترازنامه دارایی‌ها باز نمی‌گردد که این یعنی ناترازی در شبکه بانکی شکل گرفته است.

برخورد جدی بانک مرکزی با بانک های ناتراز

البته که پیش از این نیز رئیس کل بانک مرکزی تذکر به بانک‌های ناتراز داده بود و در ۲۱ فروردین در رسانه ملی گفته بود: اگر ناترازی هر بانکی رفع نشود حتما به سمت انحلال بانک خواهیم رفت و برنامه آن را به دولت تقدیم کرده‌ایم.

ناترازی بانک ها به بروز تورم منجر می شود

بانک‌های ناترازی که نباید از نقش مخرب آن‌ها در اقتصاد کشور به آسودگی عبور کرد. اثرات منفی که آقای سروش معاون نظارت بانک مرکزی در رابطه با آن مطرح کرد: بانکی که ناتراز باشد در ابعاد مختلف تاثیر منفی در اقتصاد می‌گذارد از جمله بحث مربوط به افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی خارج از ضوابط است که نهایتا می‌تواند منجر به بروز تورم در اقتصاد شود.

در ادامه نیز آقای عباسپور کارشناس اقتصادی گفت: ناترازی بانک‌ها علاوه بر تاثیر گذاری بر تورم به رکود تولید هم دامن می‌زند چرا که ناترازی سبب می‌شود شبکه بانکی پویایی خود را در بخش فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی نداشته باشد و این منجر به تعمیق رکود می‌شود.

بانک‌های ناترازی که نه تنها شرایط خود را بهبود نمی‌دهند بلکه با خلق پول منجر به تشدید تورم هم می‌شوند که در این خصوص آقای فرزین می‌گوید: بانکی یک سال پشت سر هم اضافه برداشت داشته است یعنی با پول دیگران بانک را اداره می‌کند و دائما خلق پول دارد.

کنترل کیفی بر ترازنامه بانک ها راهی برای مهار تورم

شاخص تورمی که کارشناس اقتصادی آقای غیبی پور در خصوص یکی از راه‌های مهار آن می‌گوید: بانک مرکزی برای مهار تورم و تحقق رشد تولید باید بتواند کنترل کیفی بر ترازنامه بانک‌ها داشته باشد.

او  در ادامه گفت: البته دولت هم باید خود را تراز کند تا ناترازی به سیستم بانکی منتقل نشود موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی هم بر آن تاکید دارد.

پایش ماهانه بانک های ناتراز در کشور

حالا پس از اتمام حجت رئیس کل بانک مرکزی با بانک‌های ناتراز، آقای سروش معاون نظارت بانک مرکزی می‌گوید: این طور نیست که منتظر بمانیم تا ۶ ماه مهلت تمام شود؛ قرار است بانک‌ها ظرف مدت مشخصی که نهایتا ۶ ماه آینده است به صورت ماهانه اصلاح شوند.

حالا که بنا است بانک‌های دارای ناترازی تعیین تکلیف شوند باید گفت نگرانی برای سپرده‌های مردم در این بانک‌ها وجود ندارد؛ موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر آن اظهار کرد: طبق قاعده گزیر هر بانکی که منحل شود بانک مرکزی ضامن پول مردم است و هیچگونه مشکلی ایجاد نخواهد شد.

باید منتظر ماند و دید بانک‌ها برای رفع ناترازی‌های خود چه اقدامی خواهند کرد و برخورد بانک مرکزی با بانک‌هایی که از این تذکر جدی سرپیچی می کنند چگونه خواهد بود؟

گزارش از کیمیا قلی پور

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
یک مستمری بگیر
۲۱:۴۳ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
آیا این بانک‌ها در مخفیانه این ناآرامی‌ها را بوجود می آوردند؟ یا فقط یک بار این کار را کردند ؟ آیا خبر گالری‌ها هم اولین بار است که چنین مسئله ای به گوششان می رسد ؟ مردم مثل شما احمق نیست و می داند که سالهاست این ناتوانی وجود دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
ابراهیم بت شکن کمر این بانکای طمعکار بی وجدانو بشکن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۰ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
کشوری که اقتصادش خراب باشد بانک زیاد تأسیس میکند؟
Iran (Islamic Republic of)
شاهرخ
۰۹:۰۱ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
مخربترین بخش افزایش نرخ دلار است که هیچ توجهی به آن ندارند چون پول سوداگری دولتمردان از آن تامین می شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۰ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
سلام و وقت بخیر
تو رو خدا قیمت خودروهای سواری رو به صورت ویژه بررسی کنید چرا در کمتر از یک سال قیمت ۴ برابر شده است.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۸:۲۸ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
آینده و دی رو منحل کنید همه چی حله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۳۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
سرمایه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۷ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
نباید فراموش کرد که مدیران و هیت مدیره همه بانکها و مخصوصا بانکهای متخلف و یا به گفته شما ناتراز از نور چشمان و خواص هستند.نه جاسوس و دست نشانده دشمن.
چطور میشود بانکی که چند سال متوالی زیان ده و ناتراز بوده هرچند ماه به مدیران و هیت مدیره های خود پاداشهای چندصد میلیونی و حتی میلیاردی میدهد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۷ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
کدام اداره کارش تراز هستش که بانک تراز باشه
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۰۷:۴۵ ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۲
کاش مسئولین اسامی این بانکهارا اعلام میکردن تا مردم بهتر آنها را بشناسند!
آخرین اخبار