رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی:

دارایی‌های صندوق توسعه ملی بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار است

غضنفری گفت: دارایی‌های صندوق بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار بوده، اما مقداری که صندوق الان می‌تواند بر روی آن تصمیم بگیرد بیش از ۱۰ میلیارد دلار است

امروز در میز اقتصادی با حضور آقای مهدی غضنفری رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی به نقش این صندوق و اهمیت آن در رشد و توسعه اقتصادی پرداخته شد.
سوال: آخرین وضعیت صندوق توسعه ملی چگونه است؟
غضنفری: هدف از تشکیل صندوق این بود که در روزگاری که ممکن است نفت و گاز نداشته باشیم منبع مناسبی برای توسعه کشور باشد، اما رفتاری که شده این صندوق را این گونه قرار نداده که بعد‌ها بتواند پشتوانه اقتصادی باشد
برای همین بررسی‌های زیادی را انجام دادیم دولت‌ها براساس قانون بودجه مبلغ واریز را به صندوق داشته اند، اما بعدا با برداشت‌هایی که داشتند اقدام واریز را بی نتیجه کرده اند. وقتی صندوق شروع به کار کرد اول ۲۰ درصد، بعد از چند سال ۳۰ درصد و بعد ۴۰ درصد میزان واریز شد، اما وقتی از ۱۵۰ میلیارد دلار ۱۰۰ میلیارد دلار را دولت برداشت کرده یک سوم برنامه محقق شده چیزی که به دولت داده ایم وام بلاعوض نیست. وقتی منابع رسوب کند قدرت صندوق در تحول اقتصادی کاهش پیدا می‌کند دارایی‌های صندوق بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار است، اما مقداری که صندوق الان می‌تواند بر روی آن تصمیم بگیرد بیش از ۱۰ میلیارد دلار است باید سعی کنیم مبالغی که به بخش‌های خصوصی داده ایم این منابع به صندوق بازگردد باید این منابع در اقتصاد به چرخش درآید.

در سال گذشته در بخش دولتی بازپرداخت مناسبی نداشته ایم، اما در بخش خصوصی شرایط بهتر بود ما تسهیلات را به دلار به دولت می‌دهیم و دلاری دریافت می‌کنیم. هر سال ۲۰ همت به بانک‌ها می‌دهیم تا تسهیلات دهند. دولت‌ها ۱۰۰ میلیارد دلار و بخش خصوصی ۴۰ میلیارد دلار بدهی دارند.
سوال: بازپرداخت ها چگونه است؟
غضنفری: بازپرداخت بخش خصوصی بهتر بود. صندوق نباید بنگاهداری کند. یک عقب ماندگی عظیم در حوزه نفت داریم.
سوال: در بازار سرمایه ورود کردید؟
غضنفری: در بازار سرمایه هم ورود کردیم وقتی می‌خواهیم وام دهیم باید منابع خود ما هم افزایش پیدا کند مهم‌ترین شاخص برای عملکرد ما این است که صندوق در حالت رشد است یا نه؟
سوال: چه اقدامات دیگری برای رشد صندوق صورت گرفته است؟
غضنفری: در بازار سرمایه هستیم، با بانک‌ها مشارکت کردیم و در تعداد محدودی از پروژه منابع رشد کرده است. باید به سرعت آهنگ سرمایه گذاری تقویت شود. مسیر انحرافی یعنی صندوق کوچک شود.
سوال: کدام دولت‌ها بیشترین ورودی را به صندوق داشته اند؟
غضنفری: به طوری کلی در دولت دهم ورودی به صندوق خیلی بیشتر بود دولت ۱۱ و ۱۲ هم برعکس عمل کرد و دولت فعلی هم تا اینجا برابر بود.
سوال: صندوق به چه شکل به رشد تولید کمک خواهد کرد؟
غضنفری: درآمد نفتی ثروت نیست و نباید وارد بودجه شود چرا که این درآمد سرمایه است اول انتطار از دولت این است که تمام درآمد از فروش نفت و میعانات وارد صندوق شود. درآمد‌های خدادادی سرمایه هستند. هربخشی که منابع ما را دریافت و رسوب دهد مانع توسعه می‌شود تولید باید منجر به توسعه شود چرا که هدف اصلی توسعه اقتصادی است تولید که به توسعه آسیب بزند فاقد فایده است.
سوال: چگونه به بخش خصوصی وام خواهید داد؟
غضنفری: ما معتقدیم صندوق‌ها باید بر روند رشد توسعه پروژه نظارت داشته باشد دررویکرد جدید خود ما باید درصدی در پروژه و طرح‌ها مالک باشیم یا اگر طرف مقابل نتوانست به تعهدات خود عمل کند به شکل خودکار سهامدار شویم. یک سند سرمایه گذاری داریم که در حوزه انرژی، پتروشیمی، صنایع حوزه معدن است که در آن‌ها مشارکت خواهیم کرد که حوزه‌های مطمئن تری هستند.
سوال: چشم انداز صندوق را چگونه می‌بینید؟
باید حکمرانی اقتصادی را خوب بدانیم اگر زیر سیستم‌ها خوب باشند و به درستی عمل کنند می‌توانیم از ۱۵۰ میلیارد دلار هم عبور کنیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار